Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 09, 2026 7:43 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz sty 04, 2007 8:07 pm 

Tak jak w temacie!

Poszukuję jakiegoś prostego (do wykonania) i dobrego (w miarę taniego) schematu panelu startowego. chciałbym nim zasilać klips do świec (napięciem 2V) no i ewentualnie roto start (7,2V) z akumlatora wyciągniętego z UPS'a 7,5Ah. Dobrze by było gdyby napięcie dało sie regulować napięcie.

P.S.:

Znalazłem coś takiego

http://www.uoguelph.ca/~antoon/gadgets/pp.htm

tyle że jest po angielsku i niewiem właściwie czy to się nada i woogule z czego to jest i do czego...

Ostatnio edytowano Pn lut 19, 2007 4:56 pm przez bpetera, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 04, 2007 11:49 pm 

Witaj

Jeżeli będziesz zasilał to z aku 12V to warto się zainteresować stabilizatorem LM350. Mam taki układ zrobiony i dział fajnie. Tylko potrzebuje dużego radiatora aby odprowadzić ciepło z stabilizatora.

Co do roto to sprawa trudniejsza. Roto potrafi sobie łyknąć nawet ponad 10A co za tym idzie obniżenie napięcia z 12V na 7,2V nie jest już taka prosta i pracuje teraz nad tym :)

Człowiek się głupi rodzi i głupi umiera.
Jedni tylko trochę bardziej inni mniej.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 05, 2007 6:55 am 

XAX napisał(a):
Witaj

Jeżeli będziesz zasilał to z aku 12V to warto się zainteresować stabilizatorem LM350. Mam taki układ zrobiony i dział fajnie. Tylko potrzebuje dużego radiatora aby odprowadzić ciepło z stabilizatora.

Co do roto to sprawa trudniejsza. Roto potrafi sobie łyknąć nawet ponad 10A co za tym idzie obniżenie napięcia z 12V na 7,2V nie jest już taka prosta i pracuje teraz nad tym :)

szczeże mówiąc trochę nie zrozumiałem..... potrzebuje po prostu czegoś co mi zasili grzałkę do świec (i żeby dłużej pracował niż grzałka akumlatorowa) zasilanego na właśnie taki akumlator.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 05, 2007 7:44 am 

Hmm.... Czego nie zrozumiałeś ????

1) Napisałeś że chcesz coś zrobić samemu czyli masz pojecie o elektronice więc podałem ci receptę na twój problem. Jeżeli chcesz schemat to jak będę miał czas to ci go narysuje.

2) UPSy w PC są głównie wyposażone w 12V wiec założyłem że chcesz takiego aku użyć.

3) Zobacz sobie na podobny temat o świecach http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.ph ... highlight=

Jak by co służę zawsze pomocą :)

Tytuł:
PostNapisane: N lut 18, 2007 12:50 am 

Witam!

chciałbym zrobić panel startowy z:

1. gniazdo 12V (jeszcze nie wiem do czego)
2. gniazdo 2V (gniazdo zasilania grzałki do świec żarowych)
3. gniazdo 7,2V (do rotostartu - moje roto podobno ciągnie przy obciążeniu max.10A - rotostart hpi)
4. gniazdo o regulowanym napięciu 1-12V
5. tester napięcia akumlatorów 4,8V 6V 7,2V

Da się?? Proszę o pomoc

Tytuł:
PostNapisane: N lut 18, 2007 8:58 pm 

Witam

1. Ja też nie wiem
2. Schemat ci jutro wyśle jak zdążę namalować
3. Pracuje nad tym jak coś zrobię to ci podeśle. Roto potrafi zjeść nawet do 20A (mierzyłem)
4. Nie wiem po co ci to.
5. Trudne do prostego zrobienia. Można na zasadzie krótko trwałego obciążenia dużym prądem ale nie da to prawdziwego odczytu.
6. Dorobił bym proste ładowanie akusów grzałki zewnętrznej i pakietów

Tytuł:
PostNapisane: N lut 18, 2007 9:11 pm 

1. gniazdo 12V - wiem jak zrobić
3. co do gniazda 7,2V myślałem o połączeniu szeregowo diód krzemowych 30A. - uda się??
5. Może wykorzystać jakiś stabilizator regulowane tylko.... nie wiem jak i co podłączyć :(
6. Dobry pomysł z tą ładowarką tylko..... czy to trudne będzie i czy kosztowne...

P.S.: Czy np. do ładowania akusów i na to wszystko starczy ten akumlator od UPS'a 7Ah 12V??

Tytuł:
PostNapisane: N lut 18, 2007 9:40 pm 

Nie wiem jakie akku siedza w UPS, ale normalnie ludzie w starterboxach uzywaja 12v Zelowki 6Ah i jest git, nawet z pp.

Pozatym mi sie wydaje ze grzalka swiecy dziala na 1.2v?

Ps. tez planuje zrobic sobie pp - tyle ze prostszy - wyjscie na grzalke do swiecy (taka z przewodami, nie na akku) i wskaznik napiecia, regulator mocy ktora ma isc na grzalke.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 19, 2007 12:14 pm 

bpetera napisał(a):
chciałbym zrobić panel startowy z:

1. gniazdo 12V (jeszcze nie wiem do czego)

To jest proste
Cytuj:
2. gniazdo 2V (gniazdo zasilania grzałki do świec żarowych)

Tutaj polecam regulator impulsowy np. taki http://www.old.modelarstwo.org.pl/techn ... index.html
Cytuj:
3. gniazdo 7,2V (do rotostartu - moje roto podobno ciągnie przy obciążeniu max.10A - rotostart hpi)

Z tym mogą być największe kłopoty. Tutaj koniecznie musi być stabilizator impulsowy. Rotostart potrafi wziąć o wiele więcej. Przy takich prądach stabilizator liniowy wymagałby bardzo dużego radiatora. Diody też nie są dobrym pomysłem, ile musiałbyś tego dać? Spadek napięcia na diodzie nie jest stały zmienia się w dość znacznych granicach (nawet do 15 %). Poza tym zawsze to jednak przy 10 A ponad 70 VA idzie w powietrze, nie szkoda?
Cytuj:
4. gniazdo o regulowanym napięciu 1-12V

Patrz powyżej. Pytanie, po co?
Cytuj:
5. tester napięcia akumlatorów 4,8V 6V 7,2V

Po prostu zwykły miernik

Zamiast wyjścia 7,2 V zastanowiłbym się czy w rotostarcie nie wymienić silnika na 12 V.
Do zasilania normalnego panelu startowego w zupełności wystarczy akumulator 6 Ah.
Jednak w momencie gdy przewidujesz, choć sporadyczne ładowanie z takiego panelu innych akumulatorów to ta pojemność może okazać się za mała, i proponowałbym w takim przypadku akumulator 17 Ah.
Podłączając zwykłą ładowarkę w polu można 3 może 4 razy naładować pakiet napędowy (zależy to oczywiście od pojemności pakietu)

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 19, 2007 4:15 pm 

Co do regulowanego gniazda 1-12Vto przydałoby się do np. podłączenia nadajnika, odbiornika itp....

Gniazdo 12V przydałoby mi się do np. zasilenia jakiegoś światełka które by mi oświetlało model w nocy ( w czasie np. odpalania).

Jeżeli chodzi o to regulowane gniazdo to myślenad zrobieniem stabilizowanego zasilacza na 12V z wykorzystaniem regulowanego stabilizatora LM317 lub LM350 i potencjometru 2K

taki (trzeci post od końca)

http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 041e9e3c20

Jeżeli chodzi o tester napięcia to co to znaczy miernik? chodzi o taki tester czy coś takiego :

http://www.centrumelektroniki.pl/sklep/ ... 17113.html

:?: :?:

Chciałbym do LM3xx dać jakiś radiator no i zmieścić to wszystko (oprócz akumlatora) w jakieś plastikowej obudowie.

Czyli dokładnie jeszcze ras napiszę:

1. Gniazdo 12V
2. Gniazdo 2V (do zasilania grzałki do świec)
3. Regulowane 1-12V gniazdo (do podłączenia nadajnika/odbiornika) 1,5A (LM317) lub 3A (LM350).
4. Tester napięć 4.8V, 6V, 7.2V / miernik
5. Wbudowana ładowarka bezprzewodowej grzałki do świec (1700mAh) ew. dodatkowo ładowarka 6V (1100 mAh)
6. Gniazdo 7,2V (lub 8, 9) 30A

Uda się??

Jak zrobić tą wbudowaną ładowarkę (b.proszę o schemat, chodziłoby o w miare szybką ładowarkę - najważniejsze by łądowała grzałkę 17010mAh, choć 6 i 7,2V też by się b przydało)

PS : Co myślicie o tej ładowarce?? Mogłaby być zasilana z tego akumlatora?? A pomijając temat zasilania akumlatorem to czy wogule to jest dobra ładowarka? bo chciałbym zrobić sobie taką.

Z góry dziękuję za każdąodpowiedź

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 20, 2007 12:16 pm 

bpetera napisał(a):
Co do regulowanego gniazda 1-12Vto przydałoby się do np. podłączenia nadajnika, odbiornika itp....

Przerost formy nad treścią. Te podzespoły mają własne zasilanie.
Cytuj:
Gniazdo 12V przydałoby mi się do np. zasilenia jakiegoś światełka które by mi oświetlało model w nocy ( w czasie np. odpalania).

Tak jak pisałem wystarczy dodatkowe gniazdo z opcjonalnym wyłącznikiem na płycie.
Cytuj:
Jeżeli chodzi o to regulowane gniazdo to myślenad zrobieniem stabilizowanego zasilacza na 12V z wykorzystaniem regulowanego stabilizatora LM317 lub LM350 i potencjometru 2K

W dalszym ciągu pozostaje sprawa odprowadzenia strat wydzielonych na regulatorze liniowym - radiator. Nie widzę w praktyce celu takiego wyjścia.
Cytuj:
Jeżeli chodzi o tester napięcia to co to znaczy miernik?

Lepiej kupić w markecie miernik za 20 zł.
Cytuj:
Czyli dokładnie jeszcze ras napiszę:

5. Wbudowana ładowarka bezprzewodowej grzałki do świec (1700mAh) ew. dodatkowo ładowarka 6V (1100 mAh)

Założenie: stabilizator liniowy!
Prąd ładowania takiego akumulatora, aby było to szybko, musi wynosić minimum 1000 mA (ładowanie około 2 godziny, co według mnie nie jest szybko). Bilans strat będzie zastraszający. Z pobranych 24 Ah (ładowanie 2 h) wykorzystasz 2 Ah. Ogólna sprawność coś około 8,5 %.
Jak widać akumulator 17 Ah nie wystarczy!
Pytanie, po co? Przecież jest stabilizator w panelu. Jako zabezpieczenie przed ewentualną awarią?
Według mnie grzałkę wystarczy naładować w domu i mieć ze sobą.
Cytuj:
6. Gniazdo 7,2V (lub 8, 9) 30A

Przy liniowym stabilizatorze: 12 - 7,2 = 4,8 ; 4,8 [V] * 30 [A] = 144 [VA], jako że prąd stały można napisać [W]. Pominąwszy pytanie, jaki tranzystor (ile sztuk) zastosować, pozostaje pytanie, co zrobić z tym ciepłem?
Tak jak pisałem łatwiej, szybciej będzie wymienić silnik w roto na 12 V.
Cytuj:
Uda się??

Jak się "uda" to będziemy "piersi".
Cytuj:
Jak zrobić tą wbudowaną ładowarkę (b.proszę o schemat, chodziłoby o w miare szybką ładowarkę - najważniejsze by łądowała grzałkę 17010mAh, choć 6 i 7,2V też by się b przydało)

Szybkie ładowarki muszą mieć "delta-pick". W przeciwnym przypadku bardzo łatwo uszkodzić akumulator. Pozostaje Max 713 (Ni-Cd) bądź Max 712 (Ni-Mh)
Jest jeszcze http://www.diodak.com/charbox.html
No i oczywiście sklep.
Oczywiście w dalszy ciągu nie rozwiązaliśmy problemu ze sprawnością całego układu a co za tym idzie podgrzewania atmosfery (ekologia) :D

Edit: Do rotostartu można wykorzystać modelarski regulator jednokierunkowy sterowny z testera serwomechanizmów.
Tak mi jakoś "wpadło" do głowy.

Edit 2: Albo jeszcze prościej, zrobić drugi regulator jak do świecy tylko pozmieniać: tranzystor kluczujący (irl 3803) oraz rezystor odpowiedzialny za kluczowanie sygnału (ten z gwiadką dobrać doświadczalnie).
Do prób wlutować potencjometr potem zmierzyć i wlutować stały rezystor. albo wyprowadzić go na płytę i mieć w pewnym zakresie regulację na bieżąco.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 20, 2007 2:32 pm 

Chyba zrobię takie coś

http://www.diodak.com/charbox.html

Tylko, że tam nie ma podanego żadnego kontaktu do autora... ma ktoś z Was?

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 20, 2007 5:33 pm 

Czy to tak trudno trochę pomyśleć i usunąć kilka liter z poprzedniego linku?
Kliknij na to: http://www.diodak.com/

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 20, 2007 5:36 pm 

sorry, rzeczywiście nie wykazałem się inteligencją....

Co myślisz o tej ładowarce, z tego co widze to nie jestona jakaś super trudna, cena też nie olbrzymia, tylko ja nie mam urządzenia do programowania procesorów...

:cry:

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 20, 2007 5:57 pm 

ATmega zaprogramujesz z PC przez LPT1 z użyciem prostej przejściówki.
Poczytaj http://www.amwaw.edu.pl/%7Eadybkows/elka/ispprog.html
Inny układ wykorzystujący ATmega co prawda 8 ale może cię zaciekawi
http://alexrc.com/ipw-web/bulletin/bb/v ... 2550#72550

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona