Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 30, 2026 10:45 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: So lis 11, 2006 8:56 pm 

Jak w temacie chciałbym wykonać coś takiego.
myśle ze silnik jakiego bym użył to GT550 14.4 z ezilli do tego regulator dobry i pociągnie. Tutaj 1 pytanie czy ten silnik da rade ? i czy ktoś wie jaka zębatka (jakiej firmy- mile widziane linki) będzie pasowac pod odbierającą z hpi mt2? oczywiscie jak najmniej zębów !!
Dalej czy takie coś pociągnie model czy będzie sie taczać?
Kolejne pytanie czy model wytrzyma to czy będzie wszystko sie psuć ?
Jesli ktoś coś takiego już robil i ma doświadczenie to niech odezwie się do mnie. Jest to narazie tylko pomysl ale jakby ktoś podpowiedział troche rzeczy to może byłoby to coś więcej ?

I NAJWAŻNIEJSZE PYTANIE :
jakie przełożenie wyjściowe ma hpi mt2 ze standardowym atakiem i ile zębów ma ten atak. ( chodzi mi o przelozenie całkowite uwzględniąc dyfry itd. )

kontakt: gg 1646597 lub pm

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 12:08 am 

Ja też chce przerobić ale MT (pierwsze) na silnik bezszczotkowy. I mam pytania: Jaki silnik ? Czy wszystko wytrzyma? Jak zamontować silnik?

Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 9:19 am 

Lokalizacja: Katowice/Giszowiec Modele: Cyclone Moore Speed DRIFT
Jezeli chodzi o MT to zobacz ten link: http://cgi.ebay.com/HPI-SAVAGE-ELECTRIC ... dZViewItem

pozdr.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 11:17 am 

nie no spoko a czy ktos wie jakie przelozenie i jakie zebatki dac dla silnikow elektrycznych od emaxxa zeby daly rade z mt2? albo ktos wie jaka one maja moc i jakie przezloenie byloby wskazane? albo poprostu ma jakis pomysł cokolwiek niech napisze swoje sugestje odezwie się na gg czy cokoliwiek bo chcem zacząc ten projekt i stoje nad 1 porblemem skad wziac zebatki o module 1m 12z atakujace na silnik elektryczny.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 4:22 pm 

Ankus napisał(a):
Jezeli chodzi o MT to zobacz ten link: http://cgi.ebay.com/HPI-SAVAGE-ELECTRIC ... dZViewItem

pozdr.

Ale mówiąc MT nie chodziło mi o monster trucka tylko o HPI MT, pierwszą wersje MT2.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 4:33 pm 

o ja nie moge MOZE JEDEN CHOCIAZ POST NA TEMAT? a nie ze ty tez chcesz to czytaj a nie piszesz ;] wiem juz tak: hpi ma przelozenie wyjsciowe 7.9 do 1 na 2x 550 14.4V to starczy bedzie duzo mocy dalej problem bedzie z montazem 1 silnika bo plyta nie jest idealnie taka sama po 2 stronach trzeba bedzie pomierzyc mocno ....:) ale to sie da zrobic pakiety trzeba przlutowac na III - III i mamy wywazenie teraz tylko musze podwozie wyrwac.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 6:44 pm 

Ja to myslałem żeby tak zrobić: Wziąść wyciąć z grubej blachy aluminiowej taką płytke którą się przykręci do otworów od silnika w płycie podłogowej, a w tej płytce z aluminium będą na koncu dwie dziurki do którch się przykręci aluminiowe mocowanie silnika od tt-01. Płytka musi być na tyle długa żeby po przykręceniu silnika do mocowania atak dosięgnoł do odbioru.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 6:59 pm 

Hmmm, o ile dobrze znam budowe mt2 to moze lepiej by było z obu stron zębatki odb załozyc silniki do płyty alu do której przykreci sie silniki a ta płyte do podwozia... reszta to juz wasze widzi mi sie z wywarzeniem itd...

Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 7:14 pm 

A nie lepiej byłoby zamontować jeden silnik??
Mniej kłopotu. Gdybym był na twoim miejscu to zamontowałbym jeden silnik. Pomyślałbym nad GRAUPNER SPEED 700BB TURBO NEODYM 9,6V.
Czytałem kiedyś na jego temat. Mozna go zasilić od 7 do nawet 14 cel.
Ma 18 000 obr. i około 400Watt mocy!!! (jeśli się mylę to poprawcie mnie)
Sądze ze powinno wystarczyć(najlepsze silniki 27T mają około 120Watt np. trinity P2K2 Pro ). Pozdro!!

Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 7:19 pm 

mówisz 1 silnik ? to zmiejszyloby pobór pradu mocno ale czy da rade?! 2 silniki napewno pociagnal ale czy 1 pociagnie?!?!?!?! .....wazne pytanie bo mam w zamiar kupic w tym tygodniu albo 2 silniki i regiel z rcmarta albo 1 ale chyba 1 nie da rade za ciezki model dla 1 a 2 silniki to inna bajka zawsze moge dac 1 później jak będe widziec ze te sa za mocne. Narazie wiec zostaje przy koncepcji 2 silników z emaxxa ktore kupie na dniach. DALEJ SZUKAM PODWOZIA MT2 jak w dziale sprzedam jakby ktos miał na sprzedaz to pisac :

gg:1646597 lub pm

Ostatnio edytowano N lis 12, 2006 7:26 pm przez Rafał Iłendo, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 7:26 pm 

Dać rade da, bo to silnik typu 700, wiec ma potezny momęt o który własnie chodzi, bo cos ten model musi ruszyc :) Ale mysle ze te 18 tys obrotów nie bedzie zadawalajace, wtedy na atak tzebaby było pomyslec o zębatce ok 30 zębów co by dało dopiero jakąs lepsza predkosc.. :P

Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 8:27 pm 

dobra ale zobacz w model tam i tak 2 pakiety i tak to wole jeździc 7-10 minut a nie 20 na 1 silniku bo 2 silniki to raptem 300 gram z lozem bedzie ciezszy a mocy bedzie o wiele wiecej! pakiety dam gp 3300 powinny starczyc na 10-12 minut dobrego katowania go ! i o to w tym chodzi. myśle ze zostane przy 2 silnikach. Ew. potem zrobie pakiety 2x 8.4 gp3300

Tytuł:
PostNapisane: N lis 12, 2006 9:56 pm 

Rzuccie najpierw okiem na topic:

http://www.rcuniverse.com/forum/m_47512 ... ey_/tm.htm

i ten:

http://forums.radiocontrolzone.com/show ... p?t=225805

oraz ten:

- http://forums.radiocontrolzone.com/foru ... .php?f=335

Aby Twoje marzenie sie spelnilo potrzebujesz:
- wiedzy i doswiadczenia modelarskiego
- umiejetnosci wyszukiwania przydatnych informacji w internecie
- $$$$$$$$$$$$ (koszt konwersji bedzie wyzszy niz koszt nowego silnika spalinowego)
- dobrej znajomosci angielskiego
- karty kredydowej
- dobrego warsztatu, dostepu do maszyn precyzyjnie obrabiajacych metal
- ogromnego samozaparcia

Jako zagorzaly fan modeli elektrycznych trzymam za Ciebie kciuki. Jesli Twoja praca wyjdzie poza faze mniej lub bardziej racjonalnych marzen wespre Cie, podobnie jak wielu starszych modelarzy swoja wiedza i wolnym czasem.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 13, 2006 9:11 am 

Cytuj:
Aby Twoje marzenie sie spelnilo potrzebujesz:
- wiedzy i doswiadczenia modelarskiego
- umiejetnosci wyszukiwania przydatnych informacji w internecie
- $$$$$$$$$$$$ (koszt konwersji bedzie wyzszy niz koszt nowego silnika spalinowego)
- dobrej znajomosci angielskiego
- karty kredydowej
- dobrego warsztatu, dostepu do maszyn precyzyjnie obrabiajacych metal
- ogromnego samozaparcia

Rafał chyba spełnia wszystkie te cechy.
A tak na prawdę to ja też miałem z nim robić identyczny projekt, ale sie wycofałem. Niestety jest za duże prawdopodobieństwo że nie uda się;/
Moge za to wspierać pomysłami :P

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 13, 2006 5:44 pm 

no to zdradzam 1 sekret zamówiłem zębatki idą do przerubki do znajomego ktory zna sie na tych sprawach. Zakupilem juz 2 silniki i regulator pakiety tez juz są ! Wszystyko będzie wycinane laserowo bądz przez znajomych w warsztatach Caly model jesli UDA MI SIE KUPIC TO WALONE PODOWZIE BO NIKT NIE SPRZEDAJE zmiesci sie bez apki i pakietów w 1000zł dalej z górki a fundusze juz mam teraz bazowe podwozie i duzo mierzenia. model będzie miał silniki umieszczone po 1 z kazdej strony skrzyni, uklad skretny zostaje orygianlny. Teraz tylko zastanawiam się czy regiel z emaxxa da rady z 2x 8.4 ? ktos moze wie? Jak tylko wyrwe podwozie wszystko rusza pełną parą mam ustawione osoby na poszczególne etapy. Główny pomocnik ? TATO który wszystko zalatwiać będzie bo ma kolegów w warsztatach bardzo dużo ;) jesli ktos ma pomysły jak, co i czego unika to pisac. Wszystko zaczyna się robic wlasnie dzis. !! P.S. angielski znam można powiedziec mocno , kase mam zebraną, i najważniejsze czemu na tych linkach nie widac zdjęć? przeczytałem tak wiem juz 1 gdzies mozna kupic zębatki z mod 1. !! = wiem gdzie ale 25USD za sztuke to ja nie dam, więc jak to polak potrafi znalazłem http://www.starluckrc.com/catalog/produ ... a266992f6e czy ona będzie pasowac? pisze ze to mod 1

Ostatnio edytowano Pn lis 13, 2006 5:56 pm przez Rafał Iłendo, łącznie edytowano 3 razy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona