Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 22, 2026 10:21 pm

Autor
PostNapisane: N lis 05, 2006 1:21 pm 

Witam wszystkich forumowiczów i całą brać zajmójącą sie modelarstwem.
Mam na imie Radek jestem początkującym amatorem któremu bardzo spodobało sie to hobby.
Mam zamiar kupić Model Savage X SS 4.6 Którego sprowadze z ameryki przez ciocie.Mam kilka pytań:
Jak jest z gwarancją czy HPI polska przyjmie mi model na podstawie faktury zakupu z Ameryki?

Będzie to model kit czy to nie zaduże wyzwanie dla amatora?

Jakie serwa i aparature dokupić do modelu może być używana do 300 zł?

Czy karoseria w modelu kit jest pomalowana w fabryce czy samemu trzeba ją pomalować?
Razem z przesyłką i ewentualnym vatem model wyniesie mnie 2 tyś zł (bez cła 1500 zł) czy nie lepiej kupić starszego Savage który używany z aparaturą można kupić za 1200 zł?

Ostatnio edytowano N lis 05, 2006 5:34 pm przez Magister, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lis 05, 2006 1:59 pm 

Magister napisał(a):
Razem z przesyłką i ewentualnym vatem model wyniesie mnie 2 tyś zł

czyli prawie tyle co w PL
gwarancja tylko z dowodem zakupu, a takiego od HPI nie masz, więc o niej zapomnij

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 3:33 pm 

Chyba że mi vatu nie dowalą ciotka wysyłała mi już obiektyw do aparatu i vatu nie było.Może jak wyśle jako prezent bez faktury to przejdzie bez problemu i będe 500 zł do przodu.A z tym dowodem zakupu to musi być od polskiego dystrybutora tak.Więc jak będe mieć fakture Z usa to nie da rady z tą gwarancją szkoda.Czesto psują sie modele z winy producenta?
I jeszcze jedno pytanko
Co to za oznaczenia na zębatkach typu 49T itp , na jakiej zasadzie dobierać je do modelu.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 3:58 pm 

49T to tyle co 49 trybów czyli 49 zębów na zebatce... Dobiera sie je np. według instrukcji, bo musi sie zgadzać ilość zębów. Jeżeli liczba na zębatce atakującej nie będzie pasowała do liczby zebów odbioru to albo będą się szybciej zużywać, albo zupełnie zetnie zęby.

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 4:01 pm 

Magister napisał(a):
Chyba że mi vatu nie dowalą ciotka wysyłała mi już obiektyw do aparatu i vatu nie było.Może jak wyśle jako prezent bez faktury to przejdzie bez problemu i będe 500 zł do przodu.A z tym dowodem zakupu to musi być od polskiego dystrybutora tak.Więc jak będe mieć fakture Z usa to nie da rady z tą gwarancją szkoda.Czesto psują sie modele z winy producenta?
I jeszcze jedno pytanko
Co to za oznaczenia na zębatkach typu 49T itp , na jakiej zasadzie dobierać je do modelu.

z winy producenta rzadko cokolwiek sie psuje... jak cos peka czy sypia sie zebatki, to z powody zlej lub zbyt "szalenczej" eksploatacji.
Czasem moze jedynie cos sie stac z silnikiem z powodu zlego spasowania itp. i wtedy Ci hpi polska tego nie uwzgledni

a 47T, 49T oraz 51T to ilosc zebow na zebatce. do sava dostepne sa wlasnie te 3 (mowie o zebatce odbierajacej).

Z tylu instrukcji sava bedziesz mial tabele pokazujaca co i jak dobierac i co z czym wspolgra

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 4:57 pm 

pytasz czy savage X 4.6 SS to dobry wybór????

Chłopie to jest naprawde bardzo dobry wybór, gdybym ja mial teraz kupowac monstera i zaczynać przygode z tymi zabawkami to wlsnie ten model bym wzioł

Jeśli masz wątpliwośći to ten link ci je rozwieje hehe
http://www.hpi.pl/tlumaczenia_html/SavageX_SS.html

niższy środek ciężkości, dirt bonzy, silnik 4.6, hexy 17, pałąk ochronny, alu wygar no i te dyfry w aluminiowych kubkach o i jeszcze odbiorcza ze stali

tak sobie mysle i myśle że jak zakupic dobre serwa i apke to ja nie mam pojęcia co tam sie może zepsuć podczas zwykłej eksploatacji

Myśle że nie dostaniesz cła , ale to też zależy od szczęścia , mój tata 3 lata temu wysłał do polski monitor cieklokrystaliczny DELL 19 cali za ponad 500 dolców a wtedy dolar był po 4 zł i jakoś nie oclili

a jakby nie oclili to te 500zł powinno ci wystarczyć na mocne i dobre serva oraz aparature

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 5:43 pm 

Cytuj:
Kod:
[list][list=][img][/img][url][/url][/list][/list]

Ostatnio edytowano N lis 05, 2006 9:30 pm przez Magister, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 5:47 pm 

Więć kupie w USA.
Wiecie może jaki spojler będzie do niego pasował i jak nazywa się to kółko które zakłada sie z tyłu modelu żeby nie obcierał o ziemie jak robi sie wheelie(chyba tak to sie pisze) i czy KOŁA UFO 2.2 BĘDĄ DOBRE DO TEGO MODELU(koła i felgi kupuje tylko ze względu estetycznego).Ewentualnie jakie cześci dokupić do niego
Naklejki Discovery channel gdzie można kupić bo widziałem na modelach fajnie sie prezentują.
Co to znaczy balonowanie kół??????????????

Ostatnio edytowano N lis 05, 2006 5:58 pm przez Magister, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: N lis 05, 2006 5:48 pm 

Magister napisał(a):
Więć kupie w USA.
Wiecie może jaki spojler będzie do niego pasował i jak nazywa się to kółko które zakłada sie z tyłu modelu żeby nie obcierał o ziemie jak robi sie wheelie(chyba tak to sie pisze) i czy KOŁA UFO 2.2 BĘDĄ DOBRE DO TEGO MODELU.Ewentualnie jakie cześci dokupić do niego

spojler pasuje na 100% od OFNY lx comp i od Hot Bodies lightning stadium

to kolko to WHEELIE BAR

Kola seryjnie dawane (dirt bonz) sa bardzo dobre.
jesli koniecznie chcesz wymieniac, to kup kola Proline Crime Fighter lub Bow Tie. do nich felgi serii 40, rowniez pro line. poszerzaja one model przez co jest znacznie stabilniejszy i lepiej sie prowadzi. i dodatkowo nie balonuja

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: Pn lis 06, 2006 4:46 pm 

dodam, że balonowanie, to gdy koła podczas szybkiej jazdy zwiększają mocno swoje rozmiary, przez co auto zaczyna słabo skręcać i na ruchy kierownica reaguje jakby pływało a nie jechało... także balonowanie to nic fajnego :P