Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz lip 02, 2026 3:27 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lis 02, 2006 7:09 pm 

Na forum o silnikach elektrycznych mieliśmy dyskusje na temat E-12 i stanęło na tym, ze trzeba zapytac osoby jeżdzące w tej klasie ;)

Zapytuję zatem: skoro dopuszczone jest maksymalnie 6 ogniw, to czemu wiele osób (a moze nawet wszyscy?) jeździ na 4 ogniwach?

Czy ktos jeździ na silniku bezszczotkowym w klasie E-12?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 02, 2006 7:22 pm 

Widziałeś jak te modele jeżdżą na 4 ogniwach ? Na 6 to chyba by fruwały :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 02, 2006 8:32 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
Widziałeś jak te modele jeżdżą na 4 ogniwach ? Na 6 to chyba by fruwały :)

raczej odfrunąć to by nie zdołały, :twisted: :twisted: :twisted:

w przypadku gdy w modelu są 4 ogniwa zasilają one silnik 7-9T, a gdy jedziemy na 6 cell wirniki mają ok 13-15 zw.

wiec skoro model jeździ porównywalnie gdy ma 4 i 6 cell wiec po co go obciążac dwoma ogniwami więcej, gdy wystarczy kupic inny wirnik, poza tym oszczędzamy na kosztach 4 cele to nie 6 :twisted:

to tak z ogółem, mysle ze zawodnicy jezdzacy w e12 moga wiecej na ten temat powiedziec

pozdrawiam, RAFAŁ PAJOR

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 02, 2006 9:56 pm 

Przede wszystkim konstrukcja modelu jest prostsza.
Koncepcja modelu 4-celowego zaczerpnięta z E-12 wykorzystana jest w modelu E-18 Scalpel firmy Robitronic.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 02, 2006 10:00 pm 

Rafał Pajor napisał(a):
w przypadku gdy w modelu są 4 ogniwa zasilają one silnik 7-9T, a gdy jedziemy na 6 cell wirniki mają ok 13-15 zw.

wiec skoro model jeździ porównywalnie gdy ma 4 i 6 cell wiec po co go obciążac dwoma ogniwami więcej

Nie widze tu za grosz zwiazku przyczynowo-skutkowego. Czyzby granica percepcji i reakcji? Na 6 celkach silnikiem 7-9T mozna jezdzic szybciej :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: Cz lis 02, 2006 11:32 pm 

Witam,

A moze ktos odpowie na pytanie czy w klasie E12 mozna jezdzic na 6 celach?

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 03, 2006 6:50 am 

Jan Matukin napisał(a):
Przede wszystkim konstrukcja modelu jest prostsza.
Koncepcja modelu 4-celowego zaczerpnięta z E-12 wykorzystana jest w modelu E-18 Scalpel firmy Robitronic.

Tego nie zrozumiałem. Wydaje mi się, podwozie E12 pod 4 ogniwa rózni sie od podwozia E12 pod 6 ogniw tylko liczba i rozmieszczeniem wycięć na ogniwa w płycie podłogowej i niczym więcej?. W obu przypadkach konstukcja podwozia jest bardzo prosta i super elegancka. Ale czemu konstrukcja w przypadku 4 ogniw jest prostsza? (chyba, ze nie zrozumiałem i chodziło Panu ogólnie o prostotę E12)

(Przepraszam jesli to jest głupie pytanie, ale E12 widziałem tylko z trybun na zawodach oraz na zdjęciach, więc mam o nich słabe pojęcie)

Marek Pleskacz napisał(a):
A moze ktos odpowie na pytanie czy w klasie E12 mozna jezdzic na 6 celach?

W/g przepisów wydaje sie, ze mozna, ale pan Jan będzie wiedział najlepiej, jak to jest w rzeczywistości.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 03, 2006 9:57 am 

Według przepisów można, bo to zaszłość. Zawodnicy postanowili wrócić do pierwotnych rozwiązań w klasie E-12 i umówili się, że będę jeździć na 4 celach. Dla tych, którzy mają modele 6-celowe lub z innych powodów nie chcą jeździć na 4 celach pozostał przepis w niezmienionej formie. Jednak wszyscy liczyli na zachowanie fair. W ciągu ostatnich dwóch lat tylko raz widziałem na zawodach jeżdżące (w czołówce) modele 6-celowe. Były to modele Czechów. Nota bene jeździli na akumulatorach NiCd 2400.

Tomek Massalski

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 03, 2006 10:53 am 

O dwunastkach, ale z innej beczki.
Przeglądając materiały sekcji modeli elektrycznych przygotowane na doroczne zebranie EFRa wygląda na to że klasa ta wraca do łask. Jest propozycja organizacji Mistrzostw Europy w tej klasie.
A co do 4 ogniw. Jest też propozycja aby wszystkie klasy EFRa jeździły na 4 celach.
Za dwa tygodnie bedzie widomo która propzycja przejdzie.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 03, 2006 6:30 pm 

Maciolus napisał(a):
...Nie widze tu za grosz zwiazku przyczynowo-skutkowego. Czyzby granica percepcji i reakcji? Na 6 celkach silnikiem 7-9T mozna jezdzic szybciej...

To wystartuj na zawodach modelem E-12 z silnikiem 7-9 zw. i 6-cioma celami - przekonasz się jaka jest u Ciebie granica "percepcji i reakcji" i jaki jest związek przyczynowo-skutkowy między ilością cel i zwojów - na razie tylko teoretyzujesz.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 03, 2006 6:56 pm 

Rafał Pajor napisał(a):

Nie widze zwiazku przyczynowo-skutkowego w WYPOWIEDZI Rafala, a nie w zasadach i zwyczajach dotyczacych jazdy w klasie dwunastek. Rownie dobrze Rafal mogl napisac "no bo tak".

Piszac odpowiedz nie krytykowalem ani nie atakowalem nikogo. Przykro mi, ze zostalem w ten sposob odebrany. Podobjnie jak Jarek C oczekiwalem odpowiedzi na jego pytanie, a ona nie zostala wtedy podana w sposob jednoznaczny i logiczny.

Moje granice percepji skonczylyby sie prawdopodobnie w klasie E-12 na 4 celkach i silniku 15T ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 03, 2006 6:56 pm 

Tomek Massalski napisał(a):
Według przepisów można, bo to zaszłość. Zawodnicy postanowili wrócić do pierwotnych rozwiązań w klasie E-12 i umówili się, że będę jeździć na 4 celach. Dla tych, którzy mają modele 6-celowe lub z innych powodów nie chcą jeździć na 4 celach pozostał przepis w niezmienionej formie. Jednak wszyscy liczyli na zachowanie fair. W ciągu ostatnich dwóch lat tylko raz widziałem na zawodach jeżdżące (w czołówce) modele 6-celowe. Były to modele Czechów. Nota bene jeździli na akumulatorach NiCd 2400.

Czesc Tomek,

Zadalem to pytanie poniewaz jak wiesz jestem zwolennikiem silnikow bezszczotkowych a dzisiaj wybor regolatorow BL pracujacych od 4 cel jest minimalny. Regulatorow pracujacych od 6 cel jest natomiast mnostwo i ich ceny spadaja.
Gdyby mozna bylo jezdzic na 6 celach i silnikach BL bylaby to idealna klasa do nauki jazdy. Zuzycie silnika prawie zadne i konstrukcja modelu bardzo prosta w ustawieniu i naprawach. Nic do roboty tylko jazda.

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 03, 2006 7:27 pm 

JarekC napisał(a):
...W obu przypadkach konstukcja podwozia jest bardzo prosta i super elegancka. Ale czemu konstrukcja w przypadku 4 ogniw jest prostsza? (chyba, ze nie zrozumiałem i chodziło Panu ogólnie o prostotę E12)
........
W/g przepisów wydaje sie, ze mozna, ale pan Jan będzie wiedział najlepiej, jak to jest w rzeczywistości.

Zrozumiałeś dobrze - chodzi o prostotę konstrukcji i elegancję - łatwiej w modelu 4-celowym zaplanowac rozmieszczenie wszystkich podzespołów niz w 6-celowym.
Przepisy dopuszczają modele z ilością cel maksimum 6 - co oznacza, że 4 cele są równiez dopuszczane - oczywiście z różnicowaniem wagi (800/890g).
Jedynym problemem (jak dla mnie) jest regulator (co zasygnalizował Marek Pleskacz w odniesieniu do BL) - jeśli mam zamiar zrobić regulator własnego pomysłu, to problemem może być zdobycie odpowiednich tranzystorów mocy, dających się wysterować napięciem niższym od 5 V, lub ze schematu wyrzucić BEC-a a na zasilaniu dać kondensator o sporej pojemności albo zastosować przetwornicę 15 V, co komplikuje układ - chyba, że......
Ale na to będzie czas w długie zimowe wieczory :) .

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 03, 2006 7:36 pm 

Jan Matukin napisał(a):
JarekC napisał(a):
...W obu przypadkach konstukcja podwozia jest bardzo prosta i super elegancka. Ale czemu konstrukcja w przypadku 4 ogniw jest prostsza? (chyba, ze nie zrozumiałem i chodziło Panu ogólnie o prostotę E12)
........

Zrozumiałeś dobrze - chodzi o prostotę konstrukcji i elegancję - łatwiej w modelu 4-celowym zaplanowac rozmieszczenie wszystkich podzespołów niz w 6-celowym.
Przepisy dopuszczają modele z ilością cel maksimum 6 - co oznacza, że 4 cele są równiez dopuszczane - oczywiście z różnicowaniem wagi (800/890g).
Jedynym problemem (jak dla mnie) jest regulator (co zasygnalizował Marek Pleskacz w odniesieniu do BL) - jeśli mam zamiar zrobić regulator własnego pomysłu, to problemem może być zdobycie odpowiednich tranzystorów mocy, dających się wysterować napięciem niższym od 5 V, lub ze schematu wyrzucić BEC-a a na zasilaniu dać kondensator o sporej pojemności albo zastosować przetwornicę 15 V, co komplikuje układ - chyba, że......
Ale na to będzie czas w długie zimowe wieczory :) .

Panie Janku,

Z zasilaniem na 4 celach jest jeszcze jeden problem.
Przy duzym obciazeniu 4 cell (rzedu 80A) wystapic moze spadek napiecia zasilajacego odbiornik, regulator i serwo. Ten spadek napiecia moze spowodowac zaklocenia i spadek mocy/szybkosci serwa.
Mozna sie tego ustrzec dodajac osobne zasilanie do odbiornika ale to rozwiazanie komplikuje elektronike niwelujac prostote wynikajaca z zastosowania 4 cel.

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Pt lis 03, 2006 9:10 pm 

Nasi driverzy są oswojeni z tym problemem - wystarczają dobre akusy z płaską charakterystyką rozładowania do samego "końca" akusów i dbry kondensator.
W swoich wózkach stosuję "pastylkę" 1F/5,5V po stronie odbiornika - efekt taki, że po odłączeniu akusów serwo przez chwilę jeszcze działa.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona