Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr kwi 29, 2026 7:09 pm

Autor
PostNapisane: Pn paź 02, 2006 10:22 am 

Od jakiegos czasu sledzac to oraz inne fora modelarskie zaczalem zwracac uwage na stare, zapomniane, czesto zaniedbane kilkunastoletnie modele. Czesc z nich jest na sprzedaz, czesc kurzy sie na polce czekajac popsuta na lepsze czasy, czesc ciagle znajduje sie w eksploatacji.

Modelarstwo samochodowe RC ma juz kilkadziesiat lat, powstalo wiele rewolucyjnych, kultowych i przelomowych modeli. Ponadto na forum jest rowniez wielu "leciwych" ;) doswiadczonych modelarzy i pewnie nawet niejeden kolekcjoner.

W troszke bardziej rozwinietych modelarsko niz Polska krajach istnieja fankluby "zabytkowych" modeli. Niezadko rowniez kolekcjonerskie perelki osiagaja na zagranicznych aukcjach zawrotne wartosci, a kupno orginalnych 20 letnich nowych czesci bywa mozliwe. Za przyklad niech sluza 2 strony: http://classictamiyarc.com/ oraz http://www.vintagercweb.com/ .

Wiekszosc z wlascicieli nie zdaje sobie czesto sprawy z wartosci kolekcjonerskiej, technicznej badz "historycznej" modelu. Sadze, ze nalezaloby to zmienic. Poprawic swiadomosc uzytkownikow-modelarzy. Przeciez to, co robimy nie jest zwykla rozrywka polegajaca na korzystaniu z zabawek.

Pomysl niejako nawizuje do mojej drugiej pasji - milosci do samochodow zabytkowych.

Pomysl utworzenia muzeum w "realu" w aktualnych warunkach jest nie do realizacji. Do zrobienia natomiast jest jego wirtualna wersja w postaci 2 dodatkowych dzialow.

Pierwszy moglby miescic sie na stronie rcauto. Podobnie jak "Wasze modele" czu "Opisy modeli" zawieralby dobre jakosciowo zdjecia modeli oraz akcesoriow, informacje techniczne ich dotyczace i "ślad patyny" czyli ogolnomodelarskie informacje historyczne ich dotyczace oraz historie danego egzemplarza. Wszystko to mialoby byc oczywiscie nadeslane przez jego wlasciciela i dopieszczone przez blizej na razie nieokreslonego "opiekuna" dzialu.

Drugi natomiast bylby forumowy. Obejmowalby on na przyklad opowiesci co starszych modelarzy oraz dyskusje na temat okreslonych modeli oraz ich roli w rozwoju modelarstwa. Moze kiedys nawet udaloby sie zorganiizowac zlot i zawody wlascicieli.

Kryterium czasowe "zabytkowosci" - powiedzmy 10 lat od daty rozpoczecia produkcji.

Zapraszam do dyskusji

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 02, 2006 5:22 pm 

Z rzeczy będących w posiadaniu Klubu Mikrus w Jelczu ,już prawie można by muzeum zrobić.Naprawdę niektóre modele robią wrażenie...

Tytuł:
PostNapisane: So paź 07, 2006 3:29 pm 

W sieci nie znalazlem zbyt wielu informacji na temat Klubu Modelarstwa Samochodowego "MIKRUS". Mozna poprosic o jakies szczegoly, zdjecia lub link?

Tytuł:
PostNapisane: So paź 07, 2006 6:49 pm 

Informacji nie znajdziesz, bo klub Jelcz Mikrus nie ma swojej strony internetowej. Musisz nawiązać kontakt z prezesem - p. Jurkiem O. Ma on swój profil na rcauto. Szukaj, a znajdziesz.

Tytuł:
PostNapisane: So paź 07, 2006 7:08 pm 

W tym sek, ze znalazlem tylko nr telefonu do pana Jurka. Niestety profilu nie odszukałem :(

Tytuł:
PostNapisane: So paź 07, 2006 9:05 pm 

Cytuj:
Kryterium czasowe "zabytkowosci" - powiedzmy 10 lat od daty rozpoczecia produkcji

Jeżeli mam TA-03F z 1996 roku, to można ją traktować jako zabytek? Orginalne jest wszystko oprócz silnik, kół i regla.

Tytuł:
PostNapisane: So paź 07, 2006 9:24 pm 

Granica czasowa jest sprawa absolutnie umowna, do ewentualnego ustalenia. Moja propozycja wieku byla po prostu pierwsza, ktora przyszla mi do glowy. Rownie dobrze mogloby byc 15 lat.

Zeby ja ustalic potrzebna jest dyskusja wlascicieli oraz modelarzy starszych stazem niz ja.