Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 7:20 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 9:35 am 

Ja też jestem za . To tak jak w boksie . Kilka tytułów mistrza Swiata w tej samej wadze , ale różnych federacji . Jeden tytuł jest bardziej prestiżowy , inny mniej . I komu to przeszkadza ? :D :D
Też nie jestem z federacją ATA ani Festiwal M. JESZCZE :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 12:35 pm 

To teraz trzeba będzie wykupić licencje każdej "Federacji",a licencja LOK?A idzie zima to może lód z szyby w samochodzie z jeden raz się zeskrobie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 12:39 pm 

Tą licencją ? :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 1:18 pm 

na zawody organizowane przez Tamiya nie ma wymogu licencji, a tytuł zdobyć można.
To samo przecież dotyczy Mistrzost Modeli Zdalnie Sterowanych organizowanych przez HPI i Rc Monster - żadnych licencji.
Co prawda w tym drugim przypadku jest obligatoryjna opłata za wypożyczenie nigdzie nie dostępnego transpondera kopropo co powoduje, ze opłata startowa za młodzika wynosi 40 zł, ale przecież nik nikogo do startów nie zmusza?
Mogę zapewnić wszystkich czytających, że zawody "federacji Xray" z tytyłem nejlepszego rentgenoobsługanta Polski nie będą wygały - tak jak powyżej wymienione - wykupienia licencji, a inne opłaty też będą po to, by zachęcić, a nie zniechęcić do startów.
Bo rynek jest po to, żeby takie mechanizmy stwarzać, a MP POWINNY być organizowane przez niezależną organizację - LOK wielokrotnie udowodnił, że taką organizacjią NIE JEST.
PO raz kolejny powtarzam, i będę to robił do znudzenia - takie same uprawnienia nadawania tytułu Mistrza Polski ma LOK, ATA, HPI Polska, PAN LESŁAW ZAREMBA lub ja - są to aktualnie wyłącznie samozwańcze tytuły - a organizacja, która to robić powinna śpi - czas obudzić prawowitego członka EFRA!!

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 3:24 pm 

No właśnie ,czyli licencja do szyby,albo do d....

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 5:10 pm 

Młodzik musi zapłacić 40 pln za prawo do startu ? A jak startuje w dwóch klasach to 80 zł ? Chyba ich po...... :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 6:34 pm 

no nie wiadomo, czy tylko do szyby - do końca roku jeszcze cały prawie kwartał - jak na razie dwa razy mnie przejechał model w czasie posiadania licencji - po razie na sezon - może dzięki temu, że niewiel na zawody jeździliźmy, bo zawsze niepotrzebnie się pałętam po torze albo na zjeździe do serwisu, jakoś "nie było okazji" (czytaj komu) zgłosić faktu odniesienia obrażeń - bo przecież nie zapominajmy - 50.000 zł nie poszło na marne - wykupiono nam ubezpieczenie w znenej i cenionej (prze byłych posłów i posłanki SLD) firmie ubezpieczeniowej Uniqa (mieszczącej się w tym samym budynku, co równie znana i ceniona firma Polisa).
Przypominam, że to ważne dla nas wszystkich ubezpieczenie nie zostało wykupione w drodze przetargu.

Tytuł:
PostNapisane: Śr paź 04, 2006 9:56 pm 

Dodam tylko, nazwa wskazuje UNIKA-wypłaty odszkodowania :shock:

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 6:24 am 

Czekam Jacku z niepokojem jak zorganizujesz w końcu swoją imprezę. Zbierasz się do tego już parę lat.
Chętnie pojawię się jako zawodnik lub widz tym bardziej że wszystko będzie za free. :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 1:26 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Czekam Jacku z niepokojem jak zorganizujesz w końcu swoją imprezę. Zbierasz się do tego już parę lat.
Chętnie pojawię się jako zawodnik lub widz tym bardziej że wszystko będzie za free. :D

Myślę,że powinniście zawiązać pakt i ogłosić Łódzkie Mistrzostwa Polski :D :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 05, 2006 2:19 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Myślę,że powinniście zawiązać pakt i ogłosić Łódzkie Mistrzostwa Polski :D :D

Już dawno to Jackowi proponowałem, ale on jak widzisz lubi krytykować natomiast jak trzeba sfinansować udział w kosztach imprezy to nie jest raczej tak wyrywny.
Ale nie martwcie się koledzy – dystrybutorzy, organizacja przygarnie każdego byleby śpiewał jak mu zagrają.
I tu zamyka się krąg obłędu. :D :) :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 06, 2006 1:41 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
....
...Wyjaśniając wcześniej sprawę silników przedstawiłem konkretne argumenty, które świadczą o bezcelowości stosowania w Polsce silników zgodnych z Efra Spec, bo;
- na świecie w praktyce nie są nigdzie używane
- w zasadzie nie odbywają się zawody tej klasy
- silniki są dość drogie
- są poważne wątpliwości dotyczące dostępności tych silników w przyszłości.
- można kupić tańsze, trwalsze i lepsze silniki, na których można jeździć w europie.
...
Nie mnie musicie przekonać ale zawodników że przepłacanie za silniki ma jakiekolwiek logiczne uzasadnienie.

Na stronie hpi.pl jest informacja o modelu Sprint 2, w której pokazane są zestawy elektroniki firmy LRP lub Nosram (w zależności od lokalizacji) z silnikami LRP GT-3 Turbo 17x2 zwoi, 28.100 RPM, 4.8-8.4 Volt oraz Nosram Tornado SS3 17x2 zwoi, 28.100 RPM, 4.8-8.4 Volt.
Z powyższego wynika logiczne uzasadnienie, że skoro mają identyczne parametry, a w dodatku mam w ręku SS3 Tornado i ma on timing 5* i 17x2 zwojów, to silnik GT-3 Turbo poza naklejką nie różni się od SS3.
Ponadto, jeśli z zestawu elektroniki LRP jest dostępny indywidualnie GT-3 Turbo (jest ich aż siedem numerów katalogowych) za 83,99zł to również SS3 powinien być dostępny, tym bardziej, że Nosram i LRP to "to samo".
Jeśli twierdzi Pan, że można kupić tańsze, trwalsze i lepsze silniki, na których można jeździć w Europie, a zakup u konkurencji jest przepłacaniem, to proszę o precyzyjną i potwierdzającą informację, że przywołane przeze mnie sliniki odpowiadają definicji silnika SPEC wg RFRY lub jej nie odpowiadają.
Dodam, że firma HPI jest wymieniona pośród członków doradców organizacji EFRA.
PS.
Co do pozostałej części tzw. "konkretnych argumentów".
Otworzyłem kilka linków z postu innego użytkownika, a z nich dostałem się do kilku informacji o przepisach wymieniających silniki SPEC, odwołujących się do przepisów EFRA, a w szczególności dot. silników SPEC oraz informacji o zawodach i rankingach w klasie SPEC, co nie daje mi podstawy do wspierania tezy przeciwnej.

Ostatnio edytowano N paź 08, 2006 7:31 am przez Jan Matukin, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 06, 2006 2:39 pm 

Witam Panie Janie

Można prosić o wyjaśnienie myśli zawartej w w/w poście akapit "PS"
bo nie rozumiem o co chodzi w tej wypowiedzi.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 06, 2006 7:01 pm 

Szanowny Waldku.
Może ja Co odpowiem na zadane pytanie. Nie wiem tylko czy dobrze zinterpretowałem " co autor miał na myśli"

Chodzi pewnie o to że np w austri jeżdzi klasa 17 Standart Motors z dopuszczonymi silnikami LRP 57772,GM 97150,Cprally 381726S i Reedy+Keil AS111595, Jeżdzi też we Francji klasa Sport na silnikach 17x2 z kątem 5 stopni lub 19 z kątem 24 stopnie.
No i flagowy przykład Szwajcarii z jej tabelką dopuszczonych silników

Ale już w Belgi jest Spec 19 zwojowy z podanymi silnikami Reak 3 typy,Orion 2 typy,Trinity 4 typy i Fantom 3 typy i nazywo się to Super Touring Klass.
W Danii jest klasa Stock wg ROAR czyli 27 zwojów, we Włoszech klasa Standart z silnikami 27 zwojów, w Angli silniki 19 zwojowe o dowolnym kącie.

Reausumując.
Inni jeżdżą, to i my możemy.

Czekam na ocenę "rozbioru myślowego".
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Pt paź 06, 2006 9:51 pm 

I jak zwykle staramy się być nadgorliwi przyjmując wszystko co EFRA nakaże. W innych krajach robią jak im pasuje. A u nas nadgorliwość jak w przypadku tablic rejestracyjnych gdzie zniknęła polska flaga a pojawiła się europejska. Zresztą co tu gadać, i tak wszystko jest już ustalone ... tylko kto to ustalał ? Kto personalnie jest odpowiedzialny za decyzję odnośnie silników SPEC ?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona