Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 5:53 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 02, 2006 7:27 pm 

Paweł Żelazo napisał(a):
Szanowny p.Janie.
Jak Pan uważa że jakiś sekretarz lub podsekretarz nadaje LOK statut związku sportowego - to jest Pan kolejny raz w wielkim błędzie.
Musi to być załatwione ustawą. Póki co to jej nie ma. Jak bedzie to trzeba jeszcze ustawę przepuścic przez tryby Senatu i dać do podpisu Prezydentowi RP,
Tadeusz Żelazo
PS. Zamiast jechać do Murowanej czy na Malinkę podobno studiował Pan Ustawę o sporcie kwalifikowanym. I jakie wnioski z tego studiowania?

Nie napisałem niczego, że uważam to czy tamto - przytoczyłem jedynie cytat - skąd więc wniosek, że jestem w błędzie?.
To, że sprawa musi być załatwiona ustawą, to każdy wie i nie musi Pan robić wykładu.
Co zaś do ustawy o sporcie - wnioski takie same jak Pan i jeszcze inne - ale zachowam je na inną chwilę, bo Pan jak zwykle
gotów jest nawet garbatemu wypomnieć, że jest garbaty.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 02, 2006 8:44 pm 

Jan Matukin napisał(a):
...
To, że sprawa musi być załatwiona ustawą, to każdy wie i nie musi Pan robić wykładu.
Co zaś do ustawy o sporcie - wnioski takie same jak Pan i jeszcze inne - ale zachowam je na inną chwilę, bo Pan jak zwykle
gotów jest nawet garbatemu wypomnieć, że jest garbaty.

Lepiej garbatemu powiedzieć,że jest garbaty,niż że jest prosty inaczej... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 02, 2006 9:54 pm 

Szanowny Panie Janie.
Proponuję bez emocji. Bo jeżeli Pan tak nie uważa to może użył Pan niewłaściwego skrótu?
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 02, 2006 10:17 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Tamyja Cap w klasie Mac Frajer

A co to jest Tamyja Cap i co to za klase Pan wymyslil? Pana autorska?
Mozna poznac przepisy do tej klasy? Chetnie wystartuje w niej. Czy chodzi moze o nowa kanapke w Mc Donald's?

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 02, 2006 10:25 pm 

PS.Sekcja jak ORMO,czuwa, zajmie się sprawą silników do 540 to i może Corallami do Speca.Początki działalności zapowiadają się nieżle...

Czyli uważa Pan, że to jest w porządku, iż w klasie DTM540 silniki przepisowe produkuje Tamiya i HPI aczkolwiek wszyscy, wcale nie ze względu na cenę tylko osiągi, wybieraja HPI, natomiast w SPECU silniki przepisowe ma CORALLY, ORION, GM? (a może także inne firmy o których nie wiem)

No to teraz już wiemy o co Państu zabierającym głos w tym temacie biega.

Porównywanie z ORMO chyba nie jest na miejscu.

Od razu uspokoję wszystkich z klasy DTM540. Nie ma planów na zmianę przepisów w tej klasie. Możecie śmiało kupować sobie Saturny.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 6:39 am 

Łukasz Kowalczyk napisał(a):
Czyli uważa Pan, że to jest w porządku, iż w klasie DTM540 silniki przepisowe produkuje Tamiya i HPI aczkolwiek wszyscy, wcale nie ze względu na cenę tylko osiągi, wybieraja HPI, natomiast w SPECU silniki przepisowe ma CORALLY, ORION, GM? (a może także inne firmy o których nie wiem)

Łukasz ,martwi mnie to,że jako przedstawiciel mas nie czytujesz forum i nie wyciągasz wniosków.Wielokrotnie była poruszana sprawa silników do 540.Każdy się wypowiadał,że istotną sprawą jest cena Saturna(w tym miejscu powinieneś podać żródło czarnej Tamyjia za 50 zł),mało tego Jacek pisał o tym,że porównywał na hamowni oba silniki i wypadły podobnie.Zasięgni informacji "u gminu"...
Speca od Norberta już mam i chwała mu za to że je miał,a co z Wami?
Jeśli chodzi o ORMO to poprostu pierwsze skojarzenie po Twoim poście gdzie postraszyłeś,że sekcja się zajmie Saturnami.Trochę różnej Polski przeżyłem i wiem co oznaczało słowo"zajmijcie się..."
Co do nazwy nowej klasy to poprostu nie znam angielskiego i czytam na zasadzie skojarzeń...(być może te modele trafią do Mac Donalda bo się nadają do zestawu))
Ale wymigałeś się od odpowiedzi zasadniczej,czy będą nadawane tytuły Mistrza Polski w tej klasie o której jest mowa w Waszym kalendarzu.Jeśli tak to na jakiej podstawie .
Ps.do 540 jest jeszcze Traxxas,ale pewnie Łukaszu o tym nie wiesz...

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 7:06 am 

Zbyszek jesteś na Forum.Odpisz jak to jest z tymi tytułami Mistrza Polski.Czy każdy ma prawo je nadawać.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 7:32 am 

Łukasz Kowalczyk napisał(a):

PS.Sekcja jak ORMO,czuwa, zajmie się sprawą silników do 540 to i może Corallami do Speca.Początki działalności zapowiadają się nieżle...

No to teraz już wiemy o co Państu zabierającym głos w tym temacie biega.

Porównywanie z ORMO chyba nie jest na miejscu.

Od razu uspokoję wszystkich z klasy DTM540. Nie ma planów na zmianę przepisów w tej klasie. Możecie śmiało kupować sobie Saturny.

Do póki byłeś merytorycznie nastawiony do dyskusji miałem szacunek do tego, co piszesz, ale obecne mam wrażenie, że tracisz cierpliwość.
Wyjaśniając wcześniej sprawę silników przedstawiłem konkretne argumenty, które świadczą o bezcelowości stosowania w Polsce silników zgodnych z Efra Spec, bo;
- na świecie w praktyce nie są nigdzie używane
- w zasadzie nie odbywają się zawody tej klasy
- silniki są dość drogie
- są poważne wątpliwości dotyczące dostępności tych silników w przyszłości.
- można kupić tańsze, trwalsze i lepsze silniki, na których można jeździć w europie.

Ustosunkuj się proszę merytorycznie do tych argumentów, przekonaj zawodników ze masz rację i jest inaczej.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 8:08 am 

Łukasz.
Naprawde proponuję merytoryczną dyskusję.
Odpowiedz na pytania p.Flisiaka, z którymi i ja się zgadzam. I odpowiedz czego w przepisach ma być zapisane że mają być konkretne parametry, a nie tylko "warunki brzegowe". Wytłumacz mi dlaczego ma być stały i akurat wynoszący 5 stopni, a nie zmienny kąt komutacji.
Odpowiedz dlaczego nie chcecie wprowadzić ikreślonych opon. Wszak można znależć "egzotyczne" opony. A póżniej wprowadzić np określone przełożenia. Jak to załatwimy to może jeden wzór karoserii.

To są konkretne pytania.
A do władz Sekcji zostałeś wybrany jako przedstawiciel środowiska modelarzy i podobno w żaden sposób nie jesteś związany z dystybutorem ( w przeciwieństwie do mnie).
I albo udzielaj merytorycznych odpowiedzi albo nas "olej". I rób po swojemu. Wszak 5 letnią kadencję mam zapewnioną.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 8:48 am 
Administrator forum

Klasy rosną jak grzybki po deszczu :(

Mad Fighter - można zrozumieć i pooodciągnąć go pod klasę ET-10 2WD, ale klasa Dżentelmen ?? - parodia goni parodię.

Pobudka tam na górze - czas coś zrobić a nie patrzeć jak sie bur....el robi na zawodach. (słowo bur....el tyczy się tylko i wyłacznie dodawaniu nowych, egzotycznych klas)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 9:28 am 

Widzę Marku, że dołączasz do grona ludzi z "klapkami na oczach".
Dyskusja na temat podobne bardzo klasy modeli (dla "zawodników" powyżej czterdziestki) już się toczyła na Twoim forum - była to bardzo sympatyczna i rzeczowa dyskusja - jakoś nie widziałem Twojego zdecydowanego sprzeciwu wtedy.
Chyba tak naprawdę Tobie chodzi o coś zupełnie innego, tylko nie podnosisz przyłbicy.
Jeszcze raz powtarzam - takie klasy realizowane na zawodach nie będących EMP zależą jedynie od widzimisię organizatora - tak ja i Ty zorganizowałeś wyścigi modeli offroad w Kłodzku w styczniu - nie przeszkadzające nikomu, a będące w pewnym sensie przerywnikiem dla klas profesjonalnych.
Tak, jak jestem przeciwny Madfigterom i Mini-Z na EMP, tak nie mam nic przeciwko podobnym klasom jak Dzentelmen na zawodach zupełnie od MP niezależnych.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 9:35 am 
Administrator forum

Jacku,

nie mam nic przeciwko - ale nauczmy sie nazywać rzeczy po imieniu.
Skoro klasy nie ma w przepisach to jej nie ma.

Jeżeli chcemy klasę właczyć to tak jak napisałeś - na zasadzie przerywnika.
Ludzie MUSZĄ sie nauczyc zapisywać w danej klasie a powinni dostać TYLKO informację że będzie rozgrywany np. finał w kat. wiekowej powyżej np. 40 roku życia.
wtedy informacja jest rzetelna i nie wprowadza zamieszania w kalendarzu.
A teraz masz kalendarz HMP i HMP TAMIYA.
Pytam się co za organizacja jest TAMIYA żeby decydowac o rozgrywaniu klas mistrzowskich?? O co tutaj chodzi?? A w dodatku kalendarz ma nazwe HALOWE MISTRZOSTWA POLSKI TAMIYA. To juz przechodzi ludzkie pojęcie.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 10:15 am 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
....Pytam się co za organizacja jest TAMIYA żeby decydowac o rozgrywaniu klas mistrzowskich?? O co tutaj chodzi?? A w dodatku kalendarz ma nazwe HALOWE MISTRZOSTWA POLSKI TAMIYA. To juz przechodzi ludzkie pojęcie.

Witam,

W krotkiej rozmowie z przedstawicielem LOK dowiedzialem sie ze jak zwykle chodzi o pieniadze.
TAMIYA placi za zawody to i wymaga.

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 10:37 am 

Marek Pleskacz napisał(a):
Marek Kusiakiewicz napisał(a):
....Pytam się co za organizacja jest TAMIYA żeby decydowac o rozgrywaniu klas mistrzowskich?? O co tutaj chodzi?? A w dodatku kalendarz ma nazwe HALOWE MISTRZOSTWA POLSKI TAMIYA. To juz przechodzi ludzkie pojęcie.

Witam,

W krotkiej rozmowie z przedstawicielem LOK dowiedzialem sie ze jak zwykle chodzi o pieniadze.
TAMIYA placi za zawody to i wymaga.

Pozdrawiam,

Marek

...to niech sobie rozgrywa swój cykl imprez , a może przy tej okazji klasy EFRA są zaolnione z oplat startowych???? :lol:
Bo jak by nie patrzeć reklamkę robią sobie naszym kosztem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 03, 2006 10:55 am 

na świecie w praktyce nie są nigdzie używane - w praktyce każda światowa organizacja samochodowa (EFRA, ROAR, FVRC, NOMAC itp.) ustala swoje przepisy dotyczące stosowanych silników. Przepisów nie ustalają Pan X z Panem Y, tylko kraje członkowskie poszczególnych organizacji. EFRA to organizacja zrzeszająca te europejskie „samochodowe” kraje. To członkowie EFRY RAZEM, WSPÓLNIE ROZMAWIAJĄ, KONSULTUJĄ I USTALAJĄ PRZEPISY dotyczące silników. Z każdą decyzją możemy polemizować, ale to wszystko powinno zmierzać w jednym kierunku dla zawodników i rozwoju modelarstwa samochodowego. Taki jest jeden ze statutowych celów działalności EFRA.
Reasumując to WSZYSTKIE KRAJE CZŁONKOWSKIE EFRA USTALAJĄ WSPÓLNIE PRZEPISY, jeżeli ktoś komuś zarzuca, że stosuje się do nich, to…

w zasadzie nie odbywają się zawody tej klasy - najbliższe zawody odbędą się 15 października w Lubawie, sorry już 07.10 w Warszawie.

silniki są dość drogie - dzięki ograniczeniom są najtańsze (poza Open). Obecnie, żeby wygrywać i osiągać coraz lepsze wyniki w poszczególnych klasach muszą być spełnione następujące warunki (przy założeniu 5 eliminacji w jednym sezonie):

Klasa 540 – 275,00 zł
5 x 55,00 zł (średnia cena rynkowa silnika typu 540) = 275,00 zł – nie będzie dobrych wyników, bez nowego silnika na każdych zawodach

Klasa 27 Stock – 130,00 zł
1 x 130,00 zł (średnia cena rynkowa silnika 27T) = 130,00 zł

Klasa 17x2 SPEC – 160,00 zł
1 x 160,00 zł (średnia cena rynkowa silnika 17T) = 160,00 zł

Przy założeniu, że w silnikach 27T zastosowano panewki, a w silnikach 17T łożyska kulkowe, wydłużono żywotność silnika 17T, przez co zmniejszono jego całkowite koszty.

MINIMUM 17 = OPEN
i jest dostępny po specjalnej cenie:
http://www.defena.pl/sklep/product_info ... OOVED.html

można kupić tańsze, trwalsze i lepsze silniki, na których można jeździć w europie - dla tych, którzy sprzedają silniki LRP to one będą najtańsze i najlepsze, a Ci, którzy oferują CORALLY szanują konkurencję.

są poważne wątpliwości dotyczące dostępności tych silników w przyszłości - najwięksi producenci silników Orion i Corally mają w ciągłej sprzedaży silniki 17x2 EFRA 5*.

Pozdrawiam

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25  Następna strona