Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 3:41 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 25  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 27, 2006 11:39 am 

Mówią , że górale zaczynają się od Starego Sącza, ale dla mnie to też jest góral . :D :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 27, 2006 12:04 pm 

Przeczytałem na powrót /chyba/ wszystkie posty w temacie silników do Spec. Rozumiałem je jako - dowolny silnik min. 17x2 i uradowałem się ogromnie a tu na tydzień przed pierwszymi zawodami niespodzianka. I owszem /brawa za refleks, kicha za cene dla defeny/ jeden-dwa silniki i koniec. Miał być rozwój /a rozwój jest również w możliwości wyboru i szerokim dostępem/ a takowego nie widzę. Panowie w postach wspominali o gościach nie mogących u nas startować silnikami 17x2 czy ten kto widział może powiedzieć dokładnie jakimi silnikami dysponowali? że tak nam było wstyd ich dopuścć do zawodów. Mówi się o ułatwieniu wyjazdów zagranicznych na silnikach 17x2 i czy dobrze rozumiem, że chodzi dokładnie o te dwa silniki oriona i corally, bo jeśli niemcy jeżdżą na nie efrowskich lrp to dlaczego my nie możemy?

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 27, 2006 12:19 pm 

Lech Pepliński napisał(a):
. A to jest tak proste jak cep ( tak mówi znajomy góral z Nowego Sącza - tez stary modelarz) Waldek wie o kim mowa . :D :D

hymmm, nie wiedziałem, że mieszkam w górach.....

eh, jak to życie zaskakuje....

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

pozdrawiam, RAFAŁ PAJOR

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 27, 2006 12:24 pm 

Firma Defena Motorsport jest dystrybutorem produktów Corally w Polsce, a nie sklepem. Jednym z naszych zadań jest dostarczanie produktów do sklepów i to sklepy mogą konkurować ze sobą cenami produktów. Należy porównywać ze sobą sugerowane ceny dystrybutorów z różnych krajów, a nie ceny dystrybutora z cenami sklepu.
Poza tym niestosowne jest wydawanie opinii typu „kicha” na podstawie ceny jednego z produktów. Proszę zwrócić uwagę na ceny silników w niższym przedziale cenowym, których cena jest znacznie bardziej atrakcyjna niż u zachodnich sąsiadów.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 27, 2006 12:37 pm 

Dlaczego w USA ten silnik kosztuje 36 USD ?????
http://www.corallyusa.com/istar.asp?a=6 ... 81729S!COR
Kto mi to powie ?????

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 27, 2006 12:42 pm 

"kicha" dotyczy tego jednego produktu i jest to moje osobiste zdanie. Produkty z niższego przedziału cenowego nie są brane pod uwagę w dyskusji o "ściganiu" w klasie spec więc nie mnie nie interesują.
Jedną z przyczyn naszego wycofania się ze startóww w pewnej klasie było wprowadzenie jednego typu silnika, co skończyło się zwrostem jego ceny a nie jak nakazywała by logika zwiększonego popytu obniżką. Defena jako dystrybutor prowadzi jak mi sie wydaje sklep, czy mam rozumieć, że silniki od Was będą gdzie indziej tańsze - czekam z niecierpliwością.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 27, 2006 1:48 pm 

Jeżeli jedynym parametrem ograniczającym silniki w tej klasie będzie ilość zwoi to czym ta klasa będzie się różnila od klasy modified? Niczym , bo cena silnika bedzie dokladnie taka sama jak w tamtej klasie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 27, 2006 5:42 pm 

Paweł muszę Cię zmartwić, nie ma możliwości zakupu silnika Corally 17x2 w USA. Amerykanie nie jeżdżą na europejskich silnikach i dlatego nie mają ich w sprzedaży.
Co do cen to nie jest miejsce na wykład z ekonomii. Zapraszam do specjalistycznej lektury.

Każdy w Defenie może kupić silnik Corally po katalogowej lub specjalnej cenie Team, dla osób, które posiadają Team Pakiet. Po inne ceny pytajcie u naszych partnerów handlowych. Szanujący się dystrybutor nie może konkurować cenami ze sklepami, z którymi współpracuje.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 28, 2006 7:17 am 

A czy do klasy Modif... też silniki muszą mieć legalizację EFRA?Czy tu jest pełna swoboda?

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 28, 2006 7:53 am 

Dla tych którzy kupili lub zamówili silniki niezgodne ze SPEC mam propozycję nad którą sam się zastanawiam. Otóż zamiast w SPEC może wystartować w OPEN ? Przecież każdy może w OPEN startować, prawda ? A o omijanie zawalidrogi na torze niech się inni, szybsi zawodnicy martwią. Żeby sobie modelu nie uszkodzić można wystartować np. pancernym modelem Tamiya TB-01 z full alu opcją, ciężkie to będzie jak pocisk armatni ale trudno :) No i zwykle w OPEN mniej zawodników startuje więc jest szansa na wyższe miejsce niż w SPEC :) Będzie się można później pochwalić, byłem 20-ty ale w klasie OPEN a to już nie przelewki :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 28, 2006 8:19 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
A czy do klasy Modif... też silniki muszą mieć legalizację EFRA?Czy tu jest pełna swoboda?

Pełna swoboda ograniczona tylko wymiarami i zakazem stosowania silników szczotkowych z magnesami np. smaro-kobaltowymi.
"Wszystkie modele mogą być napędzane tylko jednym silnikiem typu 05 szczotkowym lub bezszczotkowym. Silnik musi posiadać nastepujące parametry: średnica max. 36,02 mm, długość max. 53 mm (z wyłączeniem osi). Silniki szczotkowe muszą posiadać wyłącznie magnesy ferrytowe".

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 28, 2006 8:38 am 

Paweł A. Szymański napisał(a):
...aby silniki były zgodne z EFRA muszą być nawijane ręcznie. Więc tu nie ma prawa pojawić się silnik z nawijaniem ręcznym...

Chyba przejęzyczyłeś się - muszą być->nie ma prawa.
EFRA nie wymienia nic o sposobie nawijania silnika poza metodą Mabuchi i Sagami.
Nie wynika więc z tego zakaz stosowania wirników nawijanych ręcznie.
...miało być, że w klasie SPEC będzie dowolny silnik o parametrach min 17 zwoii...

Dura lex sed lex.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 28, 2006 11:38 am 

Cytuj:
Dura lex sed lex

Panie Janku miało min. 17 zwoi tak, że bez problemu mozna by startować 19-stką. A tak sprawe uśmierca 5 stopni i dwa silniki do wyboru. Nie każdy chce być zawalidrogą w openie a czy w związku z tym wprowadzicie podział na kategorie wiekowe w najwyzszej klasie?

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 28, 2006 12:53 pm 

Jan Matukin napisał(a):
...aby silniki były zgodne z EFRA muszą być nawijane ręcznie. Więc tu nie ma prawa pojawić się silnik z nawijaniem ręcznym...

Chyba przejęzyczyłeś się - muszą być->nie ma prawa.
EFRA nie wymienia nic o sposobie nawijania silnika poza metodą Mabuchi i Sagami.
Nie wynika więc z tego zakaz stosowania wirników nawijanych ręcznie.
Przepraszam, rzeczywiście nic na ten temat nie jest napisane w przepisach. Jest za to, że nie można składać własnego silnika z części różnych ani nic nie można w nim modyfikować. W aneksie do naszych przepisów tego nie ma, więc każdy może zbudować czy przebudować silnik.

Jan Matukin napisał(a):
...miało być, że w klasie SPEC będzie dowolny silnik o parametrach min 17 zwoii...

Dura lex sed lex.
Nie obawiam się prawa i jego respektowania ale tego jak jest ono wprowadzane i z myślą o kim. Wydaje mi się, że nie z myślą o najważniejszych osobach w tej zabawie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz wrz 28, 2006 1:09 pm 

Norbert Rękawek napisał(a):
Paweł muszę Cię zmartwić, nie ma możliwości zakupu silnika Corally 17x2 w USA. Amerykanie nie jeżdżą na europejskich silnikach i dlatego nie mają ich w sprzedaży.
Co do cen to nie jest miejsce na wykład z ekonomii. Zapraszam do specjalistycznej lektury.

Każdy w Defenie może kupić silnik Corally po katalogowej lub specjalnej cenie Team, dla osób, które posiadają Team Pakiet. Po inne ceny pytajcie u naszych partnerów handlowych. Szanujący się dystrybutor nie może konkurować cenami ze sklepami, z którymi współpracuje.

Pozdrawiam

Wszystko racja. Polityka cenowa. Dlaczego Europa jest jej główną ofiarą. To oczywiście temat o wiele szerszy niż nasz obecny.
Ja chcę tylko móc ten silnik kupić jak najtaniej. Dlatego moje upierdliwe pytania tu się pojawiają.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 25  Następna strona