Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 7:20 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 3:17 pm 

To że stwarza możliwości to mało?!!!
Wymagane przepisami silniki są dostępnw w Polsce.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 3:26 pm 

A czy taki silniczk jest dopuszczony http://www.rojna.pl/index.php?d=produkt&id=653 ma 17x2, tylko nie wiem czy ma regulowany kat wyprzedzenia, ale pewnie nie.

Smak zwyciestwa smakuje lepiej po walce FAIR-PLAY

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 7:10 pm 

Waldemar Wolak napisał(a):
Wymagane przepisami silniki są dostępnw w Polsce.

Możesz wskazać gdzie ? Traktuj to jako prośbę początkującego w klasie SPEC.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 7:14 pm 

Łukasz Kowalczy napisał:

Nie jestem jednak przekonany o tym, ze STOCK beda wiele wolniejsze od SPEC. Silnik spelniajacy przepisy EFRA SPEC jest silnikiem niewyzylowanym a aktualny STOCK pali sie w ciagu 5 minut, miedzy innymi ze wzgledu na kat wyprzedzenia komutatora 24 stopnie.

Bardzo słuszna uwaga. Tylko rodzi się pytanie: Czemu miało służy wprowadzenie klasy SPEC. Czy obniżeniu kosztów?
Pewnie ze względu na starość mam jakieś zwidy. Bo wydaje mi się żę w dyskusji toczonej na forum oraz w trakcie spotkań argumentowano:
Najlepsi zawodnicy jeżdżący w 540 i Stand robią tyle samo kółek. Czyli silnik są porównywalne. A między Stand a Openem jest przepaść. To wprowadżmy mocniejsze silniki do nowego Stand zwanego dziś Spec. Pozwoli to na stopniowe podnoszenie umiejętności zawodnikom. Nauczy ich główkowania co można zrobić z silnikiem.
Ja niestety posiadam tylko znikomą cząstkę wiedzy o silnikach, którą masz TY Łukaszu. Dystrybutorzy nie chcą mi dawać silników do testów :D :D ( może dlatego ze jeszcze nie wiedzą że posiadam hamownię Robitronica).
To może ktoś wytłumaczy mi jaki cel postawiono wprowadzając klasę Spec?
Bo jeżeli jedynym argumentem będzie to że jest ona w przpisach EFRA, to może najpierw zacząć od wymagania od organizatora aby tory też spełniały wymagania przepisów np przynajmniej co do szerokości. Tylko czy wtedy na niektórych zawodach będziemy robili po 35 kółek.
Od wyborów w Nowym Sączu mija dwa tygodnie. Od tego czasu proszę Was - nowa władzo- o przedstawienie swoich zamierzeń - co zamierzacie zrobić dla dobra ogółu.
Bo najszybciej dowiedziałem się co niektórzy :oops: zamierzają zrobić dla siebie. :evil:
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 9:43 pm 

Witam
Zgodnie z obietnica lista silnikow dla klasy EFRA SPEC.

CORALLY 371727S EFRA SPEC REBUILDABLE 17 x 2, panewki
CORALLY 381727S EFRA SPEC REBUILDABLE 17 x 2, panewki
CORALLY 371729S EFRA SPEC REBUILDABLE 17 x 2, lozyska
CORALLY 381729S EFRA SPEC REBUILDABLE 17 x 2, lozyska

ORION ORI20011 Spec 17x2 Rebuildable , panewki
ORION ORI20025 Spec 17x2 Rebuildable , lozyska

Efra nie podaje wiecej silnikow a producenci milcza gdy im wysylam zapytanie o to czy posiadaja przepisowy silnik dla klasy EFRA SPEC. Inni producenci nie potrafia podac parametrow technicznych swoich produktow na stronach internetowych ani w ulotkach reklamowych.

Jesli ktos dysponuje materialami stwierdzajacymi, iz dane techniczne silnika ktory nie znalazl sie na liscie spelniaja wymagania EFRA SPEC to rowniez bedzie mozna go uzywac.

Dziekuje.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 10:43 pm 

Panowie którzy tworzycie przepisy, jesteście śmieszni. Tyle mam do powiedzenia. Kpina. Trzy silniki na krzyż. Szkoda słów, nerwów, czasu i pieniędzy.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 10:59 pm 

Bardzo prosze o forward tej wiadomosci do przedstawicieli Efry. www.efra.se .

Dziekuje, pozdrawiam, dobranoc.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 11:07 pm 

Ach to dążenie za wszelką cenę do Europy. Przypominam, że żyjemy w POLSCE a stąd do EUROPY jeszcze bardzo daleko. Ślepe kopiowanie przepisów europejskich do niczego dobrego nie doprowadzi. Dziękuję, dobranoc i pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 11:49 pm 

halo halo nie spij. Koval polaczyl sie ze mna telepatycznie i jako ze jestem w pol spiacy doszla do mnie ta wiadomosc. Kpiny to ostatnio modna sprawa i tez lubie byc jazzy,a wiec nasz telepatie mowia:
za malo klas Poslkich,za szybko chcemy do europy(choc chyba juz jestesmy,bo za zimno na Afryke)TAK efra to kpina-wlasnie przejrzalem na oczym,czuje sie zawstydzony :oops:

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 24, 2006 12:09 am 

Czesi nie tylko w RC nas wyprzedzają. Jakoś nie muszą bezmyślnie kopiować zapisów EFRY, jak ktoś wcześniej napisał jeżdżą na silnikach >=17T, podkreślam JEŻDŻĄ a nie kombinują gdzie by tu silnik EFRA LEGAL kupić.
Dobrze, teraz z innej beczki, czy silnik LRP Fusion Phase 3 17x2 o zmiennym kącie komutatora 0-8st. jest przepisowy jeśli chodzi o klasę Open ?

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 24, 2006 12:12 am 

Cytuj:
Czesi nie tylko w RC nas wyprzedzają. Jakoś nie muszą bezmyślnie kopiować zapisów EFRY, jak ktoś wcześniej napisał jeżdżą na silnikach >=17T, podkreślam JEŻDŻĄ a nie kombinują gdzie by tu silnik EFRA LEGAL kupić.

a my mamy swoja klase 540
Cytuj:
Dobrze, teraz z innej beczki, czy silnik LRP Fusion Phase 3 17x2 o zmiennym kącie komutatora 0-8st. jest przepisowy jeśli chodzi o klasę Open ?

TAK

Prawe podudzie mnie swedzi od strony zachodniej,a to znak ze Koval nakazuje spac. Koval moj mentroze juz ide.Dobranoc.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 24, 2006 8:23 am 

Jeżeli by startowac np. takim silnikiem:

http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wt ... LZG4&P=0to

to czemu jeden sędzia nie mógłby sprawdzać kąta wyprzedzenia? jeżeli jest większy niż 5 stopni kasujemy najlepszy wynik z eliminacji .

Sądze że grup DTM SPEC nie będzie więcej niż 3 więc za dużo roboty nie będzie.
a wszyscy zawodnicy byliby zadowoleni (tak sądze)

Pozdrawiam :)

(poprzednie konto uleglo awarii)

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 24, 2006 10:08 am 

hmm 3 silniki można sobie wybrać bo rozumie że te z panewkami będą omijane :D chciałem przejść do spec ale jednak jeszcze zostane w 540 .

ps.wszyscy którzy twierdzą zę lepsi zawodnicy przechodzą do niższych klas mają właśnie odpowiedź dlaczego :shock: pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 24, 2006 12:09 pm 

Nie rozumiem tej dyskusji. Jak zwykle tuż przed sezonem powstaje problem, przecież informacja o specyfikacji technicznej silników nie ukazala się dziś. Szkoda że tak malo jest silników posiadających homologację EFRA , ale nie ma w tym naszej winy a ja widzę pewne plusy, mianowicie liczę na dobre ceny tych silników u naszych dystrybutorów i dostępność ich. Przypominam że w klasie 540 także nie ma wielostronicowej listy dopuszczonych silników i nie odstrasza to startujących.
Dla mnie podstawowym atutem tej klasy jest to że są lożyska, silnik jest rozbieralny i można go przetoczyć , wymienić szczotki itp. Problem czasowania moim zdaniem nieistnieje bo nie jest to tak istotne jeżeli wszyscy będa mieli taki sam ( 5*).
Jacku, tak prawdę mówiąc liczylem na Ciebie w tej klasie i nie sądzę żeby dostępność tylko dwóch silników byla dla Ciebie przeszkodą do rywalizacji na torze np ze mną :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 25, 2006 8:16 am 

Hej a wklasie 540 jest wesoło bo mamy do wyboru aż trzy silniki :shock: . Hej. :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 25  Następna strona