Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 8:58 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 22, 2006 8:00 pm 

Łukasz podany przez ciebie link niestety pokazuje silnik owszem 17 zwojowy ale jest to uzwojenie 17x1 a dopuszczamy 17x2. Jak rozumiem akurat ten egzemplarz odpada - chyba, że się mylę? Poproszę kogoś o rozjaśnienie.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 22, 2006 8:45 pm 

a przepisy dopuszczaja stosowania silnikow klasy 550 ?

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 22, 2006 9:58 pm 

Janusz Potepa napisał(a):
Łukasz podany przez ciebie link niestety pokazuje silnik owszem 17 zwojowy ale jest to uzwojenie 17x1 a dopuszczamy 17x2. Jak rozumiem akurat ten egzemplarz odpada - chyba, że się mylę? Poproszę kogoś o rozjaśnienie.

Pokazany przeze mnie link przedstawia silnik nielegalny w klasie EFRA SPEC. Natomiast bylby on legalny jesli uznamy ze w naszej klasie POLSKA SPEC uzywamy ograniczenia min 17 zwojow tak jezdza Czesi.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 9:03 am 

Witam Łukaszu
Witam pozostałch uczestników dyskusji w tym temacie.

Podany przez Ciebie link dotyczący silnika 17 zw. firmy Trinity jest nie tylko nielegalny z punktu widzenia przepisów EFRA , ale również z punktu widzenia przepisów które będą obowiązywały w Polsce. Ten silnik posiada możliwość regulacji kąta wyprzedzenia komutatora , co jest zabronione.

Uważam również , że powinno się dopuścić do klasy SPEC dotychczas stosowane silniki w klasie STANDART. Modelarze posiadają sporą ilość takich silników i nie widzę możliwości wykorzystania ich w innych celach.
W pełni zgadzam się ze stanowiskiem osób postulujących dopuszczenie tych silników do klasy SPEC.

Nie sądzę żeby warunkowe dopuszczenie tego typu silników wywołało jakiekolwiek protesty , z uwagi na ich relatywnie słabsze parametry i osiągi.
Posiadaczom takich silników należy pomóc i niekoniecznie zmuszać ich do dokonywania zakupów nowych silników , bo może nie każdy dysponuje środkami na zakup nowych 17 zwojowych silników.

Kwestionowanie takiego postulatu byłoby w moim odczuciu nieeleganckie.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 9:22 am 

Waldemar Wolak napisał(a):
Ten silnik posiada możliwość regulacji kąta wyprzedzenia komutatora , co jest zabronione.

Czyli silnik jaki zakupiłem do klasy SPEC a jest LRP Fusion Phase 3 17x2 z regulowanym kątem (w zakresie 0-8) jest nielegalny ??

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 9:47 am 

Punkt 6 aneksu nr. 2 do przepisów , który będzie obowiązywał od 01.10.2006 mówi , że : "wyprzedzenie komutatora max 5 stopni niemodyfikowalne"
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 10:09 am 

Czy ktoś byłby łaskaw o sporządznie listy możliwych silników dopuszczanych do klasy spec. Takie informacje wprawdzie przewijają się przez forum ale są rozproszone. Może któryś z dystrybutorów palnie jakąś ofertą :wink: Jeszcze jedno pytanie czy możliwość ustawiania kąta wyprzedzenia większego niż dopuszczalny eliminuje silnik czy wystarczy trzymać się przepisowych ustawien?

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 11:15 am 

Waldemar Wolak napisał(a):
...Uważam również , że powinno się dopuścić do klasy SPEC dotychczas stosowane silniki w klasie STANDART. Modelarze posiadają sporą ilość takich silników...należy pomóc...nie każdy dysponuje środkami na zakup nowych 17 zwojowych silników.
Kwestionowanie takiego postulatu byłoby w moim odczuciu nieeleganckie...

Jest to dobra propozycja.
Proponuję uzupełnienie do przepisów, na okres przejściowy i w brzmieniu jak następuje:
"W sezonie halowym 2006/2007 dopuszcza się w klasie E-10 TC Spec silniki typu STOCK. Silnik musi posiadać następujące parametry: uzwojenie pojedyncze przewodem o maksymalnej średnicy 0.71 mm, 27 zwojów na każdym z segmentów wirnika, łożyskowanie wirnika na panewkach ślizgowych, wyprzedzenie komutatora max. 24 stopni, średnica max 36 mm, długość max 50 mm (z wyłączeniem osi). Dopuszczalne są jedynie silniki z magnesami ferrytowymi".
Przyjęcie takiego zapisu w moim przekonaniu nie naruszy zakazu zmieniania przepisów w trakcie trwania sezonu - sezon rozpoczyna się w połowie października, a konieczność wprowadzenia zapisu wynika z obiektywnych przesłanek, które w dyskusji juz poruszono (m. in. zbyt mała jeszcze oferta).
W trakcie trwania sezonu halowego 2006/7 po wymianie doświadczeń na pewno dopracujemy ostateczną koncepcję silnika SPEC i co umieści się w przepisach na sezon otwarty 2007.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 11:47 am 

Grzegorz czy mam Ci znalezc silnik klasy 540 o uzwojeniu 17 za podobne pieniadze jak ten do ktorego link podalem? Mowiac szczerze nie chce mi sie, uwazam to za bezcelowe.

Panie Waldku, Marek napisal, ze Czesi maja jedynie ograniczenie min 17 zwojow zatem zrozumialem to doslownie.

Do wszystkich: Dzisiaj wieczorem zamieszcze na forum liste silnikow EFRA SPEC legalnych. Aktualnie niestety nie moge, poniewaz kwitne (to tak a propos kwiatkow) w pracy i nie mam za duzych mozliwosci. Kontaktowalem sie bezposrednio z producentami.

Oczywiscie w pelni popieram dopuszczenie obowiazujacych silnikow STOCK do klasy SPEC na najblizszy i tylko ten sezon. Nie jestem jednak przekonany o tym, ze STOCK beda wiele wolniejsze od SPEC. Silnik spelniajacy przepisy EFRA SPEC jest silnikiem niewyzylowanym a aktualny STOCK pali sie w ciagu 5 minut, miedzy innymi ze wzgledu na kat wyprzedzenia komutatora 24 stopnie.

Do tych ktorzy kupili juz silniki 19 zwojowe lub 17 zwojowe nieprzepisowe mam pytanie, kto Wam tak pieknie doradzil?

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 12:04 pm 

Łukasz Kowalczyk napisał(a):
Do wszystkich: Dzisiaj wieczorem zamieszcze na forum liste silnikow EFRA SPEC legalnych.

Do tych ktorzy kupili juz silniki 19 zwojowe lub 17 zwojowe nieprzepisowe mam pytanie, kto Wam tak pieknie doradzil?

Cała dyskusja toczyła się na temat panewek i łożysk, nikt nie wspominał w tej dyskusji o kątach komutatora. Padła nawet propozycja silnika LRP który zakupiłem i jakoś wtedy nikt się nie odzywał że jest nieprzepisowy. Lista będzie dziś wieczorem ? Pięknie, a może w przeddzień zawodów ?? Panowie ustalający przepisy, swoim postępowaniem totalnie zniechęcacie ludzi do RC. Poza tym jaka jest różnica w silniku o stałym kącie 5 a regulowanym ustawionym na 5 ? Przecież jeżeli ustawię 5 to silnk będzie spełniał wymogi, prawda ?

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 12:09 pm 

Zgadza sie, lista ta znajdzie sie w tym temacie dzisiaj wieczorem. Do co ustawiania modyfikowanego silnika na zadany przez przepisy kat to oczywiscie zart, prawda? Udam, ze taka propozycja w ogole nie padla.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 12:57 pm 

Łukasz, jeździsz od wielu lat, ja dopiero od roku, wytłumacz mi co miałeś na myśli z tym żartem. Nie znam się aż tak na silnikach jak zapewne Ty się znasz więc wyjaśnij o co chodzi.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 1:59 pm 

Stwarza możliwości niezgodnego z przepisami ustawienia kąta.

Łukasz , ten kto nie miał wiedzy na temat silników 27 zwojowych palił je w 5 minut.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 2:11 pm 

Stwarza możliwość i to wszystko ? To co za problem, przeciez jest kontrola techniczna ?

Tak przy okazji, przejrzałem ofertę kilku sklepów i nie znalazłem w nich silników 17x2 ze STAŁYM kątem, wszystkie miały regulowany kąt. Gdzie więc w POLSCE można kupić silnik 17x2 SPEC legal ?

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 23, 2006 2:25 pm 

dziś nie mam czasu, ale jutro wieczorem napisze co o tym myśle
" NIE PRZEJDZIE "

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 361 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 25  Następna strona