Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 2:10 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Co myślisz o tym pomyśle?
Popieram 39%  39%  [ 13 ]
Odrzucam 61%  61%  [ 20 ]
Liczba głosów : 33
Autor
PostNapisane: Pt wrz 15, 2006 8:53 pm 

Jak chyba wszyscy uczestnicy Mistrzostw Polski w Nowym Sączu zaskoczony byłem niską frekwencją zawodników. Jeżeli popatrzymy na listy startowe - w Mistrzostwach uczestniczyli zawodnicy z czoła rankingu. Tym na dalszej pozycji pewnie nie kalkulowało się przyjeżdzać. Różnice punklowe pewnie były zbyt duże aby uczestnictwem w MP zdecydowanie poprawić swoją lokatę.
Dlatego poddaję pod rozwagę następujący pomysł:
Rozgrywamy eliminacje na dotychczasowych zasadach. Pierwszych trzydziestu zawodników w poszczególnych klasach uzyskuje prawo startu w MP. Kolejność z eliminacji służy jedynie do ustalenia grup startowych w eliminacjach. Bo wszyscy uprawnieni do startu w MP rozpoczynają je z zerowym dorobkiem punktowym. Nie będzie kalkulacji, ile pkt mam przewagi czy ile mi brakuje aby utrzymać czy też poprawić swoją pozycję.
Nawet 30 zawodnik po eliminacjach może zostać Mistrzem Polski. Wystarczy że na tych zawodach będzie najlepszy.
Co na to Szanowne grono?
Tadeusz Żelazo

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 15, 2006 10:23 pm 

zamysł pomysłu nie jest wcale zły i wiem, że Pan Żelazo ma dobre intencje ale to burzy całą podstawę rozgrywania zawodów w całym sezonie. Nie może być tak, że ktos ledwo się dostanie do pierwszej trzydziestki a potem przyfarci mu sie na MP i dostaje tytul mistrza Polski. A ktoś kto jeździł na wszystkie zawody i ciułał punkty nie ma szans na tytuł mistrza Polski, niestety nie będzie to rozwiązanie fair. Jestem za tym aby podnieść jakoś frekfencję ale według mojej skromnej opinii ten pomysł nie jest dobry.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 15, 2006 10:27 pm 

Propozycja kontrowersyjna.
Jeśli zawodnikowi braknie kasy albo ważniejsze staną się sprawy rodzinne lub szkolne, to z pustego nikt nie naleje.
Poza tym jest jeszcze zbyt duża różnica w poziomie nawet pierwszej 10-ki.
Ale pomarzyć sobie może każdy i jedynie to może być dla każdego asumptem do przyjazdu na MP.
Resztę napisał Marcin i zgadzam sie z Nim.

Tytuł:
PostNapisane: Pt wrz 15, 2006 10:30 pm 

Jestem jak najbardziej za. Zawody eliminacyjne nie mialyby wtedy tak duzego znaczenia i zapewne obnizylaby sie frekwencja na zawodach eliminacyjnych ale za to na MP przyjada wszyscy. Dodam tylko, ze na takich zasadach odbywaly sie Mistrzostwa Tamiya Niemiec na ktorych udalo nam sie wystartowac. Mistrzem zostawal ten ktory wygral te jedne mistrzowskie zawody.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 16, 2006 7:22 am 

moim zdaniem jest to rozwiązanie ani lepsze, ani gorsze od obecnego.

zwiększając frekwencję na MP zmniejszymy jednocześnie frekwencję na EMP, bo punkty z EMP nie będą się liczyły.

minusem proponowanego rozwiązania jest to, że do rywalizacji o MP wkradnie się większy pierwiastek "farta/niefarta", niż jest to obecnie (łatwiej jest wyciągać rzetelną średnią z 3 zawodów niż z jednych).

a może zastosować oba rozwiązania jednocześnie - klasyfikacja pucharowa osobno - za to puchar, a klasyfikacja MP - z jednych zawodów - osobno - za to tytuł MP. oczywiście oznacza to 2 razy tyle pucharków... ;-)

Ostatnio edytowano So wrz 16, 2006 7:23 am przez Rafał Piesio, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So wrz 16, 2006 7:22 am 

A ja jestem przeciw... po co EMP, wystarczy jedna dobrze pojechac, i jestem w pierwszej 30, a jak sie uda to zostane MP... moim zdaniem i MP decyduje caloksztalt, a jak ktos nie przyjezdza na MP to juz inna bajka..

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 16, 2006 7:39 am 

Ale jeśli warunkiem dopuszczenia będzie udział w minimum 50 % eliminacji i do tego zakwalifikowanie się do 30 ...

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 16, 2006 8:35 am 

Zaremba Lesław napisał(a):
Ale jeśli warunkiem dopuszczenia będzie udział w minimum 50 % eliminacji i do tego zakwalifikowanie się do 30 ...

może odrazu zrobic obecność obowiązkowa ;) a jeżeli nas nie ma to kara ,a co :mrgreen:

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 16, 2006 9:22 am 

Co do frekwencji na zawodach będących eliminacjami. Pewnie znajdzie się w naszym gronie "kalkulator" o super wybitnych uzdolnieniach sportowych i mający w życiu ogromnego farta.
Ale wydaje mi się że zdecydowana z Nas jeżdzi na zawody aby w rywalizacji podnosić swoje umiejętności. Oraz o czym chyba nie wszyscy pamietają aby spotkać się w gronie przyjaciół i znajomych. I Ci starają się nie opuścić żadnych zawodów.
Wracając do farta - moga mieć go tylko Ci najlepsi. Reszcie i on nie pomoże. Bo jak pokazuje praktyka aby zdobyć tytuł MP trzeba objechać paru dobrych zawodników.
Natomiast jak słusznie zauważono za frekwencję i wyniki przyznawany byłby Puchar Polski. Specjalnie pisze za frekwencję bo jak pokazał poprzedni sezon halowy nieobecnośc na jednych zawodach przesuwała lidera Rankingu na miejsce poza pudłem w Pucharze.
Co do mojego posta - jest to tylko propozycja. Jak na razie większość ją odrzuca. I dlatego mam pytanie - to co w zamian. Bo coś trzeba zmienić. Nie chcę krakać ale za rok na pewno nie bedzie lepiej jak nic nie zmienimy.
Pozdrawiam. Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 16, 2006 9:29 am 

A TAk właściwie to LOK i sekcja może mają rozwiązanie...,a ty Tadeusz jesteś takim sceptykiem :D

Ps.do Michała Bugajskiego jeśli decydujesz się startować w MP to jakieś rygory powinny być(to moje prywatne zdanie),a do jazd kiedy mogę i kiedy mi się chce powinny być GP.
Nie startujesz w jakiś zawodach to jest walkower i za coś takiego w "normalnym"sporcie ponosi się konsekwencje.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 16, 2006 9:51 am 

Witam,

W innych dyscyplinach sportu Mistrzostwa Polski sa zawodami na ktore moze przyjechac kazdy kto osiagnie okreslone minimum i zostac Mistrzem Polski.
Zaliczanie eliminacji i sumowanie wynikow z tych eliminacji stosuje sie w systemie Pucharowym i ostatnie zawody (dzisiaj nazywane MP) nie sa niczym wyrozniane w takiej klasyfikacji. Zwyciezca serii zawodow eliminacyjnych zdobywa Puchar Polski. Jesli wygra rowniez na eliminacji nazwanej Mistrzostwa Polski dostaje rowniez tytul Mistrza Polski.

Pozdrowienia,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 16, 2006 10:11 am 

Dokładnie o to mi chodziło.W ten sposób nikt przypadkowy nie wystartuje w MP,ale każdy kto jeżdził przynajmniej np. na 50% eliminacji będzie miał szansę zostać Mistrzem Polski..

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 16, 2006 11:07 am 

Dokładnie o to mi chodziło.W ten sposób nikt przypadkowy nie wystartuje w MP,ale każdy kto jeżdził przynajmniej np. na 50% eliminacji będzie miał szansę zostać Mistrzem Polski..

Za osoby spelniajace minimum mozna tez uznac Mistrza Polski z poprzedniego roku czyli dac mu sznase na obrone tytulu.

Dla innych, czy to bedzie wynik z 50% eliminacji czy z jednej czy z dwoch to nazaloby ustalic przed rozpoczeciem sezonu.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 16, 2006 12:14 pm 

Ps.do Michała Bugajskiego jeśli decydujesz się startować w MP to jakieś rygory powinny być(to moje prywatne zdanie),a do jazd kiedy mogę i kiedy mi się chce powinny być GP.
Nie startujesz w jakiś zawodach to jest walkower i za coś takiego w "normalnym"sporcie ponosi się konsekwencje.

Jezeli mowimy o MP to tak, ale na eliminacje kazdy ma prawo przyjechac. Choc czasmi bywaja takie przypadki ze nie da rady sie byc na MP.
Hmm... EMP to nie Liga np. polska i ja tego nie odbieram jako walkower jak mnie nie ma.
Czesc ludzi jeżdzi po to aby podnosic swoje umiejetnosci i jezdzi na okreslona ilosc EMP aby sie dostac do finałów MP, a jezeli juz sie ktos dostanie to zaczy ze sie wykazał ze zasłuzył aby jechac w finałach.
Weżmy np. Rajdy plaskie, RSMPST, Wyścigi jezdzi sie i zdobywa pkt., a kto ma ich najwiecej zostaje MP, wiec w RC jest podobnie, tylko ostatnia impreza w roku (poza PP) nosi range MP.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 16, 2006 8:08 pm 

Czytasz posty dokładnie?
Jeżeli napisałem z 50% eliminacji tz.połowa tz.jeśli będzie zaplanowane 8 to na 4 powinno się być,żeby wystartować w finale MP.Czyli można na 1 też pojechać ,ale nie nabywa się praw do MP.
Proste.Po to jest kalendarz,żeby sobie zaplanować.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona