Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 24, 2026 11:30 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 12, 2006 6:33 pm 

Juz sie pogubiłem:P,wybór jest trudny;/

MOze ktos z posiadaczy MINI-T sie wypowie:D?

PS:części do X raya są STRASZNIE DROGIE :cry:

KYOSHO 777 WC ||SIMM||MX-3 AM|| Sanwa ERG-VB || Sanwa ERG-VZ || Duratrax ICE ||

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 12, 2006 6:56 pm 

drogie ale dobre.. ja bym wziol xraya z reszta ja go mam 8) ale niestety musze sprzedac :cry:

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 12, 2006 7:45 pm 

Napisalem o asso tak dlatego, ze jesli dajesz full gaz a model jest mocny 4wd i full w prawo to po prostu go przewraca. Tak samo jest z savkiem i z paroma innymi modelami - to nie jest na niekorzysc asso, bo z nich wszystkich jedzie najladniej!

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 12, 2006 8:21 pm 

No moje asso w terenie na full gazie czy w prawo ostro czy w lewo się nieprzewraca...:)

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 12, 2006 9:08 pm 

Macikk napisał(a):
No moje asso w terenie na full gazie czy w prawo ostro czy w lewo się nieprzewraca...:)

Ale mowilem o filmie w ktorym asso ma wlozona mambe!!!!

A wiec wszystko jasne.
Mam mini-t i jestem z niego bardzo zadowolony.
Amorki - nie jest to pierwsza klasa, ale wystarcza na poczatek.
Elektronika - w domu lapie zaklocenia, bede probowal na zewnatrz. Nadajnik: reversy, trymery oraz wychylenie skretu - nie mialem tego w traxxasie oraz apce od ofny, wiec rowniez duzy +.
Calosc, wykonanie itd- bardzo starannie, buda dosc gruba ( jak w rustlerze ), oponki z wkladkami, servo saver.
Ja do swojego wsadzilem pakiet 2200mah 7,2V ( ponad ) z R6. Smiga cudownie. W ogole sie nie rozladowywuje. Moc ma bardzo duza, baczki kreci - no trudno. Ale zupelnie inaczej wchodzi w zakret. Rustler wchodzac w zakret od razu robi baka, a mini-t idzie rowno takim pieknym poslizgiem. Duzo lepiej.

Polecam ten model, za taka cene to tylko brac i cieszyc sie z niego.

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 13, 2006 10:11 am 

Piotrek-krk napisał(a):
Napisalem o asso tak dlatego, ze jesli dajesz full gaz a model jest mocny 4wd i full w prawo to po prostu go przewraca. Tak samo jest z savkiem i z paroma innymi modelami - to nie jest na niekorzysc asso, bo z nich wszystkich jedzie najladniej!
Czy Ty sugerujesz, że model przewraca się przez to, że jest za mocny i ma napęd na 4 koła i dlatego Sav się przewraca? Wiem, że nigdy nie brakowało Ci ciekawych pomysłów, ale muszę przyznać, że ten jest najbardziej oryginalnych ze wszystkich :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 13, 2006 10:57 am 

pewnie chodzi o to ze 2wd jak jedzie zbyt szybko i probuje pokonac zakret to predzej zrobi baczka a 4wd ktory ma lepsza przyczepnac probujac pokonac zakret sie wywroci (przez ta przyczepnosc)...
dobrze zrozumialem? ;)

P.S. ale jak model sie wywraca to i tak i tak jest to minus :p (czyli niekorzysc)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 13, 2006 12:37 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
Piotrek-krk napisał(a):
Czy Ty sugerujesz, że model przewraca się przez to, że jest za mocny i ma napęd na 4 koła i dlatego Sav się przewraca? Wiem, że nigdy nie brakowało Ci ciekawych pomysłów, ale muszę przyznać, że ten jest najbardziej oryginalnych ze wszystkich :lol:

Moze zle sie wyrazilem.
W savku jest troche inny problem - wysoki srodek itd.
Ale widzialem filmy z rc18t rtr kiedy dajesz ful gaz i w prawo to sie nie przewraca. Chyba jasne, ze jesli model ma wiecej mocy, silnik rozpedza go do wiekszych predkosci to przy full gazie go wywroci. Oponki zaczynaja balonowac i bęc na plecy. Nie mow ze tak nie jest!!
Miedzy innymi dzieje sie to z tego powodu!!
( nie chodzi mi o jazde i nagle skret w prawo, tylko bardziej krecenie baczkow ). Ale to nie jest minus dla asso przeciez!

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 13, 2006 12:50 pm 

Piotrek-krk napisał(a):
Moze zle sie wyrazilem.
W savku jest troche inny problem - wysoki srodek itd.
Ale widzialem filmy z rc18t rtr kiedy dajesz ful gaz i w prawo to sie nie przewraca. Chyba jasne, ze jesli model ma wiecej mocy, silnik rozpedza go do wiekszych predkosci to przy full gazie go wywroci. Oponki zaczynaja balonowac i bęc na plecy. Nie mow ze tak nie jest!!
Miedzy innymi dzieje sie to z tego powodu!!
( nie chodzi mi o jazde i nagle skret w prawo, tylko bardziej krecenie baczkow ). Ale to nie jest minus dla asso przeciez!

Zgadzam się, że moc poniekąd wpływa na wywracanie modelu, ale nie napęd na 4 koła, przecież to jest bezsensowne! Czy wiesz wogóle co sprawia, że model sie przewraca? Jest to siła odśrodkowa działająca na model, który porusza się po łuku. Jest ona tym większa im większa prędkość i/lub mniejszy promień skrętu oraz wyższy środek ciężkości. Napęd nie ma tutaj nic do gadania. Jedynie, jak wspomniał Evolter, model z napędem na tył z reguły ma tendencję do nadesterowności, czytaj wykręcenia bączka, ale jeśli ustawisz modele 4wd i 2wd aby miały podobną charakterystykę przyczepności, to wtedy ten czynnik nie będzie wpływać na wywrotki.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 13, 2006 1:33 pm 

Ok, masz racje to 4 wd w sumie nie ma znaczenia, niepotrzebnie to napisalem, ale chodzilo mi o to co napisales na poczatku.
Jednak, jesli model 2wd bedzie mial tak mocny silnik jak 4wd to chyba zakreci baczka a nie wywroci sie. A przy 4wd wlasnie na odwrot? - czy nie mam racji? Wydaje mi sie, ze dodatkowy naped na przod doda mu duzo przyczepnosci dlatego predzej sie wywroci niz zakreci baka, ale moze to nie tu siedzi problem.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 13, 2006 5:09 pm 

To że model się wywraca na zakręcie to jak wcześniej napisano skutek działania siły odśrodkowej. Dokładnie to wygląda tak, że w punkcie w którym znajduje się środek ciężkości modelu przykładana jest siła odśrodkowa. Siła ta działa na ramieniu wyznaczonym przez odległość środka ciężkości modelu od jego osi obrotu. Oś obrotu to wyimaginowana linia biegnąca wzdłuż modelu, któryj położenie jest zależne od konstrukcji zawieszenia (m.in. długości i pochylenia wahaczy). Im większa odległość środka ciężkości od osi obrotu tym większe ramię działania siły a co za tym większy moment, który odpowiada za przewrócenie na bok modelu. Na położenie środka ciężkości mamy niewielki wpływ ale na położenie osi obrotu mamy juz duży wpływ np. poprzez zmianę punktów zaczepienia górnych wahaczy. Dodatkowo regulując prześwit modelu możemy zmieniać odległość środka ciężkości od osi obrotu. Jeśli jednak model jest źle zaprojektowany przez producenta to nic nie zdziałamy. Jedno jest pewne, Xray M18T/MT jest dobrze zaprojektowanym modelem :-)

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 13, 2006 7:04 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
To że model się wywraca na zakręcie to jak wcześniej napisano skutek działania siły odśrodkowej. Dokładnie to wygląda tak, że w punkcie w którym znajduje się środek ciężkości modelu przykładana jest siła odśrodkowa. Siła ta działa na ramieniu wyznaczonym przez odległość środka ciężkości modelu od jego osi obrotu. Oś obrotu to wyimaginowana linia biegnąca wzdłuż modelu, któryj położenie jest zależne od konstrukcji zawieszenia (m.in. długości i pochylenia wahaczy). Im większa odległość środka ciężkości od osi obrotu tym większe ramię działania siły a co za tym większy moment, który odpowiada za przewrócenie na bok modelu. Na położenie środka ciężkości mamy niewielki wpływ ale na położenie osi obrotu mamy juz duży wpływ np. poprzez zmianę punktów zaczepienia górnych wahaczy. Dodatkowo regulując prześwit modelu możemy zmieniać odległość środka ciężkości od osi obrotu. Jeśli jednak model jest źle zaprojektowany przez producenta to nic nie zdziałamy. Jedno jest pewne, Xray M18T/MT jest dobrze zaprojektowanym modelem :-)

Dzieki, dobrze wiedziec, troche to skomplikowane ale czytajac 2 razy da sie zalapac:)

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 13, 2006 7:42 pm 

Mogę podrzucić zdjęcia na których wszystko widać. Albo zrobię to od razu :-)

rys. 1
rys. 2
rys. 3
rys. 4

Opis po angielsku ale można zorientować się o co chodzi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2