Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 12:56 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 4:49 pm 

...że temperatura na świecy jest conajmniej o 20stopni wyzsza od kazdej innej czesci silnika??Na swiecy mam 120stopni,a w najcieplejszej czesci silnika 100stopni maksymalnie.
Sprawa druga,co moze byc przyczyna ze po dwoch bakach padly mi dwie swiece?Silnik jest nowy na dotarciu.Mieszanka raczej bogata niz uboga.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 5:04 pm 

baggus napisał(a):
...że temperatura na świecy jest conajmniej o 20stopni wyzsza od kazdej innej czesci silnika??Na swiecy mam 120stopni,a w najcieplejszej czesci silnika 100stopni maksymalnie.
Sprawa druga,co moze byc przyczyna ze po dwoch bakach padly mi dwie swiece?Silnik jest nowy na dotarciu.Mieszanka raczej bogata niz uboga.

Po kolei...
Piszesz "dotarcie, pierwsze dwa baki, bogata mieszanka - i 120*C" :shock: Jakoś mi to nie współgra.
Temperatura "na świecy" jest tą najwyższą, w końcu najbliżej komory spalania. Gdzie Ty widzisz cieplejszą część motoru, skoro termometr pokazał najcieplejszą.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 5:44 pm 

I wlasnie to mnie dziwi.Silnik jest bogato ustawiony,tak ze tylne koło i amorek sa cale w oleju.
Z ta cieplejsza czescia silnika to chodzi o to ze najcieplejsza po za swieca.Ogolnie jest tak:silnik ustawiony w miare bogato.Temperatura bloku i góry głowicy ok 90stopni,temperatura na dole glowicy około 100stopni.Temp na swiecy 120-125stopni i wlasnie to mnie dziwi.Jak zgasze silnik to po 15s temp na swiecy jest juz o kilkadziesiat stopni mniejsza.

I jeszcze jedno,ta swieca to dokladnie nie wiem co za firma,wiec to mzoe byc powodem szybkiego rozwalenia i takiej temp.
Wiec,jak wstawie dobra swiece to mam sie dziwic jak na swiecy bedzie 120stopni mimo ze silnik jest bogato ustawiony i nie katowany?

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 7:07 pm 

miałem taki przypadek że padały mi świece jedną za druga-wina paliwa-sprawdzone, przez to też załatwiłem silnik.jakiegos paliwa używasz ?

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 8:40 pm 

Tornado.Olać swiece,ale co z ta temperatura??120stopni na swiecy przy spokojnej jezdzi w dodatku bogato ustawiony silnik.Cos tu nie pasuje?

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 8:59 pm 

Model bardziej ci " p i e r d z i " niz jedzie? i dymi mocno z rury ? Jest jeszcze jedno wyjscie odkręc jeszcze mocniej mieszanki o jakies 1/2 obrotu jak motor sie tak mocno grzeje... i zobaczymy efekt. Przy docieraniu to nie dobrze mieć taką temp. ...

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 9:22 pm 

On juz jest bardzo BOGATO.Maksymalnie tak 1/3gazu i to nie tak nagle da sie nacisnac.Co do dymu to jest i to bardzo.Co do grzania to tylko swieca taka jest.Cala reszta silnika nie przekracza 100stopni.Sprawdzalem dzisiaj tez metodą na sline i w ogole nie parowała.Moze ta swieca jakas lipna była.Zamówiłem nowe novy i jak sie sklep spisze to w srode dojda.Ogolnie to nie jest moj pierwszy silnik i wiem kiedy silnik jest gorący sprawdzajac metoda na sline i wedlug tego(wiem ze to nie jest dokladnie ale zawsze cos)wiem ze silnik nie byl goracy.Jedyna nowosc to termometr.Nigdy wczesniej nie mialem go do mierzenia temp wiec to dlatego dziwi mnie taka rozbieznosc temperatur miedzy swieca a cala reszta silnika.No nic,przyjda swiece to zobacze.

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 9:41 pm 

Jaki masz termometr, jak jest ustawiony ?? może to błędne wskazania termometru, Jezeli masz term. Duratrax to ustaw na 95E :)

Tytuł:
PostNapisane: Pn wrz 11, 2006 10:08 pm 

baggus napisał(a):
On juz jest bardzo BOGATO.Maksymalnie tak 1/3gazu i to nie tak nagle da sie nacisnac.Co do dymu to jest i to bardzo.Co do grzania to tylko swieca taka jest.Cala reszta silnika nie przekracza 100stopni.Sprawdzalem dzisiaj tez metodą na sline i w ogole nie parowała.Moze ta swieca jakas lipna była.Zamówiłem nowe novy i jak sie sklep spisze to w srode dojda.Ogolnie to nie jest moj pierwszy silnik i wiem kiedy silnik jest gorący sprawdzajac metoda na sline i wedlug tego(wiem ze to nie jest dokladnie ale zawsze cos)wiem ze silnik nie byl goracy.Jedyna nowosc to termometr.Nigdy wczesniej nie mialem go do mierzenia temp wiec to dlatego dziwi mnie taka rozbieznosc temperatur miedzy swieca a cala reszta silnika.No nic,przyjda swiece to zobacze.

świeca ma spiralke rozgrzana do czerwoności, dla metalu to jakies 500st jak nie więcej. Świeca cała jest mała więc temp. zarnika w dużej części odkłada się na resztę świecy. Gwint czyli miejsce połączenia swiecy z silnikiem odizolowane jest od główki swiecy dielektrykiem, a one słabo przewodzą ciepło, stąd wyraźna różnica temp główki swiecy i reszty.

Dlatego własnie temp silnika mierzy się na świecy.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 12, 2006 5:56 am 

To juz nie rozumiem.Silnik mam ustawiony bogato,jezdze maks 5min bez przerwy,nie dociskam bardzo i mam jeszcze wzbogacic mieszanke?Jezeli mam mierzyc temp na swiecy to wlasnie taki jest wniosek.Juz wolalem metode na sline.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 12, 2006 6:13 am 

baggus napisał(a):
To juz nie rozumiem.Silnik mam ustawiony bogato,jezdze maks 5min bez przerwy,nie dociskam bardzo i mam jeszcze wzbogacic mieszanke?Jezeli mam mierzyc temp na swiecy to wlasnie taki jest wniosek.Juz wolalem metode na sline.

a iloe wytrzymał poprzedni silnik przy metodzie na ślinę?

wiesz, ja ja docierałem swoje silniki to przy pierwszych dwóch bakach mieszanka była tak bogata, ze olej kapał z rury, a żeby ruszyć z miejsca trzeba było HSN wkręcić o ponad pół obrotu.
Ale temp nie przekraczała 100st.
ile nitro masz w paliwie?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 12, 2006 12:02 pm 

Jaki masz islnik ninja :?: :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 12, 2006 2:37 pm 

Silnik to ninja.Paliwo tornado 25%.Swieca to nie wiem co to nawet było(i to moze byc wlasnie powod)Jak juz pisalem on jest na ustawieniach przyblizonych do fabrycznych czyli olej kapie z rury,ale tak bez przesady.I napewno sie nie przegrzewa,jestem tego pewien.
U was tez jest temperatura na swiecy wyzsza o 20+stopni od bloku silnika i innych czesci??I taka jeszcze refleksja.Jak silnik odpali to juz po kilkudziesieciu sekundach(nawet bez jazdy) temp na swiecy jest juz ponad 100stopni,kiedy cala reszta silnika okolo 80stopni.

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 12, 2006 2:57 pm 

Ja przy pierwszym baku ( koła w górze ) miałem 60 stopni silnik a przy drugim baku ( strasznie wolna jazda, wiecej ***** niz jazdy :P ) to miał około 90. Nie przerazaj sie tym ze masz na swiecy 20 stopni wiecej to jest normalne bo blok silnika nie ma takiej tempy jak w głównym spalaniu gdzie jest swieca, dlatego nie wfam termometrom które sie zakłada na blok silnik pod głowice... one oszukują i tyle, najlepsze sa duratraxy i hpi temp gun :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 12, 2006 3:01 pm 

Jarek Poniatowski napisał(a):
Ja przy pierwszym baku ( koła w górze ) miałem 60 stopni silnik a przy drugim baku ( strasznie wolna jazda, wiecej ***** niz jazdy :P ) to miał około 90. Nie przerazaj sie tym ze masz na swiecy 20 stopni wiecej to jest normalne bo blok silnika nie ma takiej tempy jak w głównym spalaniu gdzie jest swieca, dlatego nie wfam termometrom które sie zakłada na blok silnik pod głowice... one oszukują i tyle, najlepsze sa duratraxy i hpi temp gun :)

duratrax wskazuje 15st mniej niż temp gun
sprawdzone kilka razy

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona