Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 10:42 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: So wrz 09, 2006 10:23 am 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
A to przepraszam, ja nie wiedzialem jakie jest Twoje podejście do licencji i gdzie ją masz :wink:

Artur, zle mnie zrozumiales. :(
Ja nie mam nic przeciwko licencjom i nawet zaplacilbym za nia 100 albo wiecej rocznie jesli tyko te pieniadze pojda na cele rozwoju modelarstwa a nie do kieszeni jakiegos oszusta.

Pozdrawiam,

Marek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 09, 2006 10:24 am 

Klasy off-road są bardziej popularne, bo jak się człowiekowi nudzi to bierze model i idzie pojeździć np do parku. On roadem tak sie nie da. Stałych torów indoor nie ma wcale, tych outdoor jest ledwie kilka z czego dwa pamietają jeszcze Gierka, a niestety nikt poza Gierkiem o ich stanie nie pamieta. Mieszkając w Kraku najbliższy tor jest w Tarnowie, ale gdybyś się chciał tam wybrać na trening czeka Cie niespodzianka - brak podestu, bo nie ma podłogi ( takie są durne przepisy i nikt nie weźmie odpowiedzialności aby ta podłoga tam była). Znowu zamykamy się w kółeczku : nie ma zawodników bo nie ma gdzie jeździć, nie ma gdzie jeździć bo nie ma kasy na tory, nie ma kasy na tory bo dla kilku zawodników miasto ich nie zbuduje, zbudowało by gdyby więcej osób jeździło, ale nie ma zawodników bo .... :cry: :cry: :cry:
Poza tym Arturze baguski dają więcej emocji... :twisted:
W

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 09, 2006 10:32 am 

Wojtek Brudnik napisał(a):
Klasy off-road są bardziej popularne, bo jak się człowiekowi nudzi to bierze model i idzie pojeździć np do parku. On roadem tak sie nie da. Stałych torów indoor nie ma wcale, tych outdoor jest ledwie kilka z czego dwa pamietają jeszcze Gierka, a niestety nikt poza Gierkiem o ich stanie nie pamieta. Mieszkając w Kraku najbliższy tor jest w Tarnowie, ale gdybyś się chciał tam wybrać na trening czeka Cie niespodzianka - brak podestu, bo nie ma podłogi ( takie są durne przepisy i nikt nie weźmie odpowiedzialności aby ta podłoga tam była). Znowu zamykamy się w kółeczku : nie ma zawodników bo nie ma gdzie jeździć, nie ma gdzie jeździć bo nie ma kasy na tory, nie ma kasy na tory bo dla kilku zawodników miasto ich nie zbuduje, zbudowało by gdyby więcej osób jeździło, ale nie ma zawodników bo .... :cry: :cry: :cry:
Poza tym Arturze baguski dają więcej emocji... :twisted:
W

Witam,

Zgadzam sie z ta ocena poniewaz sam niedawno rozwazalem nabycie spalinowego on-road i zdecydowalem o zakupie off-road wlasnie z powodu braku toru w mojej okolicy. Tor off-road to sobie zbuduje na dzialce i bede mial zabawe.
Chyba ze ktos mi powie ze tor on-road tez moge sobie zbudowac :D
Pytanie do tych co taki tor budowali - ile to kosztuje?

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 09, 2006 10:36 am 

Wojtku, więcej emocji dla widza , czy zawodnika? :lol:
Jeżeli chodzi o zawodnika to zapewniam Cie że więcej emocji daje jazda 3cm od krawędzi toru na pelnym palniku i co najważniejsze przez wszystkie okrążenia tor jest taki sam. Musisz sam spróbować :lol:
Z resztą co napisales zgadam się w 100%, niestety brakuje torów asfaltowych.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 09, 2006 11:00 am 

Marku
zgadzam się z toba i jeżeli chodziło by o tor tylko i wyłacznie dla modeli elektrycznych to już by taki był w Warszawie od paru miesięcy, a sam wiesz że przy spalinówkach dochodzi hałas i to nie mały a to sie wszystkim niepodoba i nie jest łatwo znaleźc miejsce które by spełniało wszystkie warunki.
Jeżeli chodzi o zawody "parkingowo-boiskowe" sam wiesz jaka była reakcja niektórych kolegów - niestety nic lepszego nie dało sie znaleść(chociaż ja uważam że niebyło tak żle)

Sławku
czy naprawdę uważasz, że modelaże nie brali udziału w organizacji i przygotowaniu zawodow w Warszawie?

Marku
koszt przygotowania podłoża i wylania asfaltu na placu o wym 35 x 65 metrów oscyluje w granicach 60-70 tys złotych, także nie jest to tania impreza.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 09, 2006 11:05 am 
Administrator forum

Artek, sprawa micrusów wyszła jak wyszła. Zabilismy ja sami wprowadzając silniki bezszczotkowe. trzeba było zostawic szczotkowe - zwiekszyć tylko typ do 370-tki i to wszystko.
Jak narazie z bezszczotka jeździ regularnie TYLKO Rafał Piesio.

Jest jeszcze chwila aby zmienić zapis w przepisach i wprowadzić ograniczenie silnika do 370-tki (szczotkowej) i ilości cel do 5.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 09, 2006 11:11 am 
Administrator forum

Jakub,
Zawody parkingowo-boiskowe nie powinny mieć odrazu rangi eliminacji MP. Wiesz że ludzie sa marudni. Co innego zawody w cyklu GP, Challange czy cokolwiek innego. Od eliminacji MP wymaga sie czegoś więcej.

Dalej jestem zdania że jest w Wawie kilka szkół które dysponują boiskami asfaltowymi na których mozna zorganizować zawody modeli nie niszcząc nawierzchni.

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 09, 2006 11:22 am 

Jakub Lipiński napisał(a):
Marku
koszt przygotowania podłoża i wylania asfaltu na placu o wym 35 x 65 metrów oscyluje w granicach 60-70 tys złotych, także nie jest to tania impreza.

Witam Jakub,

Rzeczywiscie takiej sumy malzonka mi wydac nie pozwoli. :D
Ile zawodow trzeba by zorganizowac aby taki wydatek sie zwrocil po np. 5 latach?
Myslalem ze glowny koszt to teren.
Czy probowal ktos jezdzic na betonowej nawierzchni?

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 09, 2006 12:28 pm 

Wiecie co - może trzeba by zrobić to małymi kroczkami.
Najpierw kupić kilka AMB ( używka, koszt ok 500-700USD z 10 pchełkami) Potem robić regularnie zawody lokalne ( parkingowe, może któryś market zgodził by się odstąpić kawałek parkingu krytego np raz w tygodniu) albo na jakiejs hali. Faktycznie po betonie da się spokojnie śmigać. Trzeba go tylko wcześniej potraktować dmuchawą by był czysty.
Dość często rozmawiam z Grześkiem Rojną i w USA to jest normalne - w tygodniu parking, w sobote/niedziele tor. Poza tym tor parkingowy można co tydzień ustawić inaczej i wtedy jest ciekawie. Koszt takiego parkingowego toru powinien się zamknąć w 4500-5000zł ( AMB, kształtowniki i grzybki, dmuchawa, laptopa zawsze ktoś ma więc go nie trzeba). Zakładam że za teren nie trzeba będzie płacić. Można wtedy organizować spotkania "nasi kontra wasi" np Waw/KRK, WRO/Waw NT/KRK itd.
Jak to się rozwinie to dopiero można uderzyć do samorządu ( po odpowiednim PR) o funfdusze na "lepszy tor".
Inną drogą jest rozmowa z władzami dzielnicy by "zasponsorowali" w którejś z szkół salę i wykładzine. Reszta pozostaje jak wyżej. Oni o dziwo mają na to kasę, tylko trzeba z nimi rozmawiać przed zamknięciem budżetu ( czyli dużo wcześniej).

W

Tytuł:
PostNapisane: So wrz 09, 2006 2:39 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Artek, sprawa micrusów wyszła jak wyszła. Zabilismy ja sami wprowadzając silniki bezszczotkowe. trzeba było zostawic szczotkowe - zwiekszyć tylko typ do 370-tki i to wszystko.
Jak narazie z bezszczotka jeździ regularnie TYLKO Rafał Piesio.

Jest jeszcze chwila aby zmienić zapis w przepisach i wprowadzić ograniczenie silnika do 370-tki (szczotkowej) i ilości cel do 5.

dlaczego ?
co takiego jest w bezszczotkach ?
może to że są droższe ?
dlaczego jeśli ktoś chce pojeździć za małą (taa 30zł dziennie na silnik 180 - mówię NIE ) kasę niech jeździ w micro std !
Ja się przygotowywuję ostro do sezonu - mam nadzieję wystartować w kliku zawodach, jeśli czas pozwoli.
Zakupiłem już pakiety - 6cell
Sprzedałem regiel do szczotkowca.
Właśnie miałem zamawiać nowe części.
Teraz zastanawiam się - odpuścić se ? z jednej strony - tak, nie mam kasy na szczotkowca, regiel itd.
Z drugiej nie - za dużo wydałem na tego mikro, nie zwróci się.

Pozdrawiam
eras

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 10, 2006 7:09 am 

Sorki, ale chyba Pan Janek przestanie mnie dazyc sympatia: A co ma do rzeczy numer licencji? Kiedy przedstawiciel LOK-u był na zawodach żeby wydac zakupione licencje i umozliwic nowicjuszom ich zakup?

A co ma do rzeczy sympatia - zadałem Twojemu imiennikowi proste pytanie - i tyle - a Ty tradycyjnie już pohukujesz - to już jest chore.
...ale zauważ że Marek Pleskacz jeździ w klasie E-18 MIcro Open.

To nie jest argument, że jeździł na GP nawet jeden raz - nie ma go nigdzie w żadnych rankingach. Na MP w Nowym Sączu przyjechało tylko 4 (słownie czterech) zawodników - to jest kpina.
Marek Pleskacz napisał(a):
...Nie lubie jak ktos czy tez instytucja mnie okrada i wcale sie ztym nie kryje...

Należy tego dowieść - gadać to "se" można, ale nawet słowa należy ważyć.
...Ja nie mam nic przeciwko licencjom i nawet zaplacilbym za nia 100 albo wiecej rocznie jesli tyko te pieniadze pojda na cele rozwoju modelarstwa a nie do kieszeni jakiegos oszusta...

Też nie mam nic przeciwko licencjom .... i nie interesuje mnie nic dalej, bo nie są to moje kompetecje ani Pana.
Na ponad dwustu samochodziarzy tylko Pan "czepia" sie "kartonika".
Za Pańskie słowa wystawca licencji mógłby Pana pogonić do sądu i puścić z torbami.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 10, 2006 7:28 am 

Panie Marku z przyjemnoscia czytam Panskie posty dotyczace
spraw techniki modelarskiej i tu składam pokłon Panskiej wiedzy.
Natomiast troszeczeke przegina Pan z niektorymi formami wypowiedzi
na temat np, OSZUST niech Pan to pisze imiennie kogo ma Pan na
mysli.Ludziom pewnego szczebla takie ordynarne wypowiedzi dotyczy
to wszystkich nie tylko Panskiej Osoby nie przystaja.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 10, 2006 8:34 am 
Administrator forum

Panie janku, napisałem dlaczego tak sie stało że na zawodach w Nowym Sączu jest tylko garstka zawodników. Ale napisze to raz jeszcze:

1. Zmiana silników na bezszcotkowe - czyli podrożenie wózka (wina nasza, czyli tych co jeżdżą mikrusami)
2. Zrobienie tej klasy pucharową. jak model ma być tani to zawodnik powinien mieć rónież możliwośc wyboru ilości jeżdżonych eliminacji (dotyczy to głwnie hali, bo na asfaltach ilość eliminacji była znikoma)

Powinien nastapić: szybki aneks do przepisów w którym będzie mowa (dotyczy hali) że mikro standard jeździ razem z micro open jeżeli w sumie nie będa stanowić jednej grupy. I trzeb ato zrobić szybko bo klasa padnie.

Sorki za czepialstwo odnosnie licencji.

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 10, 2006 10:11 am 

Panie Janie,

Jan Matukin napisał(a):
...Nie lubie jak ktos czy tez instytucja mnie okrada i wcale sie ztym nie kryje...

Należy tego dowieść - gadać to "se" można, ale nawet słowa należy ważyć.

Czyny tez trzeba wazyc.

Jezeli Panu ktos sprzedaje towar warty 2 zlote za 25 zlotych i Pan musi go kupic bo sprzedawca jest monopolista to w moim slowniku ten sprzedawca jest zlodziejem. Ja nie napisalem ze LOK jest zlodziejem.
Ale jesli LOK po moich wielu spotkaniach z jego przedstawiczielami (m.in z Panem) nic nie zrobil aby to oszustwo skorygowac zaczynam watpic czy jest on taki niewinny w tej sprawie. Rozmawialem nawet z dyrekcja i dowiedzialem sie ze LOK moze zadac za licencje ile chce i nic nam modelarzom do tego. Zadnych dokumentow na potwierdzenie ze te kartoniki tyle kosztuja nie chciano mi pokazac. Zapowiedziano ze licencje jeszcze zdrozeja bo trzeba zatrudnic pracownika ktory sie bedzie nimi zajmowal.
Gdzie w tym wszystkim jest dbanie o rozwoj modelarstwa?
Te nadplacone za kartoniki 10 tys. zlotych moglyby trafic do sekcji na koszty organizowania, na sprzet, na sedziow i na wiele innych potrzebnych modelarzom inwestycji.
Jednak trafily one do kieszeni kombinatora.
Gdzie jest rozliczenie zebranych za licencje pieniedzy?
Modelarze ktorzy wykupili licencje maja prawo to wiedziec jako czlonkowie stowarzyszenia pod nazwa LOK.

Jan Matukin napisał(a):
...Ja nie mam nic przeciwko licencjom i nawet zaplacilbym za nia 100 albo wiecej rocznie jesli tyko te pieniadze pojda na cele rozwoju modelarstwa a nie do kieszeni jakiegos oszusta...

Też nie mam nic przeciwko licencjom .... i nie interesuje mnie nic dalej, bo nie są to moje kompetecje ani Pana.
Na ponad dwustu samochodziarzy tylko Pan "czepia" sie "kartonika".
Za Pańskie słowa wystawca licencji mógłby Pana pogonić do sądu i puścić z torbami.

Jesli to zrobi to moze w sadzie sie dowiemy kto na tych licencjach zarobil, bo napewno nie modelarstwo organizowane przez LOK.

Pozdrawiam,

Marek

Ostatnio edytowano N wrz 10, 2006 5:06 pm przez Marek Pleskacz, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N wrz 10, 2006 10:34 am 

Wiesław Groszkowski napisał(a):
Panie Marku z przyjemnoscia czytam Panskie posty dotyczace
spraw techniki modelarskiej i tu składam pokłon Panskiej wiedzy.
Natomiast troszeczeke przegina Pan z niektorymi formami wypowiedzi
na temat np, OSZUST niech Pan to pisze imiennie kogo ma Pan na
mysli.Ludziom pewnego szczebla takie ordynarne wypowiedzi dotyczy
to wszystkich nie tylko Panskiej Osoby nie przystaja.

Panie Wieslawie,

Jak Pan nazwie osobe ktora sprzedaje Panu towar za 25zl a on powinien kosztowac 2zl. Pan go musi od niego kupic bo ten ktos jest monopolista i od niego zalezy czy wydane przez Pana ciezkie tysiace zlotych bedzie Pan mogl zastosowac do tego co Pan lubi - scigania sie z kolegami na torze?

OSZUSTWO (wg encyklopedi powszechnej PWN) - przestepswo dokonane w celu osiagniecia korzysci majatkowej, polegajace na doprowadzeniu innej osoby - przez wprowadzenie jej w blad - do niekorzystnego rozporzadzenia mieniem wlasnym lub cudzym.

W naszym przypadku ktos ma korzysc majatkowa 23zl (od licencji) po wprowadzeniu w blad osoby (modelarza) placacej za licence ze tyle wyprodukowanie tej licencji (kartonika) kosztuje.

Pozdrowienia,

Marek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 ... 22  Następna strona