Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lut 15, 2026 4:56 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt sie 29, 2006 8:08 am 

Mam taką propozycję aby ogłoszenie w dziale kupię sprzedam mogły zamieszczać tylko osoby pełnoletnie. Ostatnio zakupiłem coś od osoby niepełnoletniej, przedmiot nie jest do końca zgodny z opisem i wprawdzie porady prawnej jeszcze nie zasięgałem ale myślę że będę miał problemy z wyegzekwowaniem zwrotu należności za towar właśnie ze względu na wiek sprzedającego, tymbardziej że mógł sprzedawać towar bez wiedzy prawnych opiekunów. Oczywiście konieczna byłaby jakaś weryfikacja wieku np. poprzez przesłanie ksero dowodu osobistego czy innego dokumentu. Co o tym sądzicie ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt sie 29, 2006 8:28 am 

Przemek Morawski napisał(a):
Mam taką propozycję aby ogłoszenie w dziale kupię sprzedam mogły zamieszczać tylko osoby pełnoletnie. Ostatnio zakupiłem coś od osoby niepełnoletniej, przedmiot nie jest do końca zgodny z opisem i wprawdzie porady prawnej jeszcze nie zasięgałem ale myślę że będę miał problemy z wyegzekwowaniem zwrotu należności za towar właśnie ze względu na wiek sprzedającego, tymbardziej że mógł sprzedawać towar bez wiedzy prawnych opiekunów. Oczywiście konieczna byłaby jakaś weryfikacja wieku np. poprzez przesłanie ksero dowodu osobistego czy innego dokumentu. Co o tym sądzicie ?

Ja jestem na nie. Jeżeli kupujesz przez Allegro to masz pewną "gwarancję", z RC-Auto jest mniej więcej podobnie. Tak jak to było z Piotrkiem-krk, został zdegradowany do Nowicjuszy. Napewno wiele osób czegoś to nauczyło. Jeżeli ktoś Ci pieniędzy nie odda piszesz do jednego z adminów, robisz odpowiedni temat i napewno jakoś to się skończy.

Jestem na nie, ponieważ na forum jest więcej osób które nie mają 18 lat. Ewentualnie można zrobić aby do tego działu mieli dostęp tylko zawodnicy i forumowicze, ale wtedy Nowicjusze stracą 2 działy.

Nowy model in soon...

http://www.rcpics.net/member/Kai11

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 29, 2006 9:07 am 

Nie!! W żadnym wypadku !!

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 29, 2006 9:13 am 

Powiem tyle: każdy pełnoletni będzie za, każdy "niedoletni";-) będzie przeciw.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 29, 2006 9:23 am 

No to pociągnę dalej temat, czy osoba niepełnoletnia posiada wedle obowiązującego prawa zdolność do wykonywania czynności cywilno-prawnych jaką to czynnością jest niewątpliwie sprzedaż przedmiotu ? Czy sprzedaż taka nie powinna odbywać się za przyzwoleniem i na odpowiedzialność jej prawnego opiekuna ? Wiem, że rcauto nie jest serwisem aukcyjnym ale aby uniknąć trudnych z prawnego punktu widzenia sytuacji proponuję co wyżej lub chociaż wprowadzenie dodatkowego pola w opisie osoby do któego będzie dopisany wiek, przy czym osoby powyżej 18 lat będą musiały jakoś ten wiek potwierdzić, dotyczy to tylko osób które chcą coś sprzedać/kupić. W przypadku niepełnoletnich może być też oświadczenie że ich prawni opiekunowie wyrażają zgodę na zawrcie transakcji i biorą za nią odpowiedzialność, choć w tej kwestii potrzebna jest pomoc prawnika czy coś takiego zapewni bezpieczeństwo transakcji.

Ostatnio edytowano Wt sie 29, 2006 9:27 am przez Przemek Morawski, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 29, 2006 9:23 am 

Będzie tak ze nieletni bedą jako uzytkownika wpisywac imie i nazwisko np. ojca i wystarczy ze zrobia kopie jego dowodu i juz ;) jest wiele metod na obejscie tego :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 29, 2006 9:25 am 

Nie jest to dobry pomysl, po pierwsze ze nie bedzie wlasnie jak zweryfikowac wieku...Kto bedzie bawil sie w wysylanie ksero dowodu zeby cos sprzedac :|

Jesli ktos kupuje od osoby nieletniej i nie jest pewny jej uczciwosci niech zalatwi do poprzez allegro... Jesli towar nie bedzie zgadzal sie z opisem na aukcji mozna ubiegac sie zwrot pieniedzy...

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 29, 2006 10:12 am 

Cytuj:
i wprawdzie porady prawnej jeszcze nie zasięgałem ale myślę że będę miał problemy z wyegzekwowaniem zwrotu należności za towar

jesli mozna wiedziec, oszukal Cie na jakas duza kwote? probowales się z nim dogadac? Moim zdaniem nie ma co się straszyć obowiązującym prawem, które w tym konkretnie przypadku z zyciem codziennym nie ma zbyt wiele wspolnego. Wątpie też żebyś zdołał wyciągnąc kasę od osoby pełnoletniej, pomysł z ogranieczeniem wiekowym, wysylaniem kopii dowodów, oświadczen, paszportów polsatu czy bog wie czego mija się z celem. Jeśli tak bardzo zalezy Ci na tym aby osoba od której coś kupujesz była pełnoletnia, pytaj o wiek, proś o zaswiadczenia, ale nie wymagaj zeby całe forum tak robiło

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 29, 2006 10:21 am 

dyziek napisał(a):
Jeśli tak bardzo zalezy Ci na tym aby osoba od której coś kupujesz była pełnoletnia, pytaj o wiek, proś o zaswiadczenia, ale nie wymagaj zeby całe forum tak robiło

To tak jakbyś powiedział, łąp złodzieja kiedy okrada twój samochód ale jak jest to samochód kogoś innego to olej to. Czy tylko ja w dziale sprzedam wpakowałem się na minę ? Mam takiego pecha ? Nikomu innemu nie przydażyło się oszukanie przez sprzedawcę ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 29, 2006 10:46 am 

Jestem niepełnoletni, wpełni rozumiem P. Przemka ale też i rozumiem wszystkich nieletnich w tym wypadku.

Moim zdaniem można sprubować systemu jedna skarga i już nie ma dostępu do tego działu, no jak ktoś jest bardziej regorystyczny to można coś "cięższego".

Co do opiekunów (rodziców) to niby można ich angażować, ale też nie ma pewnego pomysłu w jaki sposb bo podpis pod postem też nc nie da, telefonawać niby można ale też niekażdy ma zawsze czas.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 29, 2006 10:58 am 

Jesteś w błędzie, Ty zakładasz z góry, że transakcja z niepełnoletniem tak się kończy. Faktycznie miałeś pecha, ja się jeszcze nie naciąłem, a sporo rzeczy kupilem przez forum. Poza tym, powiedz mi co w przypadku gdy ktos kto wysle Ci skan dowodu, faktycznie bedzie mial 18 lat, a Cię oszuka? założysz mu sprawe dla powiedzmy 50zł? jedynym 'rozwiązaniem' jest czarna lista, temat z jednym z uzytkownikow forum w roli glownej (ktos z Krakowa, niepamietam kto) sprawił, że nic od tego człowieka nie kupię.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 29, 2006 11:18 am 

dyziek napisał(a):
jedynym 'rozwiązaniem' jest czarna lista, temat z jednym z uzytkownikow forum w roli glownej (ktos z Krakowa, niepamietam kto) sprawił, że nic od tego człowieka nie kupię.

nie wiesz kto to byl, ale nic od tego kogos nie kupujesz? :lol: :lol:
Przypomne Ci, chodzi pewine o Piotrka-KRK .

gg 2102790

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 29, 2006 11:51 am 

tak chodzi o niego, nie chcialem przekręcic nicka:)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 29, 2006 11:56 am 

Przemek Morawski napisał(a):
No to pociągnę dalej temat, czy osoba niepełnoletnia posiada wedle obowiązującego prawa zdolność do wykonywania czynności cywilno-prawnych jaką to czynnością jest niewątpliwie sprzedaż przedmiotu ? Czy sprzedaż taka nie powinna odbywać się za przyzwoleniem i na odpowiedzialność jej prawnego opiekuna ? Wiem, że rcauto nie jest serwisem aukcyjnym ale aby uniknąć trudnych z prawnego punktu widzenia sytuacji proponuję co wyżej lub chociaż wprowadzenie dodatkowego pola w opisie osoby do któego będzie dopisany wiek, przy czym osoby powyżej 18 lat będą musiały jakoś ten wiek potwierdzić, dotyczy to tylko osób które chcą coś sprzedać/kupić. W przypadku niepełnoletnich może być też oświadczenie że ich prawni opiekunowie wyrażają zgodę na zawrcie transakcji i biorą za nią odpowiedzialność, choć w tej kwestii potrzebna jest pomoc prawnika czy coś takiego zapewni bezpieczeństwo transakcji.

RCauto umożliwia tylko kontakt.Samą procedurę zakupu należy przeprowadzić samemu t.j.ustalenie wieku,telefon ,rozmowa i na podstawie tych ustaleńokreślić stopień ryzyka.Można też prosić o sprzedaż przez Alegro.
Żadne ograniczenia nie dadzą gwarancji "czystości "transakcji...

Nieuczciwych proponowałbym napiętnować ujawniając dane osobowe i opis zajścia..

Tytuł:
PostNapisane: So paź 07, 2006 6:49 pm 

Ja proponuje nie bawić się w żadne głupie skany, blokowanie po jednej wpadce czy inne lipy.

Moim zdaniem osoba niepełnoletnia powinna pisać kartkę, na której imię i nazwisko dzieciaka; imię, nazwisko, numer dowodu opiekuna wraz z podpisem i numerem telefonu kontaktowego. A pod tym wszystkim oświadczenie, że rzecz jest sprawna i nie posiada żadnych wad ukrytych. Napisanie czegoś takiego zajmuje 20 minut

Już raz oddałem towar dzieciakowi (jak się okazało 10 lat) właśnie na podstawie takiego dokumentu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona