Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 5:55 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 9:41 pm 

Nie wiem, jakie rozmowy prowadzone były w Borzęcinie…

„Po swojemu i dla swoich”? Czy informacje o ME są tajne lub dla wybrańców? Niczego nie robie poza plecami innych, nie ukrywam, że mogę postarać się pomóc. Kolejny raz powtarzam – wszystko polega na rozmowie. Mam nadzieję, że przed następnymi zawodami nie będę musiał publicznie ogłaszać: „Załatwiam udział w ME” Nie pierwszy rok przecież zawodnicy z Polski brali udział w zawodach EFRY…
Co macie zrobić? Śledzić informacje, odpowiednio wcześniej potwierdzić chęć udziału i być w kontakcie. A ja postaram się pomóc, nie tylko Wam ale każdemu, kto wyrazi chęć wyjazdu na zawody organizowane przez EFRE.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 9:49 pm 

Łukasz Kowalczyk napisał:
Cytuj:
I mimo to Norbert nie wystartowal

Brał udział w treningach, jednak z powodu trudnych warunków atmosferycznych miał problem z elektroniką. To nie pozwoliło mu kontynuować wyścigów.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sie 25, 2006 10:50 pm 

...

Tytuł:
PostNapisane: So sie 26, 2006 12:15 pm 

Jak czytam "tłumoczenie" zaistniałej sytuacji i panującego "porządku" to chce mi sie rz..... . I nie boję się tego określenia. Mam dośc zabawy w podchody. Nie uznaję takiego działania czy zachowania pewnej grupy osób.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: So sie 26, 2006 9:08 pm 

Wrócę do tematu.
Rozmawiałem dzisiaj z Z-cą Dyrektora Biura ZG LOK Panem Włodzimierzem Melionem z upoważnienienia Komandora Sekcji Pana Tadeusza Bernadego.
Rozmowa odbyła się przed zakończeniem ME Naviga, w których uczestniczyłem jako jeden z sędziów.
Zakres rozmowy dotyczył aktualnej sytuacji w ZG LOK jako krajowego organizatora zawodów rangi MP, wszystkich problemów, poruszanych na forum i w czasie spotkań na zawodach oraz zasad współpracy z dealerami.
Poruszona została również sprawa oficjalnej strony sekcji samochodowej z uzupełnieniem jej o oficjalne forum, na którym poruszane byłyby wszystkie nasze sprawy w sposób inny, niż dotychczas praktykowany na RCAUTO.
---------------
Najważniejsze jest to, że Pan Włodzimierz Melion pozostaje Z-cą Dyrektora Biura ZG LOK, odpowiedzialnym za modelarstwo w Polsce.
Aktualnie dobiegają końca prace, związane z uzyskaniem statusu związku sportowego.
Status związku sportowego będzie nakładał na ZG LOK i modelarzy, startujących jako zawodnicy, określone obowiązki.
Zakres działalności LOK-u w zakresie modelarstwa samochodowego będzie dotyczył klas efrowskich, ale dodatkowo, w zależności od decyzji zawodników, poprzez zarząd sekcji będzie prowadzona praca mająca na celu wprowadzanie do nich nowych zawodników przez promowanie przy współudziale dealerów klas, przygotowujących ich do startów wyczynowych. Aktualnie dla DTMS/M jest to krajowa DTM-540. Są też próby stworzenia innych klas dla początkujących, ale inicjatywa będzie leżała wyłącznie po stronie dystrybutorów.
Koniecznym będzie powołanie trenerów w klasach efrowskich oraz naszego przedstawiciela w EFRZE, jeśli nasi zawodnicy mają uczestniczyć w zawodach zagranicznych. Wiąże się to z finansami, jakie muszą być przyznawane na działalność sportową. Jednak będzie to możliwe dopiero po tym, jak fizycznie status związku sportowego będzie istniał.
Powoływanie kadry będzie odbywało się na podstawie wyników z cyklu rozgrywek krajowych i z zawodów zagranicznych.
Konieczna jest weryfikacja torów dla zawodów o randze międzynarodowej i lokalnej krajowej.
W związku z udziałem naszych zawodników w startach efrowskich niezbędne jest by naszych zawodników w spotkaniach w EFRZE reprezentowała osoba władająca językiem angielskim a najlepiej niemieckim - musi jednak ona znać się na temacie i wyrazić na to zgodę.
Opłaty licencyjne i startowe ustala ZG LOK.
Jest też propozycja, by do udziału w MP kwalifikować 40 zawodników z rankingu, a nie jak dotychczas 30.
Regulamin sekcji będzie opublikowany na oficjalnej stronie lokowskiej - jeśli z przyczyn formalnych nie będzie to możliwe, zostanie on umieszczony na stronie sekcji samochodowej.
Z uwagi na zakres działania w klasach efrowskich konieczna będzie współpraca z dystrybutorami krajowymi, zapewniającymi serwis w tych klasach. Niezbędne w tej materii jest ich porozumienie z ZG LOK na podstawie umowy i na zasadach powszechnie obowiązujących między osobami prawnymi i przy współudziale lub akceptacji zarządu sekcji.
Przed grudniowym posiedzeniem CKM do ZG LOK zaproszony zostanie zarząd oraz zainteresowni dystrybutorzy dla omówienia kierunków działania i współpracy zgodnej z oczekiwaniami zawodników.
Sprawa wyborów do władz sekcji.
Fizycznie nie jest możliwe zebranie w jednym miejscu i czasie wszystkich zawodników - jest nas ponad 190, a osób pełnoletnich prawie setka jak nie więcej. Jest też wielu działaczy i organizatorów, działających na rzecz zawodników.
Jest następująca sugestia.
Na MP bagusów w Nowym Targu zawodnicy wytypują swoich kandydatów do władz oraz działaczy, działających na rzecz klas terenowych.
Na MP modeli elektrycznych w Nowym Sączu podobnie w klasach z napędem elektrycznym.
Na MP modeli spalinowych w Kłodzku j.w. w klasach IC-8/10.
Na GP w Nowym Sączu spotykają się wszyscy wraz z uczestnikami GP i wybierają władze.
Jest to jedyne na obecną chwilę rozsądne rozwiązanie.
-------------------
To tyle "na gorąco" po rozmowie z Panem Włodzimierzem Melionem i za Jego zgodą na wystawienie niniejszego postu.

Ostatnio edytowano N sie 27, 2006 12:38 pm przez Jan Matukin, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: N sie 27, 2006 7:53 am 

Pan Jan Matukin napisał:
Cytuj:
Najważniejsze jest to, że Pan Włodzimierz Melion pozostaje Z-cą Dyrektora Biura ZG LOK, odpowiedzialnym za modelarstwo w Polsce.

Gratulacje dla p.Meliona. Rodzi sie tylko pytanie - skoro dotychczas to też on zajmował się naszymi sprawami, to co takiego wydarzyło się (wydarzy)że ma być lepiej.

Cytuj:
Poruszona została również sprawa oficjalnej strony sekcji samochodowej z uzupełnieniem jej o oficjalne forum

Jak widać pieniądze w LOK-u już są. Dotychczas brak aktualizacji strony LOK-u tłumaczono brakiem pieniędzy.

Co do reszty postu.
Jak to zwykle w kampani wyborczej padają same hasła, bez żadnych konkretów.
Mają być rozwijane przez LOK głównie klasy EFRA. Ale w jaki sposób. Ile i gdzie będą zawodów. Kto je będzie organizował. Za czyje pieniądze. Specjalnie piszę tylko o zawodach krajowych.
Będzie weryfikacja torów. I co dalej. Jak nie będą spełniały wymagań, to kto da pieniądze na ich modernizację. Czy też zostaną zamknięte. I wtedy rozwiąże się sprawa sezonu letniego. Po prostu nie będzie jego.

Cytuj:
Regulamin sekcji będzie opublikowany na oficjalnej stronie lokowskiej - jeśli z przyczyn formalnych nie będzie to możliwe

Nie za bardzo mogę zrozumieć tej myśli. Jeżeli sekcja działa w sposób formalny w ramach LOK-U - to jakie mogą być przyczyny formalne uniemożliwiające opublikowanie tego regulaminu na oficjalnych stronach LOK.

Po raz kolejny zwracam uwagę na niewłaściwy kierunek zmian w formule MP. Zwiększenie liczby zawodników dopuszczonych do startu w MP moim zdanie słuzyć będzie jedynie zwiększeniu wpływów z opłaty startowej. Bo na pewno nie poziomowi sportowemu. Juz dzisiaj przy limicie 30 zawodników wystarczy strat w jednej eliminacji aby zakwalifikować się do finałów.

I na koniec moja osobista sugestia. Może p.Melion będzie zainteresowany wysłuchaniem opinii innych osób związanych z modelarstwem.

Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: N sie 27, 2006 8:26 am 

Cieszy mnie, że w końcu zauważono tak oczywistą rzecz jak udział dystrybutorów w rozwoju modelarstwa samochodowego w Polsce.
Tą opinię wyrażam na podstawie praktycznych i namacalnych działań, jakie zarówno nasza firma jak i inni dystrybutorzy realizujemy od ponad 2 lat.
Od dawna jestem zwolennikiem porozumienia i współpracy dystrybutorów z dowolna organizacją wiodącą w Polsce. Szkoda ze dotychczasowe władze sekcji samochodowej nie potrafiły wykorzystać tego potencjału.
Liczę na to, że deklaracja Pana Włodzimierza Meliona zostanie wcielona w życie i nastąpią istotne zmiany.
Dotychczasowe zasady współpracy po prostu się nie sprawdziły.

Niezależnie od zmian w LOK nasza firma planujemy na rok 2007 dalsze inwestycje zarówno w organizację imprez i zawodów modelarskich jak inne formy promocji modelarstwa Polsce.
Połączenie sił i możliwości LOK, klubów modelarskich, organizatorów i dystrybutorów z pewnością przyniosłoby pozytywne efekty.
W związku z powyższym chętnie włączę się we wszystkie działania i rozmowy zmierzające w kierunku rozwoju.
Chciałbym również poddać ocenie zawodników naszą dotychczasową pracę związaną z organizacją zawodów imprez modelarskich. Będzie to dla mnie interesujące doświadczenie pomocne o cenie celowości angażowania się w podobne działania na rok 2007.

Ostatnio edytowano N sie 27, 2006 10:22 am przez HPI Polska, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: N sie 27, 2006 9:32 am 

Paweł Żelazo napisał(a):
...I na koniec moja osobista sugestia. Może p.Melion będzie zainteresowany wysłuchaniem opinii innych osób związanych z modelarstwem...

Mój post nie ma charakteru kampanii wyborczej a jedynie jest przekazem informacji uzyskanych od Pana Meliona przekazanych na gorąco i bezpośrednio po rozmowie z Nim.
Jeśli pilnie śledzi Pan bieżące wydarzenia polityczne, to wie Pan jakie decyzje podjęli ministrowie obrony narodowej i oświaty. Wspominałem wcześniej o tym, przypomnę jedynie, że i w LOK-u następują zmiany, a "decyzje" obecnych panujących dotknęły również i to stowarzyszenie.
Użyłem w dużym skrócie słowa "formalnych" - chodzi o to, by LOK miał na etacie informatyka - na razie jest jak jest, co widać po błędach skryptu strony lokowskiej. Jako działacz sekcji zasugerowałem przedstawicielowi LOK by uporał się z tym problemem.
Co do 30 vs. 40 - to była jedynie sugestia, podnoszona przez zawodników.
Czy w ME EFRA startuje tylko 30 zawodników?
Co do Pańskiej osobistej sugestii.
Zarząd sekcji reprezentuje zawodników w kontaktach z ZG LOK - w sekcji jest zrzeszonych 194 zawodników i trudno sobie wyobrazić by 194 zawodników jednocześnie przedstawiało swoje opinie.
Informuje Pana, że WSZYSTKIE problemy zawodników zostały Panu Melionowi przedstawione. Jeśli ma Pan wątpliwości, może się Pan skontaktować z Panem Melionem - adres email: sport.zgwarszawa@lok.org.pl.
Panie Tadeuszu - nie sztuka jest stawiać siebie w roli mentora przy jednoczesnej odmowie kandydowania do władz sekcji - a kilka stron wstecz uczynił to Pan. Rozumiem, że nie chce Pan brać na siebie odpowiedzialności - póki co wraz z Tadkiem Bernadym na siebie zbieramy niezasłużone baty.

Tytuł:
PostNapisane: N sie 27, 2006 10:22 am 

Usunąłem na prośbę zainteresowanej osoby.

Ostatnio edytowano Śr sie 30, 2006 4:49 pm przez Jan Matukin, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: N sie 27, 2006 11:01 am 

Jan Matukin napisał:
Cytuj:
"decyzje" obecnych panujących dotknęły również i to stowarzyszenie

Z tego co znależć można na oficjalnej stronie rządu RP - to są to decyzje bardzo przychylne LOK-owi. Dla niewtajemniczonych: Rząd chce podnieść wymagania wobec związków sportowych i jednocześnie w uznaniu zasług,w drodze wyjątku, uznać LOK za związek sportowy. Potrzeba jest do tego uchwała Sejmu, której na razie nie ma?

Co do oficjalnej strony LOK-u. Na razie nie działa ( ze względu na brak informatyka). Pozostają więc strony komercyjneAleTo to modelarze wybierają strony na których forach chcą prowadzić dyskusję. Przypomnę że przed stroną Marka ożywiona dyskusja prowadzona była na innej stronie. Nie wiem czy jest do niej dalej dostęp, ale wiele spraw tam poruszanych zachowuje po dzień dzisiejszy aktualność.

Cytuj:
Co do 30 vs. 40 - to była jedynie sugestia, podnoszona przez zawodników.
Czy w ME EFRA startuje tylko 30 zawodników?

Uważam porównanie za co najmnie nie trafne.

Cytuj:
nie sztuka jest stawiać siebie w roli mentora przy jednoczesnej odmowie kandydowania do władz sekcji

Słusznie Pan zauważył fakt że odmówiłem startowania w wyborach do władz Sekcji. Tylko nie wiem czy przypadkiem nie przeoczył Pan czym się kierowałem podejmując taką decyzję. Dlatego pozwolę sobie ten post przypomnieć.
Cytuj:
Moja decyzja na NIE wynika z sytuacji panującej w naszym środowisku, a konkretnie marazmu jaki wśród nas jest. Przypomnę że ponad rok temu mówiłem i pisałem: Wybierzmy swoich przedstawicieli. Mając upoważnienie znacznej części środowiska powinny one spotkać się z władzami LOK. I w szczerej do bólu rozmowie wyjaśnić sobie: Jakie są plany LOK wobec modelarstwa kołowego, jakie są możliwe od uzyskania w ramach LOK-u środki finansowe, jakie są prawne możliwości wpływania władz Sekcji na to co się będzie działo w modelarstwie kołowym. Od ponad roku brak jest pozytywnej reakcji na moje sugestie. Brak jest w dalszym ciągu "jedności" naszego środowiska. Wyżej postawione pytania uważam za fundamentalne. Bez odpowiedzi na nie i realnej oceny możliwości działania - uważam kandydowanie za bezcelowe. Za stary jestem aby walić głową w mur i firmować coś, na co nie będę miał wpływu.

I jak "wytrawny polityk" mogę powiedzieć "niegdy nie należy mówić nigdy".
Ale najpierw opublikujmy regulamin pracy Sekcji. Jeżeli jego nie ma to go napiszmy. Niech zostanie zatwierdzony przez władze LOK-u. Wtedy kandydacji do władz Sekcji będą wiedzieli: co mogą zrobić. Bo jeżeli tylko zgłaszać swoje sugestje - to dla mnie wystarczy pisanie na forum. Bo
Cytuj:
Za stary jestem aby walić głową w mur i firmować coś, na co nie będę miał wpływu.

Co wcale nie zmieni faktu że dla niektórych jestem osobą kontrowersyjną.
Pozdrawiam. TŻ

Tytuł:
PostNapisane: N sie 27, 2006 11:06 am 

Jan Matukin napisał:
Cytuj:
. Jeśli ma Pan wątpliwości, może się Pan skontaktować z Panem Melionem

Dla p.Meliona jestem osbą prywatną. Pisałem na forum jak to trzeba zorganizować. I uważam że i Panu powinno zależeć na tym spotkaniu. Chciażby po to że doskonale przekazuje Pan LOK-owi wszelkie bolączki naszego środowiska. I że nie będziemy w stanie p.Meliona niczym zaskoczyć o czym by nie słyszał czy nie wiedział.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 28, 2006 8:12 am 

Jan Matukin napisał(a):
Poruszona została również sprawa oficjalnej strony sekcji samochodowej z uzupełnieniem jej o oficjalne forum, na którym poruszane byłyby wszystkie nasze sprawy w sposób inny, niż dotychczas praktykowany na RCAUTO.
-
Życzę,żeby "nowa"strona LOK odegrała chociaż 25% roli jaką pełni dla świata modelarskiego,strona RCauto.Czerpiąc informacje ze stron LOK,a nawet z historycznego Modelarza nikt na czas nie przyjechałby na zawody.
Jan Matukin napisał(a):
Aktualnie dobiegają końca prace, związane z uzyskaniem statusu związku sportowego.

:D czy to jest stare-nowe,czy nowe- stare
Jan Matukin napisał(a):
Koniecznym będzie powołanie trenerów w klasach efrowskich oraz naszego przedstawiciela w EFRZE, jeśli nasi zawodnicy mają uczestniczyć w zawodach zagranicznych. Wiąże się to z finansami, jakie muszą być przyznawane na działalność sportową. Jednak będzie to możliwe dopiero po tym, jak fizycznie status związku sportowego będzie istniał.
Powoływanie kadry będzie odbywało się na podstawie wyników z cyklu rozgrywek krajowych i z zawodów zagranicznych.

Przecież pare postów wyżej Norbert Rękawek napisał,że w tej kwestii należy się z nim kontaktować...

Jan Matukin napisał(a):
Konieczna jest weryfikacja torów dla zawodów o randze międzynarodowej i lokalnej krajowej.

A może słówko najpierw o dofinansowaniu torów w celu utrzymania odpowiedniego stanu.
Myślę że LOK wydaje więcej na parking dla urzędników przed swoim biurowcem,niż na Polskie tory...
Jan Matukin napisał(a):
W związku z udziałem naszych zawodników w startach efrowskich niezbędne jest by naszych zawodników w spotkaniach w EFRZE reprezentowała osoba władająca językiem angielskim a najlepiej niemieckim - musi jednak ona znać się na temacie i wyrazić na to zgodę.

W Borzęcinie była ta sprawa omawiana,byłem przypadkowym świadkiem,były deklaracje,były jednostronne wymiany pism...i tyle.
Teraz "kadrowicze"dowiadują się że byli w kadrze...do nikąd.
Jan Matukin napisał(a):
Opłaty licencyjne i startowe ustala ZG LOK..

Tu czuć nowym, pewnie pewnie wejdzie akcyza...Ale przedewszystkim należało by wprowadzić powszechnie obowiązujące kwity.Bo np.opłaty za licencje nie były potwierdzane żadnym dokumentem finansowym.A może zbierał je "fryzjer"...
Jan Matukin napisał(a):
Jest też propozycja, by do udziału w MP kwalifikować 40 zawodników z rankingu, a nie jak dotychczas 30.

Dobry pomysł,ale pod warunkiem,że będzie w klasie ponad 100 czynnych zawodników.Wystarczy popatrzeć na rankingi.Wszyscy mogli by jechać na MP.
Jan Matukin napisał(a):
Regulamin sekcji będzie opublikowany na oficjalnej stronie lokowskiej - jeśli z przyczyn formalnych nie będzie to możliwe, zostanie on umieszczony na stronie sekcji samochodowej.

Czy z taką prędkością jak obecne przepisy na halę?Proponuję na innej stronie,która istnieje,a nie na wirtualnej.
Jan Matukin napisał(a):
Z uwagi na zakres działania w klasach efrowskich konieczna będzie współpraca z dystrybutorami krajowymi, zapewniającymi serwis w tych klasach. Niezbędne w tej materii jest ich porozumienie z ZG LOK na podstawie umowy i na zasadach powszechnie obowiązujących między osobami prawnymi i przy współudziale lub akceptacji zarządu sekcji.
Przed grudniowym posiedzeniem CKM do ZG LOK zaproszony zostanie zarząd oraz zainteresowni dystrybutorzy dla omówienia kierunków działania i współpracy zgodnej z oczekiwaniami zawodników.

Czyli jest szansa na równouprawnienie i wyzbycie się prywatnych sympatii i uprzedzeń jakie niektóre osoby z działaczy posiadają i dają tego publiczny wyraz.

Jan Matukin napisał(a):
-------------------
To tyle "na gorąco" po rozmowie z Panem Włodzimierzem Melionem i za Jego zgodą na wystawienie niniejszego postu.

A może prościej podać Panu Melonowi adres strony RCauto,poczyta,a może nawet coś napisze...tak od siebie bez katalizatorów...

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 28, 2006 9:02 am 

Z racji organizacji Festiwalu Modelarstwa znam większość osób zajmujących się różnymi dziedzinami modelarstwa w Polsce. Tajemnica sukcesu innych sekcji tkwi w prywatnych kontaktach, możliwościach, wyobraźni i skuteczności działania tych osób.
Organizacją zawodów modeli redukcyjnych w Głownie zajmuje się Pan, który jest niezastąpiony w zdobywaniu środków finansowych na hobby którym się zajmuje. Jestem przekonany, że zdecydowana większość środków na tą imprezę pochodzi z poza LOK.

Swojego czasu zostałem zaproszony na CKM na którym byli również przedstawiciele innych firm i sekcji. Otwartość władz LOK (są to osoby, których większość z nas nie zna) pozytywnie wpłynęła na moją ocenę bieżącej sytuacji pomimo ze nie jest ona najlepsza i wynika ze zmian strukturalnych.

Wiele zawiści tworzy się niepotrzebnie na skutek niedomówień bądź celowego zaciemniania obrazu przez niektóre osoby.
Osobiście nie widzę powodów, aby ktokolwiek z LOK chciał pozbawić dotacji sekcję samochodową. Jest to nielogiczne a brak środków wynika z ogólnej sytuacji związanej z brakiem dotacji bądź jej niewielką kwotą.
Niestety obecne władze sekcji ograniczają się do sędziowania, obsługi merytorycznej zawodów i przepisów, ale niewiele robią w kierunku pozyskiwania środków. Nie jest to też ich rolą natomiast uważam, że środki finansowe na działalność sekcji sa nieodzownym elementem rozwoju. Niestey dobre chęci na niewiele się zdadzą, bo z pustego …..itd.

Mam nadzieję że wśród Was znajdą się kandydaci którzy poza przygotowaniem merytorycznym będą skutecznymi managerami jak liderzy innych sekcji.

Do Pana Tadeusza Żelazo.
Wszyscy wiedzą jak jest a mimo to przymykają oczy na obecny stan rzeczy, bo tak naprawdę dla większości jest to wygodne i nie ma kolejnych chętnych do pracy w sekcji.
Jest dla mnie oczywiste, że jeśli nie zwiększy się obsady w sekcji to nie można liczyć na żadne zmiany. Narzekanie nic nie da. Wszyscy wiemy, że jest źle. Potrzebne sa konkretne osoby do pracy.
Dla tego będę namawiał wszystkich chętnych do kandydowania.
Jeśli Pan może niech Pan nie rezygnuje !!!.

P.s.
Zastanawiam się czemu nikt nie wymienił do tej pory najbardziej oczywistej osoby – Marka Kusiakiewicza.
Mam nadzieję Marku ze nie będziesz się opierał.
Dla mnie jest oczywiste że powinieneś kierować tą sekcją !!!.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 28, 2006 8:15 pm 

Równiez uwazam ,ze Marek powinien byc w kierownictwie sekcji.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 28, 2006 8:40 pm 

Marek jest "czarnym koniem",wyprzedza na ostanich metrach przed metą... :D
A jeszcze nie było startu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 22  Następna strona