Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 7:24 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 12:53 pm 

no, skoro zbaczamy z temetu - czcze obietnice jak zwykle - nie minęły dwa, a 11,5 miesiąca, jak czekam na to samo - w tym czasie mój syn zdążył skończyć jedną szkołę, złożyć aplikację do drugiej i się do niej dostać, nie wiem, czy przypadkiem nie dzięki nielegalnemu(?) umieszczeniu informacji, że jest mistrzem Polski w jakiejś tam konkurencji modeli zdalnie sterowanych;

jeżeli jesteś w stanie przekonać firmę EFRA (moje nieudolne próby nie przyniosły jak do tej pory efektu, ale pracuję nad tym) że LOK nie jest związkiem sportowym w świetle polskiego prawa, to mogę zostać jednym z założycieli takiego związku z dożywotnio płaconą roczną składką w wysokości w.w.
Poza np. takim skromnym dokumentem, który był dla mnie jak i dla Ciebie istotny (tak jak jeszcze jeden papierek, którego nikt mojemu synowi nie wręczył i już nie wręczy) i LEGALNIE wydany, jest wiele mniej i bardziej ważnych spraw, o które nie ma się aktualnie z naszego grona komu troszczyć - i po to są te wybory.
Wiele osób robi różne rzeczy społecznie, i jest to powodem ich dumy i satysfakcji - tak np. działa również EFRA, i wcale nie znaczy, że za tym muszą stać od razu wielkie pieniądze - jak będzie komu szukać, to pieniądze się znajdą, trzeba je potem właściwie wydać.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 1:52 pm 

Jak przeczytalem post Michala Karpińskiego i Janusza Potepy to ręce mi opadly i jestem jeszcze bardziej przekonany że czas zakończyć starty krajowe. Na glowę spadliście? Może jeszcze wam ZUS i US oplacić? :shock: Oblęd!!
Tak jak napisal Jacek , można to robić spolecznie, jeżeli nie wyjdzie sprawa z LOK-iem to mamy jeszcze PKMS którego również bylem wspólzalożycielem jak i wielu innych moich kolegów. Ale nie można dyskusji zaczynać od ,,dajcie kasę ,, albo ,,za ile,, Dziwię się że te slowa wyszly od Ciebie Michale, Janusza nie znam , ale Ty?? Prowadzileś klub za kasę???
Moim zdaniem to jest pewne wyróżnienie mieć poparcie tylu zawodników i motywacja finansowa nie jest potrzebna.
Finansowanie naszej dyscypliny to jest następna sprawa i powinna zostać zalatwiona wewnątrz zarządu sekcji i ewentualne wnioski przekazane zawodnikom.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 2:09 pm 

spokojnie, bo się robi zamieszanie

sądzę, że najpierw musimy zrozumieć się nawzajem - tzn. wiedzieć, co to są za wybory i czego dotyczą

odpowiedź na poniższe pytania udzielona przez kompetentne osoby powinna to wyjaśnić (mam tu na myśli aktualnych członków sekcji)

1. wybieramy swoich przedstawicieli w sekcji samochodowej CKM LOK?

2. ilu ich ma być?

3. w jaki sposób mamy ich wybrać i spośród kogo (kto ma czynne, a kto bierne prawo wyborcze?

4. na jak długo są powołani?

5. jakie są ich uprawnienia decyzyjne i jak jest ich rola w LOK?

6. czy jest to działalność społeczna czy etat? (:))

najpierw ustalmy te podstawowe sprawy, a potem będziemy się pchali dalej naprzód, bez tego to zaczyna się gadanie o kasie, a to zostawmy na potem

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 2:37 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Jak przeczytalem post Michala Karpińskiego i Janusza Potepy to ręce mi opadly i jestem jeszcze bardziej przekonany że czas zakończyć starty krajowe. Na glowę spadliście? Może jeszcze wam ZUS i US oplacić? :shock: Oblęd!!
Tak jak napisal Jacek , można to robić spolecznie, jeżeli nie wyjdzie sprawa z LOK-iem to mamy jeszcze PKMS którego również bylem wspólzalożycielem jak i wielu innych moich kolegów. Ale nie można dyskusji zaczynać od ,,dajcie kasę ,, albo ,,za ile,, Dziwię się że te slowa wyszly od Ciebie Michale, Janusza nie znam , ale Ty?? Prowadzileś klub za kasę???
Moim zdaniem to jest pewne wyróżnienie mieć poparcie tylu zawodników i motywacja finansowa nie jest potrzebna.
Finansowanie naszej dyscypliny to jest następna sprawa i powinna zostać zalatwiona wewnątrz zarządu sekcji i ewentualne wnioski przekazane zawodnikom.

Artur źle mnie zrozumiałeś
Już mówię dlaczego wyszły te słowa ode mnie, bo ja nigdy nie brałem za to pieniędzy i nie będę brał bo nie jest to moim celem, ale Artur ja znam realia i powiem tobie że wchodzisz na minę i to taką która urywa dwie nogi. Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę jak trudno jest znaleźć takie osoby, które zrobią coś za darmo podobnie jak ja to robię. Mogę powiedzieć z mojego doświadczenia a zajmuję sie klubem wspólnie z Mariuszem Molińskim i Adrianną Skubel już około 4 lat i wiem jak trudno jest poszukać osoby odpowiedzialne za free.
Dobrze że wspomniałeś na temat PKMS była to fajna organizacja a wiesz dlaczego nie wygląda tak samo jak kiedyś ? Odpowiedz jest bardzo prosta, potrzeba jest kasa na działanie takiej organizacji, każdy ma swoją pracę, swoje problemy i nie można sadzić, że każdy będzie robił to za free. Więc jeśli takie osoby znajdziesz, czego Tobie życzę z całego serca, trzymaj je i nie puszczaj, bo są na wagę złota. Jest pytanie jak długo będą to robić i czy będą robić to rzetelnie.
Jeszcze raz żebyś mnie dobrze zrozumiał, chciałbym, aby coś sie zmieniło, życzę Tobie, aby się udało i jestem jak najbardziej za, jednakże przygotuj sie na to, że gdziekolwiek zapukasz tam będzie niewygodne pytanie "co ja z tego będę miał", no chyba że trafisz na wyjątkowe osoby podobnie jak ja trafiłem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 2:54 pm 

I tu podpisuję się również pod słowami Michała. Arturze być może nie odczytałeś ironi w tekście dajcie kasę to poprowadzę wam organizację. Należy całować po rękach wszystkich działających społecznie w modelarstwie ale nie załatwi to problemu. Nie będzie nawet stabilności a o rozwoju można zapomnieć bez kasy w tle i bez osób odpowiadających za określone działania. Dlaczego Pan Tadeusz Żelazo uprzejmie dziękuje za oferte prowadzenia sekcji - bo za tym stoi tylko działanie, za które zresztą nie można nawet wziąć pełnej odpowiedzialności. Jakie pretensje można mieć do panów Matukina i Bernadego np. za to iż z wątpliwą satysfakcją patrzę na kolegów, którzy zakupili indywidualne pchełki do off-road a nie mogą z nich korzystać. Ja wpłaciłem już sporo kasy na amortyzacje pchełek nowego AMB a muszę dalej na każdych zawodach pilnować czy stara pchełka liczy moje auto czy nie. Ile już było dyskusji - a jest jak jest i czy delegat społeczny będzie władny wymusić działanie mechanizmu czy będzie mógł jedynie poskrzypieć co robimy zresztą społecznie na powyższym społecznym forum.
Piszesz o startach za granicą - czy jedynym rozwiązaniem jest wyjechanie do Anglii czy Irlandii i tam wstąpienie do szeregów modelarskich. Przypatrzmy się raczej na status organizacji prowadzących tam zabawę i popracujmy nad naszą. Kto, za co płaci i za co odpowiada.
Dzisiaj łatwiej o polską dobrą pielęgniarkę w Londynie niż w Jelczu czy dobrym jest dla polskiego modelarstwa dobry zawodnik startujący jedynie za granicą. Lepiej tracić zawodników czy zmnienić system organizacji zawodów w Polsce. Jak tego dokanać skutecznie jescze nie wiem być może jest rozwiązaniem zebranie 2 mln i poprowadzenie tej zabawy osobiście :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 3:03 pm 

Od 5 lat borykam sie z ciężką chorobą nowotworową , nie zalamuję sie i co ciekawe spotykam na swojej drodze świetnych ludzi i to wlasnie z branży modelarskiej którzy w różny sposób mi pomagają , nawet dobrym slowem. Wierze że tacy są i nawet wsród nas i gotowi są zająć się tym bezinteresownie ale powstaje pytanie- czy nie oczekujemy zbyt wiele?
Caly ten sezon istniejemy , są zawody pomimo tego że z moich informacji LOK nie dal zlotówki na organizację eliminacji.
To co , mamy nic nie robić?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 4:15 pm 

Nie wolno nic nie robić, ale forum i dyskusja nie zastąpi rzeczowej rozmowy w grupie zaiteresowanych osób. Taka powinna się odbyć z podziałem na role i zbliżające MP zarówno on jak i off są okazją. Trzeba podjąc jakieś dycyzje i wyrazić również oczekiwania. Ale samo stawianie oczekiwań nic nie da. Musi być "ktoś" kto będize potrafił je spełnić. Dziwisz się, że Pan Mamcarz jest w kierownictwie lokowskiej sekcji, jest i będzie tam jeszcze spora grupa ludzi związana z bądź co bądź piękną kartą modelarstwa, które niestety kończącą się wraz z końcem centralnej "kasy" w Loku. Co bedzie dalej to zależy może niestety już tylko od Nas modelarzy, ale nie widzę nikogo kto włoży w to cokolwiek nie oczekując zysku a tego nam potrzeba aby nie tylko pwstaly tory ale zostały również utrzymane i zapełniły się młodymi-nowymi chętnymi do zabawy.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 4:53 pm 

Janusz Potepa napisał(a):
ale nie widzę nikogo kto włoży w to cokolwiek nie oczekując zysku a tego nam potrzeba aby nie tylko pwstaly tory ale zostały również utrzymane i zapełniły się młodymi-nowymi chętnymi do zabawy.

Czyli jedynym wyjściem to wybierać spośród dystrybutorów? :shock:
Przecież to oblęd!

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 8:03 pm 

Janusz Potępa napisał:
Cytuj:
"Z pustego i "żelazko" nie naleje".

Nie wiem skąd drogi Januszu o tym wiesz że naczynie jest puste.

Bo ja twierdzę że ono nie jest puste. Bo jak czytam Modelarz i widzę ile imprez łącznie z Mistrzostwami Świata robi się w modelarstwie okrętowym - to mam przypuszczenie graniczące z pewnością że pieniądze są. Tyle tylko że my się do "stołu Pańskiego" nie możemy dopchać. Bo jeżeli nawet pieniądze na imprezy modelarstwa okrętowego nie pochodzą z budżetu LOK-u, to jest to tylko dowodem na to że można zdobywać środki. Może tam pracują inni ludzie. To co powiedzieć o modelarzach lotniczych którzy działają pod egidą Aeroklubu. Też orgaznizują imprezy rangi MŚ.

Gdzyby zechciało się któremuś z kolegów zajrzeć od starych postów sprzed roku w temacie "Czas na zmiany" - to nie pisałby bzdur.
Nie wiem skąd u Michała K. przekonanie że tylko on potrafi robić coś społecznie. Czy faktycznie wszystko w życiu robi się tylko za pieniądze.

Wracając do spraw Sekcji. To ma być "ciało " społeczne. I przypomnę to co napisałem rok temu. Po to są etatowi pracownicy LOK-u aby wykonywać pracę zadaną przez władze Sekcji w ramach wydzielonego budżetu LOK i uzgodnionego harmonogramu.

Czy sytuacja taka że władze Sekcji występują do Prezesa LOK z prośbą o podpisanie pisma na druku firmowym LOK-u o sponsorowanie modelarstwa kołowego jest nierealna. Czy przykład lokalnych działaczy i władz np. w Szprotawie nie pokazuje że można zarazić ludzi naszym Hobby. Czy nie łatwiej pozyskiwać sprzymieżeńców w terenie?

I w tym miejscu uwaga ogólna co do kierunków rozwoju modeli RC.
Jest jeden wspólny mianownik różnych dróg rozwoju. Sa to lokalne jednodniowe zawody. Jeżeli zestawi się koszty naszę zabawy to największe pozycje to dojazdy i noclegi. Koszt zakupu modeli i całej otoczki jest znaczny. Ale jest on jednorazowy. Koszt serwisu maleje w miarę podnoszenia umiejetności. Rosną natomiast i to lawinowo koszty dojazdów i noclegów. I jest to bariera dla nowych zawodników. Dopóki nie będzie dużej ilości jednodniowych imprez lokalnych ( w promieniu do 200 km ) - napływ nowych zawodników będzie bardzo mały. Śmiem twierdzić że może nawet dojść do ujemnego przyrostu naturalnego. I rzecz najmniej popularna. Trzeba w perpektywie roku-dwóch doprowadzić do zmniejszenia ilości klas. I wcale nie zmniejszy to liczby zawodników.

I dla uspokojenia niektórych. Jak napisałem wcześniej nie zamierzam kandydować do żadnych władz, czyli również do władz Sekcji modelarstwa kołowego. Decyzja jest ostateczna.

Pozdrawiam. Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 8:20 pm 

Pan Jan Matukin pojechał prosto ze SZprotawy na Mistrzostwa Europy Modeli Redukcyjnych i będzie tam bawił do soboty wieczorem.(gdzieś koło nomen omen, Łodzi).
Oj będzie się tam działo,tej kasy co tam pójdzie starczyło by na kilka zawodów dla naszych kółkowych modeli. :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 8:25 pm 

pływających?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 8:28 pm 

Cytuj:
Czyli jedynym wyjściem to wybierać spośród dystrybutorów?
Przecież to oblęd!

Też, tak uważam. Znaczna część odpowiedzi jest w słowach Pana Tadeusza. Dlatego do działań wysuwałbym przede wszystkim ludzi będących jednocześnie organizatorami imprez, albo inaczej reprezantujących nie zawsze kluby ale środowiska.
Jednak wybory przez forum uważam za nietrafne. Na forum można się domagać natomiast jasnego i ogólnie dostępnego wyjaśnienia zasad funkcjonowania sekcji modelarstwa samochodowego i kto za to odpowiada, ze pieniądze na ślizgi są a na autka nie ma. Bo zaglądajac na strony ślizgów nie widzę np. przewagi w ilości startujących zawodników. Ciekawe czy zdobycie zaświadczenia o zdobytych tytułach tam też graniczy z cudem?

Tytuł: info
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 8:36 pm 

najlepiej skulić ogon i schować się pod redlinom p. st- żelazo!!!!!?????

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 8:41 pm 

Panie Tadeuszu, nie napisałem że jestem jedyna osobą która coś takiego robi, proszę nie wciskać swoich zbędnych komentarzy w moje zdania, pisałem tam o 3 osobach które robią to w Murowanej, nie zna mnie pan a wypisuje bzdury.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sie 22, 2006 9:06 pm 

Michał Karpiński napisał(a):
Panie Tadeuszu, nie napisałem że jestem jedyna osobą która coś takiego robi, proszę nie wciskać swoich zbędnych komentarzy w moje zdania, pisałem tam o 3 osobach które robią to w Murowanej, nie zna mnie pan a wypisuje bzdury.

Ale i tak Szprotawa jest przykładem dla wszystkich.W Murowanej troszkę czas się zatrzymał,albo zapał minął...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 328 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 22  Następna strona