Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 14, 2026 8:12 pm

Autor
PostNapisane: Pt sie 11, 2006 7:54 pm 

Mam pytanie do zawodników, a mianowicie : Ile godzin wynosi żywotność silników u krajowych asów i ile nitrometanu leją podczas finałów??
Zgóry dziekuje za odpowiedz.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 1:37 am 

nikt ci takich rzeczy nie ujawni bo to tajemnica zawodnika kazdego :) 8)

Hardcore Custom UE SuperMaxx UE SuperMaxx BigBlock Chassis, GH exhaust Pro-Line wheels,all UE Custom prats, MX 3 Radio system i wiele wiecej! Za duzo modów zeby opisać ;) UE SuperMaxx to kult i ja go wyznaję :) GG: 4899057

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 10:46 am 

KrzychOlsztyn napisał(a):
nikt ci takich rzeczy nie ujawni bo to tajemnica zawodnika kazdego :) 8)

Co to za bzdury ?? (chyba ze byla to ironia ktorej nie zrozumialem, przepraszam)

Zywotnosci silnika zalezy od samego silnika i od tego jak go uzytkujesz, znam osoby startujace w zawodach ktore przejezdzily silnikiem nawet 40 litrow. Podczas finalow leje sie takie samo paliwo jak podczas eliminacji i w przypadku silnikow .21 jest to 20%-25% nitro.

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 11:02 am 

90% ludzi w modelach buggy na zawodach nie chche mówić 100% do silników 3.5 cm3 (.21) leje paliwa 25% nitrometanu. Co do żywotnści to zależy głównie od temperatur w jakich silniki pracują. jesli silnik nie jest przegrzewany wytrzyma bardzo długo. W silnikach wyczynoych jedynie trzeba zmieniać korbowody zalecenia to około 5litrów. ja zmieniam co 7-8
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 11:20 am 

Michał Zieliński napisał(a):
90% ludzi w modelach buggy na zawodach nie chche mówić 100% do silników 3.5 cm3 (.21) leje paliwa 25% nitrometanu. Co do żywotnści to zależy głównie od temperatur w jakich silniki pracują. jesli silnik nie jest przegrzewany wytrzyma bardzo długo. W silnikach wyczynoych jedynie trzeba zmieniać korbowody zalecenia to około 5litrów. ja zmieniam co 7-8
pozdrawiam

No i dobrze mówisz, że nie 100 %. Ja do .21 w Szprotawie I i Murowanej lałem 16 %. Na Szprotawe II kupiłem baniak 20 %. Może będzie lepiej pracował.

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 11:24 am 

W silnikach wyczynoych jedynie trzeba zmieniać korbowody zalecenia to około 5litrów. ja zmieniam co 7-8
pozdrawiam

A co sie dzieje z korbowodem ze trzeba go wymieniac? Jak wyglada zuzyty korbowod? Rozkrecalem silnik 21, 26 jeszcze nie mialem okazji, bo nie ma takiej potrzeby, w 21 silnik ma juz chyba z 5 lat i na łoko :) to wygladal ladnie :)

E Maxx BL
galeria modeli, modów i czesci

Tytuł:
PostNapisane: N sie 13, 2006 12:17 pm 

wrzech napisał(a):
W silnikach wyczynoych jedynie trzeba zmieniać korbowody zalecenia to około 5litrów. ja zmieniam co 7-8
pozdrawiam

A co sie dzieje z korbowodem ze trzeba go wymieniac? Jak wyglada zuzyty korbowod? Rozkrecalem silnik 21, 26 jeszcze nie mialem okazji, bo nie ma takiej potrzeby, w 21 silnik ma juz chyba z 5 lat i na łoko :) to wygladal ladnie :)

luzy?

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 14, 2006 7:01 am 

A co sie dzieje z korbowodem ze trzeba go wymieniac? Jak wyglada zuzyty korbowod? Rozkrecalem silnik 21, 26 jeszcze nie mialem okazji, bo nie ma takiej potrzeby, w 21 silnik ma juz chyba z 5 lat i na łoko :) to wygladal ladnie :)[/quote]

Twoj silnik wytrzymal 5 lat eksploatacji??

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 14, 2006 8:44 am 

W wyczynowych silnikach korbowody się zmienia z zaleceniami co 5 litrów, ja osobiscie 7-8. Zmienia sie po to żeby w trakcie jakiegośnp finału ci się nie urwał i rozwalił przy tym tłoka i tulei. korbwód to najbardziej czułe miejsce silnika. Cały czas mówie tu o silnikach z wysokiej półki

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 14, 2006 9:40 am 

Panowie, więcej profesjonalizmu. Kolega Elwis zadal zasadnicze pytanie i żeby go zadowolić odpowiem mu na to pytanie na tym forum. W przeciwieństwie do innego forum na którym wymienialiśmy zdania nie będę go atakowal i zarzucal malej wiedzy w szerokim zakresie modelarstwa.
Jeżeli kupisz profesjonalny , markowy silnik to otrzymasz gwarancję że ten produkt jest wykonany z dobrych materialów i proces pasowania tego silnika zostal w podstawowy sposób przeprowadzony rzetelnie. Znane marki silników spalinowych do autek posiadają swoich zawodników ktorych zadaniem jest testowanie i przekazywanie wszelkich uwag producentowi bo tylko w taki sposób można ulepszac te silniki. Jak zapewne wiesz producent silników CMB sam startuje w klasach FSR i wlaśnie tam odnosi sukcesy, te same silniki w autkach jakoś nie zyskują przychylności zawodników co jest związane z tym , że Bragieri nie ulepsza tych silników pod kątem tych klas.
Powróćmy do tematu. Zywotnośc silników zalezy od bardzo wielu czynników. Nie każdy silnik jest taki sam .
1. paliwo. Temat nurtujący Cie zapewne. Sklad paliwa do autek różni sie bardzo od tego używanego przez was w klasach FSR, podstawowym parametrem jest różnica obciążeń silników. Silnik w modelu plywającym jest znacznie bardziej obciążony przez dlugi okres czasu i powiedzmy że jest to obciążenie stale,nie liczmy falki na której silnik chwilowo dostaje wiekszych obrotów . Silniki autkowe obciążenie mają glównie gdy przyspieszaja a zakres obrotów jest zdecydowanie wyższy. Dlatego też paliwa do autek zawierają zdecydowanie mniej oleju co pozwala im chwilowo wkręcać się na wyższe obroty bez uszczerbku dla czopu walu kobowego. Takjak napisalem, jest to obciążenie chwilowe. Paliwa autkowe zawierają okolo 10 % oleju różnego rodzaju , bardziej wyczynowe nawet zchodzą do 6 % ale jest to bardzo ,,agresywne,, paliwo i stosowane przez zawodników na poważnych imprezach międzynarodowych. Paliwo ma równiez wplyw na temperaturę pracy a ta na żywotność silnika. Może tyle na temat paliw.
2. Filtr powietrza . O tym chyba nie trzeba sie rozpisywac , sprawa jasna. Musi być dobrej jakości i dobrze nasączony i to nie wynalazkami z apteki , ale olejem do tego przeznaczonym.
3. Obsluga serwisowa silników. Wszystko sie zużywa i po to są zalecenia producentów odnosnie wymiany korbowodu żeby nie bylo przykrych niespodzianek. Zawodnicy dobrej klasy nawet nasi krajowi sami wiedzą kiedy nalezy poszczególne elementy wymienić , nie zawsze wymiana korbowodu odbywa się po 5L paliwa , czasami jest to wczesniej , czasami póżniej. Potrafimy zmierzyć luz sumaryczny pomiędzy czopem i panewką korbowodu i posiadamy wiedzę na ten temat zdobytą na zawodach zagranicznych.
4. Temperatura pracy. Każdy silnik pracuje w innym zakresie temperatury. Silniki autkowe powinny klinowac się w górnym zakresie tulei co zapewnia przy pracy dobry ,,dól,, , silniki w waszych lódkach nie potrzebują dolu bo większość wyścigu śmigają na lufie. Nie wolno pracować przy zbyt niskiej temp i zbyt wysokiej bo to szybciej zużywa silnik i nie gwarantuje osiągnięcia dostatecznej mocy.
5. Docieranie. Temat chyba najbardziej Cię nurtujący. Nie opiszę Ci docierania jakie stosuję ja osobiście i wielu innych zawodników bo może ktoś z czytających zechcieć je zastosowac. Wymaga ono dużej wiedzy i doświadczenia , napiszę tylko że silnik musi być dobrze dotarty na paliwie o takiej samej zawartości oleju jak do normalnej pracy. Stosowanie paliwa bez nitro, czy z większą zawartością oleju spowoduje że silnik nigdy nie będzie się wysoko wkręcal , nie osiągnie oczekiwanej mocy co w rezultacie spowoduje mylne odczucie że silnik jest bardzo żywotny - tak będzie bo będzie on znacznie mniej obciążony.

Jest jeszcze pare innych mniej waznych parametrów wplywających na żywotność silnika, Piotrek Szalapak ma silnik który przechodzil u niego okolo 40 godz , Wojtek Bukryj również posiada silniki o zbliżonej żywotności. U mnie silnik wytrzymuje sezon na najwyższym poziomie co przy naszel ilości imprez jest wynikiem bardzo zadowalającym i ten sam silnik nadal nadaje się do eksploatacji
Tak więc na Twoje pytanie nie da się odpowiedziec , pisanie 10 , czy 5 godzin pracy jest tylko osobistym odczuciem i doświadczeniem zawodnika dotyczącym konkretnego silnika.
Mam nadzieje że zadowolila Cie moja odpowiedz .Jeżeli maz pytania to chetnie odpowiem Ci na tym forum, nie musisz się obawiac ataku ze strony jakiegokolwiek forumowicza za zformulowane pytanie.

P.S. Wszyscy ,,asiory,, leją tyle nitometanu ile jest w przepisach , czyli 16% do silników 2,11ccm i 25% do silników 3,5ccm. Nikt ze znanym mi ,,asiorów,, a znam ich wszystkich nie robi sam paliwa , przynajmniej jak na razie , wolimy ,,nabijac kabzę,, producentom paliw.

Pozdrawiam
Artur Dzierzęcki

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 14, 2006 10:20 am 

Artur, a moze ksiazke napiszesz? :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 14, 2006 4:33 pm 

Artur Groszkowski napisał(a):

A po co , ilu jest modelarzy - tyle jest teorii, weryfikują się same np. na M.P. Moje motory zawsze chodzą , wszystkim komu docieralem także więc uważam że problem tkwi w podejściu do sprawy- więcej serca do silników panowie. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sie 14, 2006 5:30 pm 

Artur Groszkowski napisał(a):

ja bym kupił na pewno.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lis 07, 2006 5:01 pm 
Artur napisał:silnik musi być dobrze dotarty na paliwie o takiej samej zawartości oleju jak do normalnej pracy. Stosowanie paliwa bez nitro, czy z większą zawartością oleju spowoduje że silnik nigdy nie będzie się wysoko wkręcal , nie osiągnie oczekiwanej mocy co w rezultacie spowoduje mylne odczucie że silnik jest bardzo żywotny - tak będzie bo będzie on znacznie mniej obciążony. Co prawda pisze z konta znajomego(Elwis) ,ale z tym twierdzeniem sie zgadzam, choć uważam ze nie należy lać oleju mniej niż tyle ile zaleca producent, lepiej polać nitro kosztem spiryty niż zacierac panewkę na wale!! Nie musisz mi mówic jak docierasz domyślilem sie jak, jest to jedyna przawidłowa metoda choć bywa że z róznymi "modyfikacjami' stosowanymi przez 'starych"
:D