Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt lip 03, 2026 3:53 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: Ogniwa IP3800
PostNapisane: Cz lip 20, 2006 7:10 am 

Pojawiło się ostatnio kilka wypowiedzi na temat pakietów na ogniwach IP3800. Poniewaz wiele było domysłów i zgadywania a mało faktów, chciałbym podzielic się swoimi wrażeniami z uzytkownia tego pakietu.

1. Nie wiem, na ile to wpływ większych ogniw a na ile nieprzemyslanego wykonania pakietu, ale jest on dłuzszy od innych, o jakies 3 mm. W związku z tym niestety nie miesci sie do mojego modelu (Rustler). Żeby go wepchnąc musiałem naciąć termokurczke i usunąc te plastikowe "kapsle" na końcach pakietu. Nie ukrywam, ze mnie to wkurzyło.

2. Na ogniwach jest napisane, zeby ładowac je pradem 380mA przez 16h. Ani na witrynie producenta, ani na ogniwach nie jest napisane, jaki jest maksymalny dopuszczalny prąd ładowania. Czyżby producent chciał przez to powiedziec, że jedyny dopuszczalny prąd to właśnie 380mA?
Nie spodobało mi sie to, bo na innych pakietach które posiadam (Venom, SMC) sensowny prąd ładowania był podany albo na pakiecie, albo na www

3. Uformowałem pakiet prądem 380mA, po czym naładowałem pradem 1C (3.8A). O dziwo przy ładowaniu nie grzał sie jakoś bardzo, a spodziewałem sie juz najgorszego.

4. Nie robiłem żadnych testów w warunkach laboratoryjnych, jedynie subiektywne testy porównawcze: wyjeździłem pakiet, następnie na tym samym torze, tym samym autem, wyjeżdziłem dla porównania pakiet IB3600 ładowanym równiez pradem 1C.

Wnioski:
- przyspieszenie auta na IP3800 było zdecydowanie gorsze, niz na IB3600
- czas jazdy na IP3800 był krótszy niż na IB3600

Obydwa pakiety wyjeżdziłem do momentu, az model ledwo sie toczył, a następnie wsadziłem pakiet do ładowarki żeby sprawdzić w jakim jest stanie. I tu ciekawostka:
- pakiet IP3800 miał napięcie 7.8V i prądem 1A rozładowywał sie do 5.6V około 15 min.
- pakiet IB3600 miał napięcie 6.9 i prądem 1A rozładowywał sie do 5.6V około 25 sekund.

Oznacza to chyba, że pakiet IP3800 od pewnego momentu rozładowania przestaje juz ładnie oddawac prąd (autko nie jeździ) i nie mozna wykorzystac całej jego pojemnosci do jazdy. To by tez tłumaczyło krótszy czas jazdy na tym pakiecie.

Mam nadzieję że te informacje sie przydadzą., ale pamiętajcie proszę że sa to sa jedynie wrażenia jednej osoby z użytkowania jednego egzemplarza pakietu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 20, 2006 9:27 am 

Wygląda na to, że ogniwa IP maja większą rezystancję wewnętrzną, pewnie producent poszedł w pojemność kosztem innych parametrów.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 20, 2006 12:38 pm 

a większa rezystancja wewnętrza oznacza większe straty mocy na tejże rezystancji w czasie ładowania, co podgrzewa niepotrzebnie chemię ogniwa. Tak więc ostrożnie z prądani większymi niż 1-1.5C

Ciekawe spostrzeżenia. Pytajników o pakiety IP będzie można to podsyłać :)

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 28, 2006 12:06 am 

Witam

Mam pakiet IP3800 zgodnie z zaleceniami producenta powinno sie go ladowac :

-----------------------------------------------------------------------------------
The information below is what we have found to work the best with the new Infinite Power 3800 cells:

PROPER CHARGE, DISCHARGE AND STORAGE FOR YOUR IP 3800s :

A) General maintenance information : Modified racing or any class where runtime is critical:

1. Discharge your pack at 30 Amps down to 5.40 V for 6 cell pack and 3.60V for a 4 cell pack

2. Equalize: equalize the IP3800 on the Novak Smart Tray down to 0.8V per cell.

3. Charge with a linear 6 Amp charge. A 5 Amp charge would give you slightly more runtime.

Peak Detect. (Voltage threshold) :
6 cell packs : 0.05 V (50mV)
4 cell packs : 0.03 V (30mV)

For maximum performance, try to get your pack to peak just before your race. Repeak with the same settings if the pack has been sitting for more than 15 minutes. If your pack peaked less than 15 minutes before your race, you may repeak with a lower peak detect (0.01V) Your cells should be warm after the charge. The temperature should be around 140 F. If the temperature reaches above 150 F, we suggest that you turn down your peak detection voltage.

4. Discharge: After the race, discharge the pack at 30 Amps down to 5.40 V for 6 cell pack and 3.60V for a 4 cell pack.

5. Storage: Let your pack cool down and then put approx. 500mAh of charge back into the pack before storage.
-------------------------------------------------------------------------------------

pierwsze ladowanie ladowarka SHARK 10 v.2
3,8A - pakiet wykazal pojemnosc 4280mAh

kolejne ladowania
5A - pakiet laduje sie do okolo 3300mAh i jest zimny (podejzewam zle wykrywanie dV)
uruchamiam wiec ponownie ladowanie 5A pakiet przyjmuje kolejne 600-700mAh

po kazdej jezdzie rozladowuje pakiet zarowkami samochodowymi 2x okolo 25W do momentu az ledwo swieca. reszte wykanczam juz ladowarka, rozladowujac do poziomu 5,4V.

Niestety swoja ladowarka Shark 10 v.2 nie moge wiarygodnie sprawdzic pojemnosci pakietu, max prad rozladowania dla 6 cell to 0,8A jest to zamalo (producent zaleca 30A).

pzdr
P

http://www.rc-wheels.info/
(stronka o Bonzer tl-01b i E-maxx)

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 02, 2006 4:35 pm 

Przetestowalem juz wiele pakietow IP3800. Podczas ladowania 5A przyjmuja okolo 3300mah, i osiagaja temp. okolo 45*c . Podczas rozladowania 10A do 5.4V uzyskamy okolo 3000mah, znacznie mniej niz podane 3800. ALE srednie napiecie wynosi okolo 7.25V +

Wiec zgadzam sie ze czas jady jest krotszy niz na IB3600, IB3800 oraz GP3900 ale te pakiety maja srednie napiecie przy 10A okolo 7V

Testy z radarem pokazaly ze TL01 na standardowym silniku i przelozeniu 5.95:1 uzyskalo 31kmh na pakiecie GP3900, a na pakiecie IP3800 uzyskalo 33kmh, czyli o 2 kmh wiecej.

Wiec nie zgadzam sie z tym ze model jest wolniejszy, bo naprawde jest szybszy.

Jezeli zalezy nam na max. czasie jazdy to IP3800 nie jest najepszym wyborem, natomiast jezeli zalezy nam na max. osiagach to IP jest jednym z lepszych w tej cenie.

Ostatnio edytowano Śr sie 02, 2006 6:31 pm przez ROJNA, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 02, 2006 5:03 pm 

A jednak... cuda się zdarzają... Pakiet na ładowarce wygląda świetnie, a w praktyce beznadziejnie :P Jak to się dzieje?

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 02, 2006 5:27 pm 

Bartas92 napisał(a):
A jednak... cuda się zdarzają... Pakiet na ładowarce wygląda świetnie, a w praktyce beznadziejnie :P Jak to się dzieje?

ty chyba czytać nie umiesz :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 02, 2006 6:01 pm 

Hmmm... czyli całe forum ma polegać na Pana wypowiedziach (wiele osób na tym forum lepiej się zna na modelach od Pana, więc niech sobie Pan daruje teksty, że jest Pan najbardziej doświadczony)? JarekC, mój kolega i ja jakoś nie zachwycamy się tymi pakietami jak Pan. Za niższą cene lepiej kupić LRP lub jeżeli mamy dużo kasy GP. Ja jeszcze nie spotkałem osoby oprócz Pana, która by się nimi zachwycała.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 02, 2006 6:41 pm 

Ja jestem zadowolony z zakupu pakietu IP3800

model faktycznie jezdzi na nim szybciej, moj model jest wrazliwy na zmiany napiecia (ze wzgledu na przelozenia i rozmiar kol).
I jak narazie pakiety IP wypadaja najlepiej !

pozdrawiam
P

@Bartas92 - jak widzisz jest ktoś zadowolony :P i wiem to na podstawie testów i z własnego doświadczenia a nie kulegi 8)

http://www.rc-wheels.info/
(stronka o Bonzer tl-01b i E-maxx)

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 02, 2006 7:01 pm 

Bartas92 napisał(a):
Hmmm... czyli całe forum ma polegać na Pana wypowiedziach (wiele osób na tym forum lepiej się zna na modelach od Pana, więc niech sobie Pan daruje teksty, że jest Pan najbardziej doświadczony)? JarekC, mój kolega i ja jakoś nie zachwycamy się tymi pakietami jak Pan. Za niższą cene lepiej kupić LRP lub jeżeli mamy dużo kasy GP. Ja jeszcze nie spotkałem osoby oprócz Pana, która by się nimi zachwycała.

bartas, ty jednak nie umiesz czytac :lol: moze dlatego nie jestes juz uzytkownikiem naszego forum :wink:

Czy gdzies napisalem ze jestem najlepszy jak to TY sugerujesz, czy ja gdzies "zachwycam" sie tymi akumulatorami ??

A skoro masz tyle do powiedzenia na ich temat, to tak z ciekawosci ile masz takich pakietow ?? czym je ladujesz i jakie masz ustawione parametry ladowania ?? Chyba masz takie pakiety skoro sie na ich temat wypowiadsz.
Mam wrazenie ze nalezysz do tej grupki dzieci co uwazja za najlepsze to co ONI posiadaja a cala reszta to szajs, czyli w twoim przypadku najlepsze jest TT01 i LRP3600 :wink:

piszesz ze majac duzo kasy nalezy wybrac GP, ja jednak mysle ze IB4200 to najlepszy wybor, ale co tam :lol: ja sie nieznam tak dobrze jak ty :oops:

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 02, 2006 8:07 pm 

Panowie rozejm!

Bartas92 czerpie radosc z czasu przejezdzonego na jednym pakiecie (prawdopodobnie na blaszaku Johnsona), Rojna z miodnosci wyzszych napiec i zwawszego oddawania pradu przez pakiet (na nieco zacniejszych silnikach zakladam).

To wszystko. Po prostu inny punkt widzenia.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 02, 2006 8:58 pm 

Nie chce tracić czasu i nerwów na pisaniu z Panem. TYLKO NIECH PAN NIE WCISKA KITÓW. Wszyscy którzy nie zgadzają się z Panem to dzieci, bo przecież TC4 to najlepszy model. Lepszy nawet od Schumachera. Ciekawe jak wyglądają zębatki po jeździe w piachu ;) A co do forum to wielkie dno. Ludzie ostatnio oprócz jechania Vinca przez 3 strony co bardzo Pana rajcuje nic o modelarstwie nie piszą. A Ci którzy sprzeciwili się Panu czyli np. Truskaw albo ja, zostali zbanowani.

Pakiet ma mój kolega, który nie wypowiada się na forach tylko mi to mówił. "Nowa firma wkroczyla do walki pomiedzy GP i INTELLECT, INFINITE POWER wypuscilo swoje pierwsze zawodnicze ogniwo IP3800."- dlatego napisałem o pakiecie GP, ale pewnie że jeszcze lepiej kupić IB. Tylko gdzie je dostane w Polsce?

@Maciolus mówiłem, że są kiepskie mając na uwadze również, albo raczej przedewszystkim napięcie "- przyspieszenie auta na IP3800 było zdecydowanie gorsze, niz na IB3600 " to nie moje słowa, choć w porównaniu LRP na torze kontra IP mam te same spostrzeżenia. Pragne również zaznaczyć, że Jarek to zauważył i zauważył również to, iż na ładowarce wychodzi co innego.

Ps. Panie Rojna, jeżeli nie umiem czytać to w którym momencie się zgubiłem? Ja też moge powiedzieć, że Pan nie umie czytać i jest głuchy. Ale tylko napisać.

Nie chce się na tym forum kłócić, bo mam dość Pana i przyszedłem na to forum, żeby odpocząć od Pana obecnosci.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 02, 2006 9:12 pm 

tak myslalem, produktu nie ma ale ma tyle do powiedzenia :lol:

do piaskownicy to wiaderko i lopatke a nie TC4 :wink:

ty mowisz ze sa kiepskie, ale radar pokazuje co innego :idea:

nie ma takiego produktu ktory zadowoli wszystkich, jednemu pasuje a drugiemu nie, tak juz to jest. Ale krytykowac cos czego sie nie mialo ?? to sie nazywa dziecinada.
A miejscem zabawy dla dzieci to piaskownica a nie forum.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 02, 2006 9:17 pm 

Panowie! Nie przystoi takie zachowanie. Dajcie sobie na wstrzymanie.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sie 02, 2006 9:22 pm 

Dziecinada to Pana forum. "do piaskownicy to wiaderko i lopatke a nie TC4 "- wiedziałem, że Pan to powie. Dlatego TC4 ma się jeźdźić po równiuteńkim torze bez ziarenka piasku? Niestety ja jeżdże po torze rally, bo w Toruniu nie ma innego. Na nim jednak trochę piaseczku jest ;D No chyba, że na tym torze nie można jeźdźić tylko trzeba używać to jako piaskownica ;)

Co do radaru to mam ufać takiemu kapitaliście jak Pan? IP jest na stanie to zrobimy mu taką reklame, że jest taki super i będzie extra.

Narazie tylko Pan zachowuje się jak dziecko, bo nie mówi Pan faktów tylko "tak bo tak". Krytyke opieram na opiniach innych użytkowników. Po co mam wydawać kase na ten szmelc skoro inni już mnie przed nim ostrzegali? Nie wydam 160 zł tylko dlatego, żeby udowodnić coś.

Kończe dyskusje.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona