Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn cze 29, 2026 6:39 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: Venom 3000mAh
PostNapisane: Śr lip 12, 2006 7:53 pm 

Witam !! Czy ten akumulator http://www.rojna.pl/index.php?d=produkt&id=711 moge nabyć gdzie indziej online niż u rojny ???

Czy on dobrze sie sprawuje ??? warto go kupić ??? A może coś innego w cenie do 100zł ???

Pozdrawiam !!

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 12, 2006 8:16 pm 

Lepiej poczekaj trochę i kup LRP 3600. Epic wcale nie jest taki dobry. Tylko nie kupuj badziewnego IP od rojny.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 12, 2006 8:37 pm 

A może powiesz dlaczego IP to badziewie

ASSO TC5

Kiedys był tu link , przybył zły admin i go zabral ;)

PostNapisane: Cz lip 13, 2006 6:58 am 

Konradus_99 napisał(a):
Czy on dobrze sie sprawuje ??? warto go kupić ??? A może coś innego w cenie do 100zł ???

Nie spodobało mi się, że w/g producenta zalecany prąd ładowania to 1A, maksymalny dopuszczalny to 2A, przyczym producent ostrzega, że ładowanie prądem 2A zmniejsza czas życia tego pakietu. Nie wiem, na ile poważnie należy traktowac te ostrzeżenia. Wiem natomiast, że producenci innych pakietów spokojnie dopuszczają prądy ładowania rzędu 1C i niczym nie straszą ;) SMC dla swoich pakietów na ogniwach IB zaleca prąd ładowania 6A.

Zauważyłem też, że autko na tym pakiecie nie ma takiego przyspieszenia jak np. na pakiecie z ogniw IB3600. Częsciowo wynika to moze właśnie z niskiego prądu ładowania?

Poza tym nie mam do pakietu zastrzerzeń, chociaż moim zdaniem warto dołozyc troche kasy i kupic coś innego, na porządnych ogniwach. Ale jesli nie chcesz wydac więcej niz 100zł, to spokojnie bierz Venoma. Używam go od kilku miesięcy i poza w/w wadami nie zauważyłem żadnych problemów.

Przy okazji: dołaczam sie do pytania o IP - co z nimi jest nie tak?

PostNapisane: Cz lip 13, 2006 5:59 pm 

JarekC napisał(a):
[...]

Zauważyłem też, że autko na tym pakiecie nie ma takiego przyspieszenia jak np. na pakiecie z ogniw IB3600. Częsciowo wynika to moze właśnie z niskiego prądu ładowania?

[...]

Dokładnie tak.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 13, 2006 6:35 pm 

hmmm ... W takim razie co mi polecacie w pojemności ok 3000mAh ???

Edit :

Chociaż ja i tak narazie ładowałbym ten pakiet ładowarką nocną no ale w końcu kiedyś kupie "normalną" więc Venom mi nie odpowiada :(

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 13, 2006 7:00 pm 

Tanie ogniwa maja przede wszystkim niska wydajnosc pradowa i duza rezystancje. Do tego doklada sie niski prad ladowania. Stad ospalosc i powolnosc modelu.

Do niedawna bylem "milosnikiem" i uzytkownikiem tanich pakietow. "Nawrocilem" sie po zabawie z IB4200. Polecam temat forum GP4300 vs IB4200.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 13, 2006 7:10 pm 

Jeżeli chce się tanio to należy samodzielnie dokonać zakupu w rcmart ogniw IB 3800mAh i zbudować pakiet. Dla dwóch pakietów licząc koszty wysyłki itp. nic co za ten pieniądze będzie tak jeździć nie znajdziesz.

Jeżeli chcesz bardzo dobrze to celuj w ogniwa IB 4200mAh.

Pakiety o większe pojemności renomowanych producentów są zalecane nie dlatego, że dłużej się jeździ, ale dlatego, że mają całkowicie inną wydajność prądową.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 13, 2006 8:13 pm 

Dzięki, jak będę bardziej zawansowany w umiejętnościach i w kasie to będę celował w te ogniwa IB albo GP . Teraz szukam gotowego pakietu w cenie około 100zł i zobaczyłem to http://www.hpi.pl/sklep_rcauto/product_ ... ts_id=4877 wiem że wersja 3600 sprawuje sie dobrze , a jak jest z tą ???? lepszy wybór od Venoma ???

Pozdrawiam !

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 13, 2006 8:58 pm 

Drobna uwaga:
prąd ładowania nie ma istotnego wpływu na prąd rozładowania (pomijając to, że że pakiet po ładowaniu dużym prądem ma większą temperaturę i stąd inne właściwości).

Wszyscy producenci są zgodni co do tego, że ładowanie mniejszym prądem korzystnie wpływa na żywotność pakietu, a szybkie ładowanie to "zło konieczne". Oczywiście dla nas jest lepiej jeśli pakiet "pozwala" na szybsze ładowanie (o ile oczywiście nie jest to tylko chwyt marketingowy i producent nas nie buja :) )

Pakiet o dużej wydajności prądowej poprawia dynamikę i jest jak najbardziej wskazany, ale... może być też przyczyną problemów. W moim Twin Daggerze po wsadzeniu lepszego pakietu zaczął sie przegrzewać regulator :( Po prostu nie wytrzymuje zwiększonych pradów przy ruszaniu i podjazdach.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 13, 2006 9:41 pm 

zbig napisał(a):
Drobna uwaga:
prąd ładowania nie ma istotnego wpływu na prąd rozładowania (pomijając to, że że pakiet po ładowaniu dużym prądem ma większą temperaturę i stąd inne właściwości).

Tu bym sie spieral. Sugeruje wnikliwa analize krzywych ladowania i rozladowania akumulatorow.

zbig napisał(a):
Wszyscy producenci są zgodni co do tego, że ładowanie mniejszym prądem korzystnie wpływa na żywotność pakietu, a szybkie ładowanie to "zło konieczne". Oczywiście dla nas jest lepiej jeśli pakiet "pozwala" na szybsze ładowanie (o ile oczywiście nie jest to tylko chwyt marketingowy i producent nas nie buja :) )

Taka jest teoria. W praktyce jaka jest roznica pomiedzy iloscia ladowan 1000 i powiedzmy 800. 99% uzytkownikow nigdy nie osiagnie takiej liczby ladowan. Smiem twierdzic natomiast, ze lepiej prawidlowo dbac w inny sposob o pakiet (formowanie, rozladowywanie, dlugotrwale przechowywanie w stanie czesciowego naladowania, itp.) niz ladowac go pradami 0,1 C.

zbig napisał(a):
Pakiet o dużej wydajności prądowej poprawia dynamikę i jest jak najbardziej wskazany, ale... może być też przyczyną problemów. W moim Twin Daggerze po wsadzeniu lepszego pakietu zaczął sie przegrzewać regulator :( Po prostu nie wytrzymuje zwiększonych pradów przy ruszaniu i podjazdach.

To jest niestety efekt uboczny dobrego aku. Wieksze napiecia i prady. Ale dzieki temu miodnosc z jazdy. Bawimy sie przeciez w modelarstwo. W sklepach elektronicznych jest zatrzesienie radiatorow. Niewielkim nakladem pracy i kosztow mozna rozwiazac problem chlodzenia.

Konradus_99 napisał(a):
???? lepszy wybór od Venoma ???

Ja bym kupowal LRP bez zastanowienia. Popros wlasciciela dobrej ladowarki, osobe "siedzaca" w temacie o prawidlowe uformowanie pakietu.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 14, 2006 12:25 pm 

Sorry że tak długo nie pisałem. Napisałem, że IP to badziew, ponieważ jakieś 2 dni temu jeźdźiłem z kolegami i ja miałem LRP, a drugi IP. IP niby jest lepszy od LRP, ale... jeźdźił dwukrotnie krócej i wolniej (obydwaj mamy TT na standartowych silnikach). On kupił IP z tego powodu, że LRP nie było długo na stanie. Nie polecam pakietów IP. Na ładowarce IP ma pojemność 4248 mAh, a LRP 4127 mAh. Czyli 100 mAh kosztuje 20 zł :D

Ps. po tym jak napisałem prawde o tym pakiecie na forum rojny mój post został skasowany, a ja zostałem zbanowany ;)

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 14, 2006 12:51 pm 

No tak w końcu pakiet pakietowi nie równy ;)

W tym problem że nie mam dostępu do żadnej lepszej ładowarki ani swojej ani czyjejś tylko do nocnej :roll: Jak w takim razie mam prawidłowo uformować pakiet ??

Pozdrawiam !

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 14, 2006 12:56 pm 

A jaki ma prąd ładowania?

Tytuł:
PostNapisane: Pt lip 14, 2006 12:59 pm 

Na temat formowania bylo zakladane juz n topic'ow. Sugeruje wnikliwa lekture forum i korzystanie z opcji "szukaj".

Obawiam sie jednak, ze "nocna" ladowarka, bez detekcji delta peak mozesz w dosc szybkim czasie "zarznac" pakiet NiMh :(

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona