Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr lip 08, 2026 7:56 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt lip 11, 2006 7:27 pm 

Z przyjemnością zapraszam wszystkich milośników modeli on road spalinowych na cykl imprez skierowanych glównie do osób nie mających jeszcze doświadczenia a chcących się ścigać. Ideą tego cyklu jest popularyzacja modelarstwa , promowanie nowego toru( o tym pózniej) i dobra zabawa. Zawody będą odbywać się na nowym torze w Jelczu Laskowicach i podczas Międzynarodoewgo GP Klodzka.
Pierwsza impreza odbędzie się w Jelczu Laskowicach pod koniec lipca, informator o calym cyklu i imprezach ukaże sie do końca tego tygodnia.
Informacje ogólne:
Odbędą sie 4 eliminacje z których będą liczyly sie punkty z trzech, ostatnia jest zarazem finalem. Na każdych zawodach będą wręczane puchary za pierwsze trzy miejsca i dyplomy dla wszystkich uczestników, na ostatniej imprezie tego cyklu wręczone zostaną w nagrodę modele dla pierwszych trzech zawodników cyklu. Imprezy będą dwudniowe, w sobotę po zawodach tradycyjnie grill w pubie :lol:
O modelach i klasach:
Będą rozgrywane dwie klasy - IC-10 ( taka sama jak w EMP) i IC-10 Start. W tej drugiej klasie jedynym ograniczeniem jest skala modelu- 1/10 i silnik musi być zapalany przez szarpankę lub system roto. Niedozwolone jest używanie rozruszników stolowych. Opony, nadwozia, paliwo, ulepszenia modeli są dowolne.
Klasa IC-10 jest klasą Outlaw czyli silniki, nadwozia , wydechy nie są objęte homologacją EFRA.
Każdy nowy zawodnik na tej imprezie będzie mógl liczyć na pomoc najlepszych zawodników w kraju, zapozna sie z tajnikami modelarstwa, pozna rozwiązania techniczne i poczuje smak rywalizacji. Niezdecydowani mogą nawet zakupić gotowy model do startu.
Glównym organizatorem i sponsorem cyklu imprez jest firma Conect Team.
Tor w Jelczu bedzie w tym samym miejscu i jest to jedyna rzecz która lączy go z poprzednim torem.Zmieniony ksztalt, nawierzchnia i mala infrastruktura toru powinna spodobać się zawodnikom. Zdjęcia będą w przyszlym tygodniu.

Modelarze , macie szansę przenieść sie z podwórek i placyków na tor, skonfrontować swoje umiejetności , nauczyć się czegoś i przy tym dobrze się bawić. Skorzystajcie z tej szansy , jeżeli zalapiecie bakcyla to będziecie w tym juz na zawsze. Zapraszam starych i mlodych , mniej i bardziej doświadczonych, no i ..... dziewczyny oczywiście :lol:

W przypadku pytań proszę kontaktować sie ze mną , informator tak jak napisalem niebawem.

Serdecznie zapraszam HPI i Ofnę do uczestnictwa w imprezie i wszystkich posiadających modele tych marek.

Może tatusiowie modelarzy nareszcie pokażą jacy są ,,twardziele,, na torze, zainteresowani wiedzą do kogo ta propozycja :wink: :lol:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 11, 2006 7:47 pm 

Chętne zorganizujemy jedną z eliminacji na naszym nowym torze w Łodzi.
Czekam na propozycję terminów.
Co do nazwy to czym się kierujesz proponując nazwę klasy IC-10 Start skoro sędziowie LOK już zgodzili się na utworzenie klasy IC-10 Junior ?
Czy to tylko inna nazwa ale ta sama klasa czy będą tu obowiązywały inne przepisy ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 11, 2006 7:58 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Chętne zorganizujemy jedną z eliminacji na naszym nowym torze w Łodzi.
Czekam na propozycję terminów.
Co do nazwy to czym się kierujesz proponując nazwę klasy IC-10 Start skoro sędziowie LOK już zgodzili się na utworzenie klasy IC-10 Junior ?
Czy to tylko inna nazwa ale ta sama klasa czy będą tu obowiązywały inne przepisy ?

Nie jest to cykl EMP, przepisy nie są jeszcze zatwierdzone, nie zależy mi na zakazach i nakazach więc jedynymi ograniczeniami są te przezemnie napisane . Zależy mi także na starcie seniorów w tej klasie którzy nigdy nie mieli doczynienia z takimi modelami.
P. Darku , przepisy dotyczące klasy Junior o której Pan pisze wlaśnie się kończą pisać :lol: , niedlugo opublikuję propozycję bo nie mam zamiaru tego ukrywać.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 11, 2006 8:05 pm 

OK - czekam na więcej szczegółów.

PostNapisane: Wt lip 11, 2006 9:36 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):

Może tatusiowie modelarzy nareszcie pokażą jacy są ,,twardziele,, na torze, zainteresowani wiedzą do kogo ta propozycja...

:roll: :shock: :oops: :wink:

PostNapisane: Śr lip 12, 2006 11:01 am 

Zaremba Lesław napisał(a):

Może tatusiowie modelarzy nareszcie pokażą jacy są ,,twardziele,, na torze, zainteresowani wiedzą do kogo ta propozycja...

:roll: :shock: :oops: :wink:

Tak, tak, o Tobie też myślalem :lol:

PostNapisane: Śr lip 12, 2006 2:05 pm 

silnik musi być zapalany przez szarpankę lub system roto. Niedozwolone jest używanie rozruszników stolowych.

A cóż to za pomysł ? Co ma na celu ? Mam Tamiyę TG-10 i Serpenta Impulse, obydwa zapalane ze starter boxa. W czym moje modele sa lepsze od EVO3 czy innych zapalanych z roto ? W Jelczu i Kłodzku na pewno się nie pojawię ale w Łodzi jak najbardziej. I co, mam Tamiyą czy Impulsem ganiać za doświadczonymi kierowcami IC10TC ? Z moim zerowym niemal doświadczeniem ? Bzdura. Kolejne dziwne ograniczenie po propozycji pojemności 2,49-3,00. Nie tędy droga do popularyzacji modelarstwa.

PostNapisane: Śr lip 12, 2006 2:54 pm 

Przemek Morawski napisał(a):
silnik musi być zapalany przez szarpankę lub system roto. Niedozwolone jest używanie rozruszników stolowych.

A cóż to za pomysł ? Co ma na celu ? Mam Tamiyę TG-10 i Serpenta Impulse, obydwa zapalane ze starter boxa. W czym moje modele sa lepsze od EVO3 czy innych zapalanych z roto ? W Jelczu i Kłodzku na pewno się nie pojawię ale w Łodzi jak najbardziej. I co, mam Tamiyą czy Impulsem ganiać za doświadczonymi kierowcami IC10TC ? Z moim zerowym niemal doświadczeniem ? Bzdura. Kolejne dziwne ograniczenie po propozycji pojemności 2,49-3,00. Nie tędy droga do popularyzacji modelarstwa.

Mylisz pewne pojęcia. Bzdurą jest to że odnosisz sie do przepisów których jeszcze nie ma. Nawet nie jest jeszcze podana oficjalna nazwa tej klasy. Dajmy szansę sędziom, kwestia silników a dokladnie ich pojemności także nie jest do końca ustalona.
Czy Twoja Tamiya standardowo byla bez szarpanki? Jeżeli tak to dziwię się że skusileś się na ten model bo ani od do IC-10 ani do IC-10 Start sie nie nadaje. Jeżeli wejdą rozruszniki do tej klasy to czymże będzie sie ona różnila od IC-10? Postępu nie zatrzymasz, zaraz pojawią się węgle, wyczynowe silniki itd. Nie o to tutaj chodzi.
Czy ktokolwiek podal informacje że ten cykl odbędzie sie w Lodzi? :shock:
Skoro nie masz zamiaru uczestniczyć w Jelczu i Klodzku to czemu siejesz dym, nie jest to eliminacja do MP , zawody są calkowicie za darmoche i na zasadach z góry określonych. Przepisy są tak liberalne że bardziej już nie można.
Impuls jest modelem wyczynowym i pomimo tego że zostal skonstruowany parę lat temu to nadal można nim wygrywać dlatego też nie może on startować w klasie IC-10 Start.

Sprawdzilem Ten model TG-10 jeżeli jest to ten
http://www.tamiyausa.com/product/item.p ... t-id=44042
To jest to model do klasy IC-10 , sprzęglo centax, zawieszenie pivot, i ta cena......

PostNapisane: Śr lip 12, 2006 5:16 pm 

[...]
Będą rozgrywane dwie klasy - IC-10 ( taka sama jak w EMP) i IC-10 Start. W tej drugiej klasie jedynym ograniczeniem jest skala modelu- 1/10 i silnik musi być zapalany przez szarpankę lub system roto.

[...]
Impuls jest modelem wyczynowym i pomimo tego że zostal skonstruowany parę lat temu to nadal można nim wygrywać dlatego też nie może on startować w klasie IC-10 Start.

wg tego co Pan napisal to jesli do IMPULS'a zamontuje sie szarpanke bedzie on dopuszczony do IC10 start.......

pozdrawiam, RAFAŁ PAJOR

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 12, 2006 5:19 pm 

Do propozycji utworzenia nowej klasy dołączył Festiwal i wysunął propozycję zorganizowania zawodów w Łodzi byc może w tym samym cyklu, dlatego właśnie "sieję dym". Tamiya którą pokazałeś to wersja mk.2 a ja mam mk.1, która ani nie ma centaxa ani pivotów a wstandardzie miała badziewny silnik 0,5KM z szarpanką, który po 5 litrach paliwa traci kompresję. Wymieniłem go na używany OS ale bez szarpanki. Tyle w kwesti mojej TG-10. Piszesz, że Impulse może wygrywać w IC10, zgoda ale na pewno nie prowadzony przez początkującego kierowcę. Właśnie doświadczenie powinno być wyznacznikiem przynależności do klasy Junior czy Start. Zasada jest prosta, nie mogą w tej klasie startowac zawodnicy z klasy IC10 i tyle. Po co jakieś dziwne ograniczenia ? Podejrzewam, że lepszy wynik uzyskam moim Impulsem niż super wypasioną 710-tką z mocnym silnikiem (myślę że pierwszy zakręt zweryfikowałby moje umiejętności :-) ). Ok, czekam na rozwój wydarzeń ale na pewno nie będę kupował kolejnego modelu czy silnika aby załapać się do klasy dla początkujących, najwyżej dalej będę śmigał sam po torze w Łodzi albo pod marketem lub na VRC. No i to co mówiłem wcześniej, imprezy takie powinny być jednodniowe, dużo łatwiej wybrać się na taką imprezę.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 12, 2006 5:24 pm 

Czy Przemku chcesz do nas przyjechać i startować? Może jakos da sie dorobić tą szarpankę

PostNapisane: Śr lip 12, 2006 5:25 pm 

Rafał Pajor napisał(a):
[...]
Będą rozgrywane dwie klasy - IC-10 ( taka sama jak w EMP) i IC-10 Start. W tej drugiej klasie jedynym ograniczeniem jest skala modelu- 1/10 i silnik musi być zapalany przez szarpankę lub system roto.

[...]

wg tego co Pan napisal to jesli do IMPULS'a zamontuje sie szarpanke bedzie on dopuszczony do IC10 start.......

Tak , dlaczego by nie

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 12, 2006 10:37 pm 

Zadałem wcześniej pytanie o współpracę, bo też planujemy zawody dla tanich modeli.
Trochę dziwi mnie twoja propozycja tworzenia przepisów dla zawodów w Jelczu skoro od kilu miesięcy mówimy o taniej klasie Mistrzostw Polski. Miałeś przedstawić swoją propozycję przepisów. Czekamy na nią już któryś miesiąc.
Czy nie lepiej skupić się nad uniwersalnym rozwiązaniem akceptowanym przez wszystkich zainteresowanych, organizatorów i LOK.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 13, 2006 12:00 pm 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):

Zadałem wcześniej pytanie o współpracę, bo też planujemy zawody dla tanich modeli.
Trochę dziwi mnie twoja propozycja tworzenia przepisów dla zawodów w Jelczu skoro od kilu miesięcy mówimy o taniej klasie Mistrzostw Polski. Miałeś przedstawić swoją propozycję przepisów. Czekamy na nią już któryś miesiąc.
Czy nie lepiej skupić się nad uniwersalnym rozwiązaniem akceptowanym przez wszystkich zainteresowanych, organizatorów i LOK.

Jak zwykle nie na temat ale odpowiem.
Nie tworzę nowych przepisów, nie podaję wymiarów, wagi, pojemności silnika itd, jednym slowem klasa wolna za wyjątkiem tego co w pierwszym poście napisalem. Jest to jedyne ograniczenie żeby modele z najwyższej pólki nie zdominowaly tej klasy. Również nie mam zamiaru wymieniać marek modeli i silników które mogą startować w klasie Start.
Przepisy zostaną opublikowane w momencie gdy zostaną zakończone i przynajmniej wstępnie zaakceptowane przez Sekcję, po prostu nie chcę strzelić byka.
Od jakich kilku miesięcy, proszę zobaczyć mój temat o tej klasie i datę publikacji.
Cieszy mnie że robi Pan podobną imprezę, nikt Panu nie narzuca i robi je Pan wedlug swoich zasad, co bylo również w poprzednim sezonie.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lip 13, 2006 1:26 pm 

W początkowym poście zapraszasz HPI na zawody.
Jak pytam o szczegóły to piszesz że nie na temat.
Hmm ?
W takim razie dziękuję za zaproszenie. :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona