Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 20, 2026 5:48 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 2:05 pm 
PSVADEK

Lokalizacja: Rzeszów Auta: ...TRAXXAS REVO 3,3... .ASSO TC3 BRUSHLESS.
3.After run oil i ARO to jedno i to samo :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 2:10 pm 

AD1 - Jeżeli łożyska jeszcze nie umarły to nic im sie nie stanie. Łożyska w silniku nie są jednokierunkowe.
AD2 - Najpierw powyjmuj flaki z silnika i wyczyćś je dokładnie (za pomocą benzyny ekstrakcyjnej) - tuleja, tak jak tłok i wał powinna wyjść bez większych problemów. Jeżeli będziesz chciał wyciągnac łożyska, a obawiam się ze musisz je wyciagnać, by je wymienić na nowe - bedziesz musiał użyć czegoś mocniejszego - na przykład kuchenki elektrycznej, gdyż tak naprawde tylko na niej uzyskasz odpowiednia temperaturę, by wyciągnać łozyska.
AD3 - Przy składaniu silnika musisz na bieżąco smarować go ARO - zaówno łożyska jak i zespół tłok - tuleja, jak i łączenie korbowodu ze sworzniem w tłoku jak i na wale.

Niech nie przychodzą Ci do głowy pomysły z ręcznym przekreceniem silnika. Na dzień dzisiejszy jest on w tak opłakanym stanie że przekręcanie nim jest ostatnią rzeczą, jaka przyszłaby mi do głowy. Możliwe, ze przynajmniej tłok i tuleja jeszcze w nim nadają sie do czegoś, bo łożyska i wał uważam za stracone. Pytanie tylko czy korbowód da jeszcze cos z siebie?

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 2:22 pm 

nitrous napisał(a):
Nigdy nie rozkładałem silnika na części. Dobrze, że o tym wspomnieliście ( człowiek całe życie się uczy :D ). Mam nadzieje że nie jest już za późno dla silnika :?.
Trzy pytania:
1. Czy obrócenie silnika w przeciwnym kierunku nie zniszczy jego łożysk tzn. czy nie są one jednokierunkowe?
2. Czym rozgrzać karter przy rozbieraniu silnika? Suszarka wystarczy?
3. Czy przy składaniu silnika można go smarować "after run oil" (czyli do konserwacji silnika - taki obecnie posiadam), czy trzeba kupić np. ARO?

:arrow: Przed rozbiórką silnika sprawdze jeszcze pomysł odnośnie podgrzania silnika i "ręcznym" pokręceniu kołem zamachowym

Jak się uda bądź nie, to napisze o tym.

Witam,

Po pytaniach jakie zadajesz mam wrazenie ze to zadanie moze Cie przerosnac.
Radzilbym znalezc kogos kto bedzie wiedzial co robi i obsrwowac go jak rozbiera i sklada ten silnik.
Oczywiscie mozesz rowniez zrobic to sam ale chyba dopiero przy drugim silniku bedziesz wiedzial jak to zrobic zeby silnik to przezyl.

Pozdrowienia,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 10:10 pm 

Nitrous, pogadaj z Pawłem Sz on juz to robił ze swoim starym silnikiem rozkładał na drobiazgi czyscił i składał spowrotem :) Jesli będzie miał czas to napewno Ci pomoze :]

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 21, 2006 5:36 pm 

Witam ponownie :wink:
Spróbowałem takiego sposobu: rozgrzałem silnik mocną suszarką, długo nagrzewałem tak że silnik parzył w ręce :twisted:.
Po tym próbowałem poruszyć silnik za pomocą pull startu ale nic to nie dało :evil:. Pozostaje jeszcze sugerowane siłowe pokręcenie wałem bądź pomoc kogoś doświadczonego. Z chęcia odwiedze spotkanie szczecińskich modelarzy rc, może ktoś pomoże :roll:

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 21, 2006 9:14 pm 

nitrous napisał(a):
Witam ponownie :wink:
Spróbowałem takiego sposobu: rozgrzałem silnik mocną suszarką, długo nagrzewałem tak że silnik parzył w ręce :twisted:.
Po tym próbowałem poruszyć silnik za pomocą pull startu ale nic to nie dało :evil:. Pozostaje jeszcze sugerowane siłowe pokręcenie wałem bądź pomoc kogoś doświadczonego. Z chęcia odwiedze spotkanie szczecińskich modelarzy rc, może ktoś pomoże :roll:

jak silnik stało rok czasu to metoda siłowa go uszkodzi
nie doczytałem wczesniej tego szczegułu stąd porada, która w tym przypadku jest niewłaściwa
ten silniczek trzeba rozebrać

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 22, 2006 9:30 am 

Ok, to wstrzymam się z kręceniem na siłe wałem silnika. Pozostaje rozbiórka :?

Czy po każdym sezonie należy silnik myć, tzn. rozłożyć go na części i wyczyścić, czy wystarczy wlać przez otwór świecy klika kropel ARO i przekręcić silnikiem, żeby pokrył się "zabezpieczającym smarem"? Zaznaczam, że nie jestem zawodnikiem, nie jeżdze więc tak intensywnie.

Posiadam też model onroad Thunder Tigera z silnikiem 1,7cm3 :P, ma on juz z 7 lat i nigdy silnika nie rozbierałem na części i nie czyściłem, raz tylko dałem ARO na zimę i silnik jest jak nowy, tzn trzyma moc i chodzi równo. Czy mam szczęście z tym silnikiem, że jeszcze chodzi?

Tytuł:
PostNapisane: N cze 25, 2006 2:45 pm 

:D Silnik już naprawiony :D
Na spotkaniu szczecińskich modelarzy, podczas budowy toru offroad :twisted:, silnik został naprawiony. Dziekuje wszystkim za pomysły i sugestie co do mojego silnika. Pomogło siłowe poruszenie kołem zamachowym. Teraz czas na kontynuacje docierania.

Tytuł:
PostNapisane: N cze 25, 2006 9:14 pm 

No to nasz Team sie powiększył :D <jupi> Mam nadzieje ze będziesz czasem na spotach na torze ]:-)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2