Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 26, 2026 11:31 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 19, 2006 10:32 pm 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Tor piknikowy - super okreslenie , dla mnie wlaśnie takich zawodów brakowalo.
Ciekawy jestem czy technicznie jest szansa na zbudowanie toru który po takiej liczbie jazd nie zmienilby swojej nawierzchnii. Zobaczymy co bedzie dalej.

Co do dziur na Malince.
Przyznam, że nie spodziewałem się aż takiej degradacji nawierzchni toru.
Jednocześnie nie jestem zwolennikiem torów równych jak stół, bo może jest to dobre rozwiązanie dla klas Buggy, ale Monstery decydowanie dobrze czuły się na naszych dziurach. :D Wyraźnie widać to na filmie.
Nie bronię dziur, ale uważam, że przypadkowo nadały one imprezie zupełnie nowy wymiar. 8)
Fani Monsterów chyba są zadowoleni natomiast zdecydowanie modele Buggy nie mogły na tym torze pokazać swoich walorów.
Pytanie, co dalej?
Możemy nawiedź glinę i zrobić z toru stół, ale czy naprawdę o to nam chodzi w klasie monster?
Może powinny być 2 typy torów off-road - Monster i Buggy.
Pisząc to wcale nie żartuję, lecz zastanawiam się poważnie, co z tym zrobić. Problem nie lezy w braku chęci czy środków finansowych.
Na dzień dzisiejszy mam następująca propozycję. Będę chciał wyrównać tor, ale nie utwardzać go.
Widok piasku sypiącego się z pod kół i praca zawieszenia na prawdę bardzo mi się spodobały.
Co o tym sądzicie ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 19, 2006 11:00 pm 

Mnie marza sie takie tory : 1 lub 2

mysle rowniez ze sa to typowe tory dla buggy. Jesli wklad finansowy nie jest problemem to czemu by nie zrobic w Polsce toru na miare europejska?Na ktorym mozna bylo by organizowac zawody dla wiekzej ilosci modeli i zapraszac na nie zawodnikow zza granicy?
Panie Darku prosze rozwazyc taki zamysl,tym bardziej ze na III EMP pojawilo sie prawie 40 MT, nie liczac klas elektrycznyh, MT Open oraz buggy.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 1:37 pm 

Moim zdaniem nawierzchnię należy utwardzić. Problemem 90% torów w kraju jest erozja - w miarę przebiegu zawodów jest coraz gorzej.
A nie powinno tak być. Modeli na zawodach zjawia sie coraz więcej, więc trzeba przygotowywać tory na większe obciążenie. Tor do MT powinien mieć hopki, skocznie i pralke, ale stabilne, nie zmieniające się w czasie. Ja bym najpierw zagadał z jakimiś kolegami z Anglii ( bo tam też często pada) co oni robią z nawierzchnią. Śmiem podejrzewać że do wierzchniej warstwy dodany jest środek chemiczny wiążąco-gruntujący. Zamiast wymyślać lepiej zapytać.
Pozdrawiam,
W

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 2:12 pm 

W angli wiekszosc torow jest trawiasta, a na zakretach na trawe kladzie sie sztuczna trawe albo dywan. Innym patentem jest tez na tor trawiasty polozenie siatki na ziemie i pozwolenie jej obrosnać trawa.
Na deszcz najlepsza jest trawa, jak sie mocno ukorzeni to nawet monstery jej nie wyjezdza.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 2:38 pm 
PSVADEK

Lokalizacja: Rzeszów Auta: ...TRAXXAS REVO 3,3... .ASSO TC3 BRUSHLESS.
Sory ale czy nie możecie sobie założyć tematu "Moj wymarzony tor" lub coś podobnego :?: to jest temat o IV EMP jeżeli ktoś jeszcze tego nie zauważył...

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 6:17 pm 

Adrian, właśnie o tym cały czas jest mowa, aby nie powtórzyła się sytuacja ze Zgierza gdzie po 1 dniu zawodów tor nie nadawał sie do jazdy(o punkty).

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 7:37 pm 

Maciej Pożycki napisał(a):
Adrian, właśnie o tym cały czas jest mowa, aby nie powtórzyła się sytuacja ze Zgierza gdzie po 1 dniu zawodów tor nie nadawał sie do jazdy(o punkty).

Z twoich wypowiedzi odnoszę wrażenie, że fakt, iż odpadłeś w finale na Malince to wina toru.
Nie zapomnij jednak, że warunki wszyscy mieli takie same.
Zobaczymy jak pójdzie Ci w Rzeszowie. :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 7:46 pm 

Darek to Ty nie wiesz, że model wygrywa a nie zawodnik ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 8:09 pm 

Panie Darku nie uprawiajmy demagogi, bezposrednia przyczyna takiego a nie innego zakonczenia(dla mnie) impezy byl defekt modelu, nie wynikajacy z takiej czy innej nawierzchni toru. Jakkolwiek juz podczas wolnego treningu udalo mi sie zrobic modelem front flipa , na prostej.Potem niestety bylo coraz gorzej, jednak chcialbym odciac sie od stwierdzenia iz swoje niepowodzenie zrzucam na tor.Bylem zaskoczony na plus organizacja zawodow, sam fakt "rozdawania" koszulek byl milym gestem,a impreza przy grillu takze dodala uroku zawodom i wspolnej rywalizacji.W moim interesie nie lezy wiec krytykowanie organizatorow.

Maćku rok temu była na ten temat dyskusja, dotyczyła wlaśnie Twojej osoby i modelu ktorym jezdziles, czy mozesz podac mi linka do mojego posta ktory w/w dyskusji w jakikolwiek sposob sprawil Ci przykrosc lub ublizyl Ci albo chociaz zinterpretowales jako ironiczny ? Dlatego w zaden sposob nie jestem w stanie zrozumiec ironii z Twojej strony.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 8:33 pm 

Jeżeli Cie obraziłem to przepraszam, nie miałem tego na celu.
A zdanie moje co do toru w Malice znasz, super miejsce na piknik :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 8:49 pm 

:lol: A ja juz rozkminilem jak ustawic model na taki tor.
Ale ta spostrzezenie zostawie sobie na przyszle zawody :D

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 9:38 pm 

Coz takie sa uroki Off-roadow ,kiedys pokaze wam film jak katowalismy humera na torze motocrosowym w Olszynie podczas zlotu militarnego.Wowczas uswiadomilem sobie ,co przechodza wasze modele podczas wyscigow,

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 20, 2006 10:26 pm 

Sorry,
kategorie torów oraz ich przyczepności zostały jasno określone choćby
w każdym z SET-UP'ów modeli do off-road - nie będę tego dalej tłumaczył.

Czy "front flipp" czy "clip art :lol: " czy "inne duperele :lol: " uniemozliwiły przejazd pełnego biegu czy treningu modelem podczas zawodów, czy doprowadziły do awarii modelu, to niestety wina również zawodnika... wystarczy skręcić prezepustnicę na 3/4 max wychyłu i mozna pojechać na niektórych torach lepiej niż na na pełnym szfunku.

Istotnym błędem jest to, że nie mozna na jednych ustawieniach przejeździć bezproblemowo całych zawodów ponieważ nawierzchnia toru (mimo napraw) i tak się zmienia.

PS: wiele innych rzeczy się działo podczas zawodów a zwłaszcza finału
IC-8T w Malince, tak jak naprzykład seryjna awaria rozruszników znanej firmy, dzięki której w finale o czasie wystartowało tylko siedmiu, ośmiu zawodników a nie dziesięciu...
i tego typu przypadki można by mnożyć... ale specjalnie nie ma po co.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 22, 2006 9:00 am 

Tor - mimo usilnych starań organizatorów lejących wodę i równających garby niestety po dwóch finałach klas MT nie nadawał się zbytnio do buggy, co widać po porównaniu czasów okrążenia z półfinałów, gdy był jescze w miarę równy i finału- jedynie Norbert jakoś zrobił na nim kółko w 10s :)

Może należało zamienić kolejność startu klas - buggy, MT Standard i MT Open - może to rozwiązałoby problem powstających na tej nawierzchni dziur?

Prawdą jest też to, co napisał Sławek - próby a'la skateboard na tym torze nie powodowały poprawienia czasu okrążenia i jazda na pełnym gazie w tak specyficznych warunkach wymaga trochę umiejętności i nie wszystkim wychodziła na dobre - zwycięzca finału Norbert Omelańczuk wcale nie miał najszybszego czasu okrążenia, ale równa i pewna jazda dała mu 1 miejsce.

Faktem jest również, że trzeba popracować nad starterami przed następnymi zawodami :)

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 22, 2006 2:29 pm 

Widze że co niektórzy zrobili sobie tu pogawentke na temat torów, ale do rzeczy. Do formularza zgłoszeniowego będzie dopisana jeszcze klasa Mad Fighter 2WD to dla młodych modelarzy niech sie uczą.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 146 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna strona