Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So lip 18, 2026 11:06 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 3:25 pm 

Marek Gawel napisał(a):
Witam

Wybaczcie Koledzy modelarze, że odgrzewam stary temat ale nie chce otwierać nowego o takim samym tytule.

Otoż będąc w Sączu chciałem wpłacić na Licencje (z tego co przeczytałem nie wiem jak ją nazwać)
Same błędy!!!!
Cytuje:
1).."Prosze o wydanie mi licencji Sportowej na uprawianie dyscypliny sportu"....
:arrow: acha, :shock: to bez licencji nie wolno uprawiać dyscypliny sportu, do tego jest potrzebna licencja.

Cytuje:
2(..."Zobowiązuje się do:
- uczestniczenia we współzawodnictwie sportowym prowadzonym przez Lige Obrony Kraju"...
- :arrow: to znaczy, że jak nie wystartuje w zawodach LOK lub wystartuje gdzie indziej, LOK ma prawne możliwosci dochodzenia swoich roszczeń - przecież tą "Licencję " podpisuje własnoręcznie.

3)..."wykonywania obowiazków zawodnika zgodnie z Regulaminem imprez modelarskich LOK"...
- :arrow: o kurcze , to takie istnieją i muszę je jeszcze wykonywać, a kiedy to :?: :?:

4)..." przestrzegania warunków uprawiania modelarstwa".....
- :arrow: a jakie to sa warunki uprawiania modelarstwa:?:

Czy można jeszcze bardziej bez sensu napisac warunki zakupu Licencji Modelarskiej.

Panowie, za moje 40 czy wiecej złotych zobowiazuje sie jeszcze do wszystkiego wzgledem LOK-u (UWAGA - Podpis).
Ten wielki AKT nie może decydować o tym co ja bede robił, gdzie będę startował. To jest nic innego jak zabieg kupna z określonymi zasadami, ale nie z wymuszeniami. Przeczy to wszelkim zasadom.
Jestem bardzo ciekawy kto napisał taki bezsensowny tekst.

Jestem bardzo "starym modelarzem", chce mieć licencje dającą mi prawo do startów, oraz okreslajacą mój status narodowy - nie mam checi i nie będę podpisywał głupot.
A moze to wszystko jak powiedzial Pan C... - to tylko slowa.

Moj tekst Licencji.
Zobowiazuję się do przestrzegania przepisów organizacyjnych i sportowych w czasie uczestnictwa w zawodach modelarskich.
Licencja ta jest jednoczesnym dowodem ubezpieczenia zawodnika w czasie trwania zawodow (treningow) modelarskich.

Co WY o tym sadzicie ??

Pozdrawiam
Marek Gaweł

Panie Marku,

Ja te pytania zadalem rok temu i do dzisiaj czekam na odpowiedz.
Musi sie Pan uzbroic w cierpliwosc. :D

Pozdrowienia,

Marek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 3:48 pm 

Witam i dziekuje.

Wcale mnie to nie pocieszylo :( :( :( , ze tak proste rzeczy moga byc az tak skomplikowane.
Chcialbym zadac wg. mnie nieskomplikowane pytanie - kto u nas decyduje o przepisach, zasadach i roznych innych sprawach dotyczacych modelarstwa. Jakos nie moge sie w tym wszystkim polapac.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 3:58 pm 

Marek Gawel napisał(a):
Witam i dziekuje.

Wcale mnie to nie pocieszylo :( :( :( , ze tak proste rzeczy moga byc az tak skomplikowane.
Chcialbym zadac wg. mnie nieskomplikowane pytanie - kto u nas decyduje o przepisach, zasadach i roznych innych sprawach dotyczacych modelarstwa. Jakos nie moge sie w tym wszystkim polapac.

A to juz jest pytanie z cyklu na ktorej chmurce siedzi Stworca tego swiata. :D

Pozdrawiam,

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 4:34 pm 

Witam

Nie wiem czy mialem takie szczescie czy co, ale na swoja licencje czekalem jakies 16 dni. Nie wiem czemu niektorzy czekaja po kilka miesiecy :roll: Kase wplacilem na konto i po nieco ponad dwoch tygodniach odebralem osobiscie...

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 4:43 pm 

Niezupełnie, odpowiedź na to, jak i na poprzednie pytania wcale nie jest aż tak skomplikowana.
Jeżeli zakładamy, że nasze hobby wykracza poza tzw. towarzystwo wzajemnej adoracji (a chociażby środki finansowe, jakie na nie przeznaczamy na to wskazują), powinniśmy poważnie traktować to co robimy zarówno od strony prawa jak i rozliczeń finansowych.

Organizacyjnie jest tak, żę od kilku lat LOK zajmuje się organizowaniem zawodów, które nazywa Mistrzostwa Polski i przydzielaniem tytułów. Co prawda ostatnio (w zeszłym roku) uchwalona ustawa o sporcie kwalifikowanym wymienia modelarstwo samochodowe jako jedną z dziedzin wyczynowego sportu, ale Minister Sportu jako jednostka nadzorująca związki sportowe nie udzielił - z tego, co jest mi dotychczas wiadomo - żadnej organizacji ani stowarzyszeniu uprawnień do przydzielana tytułu Mistrza Polski w sportach modelarskich (samochodowym i wodnym). O takie uprawnienia LOK się od jakiegoś czasu stara, ale ostatnie zmiany w/w ustawy tylko te starania zagmatwały - brak jest na przykład możliwości przynależenia w naszej "dyscyplinie" do organizacji zrzeszającej kraje na co najmniej 3 kontynentach (czyli przynależności do IFMAR na przykład).

Brak takiej legitymacji LOKu do udzielania w majestacie prawa tytułów skutkuje na przykład bezskuteczną próbą uzyskania dokumentu z LOKu (dokumentu, którego wystawienia Pan Ciećwierz był inicjatorem), że Dominik został w poprzednim sezonie właśnie Mistrzem Polski. Cóż, tytuł, jak tytuł, ale przydałby się przy ubieganiu się o miejsce w gimnazjum.

LOK jest członkiem EFRA (dane z 08.05.206), ale nie idą za tym żadne działania mające na celu powoływanie i wysyłanie reprezentacji Polski na imprezy rangi Mistrzostwa Europy i podobne - jedynie naszą obecność zaznaczyli (i to ze świetnym rezultatem) Koledzy na finale Serpent Nations Cup, ale była to niestety impreza komercyjna jednej marki, brak nas było na ME w buggy 1:8, ME, czy w torowych elektrykach.

I tu dochodzimy do styku prawa i finansów - wystarczy popatrzeć, jak Czesi mający swój związek sportowy oparty na zasadach stowarzyszenia, potrafią wyliczyć się z każdej uzyskanej i wydanej korony, żeby dojść do wniosku, jak wiele nam do nich - nie tylko w sense sportowym - brakuje.
A winą jest tu właśnie taka, a nie inna struktura LOKu i taki, a nie inny sposób rozwiązywania wszystkich spraw - zarówno organizacyjnych, jak i finansowych. W obecnym stanie rzeczy te wszystkie pytania, które zadajemy pozostaną bez odpowiedzi, bo my tak naprawdę jesteśmy wyłącznie od płacenia i jeżdżenia - mimo, że jesteśmy - sądząc z posiadanych legitymacji - członkami tego stowarzyszenia. Przy obecnej strukturze tej organizacji szanse, że zostaniemy usłyszeni, a nasz głos będzie o czymkolwiek decydował są żadne. W statucie LOKu sposób powoływania reprezentantów do ciał decyzyjnych (nie doradczych, co się nam tu bez przerwy "sekcjami" i "podsekcjami" proponuje) jest tak przyjęty, że jeżeli nawet spróbujemy coś w tej organizacji wywalczyć, to będzie to ułamek głosów i to uzyskany po kilku latach walki o niego - skórka za wyprawkę. I dalej będzie tak, że w kwestiach nas dotyczących LOK będzie, tak jak to jest do tej pory - decydował za nas.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 9:28 pm 

Teraz wiesz kol. Nowakowski , dlaczego masz kartonik po dwóch tygodniach . Bo wpłaciłeś kasę na konto i masz dowód w ręku , a my głupole wpłaciliśmy do ręki i mamy g.... w ręku . :D :evil:

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 9:59 pm 

Lech Pepliński napisał(a):
Teraz wiesz kol. Nowakowski , dlaczego masz kartonik po dwóch tygodniach . Bo wpłaciłeś kasę na konto i masz dowód w ręku , a my głupole wpłaciliśmy do ręki i mamy g.... w ręku . :D :evil:

Ja wpłaciłem do ręki i na następnych zawodach odebrałem licencje

RC WORLD TEAM KATOWICE

http://www.rcteamkatowice.pl/

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 9:59 pm 

Jacek Ochociński napisał(a):
że jeżeli nawet spróbujemy coś w tej organizacji wywalczyć, to będzie to ułamek głosów i to uzyskany po kilku latach walki o niego - skórka za wyprawkę. I dalej będzie tak, że w kwestiach nas dotyczących LOK będzie, tak jak to jest do tej pory - decydował za nas.

Całośc wypowiedzi - Przykre ale prawdziwe... :cry:

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 09, 2006 11:26 pm 
Panie Jacku tylko to że jest Pan młodym Modelarzem i opiekunem syna startującego na M.P organizowanych prez LOK tłumaczy bzdury które Pan wypisuje.Nie ma w tym kawałka prawdy .Jeżeli od roku proszę żebyście się zorganizowali tworząc podsekcje dla poszczególnych klas a Wy tylko gadłujecie a Pan szczególnie. Próby podejmował w dyskusji pan Tadeusz Żelazo i trzeba to ciągnąć dalej.Czy chcecie żeby Wam wszystko LOK narzucił Za chwile będą wybory nowych władz Sekcji kogo w nich widzićie.
Proponuje rozpocząć dyskusje co byście chcieli i czym Sekcja ma się zajmować przez najbliższe 5 lat.
P.S. Centralna Komisja Modelarstwa będzie decydować o rozdziale dotacji na poszczególne zawody.
W tym roku dostaliśmy z Ministerstwa Sportu dofinansowanie na Mistrzostwa Polski 9 szt. Mistrzostwa Europy modeli pływających w Głownie i na trzy wyjazdy na Mistrzostwa Swiata modeli pływających kl,FSR-V-H do Norwegi oraz modeli pływających z napędem elektrycznym w kl. M w Niemczech i M.Ś modeli kl.C Dubrownik.

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 10, 2006 6:59 am 

Panie Zbigniewie, ja również jestem opiekunem młodego modelarza startującego w cyklu imprez kołowych. Poświęcam swój czas i niemałe pieniądze na wychowanie syna poprzez akurat ten sport i uznaje sobie to za zaszczyt. To, że jak Pan Jacek i wielu innych jako uczestnicy tej zabawy dostrzegamy nieprawidłości to nasze zasr.. prawo i wykupując licencje mamy również prawo do wyrażania swoich uwag! Jednak żeby się napić piwa wcale nie trzeba kupować browaru /t a k a p r z e n o ś n i a/ i uczyć się go robić wystarczy powiedzieć, że jest do d... . Zwalanie winy za bałagan w sekcji kołowej na modelarzy jest conajmniej nietaktowny.
Co mamy ruzumieć przez 9 szt. dofinansowania mistrzostw polski i co mnie może obchodzić wyjazd na ślizgi. Co jam mam DTM-a wrzucać na wodę!
Twierdzi Pan, że w naszych wypowiedziach nie ma prawdy, to zamiast wnioskować o wycinanie niewygodnych postów niech Pan nas tą prawdą i całą prawdą oświeci. Gdyby nie było na zawodach tak jak jest to nie było by wielkich dyskusji, tylko każdy zajmował się tym co trzeba. My modelarze inwestowaniem w sprzęt i starty a na forum pojawiały by się tylko uwagi typu 'kolejna super imprezka była w Michałowicach'

Tytuł:
PostNapisane: Śr maja 10, 2006 7:59 am 

Cytuj:
dostrzegamy nieprawidłości to nasze zasr.. prawo i wykupując licencje mamy również prawo do wyrażania swoich uwag! Jednak żeby się napić piwa wcale nie trzeba kupować browaru /t a k a p r z e n o ś n i a/

Dobrze że kol. Janusz napisał , że to jest przenośnia , bo Pan Sekretarz by nie zrozumiał , jak nie rozumie wiele prostych spraw .

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 12, 2006 1:19 pm 

Po pierwsze, to nie gardłuję, po drugie to, co napisałem jest akurat samą prawdą, a nie kłamstwem. Ale jak widać, musiałem znowu napisać pół strony, żeby wyciągnąć od Pana Ciećwierza kilka ciekawych, wcześniej nie publikowanych informacji - informacje na temat finansów wyciąga się z Pana trudno, ale jak widać na powyższym przykładzie - zasada "uderz w stół..." działa nadal.
Po kolejne - to nie jestem żadnym opiekunem, a zawodnikiem z czynną - i opłaconą na kolejny sezon licencją, nie jest również prawdą, że jestem "młodym" (jeśli chodzi zarówno o staż, jak i o wiek) modelarzem - pierwszy wpis w mojej ślicznej - peerelowskiej legitymacji LOKu jest z połowy lat osiemdziesiątych ubiegłego wieku.

A jeśli chodzi o wrzucanie modelu do wody Januszu, to fakt - coś w tym jest - moje KP (dowód wpłaty) za ubiegłoroczną licencję opiewa na "materiały płetwonurkowe" :):):)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 87 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6