Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 10, 2026 12:22 am

Autor
 Tytuł: kompresja?
PostNapisane: So kwi 15, 2006 4:20 pm 

poczym poznać że silnik stracił kompresję??
pzdr
Dorian

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 15, 2006 5:01 pm 

silnik o idealnej kompresji kiedy przekręca się wał spręża tak, że ciężko jest go przekręcic o pelen obrot. silnik o slabej kompresji jesli przekrecany jest wolniutko przekreci sie dosc latwo i czuc bedzie ze nie stawia takich oporów. mozna to tez sprawdzic w sposob nastepujacy: wykrecic silnik albo zdjac kolanko wydechowe tak zeby bylo widac okno wydechu, majac troszkem oleju w silniku widac bedzie uciekajace powietrze (w postaci nawet małych pęcherzyków powietrza) lub nawet bedzie slychac lekkie 'syczenie' tegoz uciekajacego powietrza. W miare tego jak bardzo to powietrze ucieka mozemy stwierdzic jak bardzo silnik ejst zuzyty-nie trzyma kompresji. Ciezko jest to oczywiscie ocenic bo jednemu moze sie wydawac ze jest jeszcze ok, drugi bedzie wiedzial ze juz jest zle :D :D

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 15, 2006 9:51 pm 

no bomam jakoś taką małą kompresję
przekręcam to chodzi lekko - nie tak lekko jak bez świecy
pozatym zauważyłem że mam lekkie uszczerbki na tej blaszce co świecę się wkręca
proszę o jakąś radę albo coś
na nowy silnik mnie nie stać....
jak syf mógł się dostać do silnika?
przez filtr powietrza?normalnie jak jeździłem to looz a pojechałe po polach poszaleć i po jeździe straszny syf był na dosłownie wszytkim(dalej jestem w trakcie czyszczenia.
plizz help
pozdrawiam z żalem patrząc na sava
Dorian

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 7:49 am 

przy silnikach mało wyczynowych (nie zawodniczych) często zdarza się że nie mają one dużej kompresji - chodzi poprostu o to że nie są one 'wysilone' - popracują dłużej niż te bardzo profesjonalne. Zauważ że gdzy silnik ma olej i obraca się bardzo szybko(bo są to tysiące obrotów na minutę.....silnik z 25 savgage dochodzi chyba do okolo 38 tys na minutę) napewno spręża dość elegancko- są to raczej normalne bojawy - zużywanie się silnika i wyciaranie części. Naprawdę ciężko mi to teraz powiedziec - musialbym sam dotknąć silnika :)
LEKKIE USZCZERBKI NA BLASZCE GDZIE WKRECA SIE SWIECE - gdzie dokladnie?? moze jakeis foto?? - pomozemy/poradzimy
Dobre do czyszczenia modeli/silnika spalinowego sa specjalne (powinny byc dostepne w kazdym sklepie modelarskim o troszkę lepszym zapleczu:]) spraye do usuwania zabrudzen po olejach etc.(nitro clean....różne to ma nazwy)

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 8:24 am 

U mnie w ostatnim czasie oryginalny silnik Sava 4.6 zaczął tracić kompresję. Objawia się to w sposób następujący, gdy silnik jest zimny jeździ ok, ale gdy trochę przyspiesze to silnik nie wkręca się na obroty takie jak powinien i gaśnie. A gdy sprawdzam kompresję obracając koło zamachowe nie ma prawie wogóle oporów.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 8:56 am 

Cytuj:
przekręcam to chodzi lekko - nie tak lekko jak bez świecy

Bez świecy to wogule kompresji nie ma, bo nie ma co kompresować :roll: Jak załozysz świece to możesz powiedziec czy kompresja jest słaba czy mocna. U mnei jest dosyc dobrze, z trudem udaje mi się przekrcic wał.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 8:56 am 

Sp33d napisał(a):
U mnie w ostatnim czasie oryginalny silnik Sava 4.6 zaczął tracić kompresję. Objawia się to w sposób następujący, gdy silnik jest zimny jeździ ok, ale gdy trochę przyspiesze to silnik nie wkręca się na obroty takie jak powinien i gaśnie. A gdy sprawdzam kompresję obracając koło zamachowe nie ma prawie wogóle oporów.

DOKŁADNIE!!! jak zimny jest tzn na początku zapinkal jak nie wiem ale po jakiś 10 min gaśnie poprostu...a w baku jeszcze pół paliwa...

Edit: Do Yuri:
ja wiem że bez świecy nie ma kompresji ale chodziło mi o swobodne obracanie wału.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 9:43 am 

jak najbardziej naturalna sprawa jest ze gdy silnik jst rozgrzany nie czuc sprezania (baardzo latwo go przekrecic po paru minutach jazdy). To ze gasnie po 10 min pracy a bak jeszcze pelen nie zawsze musi zalezec od tego czy jest kompresja czy jej nie ma. moze nalezy poszukac jakiej innej przyczyny?? kazdemu silnikowi zdaza siem od tak 'zgasnąć' przeciez od czasu do czasu - nie sa to diesle pracujace w kazdych warunkach :D

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 10:48 am 

Karol Sworobowicz napisał(a):
jak najbardziej naturalna sprawa jest ze gdy silnik jst rozgrzany nie czuc sprezania (baardzo latwo go przekrecic po paru minutach jazdy). To ze gasnie po 10 min pracy a bak jeszcze pelen nie zawsze musi zalezec od tego czy jest kompresja czy jej nie ma. moze nalezy poszukac jakiej innej przyczyny?? kazdemu silnikowi zdaza siem od tak 'zgasnąć' przeciez od czasu do czasu - nie sa to diesle pracujace w kazdych warunkach :D

Karol ma racje. Sp33d poszukaj przyczyny w ustawieniach. U mnie ostatnio cos gasnie. Kompresja jest taka jaka byla przez ostatnie 2 miesiace, wiec nie powinno to miec znaczenia. Mozesz sprawdzic tez czy kompresja jest slaba inaczej. Jak silnik bedzie dosc cieply ( ok 130F ) sprobuj go odpalic. Jesli bedzie problem to bedzie znaczyc, ze kompresja pokazuje swoje pazurki.

Pozdrawiam

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 6:17 pm 

Nie mówie że u mnie jest brak kompresji tylko przy tym jak silnik się rozzgrzeje. Mówie że jest ona bardzo mała przy zimnym silniku, prawie wogóle nie czuć oporów przy przekręcaniu wału prz ZIMNYM SILNIKU więc dlatego mówię że jak silnik się rozgrzeje to ta kompresja jest jeszcze mniejsza i wtedy silnik właśnie z tego powodu gaśnie. Objaw ten zauważył u mnie PATRYK WIECZOREK na forum jest zawodnikiem.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 16, 2006 7:13 pm 

A rozumiem. Ja ogolnie powiedzialem ze nie mozna tylko tym sie kierowac, ze jak gasnie to jest slaba kompresja - chyba malo doczytalem tez, ale to bylo ogolnie. Tak, to rozumiem. Moj w mt2 tez coraz gorszy, pamietam na poczatku bylo tak ciezko, teraz idzie o wiele latwiej - szkoda :((

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 12:26 pm 

na 100 % bedziesz pewien po wyjeciu tulei i tloka,jesli po wlozeniu tloka od dolu do tulei przesuwasz go do góry to jesli kompr jest ok to tlok powinien sie zatrzymac ok 2-3 mm ponizej górnej krawędzi tulei,jesli kompr brak to wysunie sie z 1- mm powyzej