Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So lip 18, 2026 7:36 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 11:24 am 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
...jeszcze jednego mi tutaj brakuje: " Śędzia Główny ma zawsze racje i to co powie nie podlega dyskusji" ehhh.
Pomysł dobry ale nie do końca...

Dobrze Panie Marku - może powinno być komisja sędziowska, ale w dalszej części - bez przesady - bo dojdziemy do wniosku, że sędziowie są w ogóle niepotrzebni. Na większości zawodach sędzia główny jest ostateczną instancją - jesli ma Pan inną propozycję to proszę ją przedstawić - ale konkretną propozycję zapisu. Jest dużo czasu do nowego sezonu, a wokanda sejmowa ma już zajęcie z NASZYM sportem.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 11:34 am 

Witam Marku !!
.....stwierdzam na koniec:
Powyższa wypowiedź w tym temacie nie ma na celu w żaden sposób przypuszczenia ataków na ekipę sędziowską, ma jedynie na celu polepszenie sytuacji zawodników i zwrócenie szczególnej uwagi na niektóre trapiące nas bolączki.

i o to chodzi !!!!!!!!!!!
zrobmy cos , moze sie dogadamy bez obrzucania blotem.
Czy tor jest tu czy gdzie indziej, jest mi to wszystko jedno.
Liczy sie jaki tor (komisja zawodnikow), jak zorganizowane (organizator) i jak poprowadzone (sedziowie i organizator)
Bez tych 3 elementow nie da rady, a do tego jeszcze wspaniala atmosfera zawodow ....... wiecej zyczen nie mam.
Aby cos zrobic nie zawsze sa potrzebne ramy ( regulamin ), ale z regulaminem/zasadami wszystko staje sie jasne - co, kto, jak i kiedy??
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 11:51 am 
Administrator forum

Panie Janku,

wg. mnie zapis powinien brzmieć: Decyzje komisji sędziowskiej są wiążące dla zawodników. Należałoby również - w miare możliwości - wyszczególnić - sytuacje w których zawody rangi eliminacji MP mogłyby nie byc zaliczone do punktacji. Unikniemy w ten sposób nieporozumień i niedomówień.

Sedziowie sa jak najbardziej potrzebni na zawodach, nie da sie tego ukryć :)
Wiadomo że od decyzji sedziego głownego również można sie odwołać. I to też trzeba mocno sprecyzować.
Sa również decyzje od których nie powinno byc odwołania. Przykład: Halowa Eliminacja MP w Tarnowie, finał B klasy Top-Stock. Model srebrnego mercedesa zostaje zdjety przez sędziego głównego z toru za widoczne braki spójności w karoserii (a w zasadzie brak duuużej części przodu). I co? Model zdjecty przed biegiem zostaje postawiony znów na tor przez opiekuna (instruktora? ) zawodnika.
Pomimo tego co zrobił sędzia główny zawodnik startujący tym modelem ma w tym biegu liczone kółka.
w tym przypadku należałoby określic: model zdjęty przed startem - zawodnik schodzi z podestu i nie jedzie w danym wyścigu i nieważne jest czy to klasa gdzie staruja dzieci z przedszkola czy dorosli.
I od takiem decyzji odwołanie nie powinno przysługiwac.

Faktem jest ze w w/w przykadzie to instruktor nie szanuje zawodników, sędziów i samego siebie, ucząc najmłodsze pokolenie modelarzy takich zachowań.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 2:00 pm 

Nie moze dojśc do sytuacji takiej że sędzia ma władze absolutna popieram dokładnie to co napisał Marek, a widzę że w wypowiedzi pana Janka są takie zapędy bez urazy oczywiście.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 7:21 pm 

...wg. mnie zapis powinien brzmieć: Decyzje komisji sędziowskiej są wiążące dla zawodników...

Ma sie rozumieć, że tylko zawodników, zatem czy ma to oznaczać, że organizator może zmieniać reguły wynikające z przepisów sportowych w tym wyniki?
Bo jeśli może to trzeba to zapisać, by nie było nieporozumień jak ostatnio w Łomiankach.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 7:27 pm 

Jesli organizator organizuje imprezę na której jeździ klasa IC-8 i decyduje o tym że przyjmuje do organizowania imprezy zasady LOK to nie może ich zmieniać. To jest jasne
Ale tutaj chodzi o co innego moim i nie tylko moim zdaniem sędziowie bez obrazy Panie Janku nie powinni decydować co gdzie zostanie zorganizowane od tego są osoby wyżej postawione w strukturze LOK. Oczywiście mogą oni sugerować tym władzą gdzie sa najlepsze warunki na rozegranie takiej imprezy ale nie do nich powinna należeć władza decyzyjna tak mnie sie wydaje przynajmniej może mam mylne zdanie ale takie ono jest.

Ostatnio edytowano Cz kwi 13, 2006 7:38 pm przez Michał Karpiński, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 7:35 pm 

Michał Karpiński napisał(a):

Ty możesz tego nie pamiętać ale były czasy kiedy przyjeżdżając na zawody tor dopiero powstawał i nikt nic nie mówił.

OK moge nie pamiętać, bo Ciebie z tych czasów jakoś też nie pamiętam. Ja zaczynałem w takiej smiesznej klasie na radzieckim radiu Pilot 4, gdzie jeżdziło się między pachołkami na czas. W TYCH czasach Mistrzem Polski w IC 8 był Bereś, a obecny tu na forum Jan Matukin walczył z pozostałymi na torze ( jakoś nie pamiętam by pan Zbyszek kiedykolwiek startował). Czas mierzyło się stoperem, a każdy zawodnik miał swojego sędziego z zegarkiem w ręce :-) Ładnych kilka lat jeździłem po całej Polsce po zawodach ( był Bełchatów, Warszawa, Zawadzkie i pare innych) i nigdy nie przeszkadzało mi to i do dziś mi nie przeszkadza.
Tobie abyś się nie męczył jest to południowa Polska najdalej jak o możliwe oddalona od Centrum Polski i czy to jest Twoim zdaniem OK ? Może chciałbyś przenieść Eliminacje do NT ? Masz parę kilometrów czyż nie?

NIE - NIE MASZ RACJI
Byłem w Murowanej, byłem w Warszawie w tym roku i pojade na każde fajne zawody jeśli tylko czas pozwoli ( to drobna aluzja do Lecha - czekam na zawody pare kilometrów od siebie czyli u Was :lol: )
Ale nie można robić z ludzi idiotów zmieniając terminy i miejsca wg własnego uznania na krótko przed zawodami.

Tyle w temacie.
W

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 7:42 pm 

Wojtek Brudnik napisał(a):

Ty możesz tego nie pamiętać ale były czasy kiedy przyjeżdżając na zawody tor dopiero powstawał i nikt nic nie mówił.

OK moge nie pamiętać, bo Ciebie z tych czasów jakoś też nie pamiętam. Ja zaczynałem w takiej smiesznej klasie na radzieckim radiu Pilot 4, gdzie jeżdziło się między pachołkami na czas. W TYCH czasach Mistrzem Polski w IC 8 był Bereś, a obecny tu na forum Jan Matukin walczył z pozostałymi na torze ( jakoś nie pamiętam by pan Zbyszek kiedykolwiek startował). Czas mierzyło się stoperem, a każdy zawodnik miał swojego sędziego z zegarkiem w ręce :-) Ładnych kilka lat jeździłem po całej Polsce po zawodach ( był Bełchatów, Warszawa, Zawadzkie i pare innych) i nigdy nie przeszkadzało mi to i do dziś mi nie przeszkadza.

Tyle w temacie.
W

Wiem że jeździłeś dużo wcześniej ale chyba miałeś przerwę ja pamiętam czasy 10 lat temu co się wtedy działo i dlatego tak pisałem wtedy Ciebie chyba nie było na zawodach bo nie pamiętam.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 9:56 pm 

Witam

Maly wyjatek z austriackich przepisow
4. Sedziowie i organizatorzy.

4.1 Prowadzacy sklad zawodow mistrzostw kraju a takze eliminacji to - zwani dalej Komisja Sedziowska:
1 prowadzacy – oddelegowany przez organizacje zwierzchna
1 zastepca prowadzacego, ktory jest jednoczesnie starterem
1 osoba nadzorujaca depozyt nadajnikow
2 osoby przy mierzeniu czasu i liczeniu okrazen
4.2 Prowadzacym zawody jest osoba posiadajaca absolutny autorytet w czasie trwania zawodow, zastepca posiada prawo wspolnej decyzji. Dla obu musi byc zapewnione pomieszczenie
4.3 Prowadzacy zawody musi odpowiadac odpowiednie przeszkolenie.
4.4 Prowadzacy zawody moze w kazdej chwili bez podania powodu skontrolowac dowolny model bioracy udzial w zawodach.
4.5 Jury zawodow sklada sie z prowadzacego, zastepcy, przedstawicieli Teamu (klubu). Przy glosowaniu kazdy z obecnych zawodnikow ma jeden glos.Przedstawiciel Teamu (klubu) przekazuje wynik glosowania. Prowadzacy zawody I jego zastepca maja po dwa glosy.
4.6 Kazdy uczestnik musi wypelnic zarzadzenia Komisji Sedziowskiej.
4.7 Komisarz zawodow
4.7.1 Komisarze zawodow sa wybierani przez zjazd Komisji Modelarskiej.
Musza to byc osoby z duzym doswiadczeniem zawodniczym, znajacym doskonale regulamin. Wypelniajace swoja funkcje niezawisle I obiektywnie.
4.7.2 Komisarz zawodow powinien Komisji Sedziowskiej oraz zawodnikom pomagac przy interpretowaniu regulaminu.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 9:58 pm 

...moim zdaniem sędziowie bez obrazy...nie powinni decydować co gdzie zostanie zorganizowane od tego są osoby wyżej postawione w strukturze LOK...może mam mylne zdanie ale takie ono jest.

To do członków zarządu sekcji między innymi osoba postawiona wyżej w LOK-u dzwoniła i prosiła o opinię w wiadomej sprawie - i ta właśnie osoba prosiła mnie odecyzję, uzasadniając tym, że jako sędzia mam zadecydować czy tor nadaje się do rozegrania zawodów.
I jak dobrze wiesz, nikt z zarządu sekcji nie podjął takie decyzji jak obecna, pomimo podjętej przez nas próby kompromisu.
A kulisy decyzji i jej motyw jest mi akurat znany.
I o jedno proszę - temat jest konkretny i nie wykorzystuj go do personalnych ataków.
Jeśli sędziów masz za nic to trudno - ale przedstaw propozycję takiego zapisu.
Jeśli nie masz nic do powiedzenia to daruj sobie zbędne komentarze.
Marek Gawel napisał(a):
...Maly wyjatek z austriackich przepisow...

To co napisałeś jest również w przepisach EFRA, ale tu jest negowana rola sędziów.
Jeśli nie potrzeba sędziów to przejdźmy do organizatorow - ich prawa i obowiązki. To równiez jest zapisane w przepisach EFRA, ale trzeba je przystosowac do uwarunkowań krajowych. Zacząć trzeba od tego, że w LOK-u jedna osoba tylko się tym zajmuje. Jak praktycznie wygląda to w Austrii?

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 11:15 pm 

Jan Matukin napisał(a):
I o jedno proszę - temat jest konkretny i nie wykorzystuj go do personalnych ataków.
Jeśli sędziów masz za nic to trudno - ale przedstaw propozycję takiego zapisu.
Jeśli nie masz nic do powiedzenia to daruj sobie zbędne komentarze.

1. Nie przeprowadziłem żadnego ataku tylko wyraźiłem swoją opinię.
2. Nie powiedziałem że sędziów mam za nic prosze nie wciskać słów które nigdzie nie padły.
3. Nikt nie mówił że nie potrzeba sędziów są oni potrzebni jak najbardziej, to co napisał Marek Gawel jest jaknajbardziej realne i tak to powinno działać w Polsce. Można dodać do tego punkt:
- sędzia jest osobą opiniujacą jakość torów oraz organizację zawodów Prowadzącemu

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 14, 2006 10:19 pm 
Witam szanowne grono .Właśnie chce Wam panowie zakomunikować że po 3 05 2005 wybieram się na objazd torów po całei Polsce ,Jako wizytacja przyszłych miejsc do rozgrywania zawodów.Wykonam dokumentacje tych torów oraz zdjęcia fotograficzne.Podam Wam przykład do dyskusji W 2005 roku w czasie zawodów w Murowanej Goślinie na spotkaniu z Burmistrzem i Dyrekcją Domu Kultury padła propozycja rozbudowy toru ale było też stwierdzenie władz Murowanej Gośliny że dobrze by było żeby LOK wyraził gotowość zorganizowania Mistrzostw Polski w 2006r Takie oświadczenie padło na zakończeniu zawodów ze strony LOK jak też ze strony władz Murowanej Gośliny w obecności zawodników podczas zakończenia zawodów.Dla podkreślenia zasługuje fakt że Murowana Goślina zawsze organizowała zawody za swoje pieniądze nie M.E.NiS-u .Wszyscy rozstali się z nadzieją że powstanie Nowy Tor .LOk zorganizuje Mistrzostwa Polski i wszyscy są zadowoleni Ale spójrzmy co się dzieje w czasie.Padła propozycja przez Pana Darka F,rozegrania zawodów modeli terenowych na Malince. moje stanowisko było jasne nie ogłoszono tego na CKMLOK nie było zabezpieczonych środków finansowych z MENiS zawody nie mogą być rozegrane jako Eliminacja oczywiście Pan Jan uważa do tej pory że powinny być więc zabrał urządzenie AMB nie Powiadamiając LOK-u i pojechał sędziować .Następnie zgłosili się koledzy z Nowego Targu którzy zrobili tor Pan Jan wspaniałomyślnie uznał że te zawody mogą być Eliminacją i znowu bez zgody LOK-U pojechał sędziować nową eliminacje ja wtedy byłem na urlopie Okazuje że Panu Janowi tak się spodobał Nowy Targ że uznał że tam a Nie wMurowanej Goślinie mają być Mistrzostwa Polski .Do czasu tolerowałem Pana Jana ale miarka sie przebrała.Nigdy nie był organizatorem jedynie zawodnikiem lub sędzią.Powoływanie się na dobro zawodników i ustalenia na spotkaniu w Nowym Sączu jest bez znaczenia ponieważ Pan Jan powinien dostarczyc protokól z tego zebrania. Sekcja odpowiadac może za opracowane i uzgodnione przepisy techniczne w rozgrywanych klasach a LOK za zabepieczenie finansów na zawody oraz za organizacje na terenie Zaządów Wojewódzkich LOK z którymi współpracują organizatorzy zawodów.Pytam się efekty organizacyjne Murowanej Gośliny należy wdeptać w błoto deklaracje które wszyscy słyszeli są nie ważne niech LOK wygląda nie poważnie w Murowanej Goślinie byle pan Jan miał co pisać .Proszę o wnikliwe przeczytanie a wnioski się same nasuwają.

Ostatnio edytowano So kwi 15, 2006 6:21 am przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 15, 2006 2:10 am 

Panie Zbigniewie - temat założony przez Marka Gawła brzmi konkretnie - "Regulamin organizacji zawodów" - wątek zagajony przez Pana został już dawno wyjaśniony, w tym miejscu jest nie na temat, jego przedmiot przedstawiony taraz kłamliwie i nieobiektywnie i służy Panu wyłącznie do ataku personalnego na moją osobę, co jest sprzeczne z regulaminem forum.
Jest jednocześnie odwetem za moje stanowisko w sprawie chaosu wokół zawodów w Nowy Sączu, dlatego nie zamierzam z Panem polemizować.
Teraz zapomniał Pan numer mojego telefonu - a na CKM-ie tydzień temu Pan zupełnie co innego mówił.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 15, 2006 6:51 am 
Witam nie jest moją rolą napadanie na kogokolwiek z dyskutantów .A tylko przedstawienie faktów które miały miejsce żeby dogłębnie naświetlić podłoże rozbieżności.Oświadczam że co roku jest zatwierdzany Regulamin imprez na dany rok kalendarzowy a zakres ujętyćh punktów zależy od zainteresowania i możliwości danej Sekcji (jest ich 5).CKMLOK jest komsją społeczną i posiada swój reulamin decyzje pdejmowane mają charakter opinii.Za całość działania Ligi Obrony kraju odpowiada Zarząd z Prezesem który jest wybierany na zjeżdzie delegatów raz na 5 lat.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 15, 2006 10:19 am 

Regulamin imprez zatwierdzany na CKM-ie obejmuje wyłącznie terminarz imprez (mam odręczne notatki z posiedzeń CKM) i nie jest regulaminem rozgrywania imprez - a temat brzmi "Regulamin organizacji zawodów".
Rozmawiamy tutaj o tym jakie działania muszą być przesięwzięte czyli co musza zrobić zawodnicy, organizatorzy i sędziowie, by zawody mogły odbywać się zgodnie z oczekiwaniami zawodników (bo dla nich są zawody) i przepisami sportowymi.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 73 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona