Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 10:21 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 09, 2006 6:48 pm 

Sławek Siw. napisał(a):
Zapytaj kolegę , który się tak domaga odpowiedzi co do startów - iloma podwoziami 1:10 startował w ciągu ostatnich 5-ciu lat - i co o nich wie.

A kto wie czy nie wrócę do klas 1:10 El.

Jeżdzi mój syn a nie ja.Od około 2,5 roku przeszło przez nasze ręce:TL-01,HPI pro2,HPI Mikro,X-ray 18,HPI pro 4.A obecnie mój syn posiada dwa podwozia Corally RDX ,które czynnie wykorzystuje na zawodach.
Jeśli to mało to jeszcze posiada GS CL-1 i Piktora.Jeśli to mało dla Ciebie Sławku to określ kryterjum.Bo skoro sięgasz pamięcią do 5 lat wstecz to musisz wiedzieć,że "życie"poszło do przodu.
Trzeba być na zawodach i znać realia,żeby móc dyskutować.W innym razie dyskusja staje się czcza...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 09, 2006 7:58 pm 

To wszystko cały czas zyje i tego sie nie zmieni, zabrałem tylko głos w dyskusji, troche dłużej jeździłem w klasach elektrycznych niz Twój syn, ale z pozycji tej dyskusji nie ma to znaczenia poniewaz doświadczenia sa
podobne.
Została zgłoszona pewna propozycja czy prze zemnie czy przez kogos innego i to jest temat do dyskucji a nie eliminacji kogos z forum - bo nie był na zawodach przez ostatnie pare miesiecy.

Nawet ktos nierzeszony moze wrzucić taki pomysł., który zostanie zaakceptowny przez wiekszość- kwestia otwartego podejscia.

Ale jak napisałes widać , ze stac Ciebie na sprzet dla Syna - i tu jest problem bo model w klasie 540 typu RDX i dodatkowo na sorexach czy innych dobrych oponach nie jest w zasięgu przecietnego zawodnika startującego w tej klasie.
Co znaczy , ze Twoje podwozie będzie sie o wiele lepiej układało w zakrętach i miało o wiele lepsza przyczepność od modeli za 700-1000 zł.
Czyli wynika z tego ,ze kto nie dysponuje podobnym sprzetem, może sobie pojechac na zawody tylko pojexdzić a o konkurencji i wygranej może zapomniec...
Możemy sobie jeszcze pisać, że którys zawodnik moze miec wyjaktowa ręke albo doświadczenie i to przesadzi o zwycięstwie - ale to jest jakies 3% prawdopodobieństwa.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 09, 2006 8:00 pm 

dyskusja dyskusja moze autor tego watku dyskusyjnego, zrobi ankiete?

kto jest za/przeciw ogranczeniom?

1.zakaz startu jednym podwoziem wiecej niz w jednej klasie w danym dniu

2.zakaz startu jednym podwoziem wiecej niz w jednej klasie w calych zawodach eliminacyjnych (wielodniowych)

moze taka ankieta odda co chce narod zawodniczy a nie to co chca dyskutanci na forum.

ja jestem za ograniczeniem 2 w sezonie letnim.

pozdrawiam

Mikolaj

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 09, 2006 8:08 pm 

Hmm.

Gdyby w jednym dniu odbywały by się eliminacje a potem finały to jestem za ograniczeniem 1.

Ktoś startuje jednym podwoziem w jednym dniu, np. w 540. Finały, koniec. Wieczorem zmienia silnik, i w następnym dniu jedzie w Standarcie.

I tak w ciągu dnia zawodnik nie będzie zmieniał silnika. Chyba że rano, gdyby mu się "nie chciało" zmienić wcześniej. Ale wtedy wyścig jedzie bez takiej osoby. Gdyby takich osób było dużo, zmieni się tą zasade.

Natomiast jeśli w jednym dniu byłyby eliminacje, w drugim finały i np. 3 eliminacje i finał, to bezsensu. W jednym dniu pojeździ ktoś podwoziem w 540, w następnym finały i za godzinę start w Standarcie. Pośpiech, i w ogóle.

Więc jeśli zawody odbywały by się w jednym dniu (jedna klasa) to jestem za ograniczeniem 1, gdyby w formule 2 dniowej, to ograniczenie 2.

Nowy model in soon...

http://www.rcpics.net/member/Kai11

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 09, 2006 8:21 pm 

Michał tu piszesz że pojeździł byś w jeden dzień w jednej klasie i w drugi dzień w drugiej. W innym temacie forum piszesz że zajeździsz opony i silnik w 12godz. Idea ograniczenia jest taka, żeby wyrównać szanse zawodników nie zamożnych i tych zamożniejszych. Więc jeden wózek na jednych zawodach w jednej klasie i inny w innej klasie. Jak ktoś chce więcej pojeździć to jest coraz więcej różnego rodzaju imprez i można skorzystać. Dzięki temu zawodnicy z lepszym sprzętem nie będą wkładać silników tańszych i jechać w słabszej klasie i robić sztuczny tłok.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 6:53 am 

Sławek Siw. napisał(a):
Ale jak napisałes widać , ze stac Ciebie na sprzet dla Syna - i tu jest problem bo model w klasie 540 typu RDX i dodatkowo na sorexach czy innych dobrych oponach nie jest w zasięgu przecietnego zawodnika startującego w tej klasie.
Co znaczy , ze Twoje podwozie będzie sie o wiele lepiej układało w zakrętach i miało o wiele lepsza przyczepność od modeli za 700-1000 zł.
Czyli wynika z tego ,ze kto nie dysponuje podobnym sprzetem, może sobie pojechac na zawody tylko pojexdzić a o konkurencji i wygranej może zapomniec...
Możemy sobie jeszcze pisać, że którys zawodnik moze miec wyjaktowa ręke albo doświadczenie i to przesadzi o zwycięstwie - ale to jest jakies 3% prawdopodobieństwa.

Jeśli śledzisz to forum to powinieneś pamiętać,że byłem prekursorem klasy 540,argumentując wturnym rynkiem.
Model klasowy nawet ten naj można "spieprzyć" ustawieniami-wiem coś o tym.
Przykład Łomianek dwa takie same modele mniejwięcej tak samo ustawione,różnica tylko w silniku i C-hubach(kąt)W standarcie auto się trzymało a w 540 nie.
A jedno podwozie do klasy wynika z tego,żeby nie robić sztucznego tłoku.Bo jak wszyscy zaczną wynieniać klasy na zawodach,a jeszcze jak ktoś wpadnie na pomysł jeżdżenia w trzech klasach to będzie młyn.
A jeśli chodzi o kasę to jest tak,że modelarstwo stało się moją poniekąd pasją i jest to jak alkocholizm -pijak nigdy kielicha sobie nie odmówi,może nie zjeść i obszarpany chodzić.Zastanawiam się już nad klubem AM (anonimowego modelarza). :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 11:44 am 

Grzegorz Nóżka napisał(a):
Michał tu piszesz że pojeździł byś w jeden dzień w jednej klasie i w drugi dzień w drugiej. W innym temacie forum piszesz że zajeździsz opony i silnik w 12godz. Idea ograniczenia jest taka, żeby wyrównać szanse zawodników nie zamożnych i tych zamożniejszych. Więc jeden wózek na jednych zawodach w jednej klasie i inny w innej klasie. Jak ktoś chce więcej pojeździć to jest coraz więcej różnego rodzaju imprez i można skorzystać. Dzięki temu zawodnicy z lepszym sprzętem nie będą wkładać silników tańszych i jechać w słabszej klasie i robić sztuczny tłok.

Tak, ale na zwykłym wyścigu jeździ się 5 minut, 3-5 eliminacji. 25 minut eliminacji maksymalnie i 5 minutowy wyścig. 30 minut. Silnika i opon nie zajeździ :D Natomiast w tym 12 godzinnym wyścigu, będzie ZNACZNIE więcej jazdy niż normalnie.

Nowy model in soon...

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 1:20 pm 

Michał Olech napisał(a):
Silnika

zależy o której klasie mowa, silnik w m18 standart mi starcza na max jedne zawody ale żadko

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 1:22 pm 

No na tym wyścigu 12h będzie się jeździć tylko na Saturnach.

Niby starcza na więcej niż jedne zawody, ale trzeba tutaj uwzględnić, że tutaj będzie ZNACZNIE WIĘCEJ jazdy.

Ps. A ile kosztuje silnik do standartu (micro)? :P Bo jedne zawody to mało.

Nowy model in soon...

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 10, 2006 1:27 pm 

ok 20-30zł
ale zejdzmy z off topicu ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 25, 2006 4:48 pm 

Zawody tuż tuż a aneks w krzakach? Może czegoś niedoczytałem.

Widząc listę rejestrantów do standarda i 540 widze wielkie prawdopodobieństwo że w wielu przypadkach to samo podwozie pojedzie w Standardzie i w 540.

Jeśli aneks wszedł w zycie to ktoś może być niemile zaskoczony gdy zostanie na drugi dzień by startować w 540 a mu się tego zabroni.

Panie Janku, proszę o ostateczną wykładnie co i jak będzie w Nowym Sączu.

Czy mogę wystartować w standardzie i 540 na tym samym podwoziu.

Pozdrawiam.

Mikołaj

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 8, 9, 10, 11, 12