Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 9:19 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt cze 10, 2005 12:05 pm 

co może bc powodem tego że silnik super odpala jak mu obroty podniose ( tak ze jak odpalam to odrazu zapieprza ) i jezdzi oki ale jak tylko zmniejsze obroty na trymeze lub wcisne hampel gaśnie............oczywiscie co moze byc powodem pomijajac regulacje.

Losi Micro Desert/Xcelorin 10250KV
Lama V3 :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 10, 2005 12:11 pm 

Pomijając regulację, to nic :) .

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 10, 2005 12:22 pm 

masz ten silnik ?? co regulowac w takim razie ?? dodam ze tydzien temu jezdzil ale zepsuło sie łożysko jednokierunkowe ale przeczysciłem je i chodzi nadal ale juz silnik nie chodzi-ustawienia takie same..........jezdze na runner time 16% zapomnialem dodać ze przy ustaswionych obrotach tak zeby nie zapieprzał odrazu po odpaleniu- nie odpali za zadne skarby

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 10, 2005 12:39 pm 

Żartowałem oczywiście.
Ale tak na serio, to jeżeli wyjmowałeś silnik to ustawienia wcale już nie muszą być takie same. Sprawdź najpierw to co sie narzuca od razu - ustawienie otworu wlotowego powietrza w położeniu neutralnym serva. potem regulacja składu, czystość gaźnika itd. - po prostu normalna regulacja i czyszczenie.
BTW co to znaczy, że się zepsuło, a po przeczyszczeniu jeździ dalej ??? Jesteś tego pewien ?

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 10, 2005 12:45 pm 

gaznik wyczysciłem regulacja wydaje mi sie ze jest dobrze zrobiona a co do łożyska jednokierunkowego to one tak mają ze puszczaja w drugą strone ale jak je wyczyscisz to znowu chodza dobrze i tak też było u mnie

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 10, 2005 1:15 pm 

Sprzęgło sprawdzałeś ? Normalnie rozłącza ? Czy jak jest rozłączone to chodzi bez oporów ?
Ogólnie chodzi o to, że sa tylko trzy możliwości:
1. Zła mieszanka dochodzi do silnika - to sprawdziłeś
2. Silnik musi pokonywać jakiś opór, który go gasi na małych obrotach ( sprzęgło, hamulec )
3. Silnik jest zatarty.

I tyle

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 10, 2005 1:37 pm 

mialem takie same objawy z silnikiem .15 i nie dalo sie z tym nic zrobic. dopiero zmiana paliwa z model technics na tornado pomogla - poprostu inny silnik chodzi super. Ty masz paliwo niezle podobno (nie wiem bo nie jezdzilem) wiec ja bym stawial jednak na regulacje. Zobacz moze jak wyglada tuleja.

Tytuł:
PostNapisane: Pt cze 10, 2005 3:19 pm 

powodem było to ze te dwa bolce na które zakłada sie sprzegło sie poluzowały w kole zamachowym :/.................jak to naprawic teraz ?? zrobic nowe dziury w kole zam. i wbic od nowa te bolce ??

Tytuł:
PostNapisane: So cze 11, 2005 3:50 pm 

Sprawa jest prosciutka. Ja spaline mam co prawda od 3 dni ale na silnikach i gaznikach znam sie dobrze. A wiec tak:
1.ustaw trymerem wolne obroty takie jak trzeba- tuz przed wartoscia gdy sprzego zaczyna ciagnac.

2.Nastepnie znajdz na gazniku srubke od regulacji polozenia przepustnicy (nie ta od skladu mieszanki).

3.Wkrecaj te srube w prawo do momentu gdy zobaczysz ze wkrecanie zaczelo zmieniac polozenie przepuistnicy ustalone wczescniej trymerem.

4.minimalnymi ruchami tej srubki zrob tak zeby nacisk tej srubki na przepustnice byl minimalny- zeby wkrecona byla na taka glebokosc ze nie otwiera bardziej przepustnicy a tylko o nia sie opiera

Przy takim ustawieniu gdy wcisniesz heble przepustnica nie zamknie sie za mocno i silnik nie zejdzie z obrotami ponizej ustawionych.

Pozdrawiam

Pawcio

Tytuł:
PostNapisane: So cze 11, 2005 3:51 pm 

To se popisalem o raegulacji a tu bolce powypadaly. U mnie tez 1 wylecial i wkleilem go na cyjanopan. Pojezdzilem kolo godziny i sie trzyma, wiec sposob polecam

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 08, 2006 5:17 pm 

Witam,
zeby nie tworzyc nowego tematu podczepie sie pod ten.
otoz takze mam problem z silnikiem HPI T15 (w nitro rs 4).
Problem polega na tym iz kiedy dodaje gazu to do okolo 1/3 przepustnicy wszystko jest OK a potem obroty nagle spadaja gdy puszcze gaz to silnik przez jakis czas chodzy na tych wolnych obrotai i albo zgasnie (za dlugo trzymany gaz) albo wraca spowrotem do "normalnych" obrotuw jakie mam na jalowyn. Co jeszcze zauwazylem - ze w tlumiku zbiera sie duzo niespalonego oleju (chyba - dosc gest konsystencja kolor pomaranczowo brazowy). Kombinowalem z ustawieniami na rozne sposoby i jedyne co mi sie udalo uzyskac to to ze dajac "gaz do deski" nie zgasnie podczas przechodzenia przez srednie obroty, przepustnica otwiera sie do konca obroty nieco spadaja i gasnie po kilku sekundach. Wyglada jakby sie zalewal na srednich obrotach. Naprawde nie wiem juz co robic. Moze to kwestia swiecy?

Paliwo Runner Time 20%
Swieca ta ktora dostalem wraz z modelem (moge wynienic na Model Technik F5)

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 08, 2006 5:33 pm 

Jesli duzo paliwa zbiera sie w tlumiku to znaczy ze mieszanka jest za bogata. Wysokie obroty powinienes dokrecic - tez mam ten silnik i wiem co jest grane :) Oprocz tego mozesz sprawdzic tez ustawienia jalowego biegu, zobacz po wlaczeniu aparatury nie naciskajac gazu ani hamulca czy przepustnica ma otwor ok 1mm lub wiecej. Jesli ma mniej to musisz to srubke przykrecic zeby servo na zero mialo ok 1mm ( ale nie mniej bo beda problemy z gasnieciem ). Oprocz tego moze byc tez problem z paliwem. Znajomy ktory zaczynal na model technicsie ( lub jakies inne w tych granicach cenowych ), mial wielkie problemy z regulacja, silnik sie grzal, ciezko bylo odpalic itp. Jesli masz pieniadze i bedziesz mial na kupowanie lepszego paliwa to od razu kup TORNADO - ja na nim jezdzie ( silnik t-15 ) i naprawde nie ma wlasciwie problemow.
A czy temperature tez sprawdzales? Jesli tak to jaka? Pozdrawiam

ED: co do swiecy to jest OK. Ja tez teraz na taka pogode jezdze na standardowej ( chyba r4 lub r5 ) i jest ok. Na A8 OS sie juz gotuje i ciezko ustawic :)

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 08, 2006 5:41 pm 

Kiedys jezdzilem na Tornado ale byl u mnie problem z dostaniem 25 i 20 % wiec przezucilem sie na Runner Tima (mam blisko do sklepu) i ponoc jest to niezle paliwko. Co do HSN to wkrecalem ale ile mozna! jak doszedlem do 1 i 1/4 obrotu to stwierdzilem ze to troszke ryzykowne. co do temperatur to sa niskie nawet za niskie nie zaopserwowalem wiecej niz 85C! ale w sumie nie mial sie kiedy nagdzac skoro na srednich przygasa to sie nawet nie rozpedzi (z reszta dzisiaj silnie wialo to dobrze chlodziło)
Co do odpalania to jak sie odpowiednio LSN ustawi (standarwode ustawienia to jakas bujda gdy jest na rowno z obudowa to silnik dostaje tyle paliwa ze tego sie nie da przepalic to tak jakby prubowac zapalic zapalke na dnie oceanu ale jak sie wkreci o 1/4 to zapala bezproblemowo niskie obroty stabilne tylko na tych srednich sie "dlawi", a nie chce wkrecac bez konca bo moge niechcacy go usmazyc.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 09, 2006 9:30 am 

Oj sorki, przeczytalem Model technics. hm, jedyne co wiem o runner timie to ze nie jest to za dobre do docierania - jeszcze inny znajomy ma do trucka runner time ale jest tam tylko 10% oleju, grzeje sie okropnie itp. Jest to raczej zawodnicze paliwo. Nie wkrecaj za duzo - ja wkrecalem za duzo LSN i przesadzilem. Srubki nie dalo sie wyjac, musialem wyciagac gaznik - wieleee problemow, nie polecam. 1 i 1/4 hsn to bardzo uboga mieszanka, ja mam ok 3 i wszystko wporzadku. Dlugo masz model? Moze gaznik brudny? - nie wiem czy mialoby to duzo wspolnego, ale staram sie cos pomoc, poza tym lepiej sprawdzic.
Czyli to jest tak: Odpalasz, model nie gasnie.
Nacisniesz lekko to jedzie dobrze. Dopiero jak wejdzie mocno na wysokie obroty to pada? Przy tej temperaturze to najbardziej wydaje sie, ze jest on zalewany, jednak ile mozna wkrecac. Czy jak zejdziesz ze srednich obrotow lub nacisniesz hamulec to gasnie?
Zrob jeszcze jedno. Po odpaleniu daj mu postac tak z 2minuty, aby sie zagrzal ( tez kiedys sie od razu martwilem, bo cos zle jechal, a jeszcze sie nie zagrzal ). To ze wypluwa tyle paliwa to moze na niskich tyle sie zbiera. Daj mu bardziej uboga mieszanke na niskich obrotach. Ale to raczej nic nie zmieni na wysokich, jednak jak na niskich jest lodowaty i na wysokie ma od razu wejsc, to moze tu jest problem?
Jesli bylbym na Twoim miejscu to kombinowalbym z srubka od niskich - zubozyc mieszanke musisz.

Sorki za tak dlugi post w ktorym duzoooo nie pomoglem, ale moze akurat cos z tymi niskimi bedzie. Pozdrawiam

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 09, 2006 10:23 am 

hmmm wnioskuje ze nastepnym razem kupie Tornado (hoc moj savik na RT chodzi niezle) ale do rzeczy.

Modl jest swiezutki docierany zgodnie z instrukcja HPI (moze tu jest problem). Model da sie odpalic bezproblemowo jak sie troszke LSN wkreci, moze na tych niskich przepalic caly zbiornik bez problemu, wciskanie hamulca go nie gasi, tylko jak sie dodaje gazu to nie moze przejsc przez srednie do wysokich obrotow, dlawi sie obroty spadaja jesli sie pusci gaz lub zahamuje (bez roznicy) to albo zgasnie albo pochodzi na tych niskich a potem wraca do "standardowych" na luzie. Co do doalszego wkrecania LSN to mam tam dosc wasie pole do popisu max mozna wkrecic o niecaly 1 obrut bo potem albo nie da sie zapalic albo gry juz chodzi to gasnie.

Moze wada silnika (gaznika)?

Dzisiaj jeszcze pokombinuje zobaczymy moze sie cos uda uwalczy.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona