Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 12:22 pm

Autor
PostNapisane: Wt kwi 04, 2006 11:09 am 

Mam problemy z moim revo. Podczas ostatniej jazdy cos sie chyba uszkodziło. Objawy są następujące: model kiedy jest wylaczony "zgaszony :P" ma opory w kołach (tzn, jezeli sie go pcha to w pewnym momencie caly naped staje - zacina sie. Jakby zębatki miały jakiś problem - czasami chrupnie i sie kreca po czym znowu sie zatnie itd.) drugi problem to silnik. Zbijałem temperaturę na ostatniej jeździe, ponieważ osiągała ok 180C przy świecy, pod koniec model zaczął gasnąć (może przesadziłem ze wzbogaceniem mieszanki, whatever to sie da ustawić - preblem tkwi w tym, że...) revo nie przyspieszało. Silnik wchodził na wysokie obroty i wył ale wozik jechał jak żółw. Jeszcze jeden szczegół - od początku mam wrażenie, że skrzynia nie wchodzi na drugi bieg. Na docieraniu przy wysokich predkosciach (6 i 7 bak) nie było słychać niczego co by wskazywało na zmiane (ta sama tonacja jakby się żyłował), widać też nie było (szarpnięcie czy cokolwiek a'la..). Paliwo na którym jeździ to runner 20%. Ma ktoś pomysł ki diabeł i od czego zacząć?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 04, 2006 12:07 pm 

Po pierwsze, jeśli czujesz jakiś opór i podejrzewasz, że to zębatki to czemu tego sam nie sprawdzisz? Liczysz na to, że ktoś jest jasnowidzem i powie Ci dokładnie gdzie i czego szukac? Troche inwencji twórczej!

Po drugie to jeśli silnik wyje a model nie jeździ to nie myślisz, że to coś z przeniesieniem napędu? Sprawdziłeś może ustawienie sprzęgła poślizgowego? Czy też liczysz na to, że ktoś Cię wyręczy?

Kwoli wyjaśnienia: forum jest od tego, żeby pomagać sobie na wzajem, ale głowa i umiejętność czytania (ogładania) instrukcji (modelu) też jest od pomagania, zwłaszcza sobie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt kwi 04, 2006 12:59 pm 

taa,troche duzo mozliwosci awarii w twoim opisie.sprawdz najpierw po kolei polosie, waly napedowe,dyfry,jak bedą cale to zajzyj do skrzyni, i wtedy pisz co podejzewasz.jesli chodzi o wycie i brak ruchu to najpewniej sprzeglo poslizgowe,co jakis czas trzeba dokrecić(slipper clutch) w instrukcji jest opis regulacji

Tytuł:
PostNapisane: Śr kwi 05, 2006 1:58 pm 

jezeli silnik ma wysokie obroty a revo jedzie wolno i nie wrzuca drugiego biegu to moglo ci sie rozkrecic slipper clutch ( to sprzeglo przy spur gear) wtedy naped nie jest przekazywany do skrzyni tylko sprzeglo sie slizga.

Xray XB808 2011 specs - RB Killer 10 .21
--było:
Ofna Hyper 7 Team PCR

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 24, 2006 2:48 pm 

Przepraszam za jakość mojego posta, faktycznie był chaotyczny i oczekiwałem "bananów z krowy" ;]. Co do problemu - leżał w skrzyni. W jednej z zębatek (czarnych) poszły trzy zęby obok siebie O.o na szczęscie miałem zapas dzięki poradnikowi z tego forum, za co z góry dziękuję! :)
Wczoraj revo brykało po podwórku i wygląda na całkiem zdrowe, temperatura w granicach 130C, ładnie przyspiesza i jest ok - prawie. Pojazd czasami zdycha przy ruszaniu. Postoi jakies 20 sek w miejscu po czym wciskam gaz - dead. Odpalam jednoczesnie dodajac lekko gazu i jedzie lecz problem sie powtarza przy następnym postoju. Myślę, że to może być przez nie ustawione lsn - dzisiaj sprawdzę na podwórku. Jeżeli chodzi o skrzynię - nadal nie wiem czy wrzuca drugi bieg :? na sto procent - wnioskuję, że tak bo przyspiesza bardzo ładnie chociaż jakiegos ka-czang przy tej "zmianie" nie widać i nie słychać :lol: . Dam poźniej edit-post jak było ;]. Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 24, 2006 3:11 pm 

Z tym nie wrzucaniem drugiego biegu, to oprócz rozregulowania skrzyni biegów (spróbuj to zmienić, kręcić tak by wrzucało wczesniej, jeśli podejrzewasz, że nie wrzuca), może być jeszcze zbyt mocno ślizgające się sprzęglo poślizgowe - jak tak miałem, model niby ok jeździł, ale przy ruszaniu wchodził od razu na wysokie obroty (objawy za słabo skręconego sprzęgła) i był problem z wrzuceniem drugiego biegu - także skutek słabo skręconego sprzęgła.

Jarecki

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 24, 2006 4:11 pm 

W instrukcji do silników OS jest napisane że jeśli model stoi na postoju i dodamy gwałtownie gazu na maksa i model nam się dusi bądź zgaśnie jest to spowodowane zbyt dużą ilością paliwa na niskich obrotach - zalecane dokręcać LSN o 1/8 obrotu :) aż do skutku......

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 24, 2006 7:29 pm 

U mnie jest podobny problem przy zapalniu. Ja zawsze podnosze model i kręce kołami przez 30 sekund.
Co do LSN, to co zrobić gdy model dymi jak ognisko, a temperatura nie przkracza 60*C?

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 24, 2006 8:35 pm 

KubiB napisał(a):
U mnie jest podobny problem przy zapalniu. Ja zawsze podnosze model i kręce kołami przez 30 sekund.
Co do LSN, to co zrobić gdy model dymi jak ognisko, a temperatura nie przkracza 60*C?

Przede wszsytkim, to jeździsz bez karoserii - załóż ja to temp. wzrośnie o jakieś 20* - 30*C. U mnie właśnie mniej więcej o tyle wzrasta. Przy zapalaniu masz problem, bo dajesz gazu od razu, a musisz dać mu sie nagrzać.... To, że dymi to dobrze, znaczy, że ma dobre smarowanie.