Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 10:22 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 6:34 pm 

oj team Bieruń szaleje :lol:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 8:04 pm 

Wojtek napisał:
Cytuj:
W tej klasie na "pokładach" węglowych nie widziałem zadnych starych modelów, raczej same "nówki"... Moze mam coś z wzrokiem

No chyba Ci troszkę szwankuje :D
My jeżdzimy "muzealnym" egzemplarzem HPI na węglu z przeciętną elektroniką i oponami. Zresztą mamy także do niego "plastik", tylko że efekt jest taki sam, wystarczy spojrzeć na wyniki Marcina.
Tym modelem mamy zamiar jeszcze długo pojeżdzić bo sprawuje się doskonale i mogę się założyć że niejednemu nowemu wynalazkowi Marcin dołoży jeszcze nie raz.
Jeśli chodzi o "zakaz" węgla to ja nie widzę w tym sensu, bo wystarczy troszkę inwencji kilka narzędzi i do najnowszego wynalazku też można dorobić "plastik" /dorobienie plastikowej podłogi do HPI trwało około godziny - tylko co to dało oprócz wydanych kilkunastu złotych?/.
Myślę że tu pole do popisu jest ustalaniu przepisów - powinny być skonstruowane tak aby ta klasa była faktycznie dla najmłodszych i początkujących, a nie rozrywkową odskocznią zawodowców z DTMstd i DTMopen.
W tym miejscu mogę zapytać otwarcie"zawodowców": nie wstyd wam panowie i czy nie macie swojego honoru żeby "łapać się" się na łatwy łup w 540??? - a tacy byli w tym sezonie.....

Panie Darku - myślę że nie ma co się "domagać" jakiś zakazów i nakazów tylko pora ruszyć intensywnie z promocją Sprinta. Napewno znajdzie się sposób na to żeby był tani i popularny....przecież ma pan "stajnię"kierowców HPI i myślę że warto w nich "zainwestować"

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 10:08 pm 

Co do zmian w 540, to powinien pojawić się jeden rodzaj opon, żeby wyrównać szanse.Tak jak wspomniał Tadeusz Ż. Co zaś tyczy płyt węglowych to jak jedni z pierwszych zainwestowaliśmy w klubie Kobierzyce w modele na plastikach i chcieli byśmy żeby było ograniczenie dotyczące wózka węglowego(np. do zakazu startowania modelami na węglu z rocznika 2005/2006 znaczy najnowszymi) Bo ci którzy maja jeden wózek i startują w standard i w 540 dokupią drugi wózek i znów zamożniejsi będą mieć przewagę, a nie ci z umiejętnościami.

GG 8022719

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 10:19 pm 

Marcin Derewiński napisał(a):

Myślę, że to trochę obniży jednak koszty i trochę wyrówna szanse. Oczywiście, że słabemu kierowcy to złote podwozie nie pomoze ale myślę, że to bedzie również kolejna różnica

1. w czym obniży koszty?
- ja za używaną TA04 zapłaciłem 600 PLN z dużą ilością cześci.
- Ile kosztuje nowy sprint 2 albo xray t1r1? GOŁY.

2. Jestem tez na bieżąco z działem SPRZEDAM i mogę Ci powiedzieć, że bardzo trudno jest trafić używane dobre podwozia plastistikowe, a węglowe po zawodnikach owszem...

3. tak jak zresztą zauważyłeś, to zawodnik wygrywa, nie podwozie.

Wojtek Kotlorz napisał(a):

A ja jestem jednym z tych co kupili podwozie plastykowe do DTM 540 zanim zaczęto jeździć w tej klasie na podwoziach węglowych i bardzo sie zawiodłem po tym jak ktoś wystartował na podwoziu węglowym bo niestety ja już niemam pieniędzy na nowy model...
W tej klasie na "pokładach" węglowych nie widziałem zadnych starych modelów, raczej same "nówki"... :evil: Moze mam coś z wzrokiem

pozdrawiam

1. jakie nówki ? - pokaż palcem i obejrzyjmy stan tych 'nówek'
- oglądałem niejedno podwozie z 540

2. jakie masz podwozie?
- jeśli to coś porównywalnego ze sprintem 2, to jeśli obiecasz pokryć ewentualne koszty uszkodzeń, to możemy się wymienić na kolejnych zawodach, żebyś pojechał na węglu.
- przekonasz się, że to zawodnik robi różnicę (a przynajmniej w drugiej dziesiątce 540)

Piotr Fortuna napisał(a):

Panie Darku - myślę że nie ma co się "domagać" jakiś zakazów i nakazów tylko pora ruszyć intensywnie z promocją Sprinta.

1. zgadzam się z całą wypowiedzią Piotra, a szczególnie z ww kawałkiem

2. ostatni błyskotliwy pomysł z wyłączeniem wyświetlania cen raczej nie wpłynie pozytywnie na promocję HPI i sprinta-2

3. może w takim razie wprowadźmy obligatoryjnie sprinta 2 do 540?

4. przyznam, że trochę już nużące jest postępowania Darka, który ciągle ma świetne pomysły, jak inni powinni coś robić, a sam nie do końca sobie z tym radzi
- patrz sklep - utrudnianie życia ludziom
- patrz ostatnie odwołane zawody

5. chcę kupić parę rzeczy HPI, ale za wszelką cenę będe ich szukał w innych sklepach.

Grzegorz Nóżka napisał(a):
chcieli byśmy żeby było ograniczenie dotyczące wózka węglowego(np. do zakazu startowania modelami na węglu z rocznika 2005/2006 znaczy najnowszymi) Bo ci którzy maja jeden wózek i startują w standard i w 540 dokupią drugi wózek i znów zamożniejsi będą mieć przewagę, a nie ci z umiejętnościami.

1. ograniczenie rocznika brzmi racjonalnie
- ja bym powiedział, że albo nie najnowszy model, albo używany

2. nadal jednak trzeba pamiętać, że to zawodnik wygrywa

Dodatkowo znam parę osób, które w 18stce wymieniły płytę węglową w x-rayu na laminat...

Artur

-------------------------------------------------
Rajdy RC - Zapraszam do uczestnictwa!

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 10:37 pm 

Też zauważyłem utrudnienie w dostępie do cen:
"Musisz być zalogowany, żeby widzieć ceny!" (z wykrzyknikiem) w opcji "Kup teraz". Nie wiem ile kosztuje silnik Saturn 20T, choć go mam, nie wiem ile kosztuje silnik klasy 180 HPI 45T, choć go chcę kupić.
Jeden z wielu świetnych pomysłów polskiego dealera HPI - a może by tak kliknąć w odpowiednią stronę HPIEUROPE i wysłać skargę na utrudnianie zakupów?.
W każdym normalnym sklepie jest obowiązek podawania cen na towarach.
W innych internetowych sklepach modelarskich cen nie ukrywa się.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 10:45 pm 

Artur po pierwsze to bardzo bym cię prosił abys sprecyzował co to znaczy, że Darek w sklepie utrudnia ludziom życie? Po drugie odwołanie zawodów przez Darka było potraktowane pogodą a nie widzimisiem Darka. I wydaje mi sie, że się troszeczkę zagalopowałeś kolego gdyz twoja wypowiedź powiała lekkim hamstwem (nie widziałem żebys ty cos robił dla świadka modelarskiego). Nie staje tu po niczyjej stronie i kazdy ma prawo wypowiedzieć swoje zdanie ale na jakims konkretnym poziomie a nie poprzez atak na konkretne osoby. A co do nówek podwozi w DTM540 to obejrzyj sobie czym jeździ Rafał Malczyński na przykład i wtedy porozmawiamy (nie mam osobiście nic do niego żeby była jasność). I według mnie ograniczenie rocznika to nie jest najlepsze wyjście, powiedziałbym toszkę śmieszne bo czy wózek sprzed woch lat ma podwozie z innego węgla niż nowy? Nie wydaje mi się. To że zawodnik wygrywa dalej podtrzymuję ale dobrze by było żeby wyeliminować właśnie argument, że ten akurat wygrał bo ma węglowe podwozie. Dzięki takiemu zakazowi ukrucili byśmy właśnie e całą dyskusję. A co do argumentu ograniczenia opon to jest on dla mnie akurat bezpodstawny, opony powinny byc takie na jakich ma się najlepszą przyczepnośc i to zawodnik o tym decyduje i tu nie jest wcale tak ze najdrozsze opony sa najlepsze.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 10:54 pm 

Z Waszych wypowiedzi wnioskuję , że inne przepisy będą na asfalt a inne na dywan ?

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 10:59 pm 

Nie brałem udziału w zawodach halowych, w związku z czym nie miałem przyjemności ustalania zasad dla tej klasy.
Chcialbym jednak wtrącić kilka słów do tej burzliwej dyskusji.
Za każdym razem na zawodach (co raz więcej na forum) opowiada się jak to jest beznadziejnie, kto jakie popełnił błędy, przedstawiane są wizje nowej organizacji zawodów, zmian przepisów, a nic się nie zmienia na lepsze.
Uważam, że po części jesteśmy sami temu winni. Przykładem tego jest podejście do klasy DTM 540.
Należy zadać sobie podstawowe pytanie: Po co stworzona została klasa DTM 540? Z tego co się orientuję to ma być to alternatywa dla DTM TOP-STOCK. Klasa miała skupić najmłodszych, , początkujących modelarzy, stawiających pierwsze kroki i zbierających doświadczenie, tymczasem wprowadzono drugą klasę DTM Standard tylko z innym silnikiem. Jeżeli będzie tam sobie startował każdy kto chce, to ten młody zawodnik szybko się zniechęci, a po modelrstwie samochodowym ONROAD w Polsce zostanie tylko wspomnienie
Dlatego apeluję z tego miejsca do wszystkich zawodników. Przestańce robić sobie przysłowiowe"jaja"!!! Zostawcie tę klasę dla młodych (doświadczeniem) modelarzy!!! Niech się uczą, a po zdobyciu odpowiedniego doświadczenia przechodzą do klasy wyżej.
W obecnej sytacji, jaka panuje w naszym modelarstwie i mentalności naszego narodu, jaki sami tworzymy, trudno jest stworzyć normalny przepis, aby zadowolił wszystkich. Dlatego proponuję, aby wprowdzić dla tej klasy przepis, który będzie mówił o tym, że zawodnik startujący w klasie DTM540 nie może startować w innej klasie elektrycznej na tych samych zawodach. Wprowadzenie przepisu, cytuję: "nie jest dozwolony start jednym podwoziem w dwóch lub więcej klasach na tych samych zawodach", spowoduje, że w DTM OPEN będziemy mieli jedną grupę i to niepełną. Niezapominajmy, że modelarstwo w Polsce jest bardzo drogie. Nie każdego stać na drugi model.
Wracając jednak do tematu. W początkowym okresie nie ograniczałbym typu modelu. Niech każdy kupi sobie taki model na jaki go stać. Należy pamiętać, że w modelarstwie model jest dugą połową sukcesu i to gorszą. Pierwszą natomiast jest zawodnik i jego umiejętności. Dobry zawodnik gorszym modelem pokona niedoświadczonego zawodnika, który może jeździć najlepszą "bryką" na rynku - co do tego niema najmniejszej wątpliwości.
Istnieje jednak duże niebezpieczeństwo, że część doświadczonych zawodników przejdzie do DTM540 i faktycznie będziemy mieli drugi DTM Standard. Jeżeli taka sytuacja zostanie zauważona to w następnym sezonie nie pozostanie nam nic innego, jak wprowadzić takie ograniczenia w przepisach technicznych, aby definitywnie rozróżnić klasy DTM Standard od 540.

Podsumowując:
zostawcie w spokoju Pana Janka. Część jego nie dokońca słusznych decyzji powstaje pod wpływem presji samych zawodników. Pan Matukin jest doświadczonym modelarzem i sędzią, i na pewno chce wykonywać swoją pracę najlepiej jak potrafi. Dlatego zróbmy najpierw porządek we własnym gronie, a póżniej czepiajmy się Pana Komandora.

Tytuł:
PostNapisane: N kwi 02, 2006 11:07 pm 

cóż Marcinie, w wielu kwestiach się nie zgadzamy

Artur po pierwsze to bardzo bym cię prosił abys sprecyzował co to znaczy, że Darek w sklepie utrudnia ludziom życie?

1. juz to opisywałem. wymuszanie logowania tylko po to, żeby ktoś mógł sprawdzić ceny jest utrudnianiem życia.

2. nie bardzo jak masz mnie w tej kwestii pouczać, ponieważ od 5 lat jestem właścicielem sklepu internetowego i znam zarówno realia, jak i podejście i opinie klientów.

Po drugie odwołanie zawodów przez Darka było potraktowane pogodą a nie widzimisiem Darka.

1. powiadomienie na 3 dni przed zawodami nie jest poważne

2. osobiście by mi to nie robiło różnicy, gdyby nie ciągłe ataki Darka na innych połączone z pouczaniem, jak się robi różne rzeczy

I wydaje mi sie, że się troszeczkę zagalopowałeś kolego gdyz twoja wypowiedź powiała lekkim hamstwem (nie widziałem żebys ty cos robił dla świadka modelarskiego).

1. nie musiałeś. nie afiszuję się tym, co robię.
- nie czuję się też w obowiązku się z tego tłumaczyć

2. czekam, aż Darek też wreszcie coś zrobi, poza wiecznym odgrażaniem się i pouczaniem innych

3. rozbawiłeś mnie tym chamstwem. żenujące, nie będe komentował

Nie staje tu po niczyjej stronie i kazdy ma prawo wypowiedzieć swoje zdanie ale na jakims konkretnym poziomie a nie poprzez atak na konkretne osoby.

1. nie stajesz? czyżby ???

2. ja nie atakuję osoby Darka, tylko jego podejście
- strasznie często zwraca innym uwagę
- sam nie jest do końca w porządku

3. wybacz, ale trudno nie atakować (pozwól, że zapożyczę słowa) chamskiego wciskania Sprinta 2 do określonej klasy.
- czy to jest prywatne podwórko Darka?

A co do nówek podwozi w DTM540 to obejrzyj sobie czym jeździ Rafał Malczyński na przykład i wtedy porozmawiamy (nie mam osobiście nic do niego żeby była jasność).

1. no i co z tego dokładnie wynika?

2. czy jakakolwiek z osób, które jęczą na temat podwozi węglowych wygra z Rafałem, jak pojedzie jego podwoziem???
- śmiem wątpić

I według mnie ograniczenie rocznika to nie jest najlepsze wyjście, powiedziałbym toszkę śmieszne bo czy wózek sprzed woch lat ma podwozie z innego węgla niż nowy? Nie wydaje mi się. To że zawodnik wygrywa dalej podtrzymuję ale dobrze by było żeby wyeliminować właśnie argument, że ten akurat wygrał bo ma węglowe podwozie.
Dzięki takiemu zakazowi ukrucili byśmy właśnie e całą dyskusję.

1. jest to jakieś ograniczenie, które już wyeliminuje mnóstwo zarzutów.

2. strasznie wesoły jesteś i mnóstwo rzeczy Cię śmieszy.
- podwozie węglowe sprzed 2ch lat owszem ma inny węgiel
- nie dosłownie, ale jest używane i zdecydowanie ma inne parametry techniczne.

3. rzeczywiście argument, żeby wyrzucić podwozia węglowe po to, żeby nikt nie mógł winy za swoje zdolności zwalać na coś innego jest po prostu super.
- wtedy osoby gorzej jeżdzące znajdą inny rąbek u spódnicy.

A co do argumentu ograniczenia opon to jest on dla mnie akurat bezpodstawny, opony powinny byc takie na jakich ma się najlepszą przyczepnośc i to zawodnik o tym decyduje i tu nie jest wcale tak ze najdrozsze opony sa najlepsze.

1. Nie mam zdania w sprawie opon, ale nie bardzo rozumiem, czemu podwozia Ci przeszkadzają, a opony już nie?
- czyżby dlatego, że chciałbyś dobierać najlepsze opony?

2. Dobre opony vs. złe opony to nieporównywalnie większa różnica niż plastikowe podwozie vs. węglowe.
- wierzę, że nie muszę tego szerzej uzasadniać

Wracając do tematu:

Andrzej Trella napisał(a):
Zostawcie tę klasę dla młodych (doświadczeniem) modelarzy!!! Niech się uczą, a po zdobyciu odpowiedniego doświadczenia przechodzą do klasy wyżej.

1. być może właśnie o to chodzi.

2. może najlepsi zawodnicy powinni przechodzić klasę wyżej?

Artur

-------------------------------------------------
Rajdy RC - Zapraszam do uczestnictwa!

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 1:17 am 

Andrzej Trella napisał(a):
...trudno jest stworzyć normalny przepis, aby zadowolił wszystkich. Dlatego proponuję, aby wprowdzić dla tej klasy przepis, który będzie mówił o tym, że zawodnik startujący w klasie DTM540 nie może startować w innej klasie elektrycznej na tych samych zawodach. ...W początkowym okresie nie ograniczałbym typu modelu...
Istnieje jednak duże niebezpieczeństwo, że część doświadczonych zawodników przejdzie do DTM540 i faktycznie będziemy mieli drugi DTM Standard. Jeżeli taka sytuacja zostanie zauważona to w następnym sezonie nie pozostanie nam nic innego, jak wprowadzić takie ograniczenia w przepisach technicznych, aby definitywnie rozróżnić klasy DTM Standard od 540...

Po sezonie otwartym wprowadzone zostana dalsze ograniczenia - Twój głos też się liczy - a brakowało go w sezonie halowym.

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 8:29 am 

W 100% popieram wypowiedż Andrzeja Trelli i cieszy mnie , że Jan Matukin tez się z tym zgadza . :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 8:48 am 

Ja też popieram to co robi Pan Janek.
Ma dużą wiedze i doświadczenie.

Nie On odpowiada za bałagan jaki powstał w klasie 540 oraz w klasyfikacji do Halowych MP.

dziękuję
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 9:49 am 

Ja też uważam , Pan Janek ma bardzo dużą wiedzę i bardzo duże doświadczenie , ale nie popieram tego co robi . To my mamy decydować o przepisach . Tabaka jest do nosa a nie odwrotnie . :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 11:34 am 

Lech Pepliński napisał(a):
Ja też uważam , Pan Janek ma bardzo dużą wiedzę i bardzo duże doświadczenie , ale nie popieram tego co robi . To my mamy decydować o przepisach . Tabaka jest do nosa a nie odwrotnie . :D

Leszku
szkoda ze nie widziałeś co się działo w Rembertowie
połowa ludzi nie wiedziała co to sa transpondery, jak sie z nich korzysta, jaki jest system prowadzenia zawodów, co to są treningi liczone itd.

Mówisz, że zawodnicy powinni decydować. Szkoda, że ci sami zawodnicy nie znają przepisów. Może zaczniemy od respektowania obecnych przepisów??

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 03, 2006 11:40 am 

Lech Pepliński napisał(a):
...nie popieram tego co robi . To my mamy decydować o przepisach...

Leszku - propozycje zmian w przepisach podają zawodnicy - ja ich z sufitu nie biorę.
Ostatnie zmiany sugerowali zawodnicy na zawodach halowych, po tym jak kilku"zawodowców" pokazało się w klasie DTM-540 chyba dla żartów.
Nie to było moją i Janka Pasiuta intencją, kiedy próbowaliśmy znaleźć miejsce dla młodych i tych starszych modelarzy, którzy mają mniejsze niż Twoje doświadczenie i mniejsze niż Twoje umiejętności, kiedy wyścig zbrojeń na warunki mało zamożnej polskiej kieszeni stał się już absurdalny w klasach DTMO/S, a mistrzowie pogardliwie ich traktowali w swoich klasach, protestując, że ci słabsi im przeszkadzają.
Nie da się od razu wprowadzić przepisów w nowej klasie tak, by satysfakcjonowały wszystkich, ale pozytywem w obecnej sytuacji jest to, że właśnie początkujący zawodnicy je akceptują. Nie przeszkadza im nawet "węgiel" bo realnie ocenili swoje umiejętności - przeszkadza on tym, którzy w tej klasie nie startują, choć swoje stare wózki sprzedają tym początkującym.
Jak wspomniałem wcześniej, trzeba jeszcze paru doświadczeń z sezonu na torach otwartych by dodać lub odjąć ograniczenia w DTM-540 tak, by satysfakcjonowały również Ciebie.
Masz całkowitą rację, że to zawodnicy mają decydować o przepisach - ale ja również mam licencję zawodnika i mam prawo jak każdy inny zabierać głos w tej sprawie.
Prosiłbym więc o konkretne propozycje z Twojej strony.
Przewidujemy również kampanię zmierzającą do przesiadki od sezonu 2007 na silniki 17x2 w klasie DTMS - od razu nie da się tego zrobić w tym sezonie, bo wielu zawodników posiada jeszcze silniki 27x1.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 176 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 12  Następna strona