Piotr Augustynowicz napisał(a):
Tak jakoś wyszło, że mam w domu trochę alu i trochę plastiku. Mam też mało dokładną wagę lecz jej dokładność jest wystarczająca by w miarę jaskrawie przeprowadzić doświadczenie
www.rcBziom.spec.plWniosek:
Gęstość aluminium jest o około 60% większa niż gęstość plastiku.
Przy tej samej objętości, masa aluminium musi być też większa niż masa plastiku.
A co do wytrzymałości.
Znam obiegowe mity twierdzące, iż aluminium się gnie. – tak to prawda aluminium się gnie. Lecz uderzenie przy którym tak się dzieje na pewno połamałoby plastik.
Pisze to na podstawie własnego doświadczenia.
- Ponad rok temu na Ursynowie bawiliśmy się w bardzo wysokie skoki Savami każde nasze spotkanie kończyło się połamaniem wahaczy lecz nie u Marcina on miał RC Trixy
Zresztą aMar opisał je tutaj:
http://strony.aster.pl/rcbziom/artykuly/rctrix/rctrix.htm
OK, nie upieram się
co do pomiarów, to trzeba było wyjąć sworznie, ale wiele by to pewnie nie zmieniło.
Zwróć też uwagę na kształt wahaczy alu i plastikowych, profil i grubość określonych miejsc profilu ma szalony wpływ na wytrzymałośc całego elementu.
Nie wiem dakładnie jaki skład ma ten polimer i jaki jaki jest jego ciężąr właściwy. Dural ma ok 2.8g/cm^3, w zależności jakie ma domieszki
EDIT:
ide dalej,
jeśli materiał "plastikowych" wahaczy to jeden ze zwykłych poliamidów to mój pierwszy post w tym temacie to nic innego jak kupa bzdur opartych na skośnokiej stronie.
poliamid ma gestość 1.02 - 1.14g/cm^3, a więc ok dwa razy mniej niż dural, wytrzymałość na rozciąganie 40-70MPa a duralu dochodzą do 400MPa
oficjalne odszczekuje co napisałem wcześniej.