Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 09, 2026 7:19 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 12:19 am 

przełożenie główne masz takie samo, zębatki w M18 - do bicia rekordu prędkości :) - 23T i 42T (o tym pisał Rafał), minimalne przełożenie w M18T/MT - 13T x 54T - i to i tak zębatka 13T wzięta z zestawu do M18, ale w/g Hudego (czyli jego instrukcji do M18T) wchodzi, po podzieleniu tego wszystkiego dostajesz ok. 2,65 raza na przełożeniu, co daje taka różnicę prędkości maks., ale cały czas przecież nie uwzględniamy wielu innych czynników - oporu toczenia, oporu powietrza, wszystkich innych sił składających się na zmniejszenie prędkości obrotowej silnika, i co za tym idzie prędkości modelu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 9:49 am 

Przeczytałem ów temat z mambą i super prędkością. Co ciekawe sam właściciel modelu twierdzi:
"model musi mieć wymienione dyfry, zębatki na metalowe i wtedy pojedzie, rekord prędkości tym modelem to 220 na silniku Mamba 8000kW a ja będe miał 6800kW"

A jeszcze lepsi są Ci, którzy wypowiadają się na forum:

"nO NAPEWNO ŻEBY TYLE POCIAGNAL TEN MODEL TO MUSI BYC FUULLL TUNING I OCZYWISCIE TEN SILNIK 8000kV LUB 6800kv!!!!" - wygląda na fachowca w dziedzinie silników

"Pytalem sie kolegi ktory jest mistrzem polski w juniorach na podwoziu tt-01 i mowil ze to nie jest zaden bajer tylko poprostu silniki elektryczne bezszczotkowe potrafia wyciagnac taka predkosc" - gość porozmawiał z Mistrzem Polski, Mistrz Polski pewnie wie co to 220km/h modelem elektrycznym, pewnie swoją tt-01 śmiga pod blokiem z predkością światła :lol:

"Model to skala 1:18 jest maly lekki silnik jest bezszczotkowy a na dodatek 6800kw... jezeli chce ktos sprawdzic to prosze...poszukajcie wage modelu ... obroty silnika...prace!! sila grawitacji wynosi 10m/s a wiec zostal tylko opor powietrza ale jest on niewielki wiec moglibysmy go pominac a na koncu zweryfikowac predkosc!!!" - profesjonalna wypowiedź, widać że gość studiuje fizykę, dla niego opór powietrza jest mało istotny...

Mistrzowska wypowiedź na sam koniec:

"Nie no normalnie, jak dla mnie bomba!!!!!!!!! Kurde 220km/h modelem to normalnei aż strach!!!!!1 ja pierniczę, co by się stalło gdyby takim modlem wjechać komus w dupsko!!!!!! Normalnie by nici zostały i z jednego i z drugiego!!!!!!!!!!! Byłoby Wielkie bum!!!!!!!!!!!!!1heheheh Lubie takie klimaty!!!!!!!!!" - nie mam więcej pytań

P.S. dlaczego nikt mi nie powiedział ze większość ludzi piszących na forum, z którego wziałem powyższe wypowiedzi to dzieci?

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 10:38 am 

Dawid,
taka luźna, zabawna dyskusja na temat prędkości modeli, przecież większość z piszących na tym forum - nawet jeśli sporo z nich ma poniżej 18 lat, to rozsądna, myśląca młodzież, potrafiąca odróżnić zgrywanie się od poważnych wypowiedzi - dołącz do tej grupy :)
może warto trochę ten temat przekierować na ogólne rozważania na temat "rekordów" modeli różnej maści - była swego czasu informacja, że pobito rekord długości skoku bagusem, ja mam gdzieś film, jak Josh Cyrul przeskakuje bagusem dom, myślę, że tam odległość była też spora, rekord prędkości Serpentem 1:10 to - o ile pamiętam 143 km/h - to już jest wynik, może ktoś pokusi się o próbę pobicia rekordu Polski osiemnastką - żeby już wszystko było w/g zasad - myślę, że to jest pomysł - w lecie zrobimy taki show w Łodzi - mogę to zorganizować, ale czy są chętni? - problem z pomiarem - czy policyjny radar takie maleństwo "złapie"? kolejny ciekawy problem, jak zmierzyć - gps?, AMB?
:):):)

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 10:50 am 

Oj Jacku przecież wiesz ze podszedłem do tematu luzacko, gdyż inaczej podejśc do niego się nie da. Chyba moja wypowiedź zabrzmiała zbyt poważnie, za co przepraszam :wink:
Ale swoja drogą - propozycja ustalenia rekordu modelem M18 jest bardzo fajna, pewnie zawodnicy z klasy tych modeli tak powykręcją silniki ze głowa mała :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 3:26 pm 

ja moge być chętny na rekord m18t :) mam mambe... pomykam bez alu osiek itp...

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 3:42 pm 

Lokalizacja: Warszawa ; Samochody :Traxxas E-MAXX , HPI Savage SS 4,6 , HPI Hellfire, Xray m18
Badyl sprzedaj mi ten model co wyciaga 220 km/h PLEASE
bede mogl sie scigac z niezlymi samochodami 1:1 hehehe
Ale idiotyzm....

http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1735509

SPRZEDAM SAVAGE 4,6SS za 1000pln

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 3:49 pm 

Przeciez My sie nic a nic nie znamy!!! kolega wyraznie napisal ze tak przeczytal na zagranicznym forum i ze tak musi byc! A My tu bezpodstawnie oskarzamy Go o klamstwo. :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 4:25 pm 

Dobra zalozmy ze ten model jedzie 220 (nie wiem jak ale ok)
To co bedzie trzymac na ziemi tego potwora?? Jak doda gazu to odrazu zrobi backflipa a nie mowie przy 220 km/h to on odleci.... (nie mówiąc o niewielkiej nierówności terenu) albo zje mu dyfry, zebatke odbierajaca, bo nikt raczej nie porojektowal auta jak i nie wsadzal do niego materialow, ktore zapewnia autku taka wytrzymalosc i predkosc!! Chyba ze ja jestem jakos zacofany
:wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 4:44 pm 

no nie do końca z tym gazem, model do bicia rekordu prędkości zwykle ma tak dobrane przełożenie, że nie rozpędza się za szybko - zauważ, że model ma tylko jeden bieg, to tak, jakbyś ruszał dużym autem z piątki, a do tego, żeby się trzymał toru - równego toru, skoro mamy bić rekord, musimy o to zadbać - jest tylny płat - im większa prędkość, tym bardziej dociska model do ziemi - nie odleci.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 5:17 pm 

to jak juz bedziecie bili rekord predkosci to dajcie na koncu hopke to bedzie tez rekord skoku mikrusem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

PS. no i wszystkie czesci tuningowe muszą byc z tytanu :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 5:24 pm 

220 :?: cienko

mój jedzie 300 :lol: :lol: :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 7:39 pm 

Dawid Głowacki napisał(a):
.....Mamba 8000kW a ja będe miał 6800kW"

Powiem tak jak czytam coś takiego to żal mi dupe ściska chociaż jeżeli będzie miał mambe 8000 !KW! to napewno poleci 220 może odrazu 50MW??!!

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 7:55 pm 

napisał jak się czyta :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 8:03 pm 

kanon45 napisał(a):
Dawid Głowacki napisał(a):
.....Mamba 8000kW a ja będe miał 6800kW"

Powiem tak jak czytam coś takiego to żal mi dupe ściska chociaż jeżeli będzie miał mambe 8000 !KW! to napewno poleci 220 może odrazu 50MW??!!

No i zasilanie 7.2 kV wystarczy nie ?? :lol:

RC WORLD TEAM KATOWICE

http://www.rcteamkatowice.pl/

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 9:02 pm 

a dlaczego nie :?: :D :D :D

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona