Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 09, 2026 12:07 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt lut 28, 2006 11:26 pm 

Witam!
Niedawno opisywałem moje przeboje z pierwszym modelem... Historia zakończyła się tak, że już go nie mam, było jednak zbyt dużo kombinacji... W efekcie podmieniłem go na coś takiego:
http://img526.imageshack.us/img526/2792 ... 0007ae.jpg
http://img458.imageshack.us/img458/3269 ... 0013gw.jpg
http://img134.imageshack.us/img134/1223 ... 0026up.jpg

Jest to Kyosho FW-05T. Chciałbym się dowiedzieć, co możecie o tym modelu powiedzieć, czy ktoś ma, miał, jakie doświadczenia z eksploatacji.
Po rozpakowaniu z pudła udałem się na podziemny parking hipermarketu, żeby sobie pojeździć. Ogólnie jestem w szoku! Autko naprawdę nieźle się zbiera i jedzie tak szybko, że trudno za nim nadążyć - przynajmniej na razie ;)
Niestety, ale strasznie się po tym jeżdżeniu zasyfiło. Zawsze tak jest, czy może jeździć tylko na super czystym placu (w praktyce to chyba niemożliwe). Kilka razy przejechałem też po jakimś zalegającym śniegu i lodzie - czy to jest szkodliwe? No i czym potem ten model doprowadzić do czystości? Są jakieś specjalne środki do tego? Bo model wygląda tragicznie :(

i Mercedes W114, ale 1:1, Yamaha TDM 900
Kto umiera bogatszy, ten wygrywa.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lut 28, 2006 11:37 pm 

Sebaa napisał(a):
Po rozpakowaniu z pudła udałem się na podziemny parking hipermarketu, żeby sobie pojeździć.

nówka sztuka znaczy?

PostNapisane: Wt lut 28, 2006 11:43 pm 

Toost napisał(a):
Sebaa napisał(a):
Po rozpakowaniu z pudła udałem się na podziemny parking hipermarketu, żeby sobie pojeździć.

nówka sztuka znaczy?

No niestety, nie... Na nówkę mnie nie było stać ;) Model jest używany, ale niedużo i tylko rekraacyjnie (ponoć) ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lut 28, 2006 11:48 pm 

Na usunięcie kurzu z modelu najlepszy jest taki mały pedzelek malarski.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

PostNapisane: Wt lut 28, 2006 11:48 pm 

Sebaa napisał(a):
Toost napisał(a):
Sebaa napisał(a):

nówka sztuka znaczy?

No niestety, nie... Na nówkę mnie nie było stać ;) Model jest używany, ale niedużo i tylko rekraacyjnie (ponoć) ;)

a bo sie przestraszyłem, że bez docierki poleciałeś śmiagać
ale to spoko

z częściami możesz mieć nieco kłopotów

PostNapisane: Wt lut 28, 2006 11:59 pm 

Toost napisał(a):
a bo sie przestraszyłem, że bez docierki poleciałeś śmiagać
ale to spoko

Nie, nie, przez krótki czas mojej bytności na tym forum, nauczyłem się, że docieranie to jest chyba najbardziej istotna czynność ;)
Toost napisał(a):
z częściami możesz mieć nieco kłopotów

No mam nadzieję, że nie... Podobno tutaj można dostać części: http://www.gamahobby.com/ a jeśli nie, to zostanie www.kyosho.de :(

Z drugiej strony trochę mnie to niepokoi jednak... Zwłaszcza, że chyba poza super równą nawierzcnią nigdzie indziej nie da się nim jeździć zwłaszcza o tej porze roku, no chyba, że się mylę...

PostNapisane: Śr mar 01, 2006 12:17 am 

Sebaa napisał(a):
Z drugiej strony trochę mnie to niepokoi jednak... Zwłaszcza, że chyba poza super równą nawierzcnią nigdzie indziej nie da się nim jeździć zwłaszcza o tej porze roku, no chyba, że się mylę...

nie mylisz się
wybieraj asfalt, najlepiej parkingi przy marketach, tylko zwracaj uwagę czy nie ma za duzo piachu i kamyków, potrafia nieźle zębatki zjechać

gamahobby polecam, kupiłem tam oba modele,

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 12:24 am 

Ja tam się chwalić nie zamierzam ale swoją Tamiyą TG-10, wyposażoną w osłonę podwozia, osłonę zębatek i mającą możliwość regulacji prześwitu w zakresie od kilku milimetrów do 22mm mogę jeździć gdzie chcę i po czym chcę. Ostanio jeździłem po resztkach śniegu na oponach rally block i było super. Innym razem śmigałem po asfalcie (po zmianie opon na slicki i obniżeniu do 10mm) i też było super. A do tego części zamienne dostępne od ręki (całe zwieszenie, dyfry, obudowy dyfrów są identyczne jak w elektryku TB-01). Aha, byłbym zapomniał, model ma dwubiegową przekładnię, na drugim biegu wymiata :-) Nie trzeba było pójść w tym kierunku ? Kyosho fajny model ale co z tego skoro z częściami problem, wiem bo mam bagusa Kyosho i nie mogę kupić do niego pasków napędowych. Powiedz jeszcze ile zapłaciłeś. Ja za swoją TG-10 RTR z apą Hitec-a, paliwem 2,5l i mnóstwem części zamiennych zapłaciłem 500zł. Raczej niedużo.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 8:29 am 

Przemek_PC napisał(a):
Ja tam się chwalić nie zamierzam ale swoją Tamiyą TG-10, wyposażoną w osłonę podwozia, osłonę zębatek i mającą możliwość regulacji prześwitu w zakresie od kilku milimetrów do 22mm mogę jeździć gdzie chcę i po czym chcę. Ostanio jeździłem po resztkach śniegu na oponach rally block i było super. Innym razem śmigałem po asfalcie (po zmianie opon na slicki i obniżeniu do 10mm) i też było super. A do tego części zamienne dostępne od ręki (całe zwieszenie, dyfry, obudowy dyfrów są identyczne jak w elektryku TB-01). Aha, byłbym zapomniał, model ma dwubiegową przekładnię, na drugim biegu wymiata :-) Nie trzeba było pójść w tym kierunku ? Kyosho fajny model ale co z tego skoro z częściami problem, wiem bo mam bagusa Kyosho i nie mogę kupić do niego pasków napędowych. Powiedz jeszcze ile zapłaciłeś. Ja za swoją TG-10 RTR z apą Hitec-a, paliwem 2,5l i mnóstwem części zamiennych zapłaciłem 500zł. Raczej niedużo.

Na serio nie chwaliles sie, a tak wogle to ja bym sie zapytał poprzedniego właściciela ile docierał ten silnik, czy zakraplał ARO itp.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 9:00 am 

diablo62 napisał(a):
ja bym sie zapytał poprzedniego właściciela ile docierał ten silnik, czy zakraplał ARO itp.

Rozumiem, że to do mnie ta uwaga. O takie rzeczy właściciela nie pytałem bo po co ? Nie wiem ile masz lat ale ja juz ich trochę mam na karku, w tym czasie kilka samochodów 1:1 i innych używanych rzeczy i przestałem już wierzyć w zapewnienia sprzedawców, że bardzo dbali o przedmioty i że są one bardzo mało używane itp. itd. Zamiast pytać i wysłuchiwać bajek wolę samemu spradzić stan przedmiotu, który chcę kupić a jeśli sam tego nie potrafię to szukam kogoś kto ma o tym pojęcie. Ponad rok temu, kiedy rozglądałem się za samochodem 1:1 bardzo popularną bajką wśród sprowadzających samochody z UE było to, że samochodem jeździła zakonnica, emeryt itp. Szczególnie ubawił mnie samochód od zakonnicy z alufelgami, niskoprofilowymi oponami, sportowym wydechem, ospojlerowany. Uwierzyłbyś w to ? Tak samo ja bym nie uwierzył, że ktoś przepisowo docierał silnik, wypalił tylko 1 l paliwa i po każdej jeździe zalewał ARO, gdybym sam nie sprawdził, że silnik jest w dobrej kondycji.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 10:46 am 

Sebaa, w koncu ktos ze spalina kto sie bawi a nie jezdzi na zawody :)

Pisz do mnie na gg 4012348 i posmigamy razem. Ja mam HPI rs4evo3 i Gs Storm Evo (bagus).

Rsem jezdzilem do tej pory 3 razy pod realem. Gdzie Ty smigasz??

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 11:40 am 

PawcioGd napisał(a):
Sebaa, w koncu ktos ze spalina kto sie bawi a nie jezdzi na zawody :)

Nie powiem, że kiedyś nie chciałbym pojechać na zawody ale:
- nie wiem, czy ten model się nadaje
- generalnie z tego co czytam na forum, to zawodów w woj. pomorskim i okolicach chyba nie organizuje się
- jeżdże dużo na zloty aut 1:1 i na kolejne dalekie wyjazdy raczej nie znajdę funduszy, pomijając inwestycje w model ;)
A zabawa jak najbardziej ;)
PawcioGd napisał(a):
Pisz do mnie na gg 4012348 i posmigamy razem. Ja mam HPI rs4evo3 i Gs Storm Evo (bagus).
Rsem jezdzilem do tej pory 3 razy pod realem. Gdzie Ty smigasz??

Wczoraj byłem dokładnie w Realu. Tylko, że tak ufajdał mi się tam model, że żal było na niego patrzeć. Dziś chcę spróbować przetestować Makro albo Carefour'a czy jak to tam się pisze ;) Pod Realem strasznie dużo takiego kurzu i pyłu. Co do wspólnego śmiagania jestem za!

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 12:07 pm 

Przemek_PC napisał(a):
Ja tam się chwalić nie zamierzam ale

...psalmy pochwalne to moja specjalność ;) żarcik ;) Oczywiście nie przeczę, że akurat ten model jest najlepszy.
Przemek_PC napisał(a):
Aha, byłbym zapomniał, model ma dwubiegową przekładnię, na drugim biegu wymiata :-) Nie trzeba było pójść w tym kierunku ? Kyosho fajny model ale co z tego skoro z częściami problem, wiem bo mam bagusa Kyosho i nie mogę kupić do niego pasków napędowych. Powiedz jeszcze ile zapłaciłeś. Ja za swoją TG-10 RTR z apą Hitec-a, paliwem 2,5l i mnóstwem części zamiennych zapłaciłem 500zł. Raczej niedużo.

Mój też ma dwa biegi, co prawda są nieosłonięte, ale tak myślę, że dałoby się jakąś osłonę sklecić samemu, co chyba nie byłoby głupie... Myślę, że aż takiej tragedii z częściami nie będzie - czas pokaże. Zapłaciłem 770 PLN za model RTR (aparatura, akumulatorki, klips, ładowarka, paliwo ponad 5 LTR, klucze, 4 koła, butelka do paliwa i skrzynka na to). Wydaje mi się, że nie przepłaciłem zbyt wiele. A kupiłem dlatego, że po pierwsze bardzo mi się spodobał, Kyosho to raczej firma dobra i przez czas, kiedy szukałem modelu nie było chyba lepszej oferty. A wczorajsza jazda przeszła moje oczekiwania- co prawda apetyt rośnie w miarę jedzenia ;)

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 12:45 pm 

Sebaa, na pewno jest jakiś sposób na zwiększenie prześwitu. Odkręć mocowanie amortyzatorów od wahaczy i zobacz jak nisko one opadają. Może wystarczy tylko zmiana amortyzatorów na dłuższe lub nawet samych ich końcówek ? W podwoziu TGS czyli z serii Tamiya XBG zwiększyłem prześwit z 11mm do prawie 25mm, trzeba było podciąć troszkę dolną osłonę wahaczy, zamontowac dłuższe amorki i zmienić drążki kierownicze. Oczywiście w kilka sekund można było przywrócić oryginalny prześwit poprzez wyjęcie podkładek dystansowych na amorkach. A jeśli chcesz jeździć w lekkim terenie to koniecznie pomyśl o osłonie zębatek, jeden zbłąkany kamyczek może unieruchomić model na kilka dni a może nawet tygodni. Co do części to może zstanów się nad zestawem pierwszej pomocy czyli komplet wahaczy, górne mocowania amorów, zębatki, te rzeczy najczęściej się zużywają a awaria jednego z nich pozbawi cię jazdy do czasu kiedy części zamienne nie dotrą.

Tytuł:
PostNapisane: Śr mar 01, 2006 10:43 pm 

Gieroll napisał(a):
Na usunięcie kurzu z modelu najlepszy jest taki mały pedzelek malarski.

No pędzelek jest OK, ale chodziłoby mi bardziej o jakiś preparat w spray'u którym mogę spsikać model i cały ten brud spłynie. Zwłaszcza chodzi mi o miejsca trudno dostępne. Coś na zasadzie preparatów do mycia silników aut 1:1. A czy można ewentualnie używać w tym celu WD40? Spróbuję jeszcze przedmuchać go kompresorkiem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona