Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt maja 19, 2026 12:27 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: N lut 26, 2006 2:50 pm 

Nawiązując do tematyki poruszanej w temacie zawodów w Borzęcinie

Moje zdanie o tym jak rozwiązać wielodniowość zawodów i inne trudne kwestie organizacyjno logistyczne.

Czyli:

Open - dla profesjonalistow
Stdrd - przedszkole opena
540 - dla tych którzy chcą jeździć a nie konczyć elektrotechnikę na politechnice
TS - dla tych co zaczynają albo są za młodzi i za małoposażni by tuningować i regulować. TT i TL to modele już bez tajemnic i każdy może jeździć. Dołożenie modeli do TS to = 540.

A inne klasy - inne skale, może na innych zawodach?

Wówczas MP w jeden dzień i do domu? A na drugi dzień pozostałe skale?

Pozdrawiam

Mikołaj

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 4:27 pm 

Witam .Moim zdaniem wystarczylyby tylko 3 klasy DTM-std.DTM-open i TOP STOCK.Klasa 540 to moim zdaniem niewypal poniewaz na poczatku tej klasy zalozenia byly zupelnie inne (mialy jezdzic tanie lub starsze wozki).A dla klas micro zawody moglyby byc w innych miejscach lub terminach ale nie wiem czy byloby dosc zawodnikow aby robic dla nich oddzielne zawody.

Pozdrawiam.Grzegorz Hulin

PostNapisane: N lut 26, 2006 4:44 pm 

Mikołaj Barakoński napisał(a):
....
Open - dla profesjonalistow
Stdrd - przedszkole opena
540 - dla tych którzy chcą jeździć a nie konczyć elektrotechnikę na politechnice
TS - dla tych co zaczynają albo są za młodzi i za małoposażni by tuningować i regulować. TT i TL to modele już bez tajemnic i każdy może jeździć. Dołożenie modeli do TS to = 540.
A inne klasy - inne skale, może na innych zawodach?...

Podobny układ zaproponowałem w temacie o Borzęcinie.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 4:54 pm 

Zdecydowanie w MP, 540 tak,TS jako klasa 2 modeli nie.
Zdecydowanie popieram to co napisał Pan Tadeusz Żelazo.Klasa 540 jest otwarta dla wszystkich modeli,a TS to promocja TL i TT a tym powinien zająć się dystrybutor,wtedy mogły by na zawodach jeżdzić też Mac Flajery.

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 6:09 pm 

A ja proponował bym zawody dwu dniowe z tym że pierwszego dni odbywa się wszystko w np DTM Open, standart i Top stock a drugiego dnia jedzie micro, dwie klasy , 12-stki i 540. Wiąze sie to z tańszymi wyjazdami (jesli kogos interesuje tylko np micro jak w moim przypadku przyjeżdza w niedziele), dla tych co chcieli bym startować kilkoma modelami np DTM open i 540, nic by się nie zmianiło, byłyby dwu dniowe zawody

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 9:35 pm 

Witam

Niespodziewałem się że dyskusja się tu przeniesie.

Idzie w dobrym kierunku.

A) 1/10 razem
B) 1/x razem
C) 540-ka - część za część przeciw
D) TS - część za (ci co jeżdżą) część przeciw
E) Jak podzielić czyli osobno A i osobno B można się wyrobić w jeden dzień.

TS to nie raklama Tamiyi to taki NASCAR - na początku mało myślenia dużo jazdy - promocja naszego sportu - rekrutacja zawodników. Jakby nie było TS to np: mój syn by nie jeżdził, byłoby za trudno wejść w 540ki - za skomplikowane za drogie. I nieznosze elektrotechniki ;-)

Pozdrawiam

Mikołaj

Aż jestem ciekaw co wyjdzie z tej dyskusji.

Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 10:56 pm 

Mikołaj Barakoński napisał(a):

TS to nie raklama Tamiyi to taki NASCAR - na początku mało myślenia dużo jazdy - promocja naszego sportu - rekrutacja zawodników. Jakby nie było TS to np: mój syn by nie jeżdził, byłoby za trudno wejść w 540ki - za skomplikowane za drogie. I nieznosze elektrotechniki ;-)

właśnie zaczełem jeździć w e-18 st. i wydaje mi się że to jest taka łatwa klasa dla początkującego, gdzie tylko ustwaienie przełożenia silnik, pakiet i opony i JAZDA maja znaczenie ! nie to czy jedno kolo wzgledem drogiego jest 2* w bok..

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 11:05 pm 

W ubiegłym roku proponowałem rozszerzenie klasy TOP Stock i dopuszczenie do niej modeli innych firm. Bardzo dobrze współpracuje się nam z przedstawicielem Tamyia i nie mam zamiaru robić problemów, ale uważam ze rozgrywanie zawodów dla modeli jednej firmy w Mistrzostwach Polski to po prostu nieporozumienie. Zdaję sobie sprawę ze tak kiedyś było, bo nie oferowano modeli innych firm, ale dziś jest inaczej i utrzymywanie takiego stanu budzi poważne wątpliwości.
Z tej okazji została założona ankieta, w której zdecydowana większość zawodników wypowiedziała się za tym rozwiązaniem. Pomimo to sędziowie uznali ze nie jest to dobre rozwiązanie i powstała klasa 540 zaproponowana przez Pana Janka Matiukina.
W założeniu miała ona wypełnić lukę między TS i Standardem. Podstawowym ograniczeniem wyścigu zbrojeń miał byś silnik i nie dopuszczenie modeli z pokładami węglowymi. Przepisy w takiej postaci zostały opublikowane a ja z ramienia firmy HPI zobowiązałem się do sponsorowania nagród w tej klasie. Obniżyliśmy również cenę silnika do poziomu 36 zł.
Niestety czar prysł na początku roku, kiedy niespodziewanie przepisy zostały zmienione. Usunięto zapis o pokładach węglowych. Taka zmiana powoduje ze każdy model z najwyższej półki może jeździć w tej klasie.
Dalsza przyszłość będzie wyglądała tak ze paru zamożnych zawodników zainwestuje w drogi sprzęt i będzie po klasie. Bo, po co ścigać się tanim wózkiem, który z góry skazany jest na przegraną.
Pragnę wyjaśnić ze swojej strony, aby rozwiać wszelkie insynuacje w tej kwestii. Klasa nie powstała dla modeli Sprint a tylko dla tanich modeli, które produkuje, co najmniej kilka firm. Nasz Sprint jest jednym z modeli mieszczących się w tych założeniach.

Stoję niezmiennie na stanowisku, że pierwotna koncepcja rozbudowy klasy TS jest dobrym rozwiązaniem. Można dodatkowo pomyśleć o stosowaniu ograniczeń silnika i opon na cały sezon lub jednych zawodach.
Większość firm włącznie z nami chętnie zaoferuje sprzęt po zdecydowanie obniżonych cenach sponsorując takie zwody. Zarówno dla nas jak i dla zawodników jest to doskonała forma przeprowadzenia testów różnych produktów jak i ich promocja.

Jeśli chodzi o rozładowanie tłoku na zawodach mam od dawna inną propozycję.
Nie polega ona na ograniczaniu ilości klas a rozgrywaniu zawodów w tym samym czasie w różnych miejscach.
Wymagający zawodnicy z klas Standard i Open niech maja swoje imprezy a zawodnicy z klas 540, TS, Micro mogą mieć swoje. Jestem w stanie w Łodzi i Zgierzu zorganizować cały taki cykl imprez. Mamy wszystko, co potrzeba: obiekty, tory, wykładziny, system ARC i sędziowanie tez nie stanowi problemu. Brakuje jedynie decyzji LOK, co do współpracy i przepisów. Oferowaliśmy LOK-owi możliwość zorganizowania całego cyklu imprez halowych dowolnej rangi zarówno w roku 2005 jak i 2006.
Niestety jest tak jak opisałem powyżej a Pan Zbyszek obraża mnie jeszcze pisząc ze nie jestem dla niego partnerem.

Dla mnie jest oczywiste ze bez współpracy LOK-u , przedstawicieli firm modelarskich i niezależnych organizatorów nic się nie zmieni na dobre. Zarówno ja jak i przedstawiciele innych firm nie jesteśmy zainteresowani współpracą z LOK-iem w sytuacji braku stabilnych przepisów, które lokują model naszych firm w odpowiednich dla nich klasach i stwarzają równe szanse w wyścigach.
Proste, logiczne a za razem tak trudne do przeprowadzenia!!!.
Dla czego ???

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 27, 2006 9:48 am 

jak zrobilem nwy watek to go pociagne.

jak zrobic 1do10 skale dla ludu proponuje salomonowe rozwiazanie.

w ts zezwolic tylko na jakis najtanszy slaby silnik i niech kazdy jezdzi czym chce, i pryjac mase minimalna na poziomie tt01, jak ktos pojedzie na weglu, to niech dociaza.

co to da?

dzis tt01 w ts z sport tundem to klasa dla zawodowcow, porownajcie wyniki np mego syna, w tarnowie zrobil 22 okrazenia w finale 2, a xrayem w 540 max zobil 21.

ts to juz wyczyn. i tak niepowinno byc. dlatego w ts ma byc silnik blaszak i jezdzijcie na czym chcecie.

wowczas w ts liczyc sie bedzie kierowca, jego spryt itd.

540 - zostawic jak jest - tu sie liczy team kierowca mechanik i spryt przy zakupie sprzetu - czyli caly ten sport - oczywiscie bez tego krecenia w silniczkach - czego ja nie lubie ;-)

powyzsze chyba rozwiaze te wojny.

A - TS dla ludu i kierowcow i dla producentow i disti.
B - 540 - dla tych co chca pojsc dalej, zazyc predkosci, tuningu i zmierzyc sie z wyczynem.

mikolaj

ps pisze z komorki, wybaczcie forme.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 27, 2006 4:01 pm 

Szanowny p.Mikołaju.
Postaram się wyjaśnić dokładnie o co mi chodzi.
Mnożenie klas powoduje że zmniejsza sie liczba jazd eliminacyjnych. Ograniczenie ilości klas spowoduje wzrosy liczby tych jazd. Biorąc za przykład zawody w BC Pana syn mógł wystartować 3 razy w TS oraz 3 razy w "540". Gdyby ograniczyć liczbę klas można byłoby rozegrać 5 biegow eliminacyjnych. Którym modelem jeżdziłby Pana syn - to juz Wasza decyzja. Skoro Tamiyą robi lepszy wynik - to jeżeli najważniejsze jest wynik - to pewnie tym. Jeżeli traktujecie zawody jako inwestycję długoterminową - to pewnie wybrałby Xraya. Generalnie moim zdaniem należy ograniczyć liczbę klas. A w pozostałych zwiększać liczbę jazd. Jeżeli udałoby się ograniczyć zawody tylko do DTM plus jedna klasa - to można mówić o zawodach jednodniowych z 4 biegami eliminacyjnymi oraz 3 finałami. Dużo to zależeć będzie od sprawności sędziów. Ale to w Tarnowie "lepsze" grupy stały juz na pomoście, a sędzia ich uspakajał że jeszcze 4 minuty do startu.
Zmiany ktore postuluję powinny być wprowadzone z jakimś okresem przejściowym. Tak aby nikogo nie zaskakiwać i dać czas na przygotowanie.
Jak pisałem w innym miejscu postu - w zmianach tych nie mam żadnego osobistego interesu. Mogę tylko zazdrościć Panu miejsca zamieszkania. I dziwić się ze nie wybrał się Pan jeszcze na zawody do południowych sasiadów. Jka Pan to uczyni - chętnie usłyszę Pana zdanie i opinie.
Pozdrawiam i zycze samych sukcesów. Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 27, 2006 5:30 pm 

Ograniczenie ilości klas spowoduje ograniczenie liczby zawodników. Chyba nie po to dealerzy sprowadzają sprzęt by leżał na półce. Może w ogóle zlikwidować wszystkie klasy poza DTM Open lub Standard?
Jak widać Pana interesuje tylko własny interes - chyba nie widzi Pan, że wielu średnich i dobrych zawodników przeważnie jeździ w dwóch klasach.
Uważam, że to zawodnik decyduje w ilu klasach chce jeździć, a nie Pan.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 27, 2006 7:06 pm 

Szanowny p.Janie.
Jak zwykle to Pan ma rację.
Dlatego oczekuję że wprowadzając swoją rewolucyjną myśl zwiększy Pan już od najbliższego sezonu torowego liczbę startujących poprzez wprowadzenie nowych klas.
Z poważaniem. Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 27, 2006 7:16 pm 

Witam.

Moim zdaniem liczba klas w Eliminacjach do Mistrzostw Polski na następny sezon Halowy powinna byc ograniczona do 5 klas.
1/10 open, standard i do wyboru 540 lub T/S
1/12 jedna klasa
1/18 jedna klasa

Uważam, że zawody rangi Eliminacji powinny być dwudniowe, zmiejszenie ilosci klas pozwoli na rozegranie 5-6 jazd eliminacyjnych w jednym dniu i 4-5 finałowych w dniu drugim. Pozostałe klasy powinny jeździć w Pucharach, Grand Prix i innych konercyjnych imprezach, które nie powinny byc łączone z Eliminacjami do Mistrzostw Polski.

Pozdrawiam

Robert Goś

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 27, 2006 8:06 pm 

niestety finalow nie moze byc 4-5,ale mysle,ze dobrym pomyslem byl by trening liczony i 3 finaly.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 27, 2006 8:49 pm 
Administrator forum

Patryk, efekt treningu liczonego miałeś w Kłodzku :)
Pamiętajmy o jednym: wszystkie te "ustalenia" co do ilości jazd eliminacyjnych biora w łeb na asfalcie. Dlaczego? odpowiedzcie sobie na to pytanie na najbliższych zawodach jak przygrzeje słoneczko :) 4 i 5 eliminacja to jazda połowy danej grupy.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona