Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn sie 03, 2026 4:01 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 6:09 pm 

Ale tutaj zamieszania się narobiło :)

Wracając do torów w naszym pięknym kraju to ja mam taki postulat:
Może na stronie głownej RC-AUTO zrobić dział w którym będą znajdować się dokładne zdjęcia torów ON i OFF road mapki dojazdu informacje o nocelgach itd. Wiem że info zawsze znajduje się w informatorze, ale informatory znikają po czasie. Dodatkowo wtedy każdy mogłby sobie taki tor odwiedzić w dowolnym czasie a przed zawodami można by było się zorientować czy wogóle warto na nie jechać. Bo może się okazać że cudowny tor to jest kawałek trawnika z kupą gruzu :D

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 6:39 pm 

Maciej Bartoszek napisał(a):
Ale tutaj zamieszania się narobiło :)

Wracając do torów w naszym pięknym kraju to ja mam taki postulat:
Może na stronie głownej RC-AUTO zrobić dział w którym będą znajdować się dokładne zdjęcia torów ON i OFF road mapki dojazdu informacje o nocelgach itd. Wiem że info zawsze znajduje się w informatorze, ale informatory znikają po czasie. Dodatkowo wtedy każdy mogłby sobie taki tor odwiedzić w dowolnym czasie a przed zawodami można by było się zorientować czy wogóle warto na nie jechać. Bo może się okazać że cudowny tor to jest kawałek trawnika z kupą gruzu :D

dobrze gadasz...

Tytuł:
PostNapisane: N lut 26, 2006 8:15 pm 

Chodzi o Tarnow? :D moj biedny bagusek do dzisiaj caly skrzypi... :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 6:42 am 
Witamnie wiedziałem że toczy się dyskusja o nowych torach A więc będzie tor szybki w Warszawie - Michałowicach szerokość toru 5m długość 200 m powierzchnia 80na 30 razem 2400m kwadratowych siedem zakrętów pojazd do tankowania szer3m długośc 25m wydzielone miejsca 10 na tankowanie dla każdego Timu2m na 2m i uwaga zakręty profilowane pod kątem 7 stopni.

Mam do Was prośbe maszyna wchodzi po świętach jeżeli moglibyście mi doradzić jaki powinien być promień zakrętów u mnie w projekcie jest wewnętrzny promień 7,5 m a zewnetrzny 12,5m na promienie czyli na łuki trace 25m i dlatego prosta ma 55m.Oczekuje porady podłoże jest gliniaste tor na odcinkach prostych będzie pogłębiony -15cm .Z poważaniem projektant toru oraz organizator Zbigniew Ciećwierz

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 7:30 am 

Panie Zbyszku - na podłożu gliniastym nie bardzo można pozwolić sobie na pogłębienie toru - w razie jakichkolwiek opadów woda tam zostanie jak w basenie, a dreny nawet jeśli są - to gliną szybkio się zapychają.

Glina generalnie jest fajnym podłożem, natomiast mokra glina jest dramatyczna. Proponuje ( w miare możliwości) zróżnicować nawierzchnie - (w Szwecji jest taki tor który ma 12 różnych nawierzchni )
Można zerknąc na :
http://www.neobuggy.net/modules/myalbum ... 1336&cid=3
http://www.neobuggy.net/modules/myalbum ... 1334&cid=3
mnie na przykład taki układ podestu sie podoba
http://www.neobuggy.net/modules/myalbum ... 125&cid=33
tor z wywinietymi zakretami :
http://www.neobuggy.net/modules/myalbum ... 148&cid=33

W

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 8:46 am 
Dziękuje Panie Wojtku problem odpływu wody deszczowej zostanie rozwiązany poprzez system kanałów

.Dla mnie pozostaje problem czy łuki toru który ma szerokość 5 m są dobre a może są za duże wtedy prosta była by dłuższa.

Ewentalnie z jakim Biurem mógłbym temat łuków na torze przekonsultować.Pozdrawiam Z.C.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 13, 2006 9:45 am 

Witam
Panie Zbyszku
Z doswiadczenia wiem (projektowałem 2 tory ) ze zbudowanie dobrego toru to kwestia kompromisu miedzy wykorzystaniem całej przestrzeni (wychodza wtedy same nawroty ) a stworzeniem partii szybkich zakrętów .Prosze sie nie przejmowac tym ze traci sie miejsce .Bagus spalinowy nie jest tak zwrotny jak elektryczny i nawrót musi mieć odpowiednia srednice wewnetrzną (7.5 metra jest ok ).
Prosta długosci 55 metrów jest zupełnie wystarczająca dłuzszej nie warto robic bagus ma skrzynie jedna biegowa i nie ma takiej mozliwosci regulacji jak modele płaskie a szerokosc toru 5 metrów to minimum na zakretach moze byc nawet 6 metrów (przynajmiej na koncu prostej ) .Dla przykładu powiem ze szerokosc toru w Rembertowie była 3.80 cm a prosta miała 4.10 m i wielu miało problemy aby sie w nim utrzymać.Wezmie pan pod uwage ze tor o szerokosci 5 metrów z odległosci 30 metrów zweza sie i robi wrazenie wąskiego . Prosze Panie Zbyszku nie zmniejszac szerokosci toru . Natomiast boks o szerokosci 3 metrów to nieporozumienie musi byc waski aby kierowcy nie osiagali w nim naddzwiekowych predkosci 1.5 metra max (metr na przejazd i pół metra na strefe takowania )

Podaje tutaj linki do Francuskich torów :
http://www.rcmag.com/reviews/course/course.htm

Pierrefeu
Boullay Mivoye
Loudun
Bergerac
Reims - Na tym torze odbywały sie w zeszłym roku Mistrzostwa Europy A
Marseille
Auxerre
Tor w Szwecji na którym w 2004 odbywały sie Mistrzostwa Świata kilka rodzaii nawierzchni http://vettebuff.com/miniracing/eng/ind ... ar-eng.htm

W razie jakichkolwiek pytań telefon do mnie 601 82 73 07
Służe radą
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt kwi 14, 2006 7:21 am 
Witam Dziękuje Pawłowi Lipińskiemu zaraz po świętach zrobię spotkanie osób na które też Ciebie zaproszę konsultacje trwają cały czas z grupą W co do pojazdu na tankowanie masz racje.Wczoraj zapadła decyzja że będziemy nawozić ziemie plus gline.Dziękuje za te wyjaśnienia ja nie mam czasu na to .

Z okazji zbliżających się Świąt chciał bym złożyc dla tych wszystkich którzy startują na torach ziemnych i przeprosić za to całe zamieszanie,przesyłam też życzenia dla Waszych rodzin .

Najserdeczniejsze Zyczenia Miłych i Pogodnych Świąt Wielkanocnych przesyła Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 15, 2006 5:17 pm 

Panie Zbyszku proszę o informację w którym miejscu planowana jest budowa toru.
Byłem dziś przejazdem w Michałowicach i nie mogłem nic znaleźć.
Sympatyczna Pani w recepcji hotelowej zna LOK ale nie wie nic na temat miejsca w którym powstanie tor.

Zanim Pan wyjaśni mi czy tor będzie na terenie Hotelu czy za płotem mam prośbę aby było przygotowane miejsce dla zawodników którzy przyjadą samochodami.
Chodzi o to aby nie targać gratów przez kilkadziesiąt metrów.

Z góry dziękuje za odpowiedź
Jeżeli dostalibyśmy do wglądu plan toru to rozwiało by różne wątpliwości

Dziękuje życząc mokrego Dyngusa i spokojnych Świąt
Jacek

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 3:51 pm 
Witam Jacku wszystkie twoje życzenia są uwzlędnione we wtorek przedstawie ostateczną wersje .Wybacz ale to tak samo jak byś się pytał o tor ochroniarza w Blue City. Z poważaniem Z.C.

Ostatnio edytowano Pn kwi 17, 2006 9:57 pm przez Anonymous, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn kwi 17, 2006 4:49 pm 

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
Witam Jacku wsystkie twoje życenia są uwzlędnione we wtorek przedstawie ostateczną wersje .Wybacz ale to tak samo jak byś się pytał o tor ochroniarza w Blue City. Z poważaniem Z.C.

dlatego też wole zasięgnąć informacji u źródła

thx

Tytuł:
PostNapisane: So kwi 29, 2006 5:18 pm 

Postępy w budowie toru w Michałowicach:
www.rcBziom.spec.pl

Tytuł:
PostNapisane: N maja 07, 2006 12:45 pm 
Witam jest już po zawodach - będe robił dokumentacje istniejacych torów zgłoszonych w sezonie 2006 .proszę organizatorów o przesłanie dokumentacji zawierającej ogólny kształt toru OFF Road jego wymiary oraz wyznaczone miejsce na serwis dla zawodników oraz wykaz najbliższych hoteli.
Adres Biuro Zarządu Głównego LOK Wydział Modelarski ul. Chocimska 14 00-791 Warszawa

Tytuł:
PostNapisane: N maja 07, 2006 2:07 pm 

Panie sekretarzu , to chyba jakiś żart . 1-go kwietnia było juz dawno . :D

Tytuł:
PostNapisane: N maja 07, 2006 8:10 pm 

Zbigniew Ciećwierz napisał(a):
Witam jest już po zawodach - będe robił dokumentacje istniejacych torów zgłoszonych w sezonie 2006 .proszę organizatorów o przesłanie dokumentacji zawierającej ogólny kształt toru OFF Road jego wymiary oraz wyznaczone miejsce na serwis dla zawodników oraz wykaz najbliższych hoteli.
Adres Biuro Zarządu Głównego LOK Wydział Modelarski ul. Chocimska 14 00-791 Warszawa

Wszystkie potrzebne informacje dostępne sa na naszej stronie www
http://www.hpi.pl/index.php?lang=pl&kat=7&kat_aktywna=7

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 102 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona