Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 3:06 am

Autor
PostNapisane: N lut 19, 2006 10:23 pm 

mam takie pytanko, jak wyglada sprawa gwarancji jesli kupi sie model na TH, czy przedstawicielstwo HPI w Polsce poczuwa sie do odpowiedzialnosci za gwarancje wystawione przez swoja macierzysta firme, jak to wyglada u innych firm? prosze o odpowiedz i dyskusje oraz moze jakies wasze doswiadczenia w tej materii, zapraszam do udzialu w dyskusji przedstawicieli HPI PL na tym forum

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 20, 2006 9:59 am 

W firmie HPI jest podział na strefy dystrybucji.
Jedną ze stref jest Europa inną USA.
Wiąże się to chociażby z szczegółowymi przepisami obowiązującymi w tych krajach a różniącymi się między sobą zdecydowanie. Zgodnie z nimi produkty sprzedawane w europie powinny posiadać certyfikat do dopuszczający do obrotu CE. Jest to wyraźnie oznaczone na opakowaniu modeli, które sprzedajemy.

Oczywiście dla importu indywidualnego nie ma to większego znaczenia.
Natomiast, jeśli ktoś sprowadza takie produkty z USA i wprowadza je do obrotu na terenie RP a produkt nie ma certyfikatu CE i odpowiednich oznaczeń na opakowaniu – wówczas łamie prawo.
Do póki import poboczny nie stanowi istotnego udziału w rynku nie widzimy powodu, aby robić z tego problem. Natomiast wystarczy wcisnąć jeden guzik, aby zakończyć karierę wszystkich, którzy myślą ze pomijając przepisy obowiązujące w Polsce i europie robią świetny interes. Często w takich przypadkach dochodzi również do łamania przepisów celno skarbowych.
Różnice polegają również na wielu innych szczegółach prawnych i formalnych, o których nie ma sensu tu pisać.

Zacząłem od tego wstępu, aby wyjaśnić, dla czego w Polsce nie jest honorowana gwarancja z USA i odwrotnie. Aby temat wyjaśnić do końca istnieje również podział na poszczególne kraje europy. Gwarancja w Polsce dotyczy produktów kupowanych w sieci dystrybucji HPI Polska. Podobnie jest w Niemczech, Rosji, Czechach itd.

Zasady te ustala HPI Europe a my jako ich przedstawiciel w Polsce je realizujemy.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 20, 2006 11:42 am 

Ajak jest gwarancja tto jakiego typu rzeczy jej podlegają?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 20, 2006 12:23 pm 

pogotomrc napisał(a):
Ajak jest gwarancja tto jakiego typu rzeczy jej podlegają?

ale o co Ci konkretnie chodzi?

może spróbuj zadać pytanie w sposób zrozumiały.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 20, 2006 12:41 pm 

Kt óre części podlegają gwarancji?

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 20, 2006 6:47 pm 

Tak gwarancja nie obejmuje modelu a ma obejmować części??!!

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 20, 2006 8:42 pm 

Modele HPI objęte są gwarancją od ukrytych wad fabrycznych.
GWARANCJI NIE PODLEGAJĄ:
- typowe zużycie eksploatacyjne
- uszkodzenia mechaniczne
- używanie modelu niezgodnie z instrukcją
- użytkowanie modelu w nieodpowiednim miejscu
W przypadku konieczności reklamowania produkt należy dostarczyć do sprzedawcy wraz z dokumentem sprzedaży. Każdy przypadek jest rozpatrywany indywidualnie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 20, 2006 8:55 pm 

No właśnie o to mi chodziło :-D dzięki

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 24, 2006 4:22 am 

Rozumiem, ze moze was denerwowac masowe sprowadzanie modeli z USA czy z innego miejsca w celach zarobkowych ale zaden wasz tajemniczy guzik nie zabroni mojej cioci w USA przyslac modelu moim synom pod choinke. Swoja droga ten guzik jest dosc interesujacy, tzn. jego umiejscowienie i nacisk jaki wywierac moze na przesylki z zagranicy ale zostawiam to bez komentarza. Ja mam problem jednostkowy, mam rodzine w stanach i moze bym ich poprosil o przyslanie modelu ale martwi mnie brak gwarancji tutaj. Po przeliczeniu kosztow wysylki i calej zabawy roznica staje sie nie za duza i nie wiem czy to warte zachodu. Gdyby wasza gwarancja faktycznie dawala zabezpieczenie to chyba warto by bylo zrezygnowac i kupic w Polsce nawet jesli sie ma mozliwosc sprowadzenia z zagranicy. Dlatego zalozylem ten temat. Prosze o przykladowe i bardziej szczegolowe opisanie kiedy mozna liczyc na gwarancje a kiedy jej realizacja bedzie odmowna.
Pierwszym moim modelem wiele lat temu byl T-Maxx kupiony w Polsce. Mialem w nim problem (znany tu wszystkim) z one-wayem. W silniku z tylu jest tuleja w ktorej kreci sie wal. Po pewnym czasie robi sie tam nieszczelnosc i do one-way przedostaje sie paliwo. Odparowuje nitro i na łozysku zostaje sam olej. Wtedy zaczyna sie to łozysko slizgac na walku zamiast zaciskac w jednym kierunku podczas rozruchu. Problem wielu modeli. Chcialem to reklamowac wtedy ale nic nie wskurałem a uwazam ze jest to do dzis duzy problem wiekszosci modeli i nadal sie z tym nic nie robi. Czy taki "burak" jest przez HPI PL uznawany przy reklamacji czy uwazacie, ze to wina kupujacego, ze silnik jest nieszczelny? Z tego co wiem w savage ten problem tez wystepuje nagminnie. Prosze o odpowiedz na moim przykladzie, a moze jakies inne przyklady z zycia wziete i zachecajace do posiadania (lub nie) waszej gwarancji.

Z gory dzieki za odpowiedzi.

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 24, 2006 12:08 pm 

Xylo napisał(a):
Rozumiem, ze moze was denerwowac masowe sprowadzanie modeli z USA czy z innego miejsca w celach zarobkowych ale zaden wasz tajemniczy guzik nie zabroni mojej cioci w USA przyslac modelu moim synom pod choinke. Wyrażnie napisałem że Swoja droga ten guzik jest dosc interesujacy, tzn. jego umiejscowienie i nacisk jaki wywierac moze na przesylki z zagranicy ale zostawiam to bez komentarza. Ja mam problem jednostkowy, mam rodzine w stanach i moze bym ich poprosil o przyslanie modelu ale martwi mnie brak gwarancji tutaj. Po przeliczeniu kosztow wysylki i calej zabawy roznica staje sie nie za duza i nie wiem czy to warte zachodu. Gdyby wasza gwarancja faktycznie dawala zabezpieczenie to chyba warto by bylo zrezygnowac i kupic w Polsce nawet jesli sie ma mozliwosc sprowadzenia z zagranicy. Dlatego zalozylem ten temat.

Pytałeś, więc odpisałem Ci, jaka jest sytuacja prawna w naszym kraju, jeśli chodzi o sprowadzanie w celach zarobkowych i wprowadzanie towaru do obrotu na terenie RP, bo wiąże się to ściśle z tematem gwarancji.
Chyba nie czytasz dokładnie, bo napisałem również ze ta opinia nie dotyczy importu indywidualnego. Jeśli decydujesz się na zakup zagranicą to twoja decyzja. Masz do tego prawo.
Mam nadzieję ze to wyjaśnienie jest wystarczające w kwestii nie obejmowania gwarancją modeli importowanych z zagranicy.

Xylo napisał(a):
Prosze o przykładowe i bardziej szczegółowe opisanie kiedy mozna liczyc na gwarancje a kiedy jej realizacja będzie odmowna.

Tak jak pisałem wcześniej powód uszkodzenia modelu lub jego części jest na tyle złożony ze jedynym słusznym rozwiązaniem jest indywidualne rozpatrzenie każdego przypadku.

Xylo napisał(a):
Pierwszym moim modelem wiele lat temu byl T-Maxx kupiony w Polsce. Mialem w nim problem (znany tu wszystkim) z one-wayem. W silniku z tylu jest tuleja w ktorej kreci sie wal. Po pewnym czasie robi sie tam nieszczelnosc i do one-way przedostaje sie paliwo. Odparowuje nitro i na łozysku zostaje sam olej. Wtedy zaczyna sie to łozysko slizgac na walku zamiast zaciskac w jednym kierunku podczas rozruchu. Problem wielu modeli. Chcialem to reklamowac wtedy ale nic nie wskurałem a uwazam ze jest to do dzis duzy problem wiekszosci modeli i nadal sie z tym nic nie robi. Czy taki "burak" jest przez HPI PL uznawany przy reklamacji czy uwazacie, ze to wina kupujacego, ze silnik jest nieszczelny? Z tego co wiem w savage ten problem tez wystepuje nagminnie. Prosze o odpowiedz na moim przykladzie, a moze jakies inne przyklady z zycia wziete i zachecajace do posiadania (lub nie) waszej gwarancji.

Czytaj jak wyżej. Nie gniewaj się, ale wystarczająco jasno określiłem nasze stanowisko w tej sprawie i nie będę prowadził teoretycznych rozważań, co by był gdyby. A jeśli masz problem z T-Maxxem to powienieś zapytać inną firmę.