na poczatku chcialbym sie usprawiedliwic na wypadek gdyby okazalo sie, ze temat walkowany byl 100 razy - mam za malo czasu zeby grzebac w archiwum - jesli tak jest - to sorry

....
do rzeczy: kupilem ladowarke jak w temacie - bez robienia wczesniej specjalnego wywiadu (mysle ladowarka, to ladowarka wystarczy, zeby ladowala NiMh-y i NiCd-y i sama sie wylaczala kiedy trzeba). mily pan w sklepie modelarskim powiedzial, ze niezla ladowarka za rozsadna cene to Hitec (moze tak jest, a moze innych nie mial?).
w instrukcji napisane jest, ze mozna ladowac pojedyncze pakiety (do 8,4 V) lub dwa pakiety (rowniez do 8,4 V) rownoczesnie - jednak na rysunku pokazane jest tylko szeregowe podlaczenie pakietow.
I tu pytania:
1. nie pamietam ze szkoly, ale na "chlopski rozum" wydaje mi sie ze przy szeregowym podlaczeniu pakietow natezenie ladowania powinienem pozostawic takie samo jak dla pojedynczego pakietu - czy tak?
2. ladowarka pozwala jedynie na reczne sterowanie natezeniem, a sama dobiera napiecie - rozumiem, ze przy szeregowym podlaczeniu pakietow sama podwoi ona napiecie ladowania?
3. zastanawiam sie czy nie mozna byloby podlaczyc dwoch lub wiekszej ilosci pakietow (3, 4) jednoczesnie - z tym, ze rownolegle?
Instrukcja ani nie zabrania, ani nie pozwala na rownolegle podlaczanie pakietow (domyslam sie, ze musza one byc "takie same"). Czy widzicie jakies przeciwwskazania?
Rozumiem, ze przy rownoleglym podlaczeniu pakietow mozna odpowiednio zwiekszyc natezenie ladowania, natomiast napiecie pozostawic takie samo jak dla jednego pakietu (lub - tak jak w moim przypadku, miec nadzieje, ze ladowarka to zrobi sama).
Mam trzy identyczne pakiety, b. malych akumulatorkow NiCd: 110 mAh - nie byloby wiec wielkim wysilkiem dla mojej ladowarki nawet gdybym wszystkie trzy chcial naladowac rownoczesnie - domyslam sie, ze nie moge zrobic tego podlaczajac pakiety szeregowo, bo ladowarka ma zapewne ograniczony zakres napiecia ladowania (3 x 7,2 dalo by ok. 22 V), natomiast przy podlaczeniu rownoleglym wystarczyloby 7,2 V, natomiast natezenie - nie jak przy jednym 0,2 A tylko, powiedzmy 0,6 A (max. wydajnosc ladowarki to 3A). Co o tym myslicie?