Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pt kwi 24, 2026 1:07 am

Autor
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 5:37 pm 

Witam wlasnie przegladalem strone firmy O.S. Max i zastanowilo mnie kilka ciekawych rozwiazan zastosowanych w kilku ich produktach.

Po pierwsze http://www.osengines.com/engines/osmg2091.html silnik 4-suwowy do modeli w skali 1:10. czy ktos wie jaka przewage maja nad silnikami 2-suwowymi? Sa latwiejsze w regulacji? lepiej sie spisuja? jesli chodzi o moc w KM to cienko to wyglada 4,4ccm a jedynie 0,5KM moze nadrabiaja to momentem obrotowym? poza tym jak to zmiescic do modelu 1:10? Do modelu typu Savage itp. moze by sie to zmiescilo ale do torowki?

Po drugie http://www.osengines.com/engines/osmg0680.html to rozwiazanie mnie poprostu zachwycilo :) miniaturowa i uproszczona wersja komputera sterujacego silnikiem z samochodow 1:1! Jesli dobrze zrozumialem to dzila to identycznie jak w normalnych autkach czyli silnik sam sobie dobiera ilosc niezbednego paliwa do pracy co rowna sie koniec problemow z regulacja - poprostu genialne! szkoda tylko ze dostepne tylko w silnikach lotniczych (ciekawe dlaczego?). Pomijam takze fakt iz sa takze silniki z wbudowanymi pompami paliwowymi. Jest jednak nadzieja ze skoro wypuscili 4-takt dla silnikow samochodowych i heli to byc moze juz za pare latek komputerki pokladowe trafia takze i do innych jednostek napedowych w tym takze do samochodowych.

Jedyne co zostalo to trzymac kciuki i cierpliwie czekac :) !

Moze ktos z was ma "cynk" kiedy i jakie silniczki tego typu trafia na rynek? Znacie moze innych producentow proponujacych podobne rozwiazania?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 6:08 pm 

bedzie napewno tak jak w samochodach 1:1, czyli silnik bedzie mniej kopcil, bedzie cichszy, mniej palil, i bedzie mial wyzszy moment obrotowy.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 6:55 pm 

Cena też będzie napewno wyższa i to dużo. A dlaczego komputerek tylko w silnikach lotniczych?- odpowiedź jest dość prosta. Owy sprzęcik ma 23ccm pojemności, czyli jest przeznaczony do dużych modeli, które zazwyczaj kosztują majątek. Jeżeli w aucie zgaśnie ci silnik nic raczej się nie stanie, ale w samolocie za kilka tysięcy może to byc bardzo bolesne dla kieszeni (dlatego lepiej mieć pewność, że elektronika czuwa).

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 7:01 pm 

W smiglowcach moze byc jeszcze bardziej bolesna szczegolnie ze nie na kazdej wysokosci da sie bezpiecznie wykonac autorotacje a samolot moze jeszcze leciec slizgiem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 8:30 pm 

Co do silników 4-suwowych to nie jest to taka aż nowości. Jedyne co wiem i co wyczytałem kiedyś o konwersji HPI R40 na taki silnik to to, że mają ogromną przewagę przy ruszaniu. Jak sinlik 2-suwowy postoi troche na wolnych obrotach i szybko dostanie porcję paliwa to może się zalać. W 4-suwach tego podobno nie ma. To tyle co wiem na ten temat :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 11:10 pm 

tak, no i silniki 4 suwowe mają sterowany wlot prze walek rozrządu ewentualnie zawory obrotowe (ale to baaaaaardzo rzadko) no i dzieki temu mozna ustwic go tak zeby juz przy niskich obrotach mial duzy moment a moc troszke wyzej. to jest przewaga. A teraz wada: zobaczcie po pierwsze na cene po drugie to są dosyc skomplikowane silniki, wykozystują wysoką technologie w produkcji i niekture czesci wymagają obróbki ręcznej. A poczekajcie az zrobią wersje czterozaworową... hu hu, wtedy to będzie :) albo zawory elektromagnetyczne

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 31, 2006 11:28 pm 

a może jakiś biturbo :twisted: :twisted: :twisted:

Pozdrawiam Adam

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 11:10 am 

a ja bym chcial aby wreszcie rozwiazali sprawe uszczelnien w wanklu... te silniki maja najlepszy stosunek mocy do pojemnosci i masy samego silnika... a pojawienie sie turbosprezarek do 4stukow to kwestia czasu... jak robia miniaturowe kompresory mechaniczne to turbinki tez powinny sie pojawic... a moze juz sa... :)

edit: co do 4 zaworowych silnikow to, jesli mnie pamięc nie myli, to zdaje sie dawno temu widzialem w czeskim modelarzu pokazany prototyp silnika 4 zaworowego, z dwoma wałkami w głowicy napedzanymi paskiem zebatym... chyba dzieło Enya...

Pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 5:23 pm 

4 suwy maja maja mniejsza moc, silnik powiedzmy za 300$ 2 suw, dostarcza ma ok 3.0hp przy 30.000 i wazy ok 450gramow, w tej samej cenie silnik 4 suwowy ma moc 2 hp przy ok 10.000 i wage ok 1000g ( oraz 3-4 krotna pojemnosc) bo przy tej samej pojemnosci np ok 4-5 cm3 - 4 suwowe silniki dostarczaja nam 0.5 kucyka, mamy tu jeszcze problem chlodzenia, bo wiekszosc 4 suwow jest robiona pod wzgledem samolotow

Team Losi LST w/ LRP 28, Sportwerks Mayhem w/ 26, TA TC3 w/ os 18, Team Losi Mini-T w/ cobalt 14T, tyle zostalo po uszczuplaniu :(

http://www.putfile.com/spinacz_nyc/

Tytuł:
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 5:36 pm 

Gr4N4c1K napisał(a):
a ja bym chcial aby wreszcie rozwiazali sprawe uszczelnien w wanklu... te silniki maja najlepszy stosunek mocy do pojemnosci i masy samego silnika...

W wanklach może i tak jest ale to jest inny przelicznik, chociaż wielki plus dla nich w modelu bo małe wibracje a to o wiele polepszy zachowanie w locie.

A turbo sprężarki do modeli już są (to kierowane jest do badyla)
http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=11606

A te silniki 4-suwowe... jak dla mnie gites sprawa :) dobre wykorzystanie palwa, dobry wykres mocy itp. :D

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 03, 2006 1:48 pm 

Szczerze mówiąc, to nie wiem po co 4 takty. W 1:1 jest to spowodowane wymogami ekologów, oszczędnością itp. W przypaku modeli nie sądzę by chodziło o ekologię (ile też może nasmrodzić taki samochodzik :-), no chyba że o czymś nie wiem ) lub o ekonomię (tanie jest nitro, przynajmniej dla zachodu, a to oni dyktują warunki). Może dla sportu? Bo można?
2 takty przy tej samej pojemności są silniejsze i lżejsze niż 4 takty, osiągają wyższe predkości obrotowe, mniej skomplikowane, a co za tym idzie mniej awaryjne. Podam przykład ze sportu. W wyścigach motocyklowych najsilniejszą klasą swego czasu była klasa 600 (czy też 500), oczywiście 2T. Władze sportowe chcąc dać szansę 4T wprowadziły przepis, że z 600 2T mogą startować 1000 4T i tak po niedługim czasie całkowicie wyeliminowano 2T (mogłem coś pokręcić, ale coś koło tego było).

Jarecki

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 03, 2006 1:54 pm 

jarecki_b12 napisał(a):

ciach

(mogłem coś pokręcić, ale coś koło tego było).

Jarecki

oj i to bardzo... :D

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 03, 2006 2:13 pm 

Gr4N4c1K napisał(a):
jarecki_b12 napisał(a):
ciach
(mogłem coś pokręcić, ale coś koło tego było).
Jarecki

oj i to bardzo... :D
pozdrawiam

Ale tylko z tymi wyścigami moto :D 2T i tak mocniejsze i lepsze od 4T :D Przynajmniej do sportu.

Jarecki