Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn maja 18, 2026 5:46 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 27, 2006 11:00 pm 

dziękuję za odpowiedż więc kupie LRP

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 27, 2006 11:06 pm 

Jacku powiem ci szczerze ze jak do tej pory wierzylem mocno w ta impreze ale tak na prawde co raz wiecej zaczynam miec argumentow zeby przyjechac i ... sobie popatrzec. To jest eliminacja do MP i skoro na poprzednich nie bylo tego typu zakazow to uwazam bez podstawne wprowadzanie ich teraz. gdyby to byly zawody GP to jeszcze bylbym w stanie sie czesciowo z tym zgodzic. Ale tu przesadziles moim zdaniem. Po za tym jezdze juz troche na zawody i nie raz byly organizowane w roznych halach, serwisy byly w klasach i nigdy nie czulem zadnego smrodu od plynow wchodzac na zawody.

Powiem jeszcze jedno. Jacek jak ty to oceniles czy dany plyn smierdzi. Czy twoj nos zostal komisyjnie zaakceptowany do badania "poziomu smrodu plynow do opon"? Powiedz mi na jakiej podstawie stwierdzasz ze dany plyn smierdzi albo nie. I zeby byla jasnosc nie pisze tu w zaden sposob ironicznie tylko chodzi o powage sytuacji. dla mnie pewnie rzeczy nie smierdza a dla ciebie moga smierdziec (rzecz kazdego gustu) ale nie w ten sposob chyba zalatwia sie takie sprawy tak jak nie bada sie modeli ktory jest ladniejszy i na oko lzejszy albo ciezszy.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 27, 2006 11:13 pm 

Marcin Derewiński napisał(a):
Jacku powiem ci szczerze ze jak do tej pory wierzylem mocno w ta impreze ale tak na prawde co raz wiecej zaczynam miec argumentow zeby przyjechac i ... sobie popatrzec. To jest eliminacja do MP i skoro na poprzednich nie bylo tego typu zakazow to uwazam bez podstawne wprowadzanie ich teraz. gdyby to byly zawody GP to jeszcze bylbym w stanie sie czesciowo z tym zgodzic. Ale tu przesadziles moim zdaniem. Po za tym jezdze juz troche na zawody i nie raz byly organizowane w roznych halach, serwisy byly w klasach i nigdy nie czulem zadnego smrodu od plynow wchodzac na zawody.

Powiem jeszcze jedno. Jacek jak ty to oceniles czy dany plyn smierdzi. Czy twoj nos zostal komisyjnie zaakceptowany do badania "poziomu smrodu plynow do opon"? Powiedz mi na jakiej podstawie stwierdzasz ze dany plyn smierdzi albo nie. I zeby byla jasnosc nie pisze tu w zaden sposob ironicznie tylko chodzi o powage sytuacji. dla mnie pewnie rzeczy nie smierdza a dla ciebie moga smierdziec (rzecz kazdego gustu) ale nie w ten sposob chyba zalatwia sie takie sprawy tak jak nie bada sie modeli ktory jest ladniejszy i na oko lzejszy albo ciezszy.

i tu pole do popisu ma komisja sędziowska.
ja poddalem pomysl. został zaakceptowany.
realizacja na zawodach - przedstawiciele LOK i PKMS

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 27, 2006 11:25 pm 

Jacek Żurek napisał(a):

Najlepiej wymyslić coś :wink: a egzekwowanie zwalić na innych - przecież za to się im placi- prawda?
Ciekawy jestem kto będzie mial nosa do wąchania.
Co do soków i innych wynalazków to w jednej kwestii masz racje. Modelarstwo samochodowe zchodzi na takie psy , wszyscy tylko kupują i nic nie myślą, nie kombinują, nie eksperymentują. Proponuję kupić zestaw Mlodego Chemika i zaczynać od początku, profesjonalne podejście do zawodów .
Zazwyczaj te plyny do opon które są bezwonne są do opon gumowych, zapachy kwiatowe także śmierdzą.
Nie wypowiadam sie więcej w tym temacie i życzę udanej imprezy i wysokich osiągnięć sportowych.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 28, 2006 1:27 am 
Raflee

Nie wiem czy sie ktos juz o to pytal, ale gdzie ma byc podest na tym torze? Bo on ma taki ksztalt, ze albo podest bedzie tak daleko, ze zawodnicy micro nie beda widziec swoich modeli jak beda na 2 koncu toru, albo bedziemy jezdzic prosta pod kontem...

A bedzie kontrola techniczna? (taka z prawdziwego zdarzenia... mierzenie, wazenie i sprawdzanie silnikow - szczegolnie w standardzie, czy nie ma lozysk... bo czasami mam wrazenie, ze taka kontrola jest bardzo potrzeba :P)

Tytuł:
PostNapisane: So sty 28, 2006 1:34 am 

Artur Dzierzęcki napisał(a):
Jacek Żurek napisał(a):

Najlepiej wymyslić coś :wink: a egzekwowanie zwalić na innych - przecież za to się im placi- prawda?
Ciekawy jestem kto będzie mial nosa do wąchania.
Co do soków i innych wynalazków to w jednej kwestii masz racje. Modelarstwo samochodowe zchodzi na takie psy , wszyscy tylko kupują i nic nie myślą, nie kombinują, nie eksperymentują. Proponuję kupić zestaw Mlodego Chemika i zaczynać od początku, profesjonalne podejście do zawodów .
Zazwyczaj te plyny do opon które są bezwonne są do opon gumowych, zapachy kwiatowe także śmierdzą.
Nie wypowiadam sie więcej w tym temacie i życzę udanej imprezy i wysokich osiągnięć sportowych.

Artur
bez urazy przyszło mi jedno powiedzenie na myśl
"jedni lubią pomarańcze a inni jak im nogi śmierdzą"

wiem bardzo dobrze ze e12 i e18 nie pojedzie bez plynów smierdzacych
ale rownoczesnie wiem
ze jak bedzie smród to beda to osatnie zawody.wlasciel BC nie jest zainteresowany juz robieniem zawodow w tzw. "lochu" tam gdzie byly poprzednie.

dlatego wole sie zabezpieczyc i powiedziec juz o plynach do opon niz na miejscu mam dyskutowac na ten temat. postaw sie mojej roli. chcemy jak najlepsze zawody. to ze jest to eliminacja MP to decyzja LOK. po raz kolejny prosze nie mieszac w to ATA

dziekuje i licze na dalsza dyskusje
mimo wszystko Twoje uwagi sa dla mnie bardzo cenne

Tytuł:
PostNapisane: So sty 28, 2006 1:43 am 

Rafał Malczyński napisał(a):
Nie wiem czy sie ktos juz o to pytal, ale gdzie ma byc podest na tym torze? Bo on ma taki ksztalt, ze albo podest bedzie tak daleko, ze zawodnicy micro nie beda widziec swoich modeli jak beda na 2 koncu toru, albo bedziemy jezdzic prosta pod kontem...

A bedzie kontrola techniczna? (taka z prawdziwego zdarzenia... mierzenie, wazenie i sprawdzanie silnikow - szczegolnie w standardzie, czy nie ma lozysk... bo czasami mam wrazenie, ze taka kontrola jest bardzo potrzeba :P)

Rafał
witam po dłuższej nieobecności

postaram sie odpowiedziec na Twoje pytania
niestety nie znam wszystkich odpowiedzi gdyż nie zostały jeszcze podjęte decyzje

1. podest ma mieć wysokość od 1,5 m do okolo 3,5 m
poniewaz duzo ludzi narzekalo ze byl za niski ten co bedzie ma spelnic wasze oczekiwania

2. miejsce podestu nie jest do konca ustalone
bedzie to na łączeniu dwóch prostych tam gdzie krzyzuje sie litera L
albo bedzie to na zewnatrz i wysokość około 1,5 m
albo od wewnatrz i wysokość jakies 2,5 do 3,5 m

3. co do micro moze byc problem bo tor bedzie naprawde duzy
wprew temu co przytaczali czytelnicy

4. kontola techniczna bedzie prowadzona przez ekipe sedziowska PKMS i LOK
nie chce opisywac co i jak gdyz nie lezy to w moich kompetencjach

dziękuje

Tytuł:
PostNapisane: So sty 28, 2006 1:59 am 

.

Ostatnio edytowano Cz cze 05, 2014 11:04 pm przez Daniel Słomski, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: So sty 28, 2006 3:12 am 

Daniel Słomski napisał(a):
Jacek skoro wiesz że modele E18 i E12 nie pojada bez smarowania opon to jak ty sobie wyobrażasz nasz start w tej klasie?? I jak sobie wyobrazasz to że będą to zawody na najwyższym poziomie jak modele nie będa się trzymać??

Rozumiem że mozna zakazać stosowania śmierdziuchów do modeli DTM. Tam spokojnie można zastosować płyn nie śmierdzący ale nie w E18 i E12. Ja bym proponował żeby ten zakaz ominął te dwie klasy!!!!!!!!!!!!!

Decyzja nie zalezy ode mnie. Jutro postaram sie to definitywnie załatwic.
Jako zawodnik wiem ze nie ma jazdy bez plynów.

Jako zawodnik wiem że na Mistrzostwach Europy EFRA w klasie E10 które z tego co pamiętam kilka lat temu odbyły sie w Danii zakazano używania śmierdzących płynów. Zaraz po zawodach Jacek Lipiec pokazywał mi opony i płyny na jakich sie jezdziło.

Klika lat po tych zawodach Marcin Mazurek (najlepszy, najbardziej utytuowany polski zawodnik) był na zawodach LRP w Niemczech. Tam dostał upomnienie, że opony zostały posmarowane złym płynem. Nie dyskutował z ekipą sędziowską i poszedł do toalety zmyc smród z opon. Oczywiście jest to bardzo trudne.

Jako współpracownik ATA, współorganizator zawodów chce aby nie było w zamkniętym pomieszczeniu zapachu który nie wszystkim pasuje. Rozumiem, że sa osoby którym zapach płynu do opon odpowiada. Część z Was pewnie takie opony trzyma w domu na wierzchu. Dla mnie jest to smród.

Przy okazji poprosiłem kilku zawodników o analize problemu w odniesieniu do przepsiów EFRA. Chciałbym się dowiedzieć co na ten temat mówią przepisy EFRA, zgodnie z którymi rozgrywane sa zawody w Polsce.

dziękuję
Jacek Żurek

Tytuł:
PostNapisane: So sty 28, 2006 10:54 am 

witam
przepraszam ze sie wtrącam w dyspute o smrodkach , i o tym ze nie bedzie slychac co sedzia mowi ( naglosnienie ) no i ze nie bedzie slychac komunikatow o starcie bedac w serwisie - bo kupujacy zagluszą zawody i bedzie tłok i tym podobne

okolo miesiąc temu były zorganizowane w tym miejscu pokazy ( przy fontannie ) jezdzilem TNXem ( spaliniak ) i torówkami XBG ( spaliniaki )
czasami nie słyszałem silnika - nie ze względu na kupujących ale na prowadzacego który strasznie głośno komentował jazde spaliniaków !!!! pozatym cale Blu City jest naglosnione wiec w serwisach tez bedzie raczej slychac - nie jest to typowy sklep ( supermarket ) gdzie ludzie walą z koszykami bo własnie jest wyprzedaz na dziale majtek (jest supermarket Piotr i Pawel ale w oddaleniu) - jest to raczej galerja z drogimi sklepami a fontanna jest usytuowana pod kopułą która ma wysokosc 5 pietrowego budynku !!! wiec kwestia smrodu ze spalin właściwie nie istniała .... jezdziłem TNXem nadwyraz smrodzącym przez dwadzieścia minut z przerwami 6 godzin przez dwa dni - nikt z oglądających nie zatykał nosa ( wiec moze cala sprawa smrodu jest nieco "rozdmuchana" ale nie chce sie mieszac za bardzo Jackowi bo to on sie męczy z organizacja ) - (ja mam tylko doswiadczenia z pokazów) co do zagladania przez ramie i tłoku - tak jak pisalem to nie supermarket - na przeciwko jest EMPIK i sklep dla dzieci z zabawkami - duzy i raczej drogi pozatym sklep dla zwierzaków drogi :-) kwiaciarnia - jakies porcelany tez nie po 4 złote ( nie pije tu do nikogo że jest drogo - tylko ze nie ma spektakularnych wyścigów z koszami po DVD za 50 zeta ) ludzi nawet w niedziele nie jest dużo ( no chyba ze zwalą tłumy widzów na zawody a naprawde wysokość kopuły nad głowami tworzy świetny "komin" wentylacyjny !!!! moim skromnym zdaniem to ze pozyskano sponsorow ( obiadek + nagrody ) powinno zachęcac nas do wyjscia z ukrycia ( wiem wiem sa hale i tp ale byly rozmowy ze szkolami nie o zawodach ale o pokazach i skonczylo sie na niczym ) tu jestesmy w CENTRUM - obok stacja PKP i Dworzec autobusowy - komunikacja miejska !!! żarełko pod nosem - cieplo - serwisy w lekkim oddaleniu ale w 100% ochrony ( sorki - nigdy niema 100% pewnosci - mi na zawodach gdzie nie bylo publicznosci zginela grzalka - bzdet ale wkurza - nawet sedzia dał ogloszenie przez negafon i sie nie znalazla - moze ktos sie pomylił !! ) - przechadzajaca sie ochrona - Harcerze do pomocy - moze dajmy organizatorom troszke zaufania - przeciez nikt nie chce zrobić zawodnikom na złośc zeby bylo jak najgorzej - wiem ze czasami sa bzdury ale niestety mieszkamy w polsce i kasy nie ma na wszystko takiej jak na przyklad w niemczech - organizacji tez ale jesli jest czlowiek ktory dwoi sie i troi zeby wypromowac modelastrwo ( chodzi biega - pozyskuje sponsorow - stara sie wypromowac modelarstwo za wszelka cene ) przypina mu sie latke czlowieka ktory na MP chce sie dorobic i zwiekszyc sprzedaz ( oczywiscie kazdy chce zarobic - ale inne sklepy TYLKO sprzedaja - a tu jeszcze praca z mlodzieza - darmowy tor - pokazy a i tak zle !!! ) oczywiscie on sam tego nie robi - LOK i PKMS sa organizatorami ale zawody sa raz w Blu City a sklep stale - pomysl sciagniecia Japoncow tez zostal wysmiany - to w sumie co my chcemy !!!!!
TORÓW na pustkowiu - ostatnio sie scigalismy w Nowym Targu - teren podmokly - buty przemoczone - tor niedokonczony - zero publicznosci ( nie krytykuje - bo sie nameczyli z budowa ) ale czy o to chodzi zeby RC bylo na obrzezach miast z dala od publicznosci i tylko dla zawodnikow !!!

pozdrawiam i czekam na GROMY !!!!![/list][/code]

Tytuł:
PostNapisane: So sty 28, 2006 11:55 am 

Jeśli podest będzie w środku litery L to chyba zawodnicy będą sobie zasłaniać bo będą musieli zrobić obrót o 90 st.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 28, 2006 12:24 pm 
Raflee

moze jakis polokragly bedzie ;)
wg mnie ten probjekt toru pasuje zmienic - bo bedzie naprawde powazny problem z podestem.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 28, 2006 12:30 pm 

...jak ty to oceniles czy dany plyn smierdzi.czy...nos zostal komisyjnie zaakceptowany do badania "poziomu smrodu plynow do opon"?...na jakiej podstawie stwierdzasz ze dany plyn smierdzi albo nie...dla mnie pewnie rzeczy nie smierdza a dla ciebie moga smierdziec (rzecz kazdego gustu)...

Menelowi na melinie również nie przeszkadza, że śpi w towarzystwie własnych odchodów i porozlewanego denaturatu - oczywiście jest to tylko rzecz "gustu" - także higieny i kultury osobistej.
Tyle, że zawody w BC mają odbyć się w miejscu publicznym - zatem muszą obowiązywać powszechnie akceptowane normy społecznego zachowania.
=============================================================
Jacek Żurek napisał(a):
...co na ten temat mówią przepisy EFRA...

Zakaz używania agresywnych środków smarujących, stosowany również za granicą, nie wziął się z sufitu, a jedynie z troski o ekologiczność sportu.
Przepisy EFRA - APPENDIX 3 - ELECTRIC TRACK CARS - GENERAL RULES w punkcie 7.20. powiadają:
"A list of allowed substances will be published with entry form" - co oznacza, że organizator w informatorze o zawodach może umieścić informację o dopuszczonych środkach smarujących, i dalej:
"Only odourless tyre cleaners or traction additives will be allowed by Race Organizer for 1/10th. Known non-approved additives must be notified on entry forms" - co nie wymaga żadnego komentarza.
Następnie w punkcie 10.8. w części dotyczącej klasy E-12 jest:
"Odourless additives only - Corally TC2 (Jack the gripper) - LRP Traction - Orion Foam TQ. Any other can be added to the list by request and once checked by the Section Chairman as being ok" - Jacek jako jeden z organizatorów właśnie podał w/w srodki we wcześniejszym poście do wiadomości zawodnikom.
Ponadto Janusz słusznie zauważył, że nad torem jest 5-piętrowa kopuła nad fontanną, działająca jak wentylator - tylko, że "zapach" będzie docierał do wyższych kondygnacji - o czym należy pamietać, jak również o tym, że boxy dla zawodników będą znajdować się przy pasażu dla klientów centrum.
Podestem dla zawodników bedzie antresola nad fontanną, z której jest dobra widoczność na cały tor - sprawdziłem to podczas konsultacji z organizatorem - zatem "zapach" z opon mogą "poczuć".
Zakaz stosowania ostrych zapachowo środków smarujących jest więc oczywisty.
=============================================================
Są jeszcze dwa problemy, mające związek z dyscypliną zawodników - zawody rozgrywane są w szczególnym miejscu publicznym, gdzie widzowie są najostrzejszymi cenzorami zawodników:
- pobieranie i zdawanie transponderów i nadajników,
- stawianie się na serwis,
czego wynikiem jest zbyt częste upominanie przez nagłośnienie i co rozmywa sportowy obraz imprezy z punktu widzenia publiczności.
Jeśli wszyscy zawodnicy będą przestrzegać swoich obowiązków, wynikających z przepisów, to zawody w BC bedą mogły być udane.

Ostatnio edytowano So sty 28, 2006 1:03 pm przez Jan Matukin, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: So sty 28, 2006 12:37 pm 
Odpowiadam według projektu opracowanego przez Patryka Raczyńskiego podest (miejsce dla zawodników sterującymi modelami) jest przewidziane na półpiętrze nad fontanną z wyłączeniem schodów dla publiki.Woda na czas zawodów zostanie spuszcona po prawej stronie w fontannie przewdzine jest miejsce na zdawanie modeli oraz aparatur sędziowie z urządzeniem AMB-RC też będą w Fontannie tylko pod scianą pod zawodnikami.Tor oraz w.w szczegóły zostały omówione i przedstawione Panu Janowi Matukinowi sędziemu głównemu podczas spotkania w Blue City i zostały zaprobowane.
P.s miejsce na serwis 100 m od toru trwają rozmowy o zapewnieniu odpowiedniego nagłośnienia.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 28, 2006 7:46 pm 
Koledzy zawodnicy bezwzględne przestrzeganie zakazu używania pachnących płynów jest warunkiem organizacji zawodów.Jeżeli któryś z Was ma zamiar nie przestrzegać zakazów:
TO PROSZĘ NIE ZGŁASZAĆ SIĘ NA TE ZAWODY A teraz wyjaśniam może zaistnieć możliwość przemieszczenia zapachów na najwyższe piętro gdzie w tym czasie przebywa obsługa oraz klijenci i nagle zaczną mdleć ekspendientki lub klijenci za chwilę mamy karetki pogotowia i prokuratora oraz olbrzymie straty w Blue City.Ale tak nie musi być jeżeli jesteście w stanie zrozumięć że tu żarty się kończą

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 197 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14  Następna strona