Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N lip 26, 2026 12:18 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 25, 2006 10:35 pm 

no to moze jakies prototypy,w które trezba by było włozyc duzy pracy w usztywnienie i zabezpiecznie przed spalinami...(a koledze wyzej chodzi o zrobienie łatwego modelu:) ) ale tak normalnie to nie były to robione... :] bo to naprawde bardzo ciakwe ze takie cos jest... chciałbym to widziec i jak odpalaja silniki... :D a moze pomyliłes sie i to były silniczki na CO2 ? wyglądaja podobnie :P Podrawiam

gawron89@o2.pl

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 25, 2006 10:46 pm 

A oto dowód: http://alexrc.com/ipw-web/bulletin/bb/v ... php?t=3942

Pozdrawiam Adam

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 12:00 am 

Gawron nie cwaniakacz!
Zle Ci sie wydaje, sa modele spalinowe z depronu i dobrze sobie zyja.
I kolejna sprawa deron bardzo dobrze znosi drgania.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 9:24 am 

ja tez zajmuje sie samolotami :D Aktualnie robie na modelarni cos a'la Gawron :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 9:47 am 

"wkleiłem do niego troche sklejki w boki i spód dla wzmocnienia przed tymi drganiami od silnika" wcale nie cwaniakuje tylko mówie tego czego sie nauczyłem i wiem.. :D jak widac kadłbu tego modelu aby był przystsowany pod silnik MVVS 6,5ccm musi byc uszytwniony i odpowiednio przygotowany i dlatego mówiłem ze dało by sie zrobic ale duzo roboty by było i napewno wiecej niz zrobienie modelu od podstaw z balsy bo obrobka balsy jest praktycznie tak samo łatwa jak depronu bo balsa jest tez bardzo miekka :D zresztą i tak nie wierze zeby ten model wytrzymał dłuzej niz jeden sezon poniwaz zgnije :) co do modelu GAWRON to jest to bardzo fajny modelik :D :D zreszta sam bardzo mi sie podoba i chciałem kiedys robic no ale brak funduszy narazie mi nie pozwala.. :P

badyl napisał(a):
a co do tego to patrzcie na komentarze innych na tamtym forum co do tego modelu :D :D jak widac nie jest to typowy model depronowy :] bo skrzydła ma tylko oklejone depronem... kadłub wzmacniany itp. :D

gawron89@o2.pl

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 10:49 am 

juz wiem co zrobie.... :] styropianowo-depronowo-balsowego niesmiertelnego Wicherka :] ... o... że ja na ten pomysł wczesniej nie wpadłem.... bardzo dobry opis wicherka jest na stronie http://www.alehar.prv.pl/

Pozdrawiam

ps: zapomniałem.... przeciez ja mam ta ksiazke Pana Wiesława Schiera :D

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 11:11 am 

Ale ten RWD? To gdzie go mozna kupic?

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 11:22 am 

Czy bylibyscie w stanie mi cos doradzic? Znalazlem cos takiego. http://www.modele.sklep.pl/product_info ... c8d99da7d3 taki model . I jakie regulator do tego? (widzialem w tym sklepie taki za 79 zeta. on bedzie dobry? http://www.modele.sklep.pl/product_info.php?cPath=119_43&products_id=822&osCsid=3c44ef41cd97e886119b06c8d99da7d3 taki regulator do tego? a mozecie mi cos doradzic w sprawie regulatora do tego modelu? i jeszcze jakie serwa? jaka ladowarka, i jaki pakiet? Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 2:46 pm 

Ja tego modelu bym nie kupił.
Bardzo polecam aparature Sanwa RD 8000 bo sam takiej używam, serwa mini hitec 55
regulator jakiś na 3f, silniki robić samemu i modele też.

Pozdrawiam Adam

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 3:01 pm 

Cytuj:
mówie tego czego sie nauczyłem i wiem..

Tzn., ze tej wiedzy jest niewiele :P
Sory ale spalinowych modeli deoprenowych troche jest na tym swiecie.
Troche szerszego spojzenia na swiat zycze.
Balsa jest taka sama w obrobce jak depron? czy ty te materialy miales w rekach i robiles cos z nich? Twoje wypowiedzi sa bynajmniej nie precyzyjne. Depron+skalpel i kawalek papieru sciernego i wtorzysz wszstko co sobie chcesz, z balsa nie jest tak latwo, szczegolnie z twardsza balsa.
Co Ty masz z tym gniciem? mam gdzies jeden model sklejkowy po bylym instruktorze na 7cm, i zabezpieczony jest tylko z zewnatrz, ile wylatal to pan Bog raczy wiedziec, ale gnicie? u nas ten proces inaczej nazywamy, ale niewazne.

Pozatym patrzac na Twoje teksty, to tak samo bym napisal - zrob model pod MVVS 6,5ccm tylko z balsy 2mm, chyba nierealne, nieprawdaz? Kto tu kiedykolwiek powiedzial ze ten model wykonany tylko z depronu, niemowiac ze pod silnik powyzej 4ccm musi byc i tak mocniejsza konstrukcja.
Acha pokaz mi choc jedna osobe ktora bawiac sie z modelem raz w roku go nie rozbije. (bawiac sie, a nie latajac na lenia).

PS. Jak Ty sie rodziles, to ja bralem udzial w moich pierwszysch zawodach modelarskich, wiec mam poglad co sie przez ten czas zmienilo i na to co ludzie potrafia ulotnic.

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 3:12 pm 

ja przez całe wakacje rozwaliłem kilka śmigieł a z modeli to ylko dziób od RWD-5 lądowanie nie wyszło :twisted:

Pozdrawiam Adam

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 3:20 pm 

Adam wlasnie o to mi chodzi, czasami kraksa konczy sie tylko zlamanym smiglem (szczegolnie w RWD by skazoo:) ),a czasmi zbieranie resztek grabiami, wystarczy szybszy i ciezszy model, chec pobawienia sie w akrobacie, loty plecowe z koszeniem trawnika i ... ;) efekt gwarantowany
Widzialem raz jak znajmy urwal statecznik pionowy przy locie plecowym, to bylo ciekawe, prawie udalo mu sie wyladowac :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 3:25 pm 

1 co to jest lot plecowy?
2 jaki model byscie polecali na poczatek, jakie wyposazenie i dodatki, w niewielkiej cenie? (linki), (model musi byc maly ((cos na kształt tego w poprzednim linku ktory dalem)).

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 3:49 pm 

andropow napisał(a):
Cytuj:
mówie tego czego sie nauczyłem i wiem..

Tzn., ze tej wiedzy jest niewiele :P
Sory ale spalinowych modeli deoprenowych troche jest na tym swiecie.
Troche szerszego spojzenia na swiat zycze.
Balsa jest taka sama w obrobce jak depron? czy ty te materialy miales w rekach i robiles cos z nich? Twoje wypowiedzi sa bynajmniej nie precyzyjne. Depron+skalpel i kawalek papieru sciernego i wtorzysz wszstko co sobie chcesz, z balsa nie jest tak latwo, szczegolnie z twardsza balsa.
Co Ty masz z tym gniciem? mam gdzies jeden model sklejkowy po bylym instruktorze na 7cm, i zabezpieczony jest tylko z zewnatrz, ile wylatal to pan Bog raczy wiedziec, ale gnicie? u nas ten proces inaczej nazywamy, ale niewazne.

Pozatym patrzac na Twoje teksty, to tak samo bym napisal - zrob model pod MVVS 6,5ccm tylko z balsy 2mm, chyba nierealne, nieprawdaz? Kto tu kiedykolwiek powiedzial ze ten model wykonany tylko z depronu, niemowiac ze pod silnik powyzej 4ccm musi byc i tak mocniejsza konstrukcja.
Acha pokaz mi choc jedna osobe ktora bawiac sie z modelem raz w roku go nie rozbije. (bawiac sie, a nie latajac na lenia).

PS. Jak Ty sie rodziles, to ja bralem udzial w moich pierwszysch zawodach modelarskich, wiec mam poglad co sie przez ten czas zmienilo i na to co ludzie potrafia ulotnic.

hmm.. moze i masz racje ale tylko w niektórych rzeczach. Ja zajmuje sie wyscigiem i obrobka balsy to codziennosc w moim przypadku bo modele wyscigowe sa praktycznie całe z balsy . Pozatym z balsy mozna również uzyskac kazdy kształt bądź przez namoczenie jej lub z bloczku balsy wyszlifowac lub wybrac to co nam pasuje pozatym napisałes ze zrobic model z balsy 2mm to problem hmmm co do kadłuba i stateczników nie ma problemu poniewaz stosujemy cos takiego jak tkanina szklana na balse o małej grubosci co zwieksza kilka krotnie jej wytrzymałosc ale faktycznie byłbby problem ze szkrzydlami 2mm ale 5mm by juz starczyło.. :D rozumiem ze jestes duzo starszy i mozliwe ze duzo bardziej doswiadczony i dlatego nie mam zamiaru sie kłocic. A druga sprawa ze kolega wyzej mówił jak przerobbic depronowca elektryka na spaliniaka a depronowce elektryczne sa robione przewaznie tylko z depronu wiec nie zrozumielismy sie do konca bo jezeli planował zmienic lub w jakis sposób usztywnic model itp. to rozumiem.. :) Ja w szczególnosci ja kieruje sie zasada ze jak robic to zrobic poządnie i profesjonalnie a nie na odp***.. rozumiem ze wiele na swiecie jest modeli takich które ktos sobie przerobił na eksperymenty lub dla własnej satysfakcji ale wyglądaja jak by ktos je zrzucił z 5 pietra :/ a z drugiej strony chcialbym widziec ty bys wsadził silnik 6,5ccm do kadłuba depronowego o grubosci 6mm :p pozdrawiam

gawron89@o2.pl

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 26, 2006 4:04 pm 

Znowu nie zrozumiales :p
pisalem 'tylko z balsy 2mm" a to chyba nie ma nic wspolnego z tkania?
Kto niby robi "deprenowce" TYLKO z depronu?
Chlopie tak jak konstukcja balsowa tak i deoprenowa potrzebuje w niektorych miejscach wzmocnien z innych materialow.
Ja i do konstrucji depronowych i balsowych uzywam zywic,sklejek, listew,tkanin,rowingu i czor wie jeszcze czego.
Pozatym jak bys zobaczy dobrze zrobione skrzydla deoprenowe pokryte chociazby solarlitem w zyciu bys sie nie domyslil ze pod spodem jest depron - paru kolegow doszlo do takiej wprawy i znajomosci tego materialu.
Pozatym polecam strony niemiecki i amerykanskie, model o rozpietosci 6m z depronu to nic nowego.

PS. Zwaz na to ze mi ciagle chodzi o KONSTRUCKJE - nie zrobisz modelu z silnikiem, TYLKO i wylacznie z balsy, czy z depronu.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 55 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona