Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 5:55 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł: Nowy
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 1:47 pm 

Hmm, na temat interesujących stron początkujących i wogle. Jestem u was nowy, chociaz nie początkujący. Zalozylbym nowy temat ale nie mogr. Trudno. Model jakim Śmigam to savage ss .
Tu dam linki które mogą was zainteresowac:
http://www.weberprecision.com/
http://fly.to/orkenrud
dobra nie wazne...
w pierwszym linku przejzyjcie linki i tam jest pełno o modelarstwie silnikowym czyli to co ja robie.
w linku kens model engines powinien byc link do typa ktury robi modele zdalnie sterowane z silnikami v 8 . niestety ceny... 10 tys usd to trohe duzo.
W srugim linku (tym co ja dałem) wezcie top fuel 225 cc jest tam zdalnie sterowany dragster. oprócz tego koleś robi inne modele (jakaś łódź tam jest) no i ma mustanga (interesuje się taż amerykańską motoryzacją a przedewszystkim silnikami v8 ) hmm no to chyba wszystko. puźniej odezwe się w dziale o problemach bo mam problem z odpalaniem silnika i z gaśnięciem.
Jeszcze raz przepraszam ze pisze w tym temacie ale nie moge założyć nowego.
Trzymajcie się i dobrego nowego roku, dużo koni mechanicznych i niutonometrów oraz dobrych przyspieszeń, tańszej benzyny i więcej nitrometanu.

EDIT: nie wiem czemu, ale pierwszego dnia nie mogłem założy nowego tematu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 2:09 pm 

nie mogles zalozyc tematu bo pewnie twoje konto nie bylo jeszcze aktywowane

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 2:24 pm 

Mozliwe. Chcialem sie zapytac co myślicie o konwersji savaga na ten silnik. Łoże silnika to nie problem, gozej ze sprzęgłem i i z radiatorem. Ciekawe czy dałoby rade, no i czy ten silnik jest mocniejszy. Cena dośc kusząca http://www.rcabc.modelarz.com/index.php?a=opis&k=13&id=119

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 2:52 pm 

nie ma sensu, ten silnik się nie nadaje, bo to silnik samolotowy

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 3:06 pm 

Hmm, no to moze da rade silnik taki jakie są montowane w modelach 1:5. Mozna taki na allegro kupic za nieduzo, gozej tylko czy one działają, ale z ich poczhodzenia (piły łańcuchowe, podkaszarki) mozna by wywnioskowac, że raczej są to trwałe silniki. A propos przeróbek i samoróbek http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83165653 a tu silniki które mam od jakiegoś czasu na oku:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83206661
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83054190 ten to juz jest przegięcie, chociaż nie miałbym nic przeciwko savage'owi napędzanemu czymś takim
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=82534297 no i ten . Najbardziej mi przypasował , ale cena przerasta moje aktualne możliwości.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 4:00 pm 

gdyby savage mial ten drugi silnik co ma 4,6ps to strach myslec co by sie dzialo, pewnie by jezdil ze 200km/h

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 4:08 pm 

Aaaa tam, mysle ze zalozenie wheelie bara na da 100% pewnośc że model nam nie fiknie. Ale i tak ten silnik jest za duzy, i nie da rady go zamontowac, pozatym mocniej dodasz gazu i idzie po kolei clutch bell skrzynia i wogle wszystkie zęby na wszystkich zębatkach :P oglądaliscie te linki w moim pierwszym poście?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 4:27 pm 

aha i mam pytanko: Jaka jest reakcja odbiornika na brak sygnału? Czyli np jak za dalego odjade? Ja mam 4 kanałową aparature hiteca z 2002 roku... kurde nie wiem jaki to model :P

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 4:38 pm 

zeby go nie przerzucilo trzeba by zrobic pol metrowego whelli bara i dac mu 10kg cegiel na przod
tamta v8 jest niezla nadaje sie do malego dragstera
mojemu bratu spodobal sie tamten silnik turbinowy i gwiazdowy ,oba sa tez niezle

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 4:44 pm 

http://video.google.com/videoplay?docid=-2735698835725057199&q=rc modelarstwo w skali 1:1 :P Wiem ze to juz bylo ale fajny filmik :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 4:47 pm 

Ale turbiny są juz w modelarstwie od dluzszego czasu wykozystywane. W latach 70 jakiś polski inżynier zbudował miniaturowy silnik pulsacujny do modelu. Teraz są one bardzo popularne i bardzo prosste w domowej konstrukcji jezeli chcecie to moge pare linków podrzucic. A co do domowej roboty silników odrzutowych to robia takie z turbosprężarek oczywiscie nie dol modoeli bo za duze za ciężkie i za słabe ale znalazło sie paru zapaleńców co powsadzało takie ruzne silniki np do gokartów :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 7:54 pm 

Koltun napisał(a):
Ale turbiny są juz w modelarstwie od dluzszego czasu wykozystywane. W latach 70 jakiś polski inżynier zbudował miniaturowy silnik pulsacujny do modelu. Teraz są one bardzo popularne i bardzo prosste w domowej konstrukcji jezeli chcecie to moge pare linków podrzucic. A co do domowej roboty silników odrzutowych to robia takie z turbosprężarek oczywiscie nie dol modoeli bo za duze za ciężkie i za słabe ale znalazło sie paru zapaleńców co powsadzało takie ruzne silniki np do gokartów :)

oj kolego coś sciemniasz :wink: .... silniki odrzutowe pulsacyjne znane sa juz od przed II wojny sw. ... pocisk V1 to niby czym niemcy napedzali??.... miniaturowe silniki tez byly budowane.. a w ogole to nie silnik tylko pędnik... :)

http://www.jetmodel.naszestrony.net/ pod tym linkiem informacje o obecnie produkowanym w Poznaniu modelarskim turboodrzutowym silniku

Pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 9:11 pm 

klojt napisał(a):
gdyby savage mial ten drugi silnik co ma 4,6ps to strach myslec co by sie dzialo, pewnie by jezdil ze 200km/h

przez pierwsze pięć minut, albo i krócej
weź pod uwagę, ze układ przeniesienia napędu obliczony jest na pewną moc i moment, przy wyższym poprostu ukręcą się ośki, poleca zębatki, pourywają się wałki klinujące koła zębate.

co do silników lotniczych to zauważ, ze są chłodzone powietrzem ze śmigła. W samochodzie nie ma aż takiego chłodzenia i silnik pewnie szybko przegrzał by się.
Silnik 4.6 w zupełności starczy, na torze nawet ze słabszym silnikiem, ale z dobrze dobranym przełożeniem można nieźle poszaleć.
Prędkość nie jest aż tak istotna.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 9:59 pm 

Toost napisał(a):
Prędkość nie jest aż tak istotna.

dokładnie, ja nie patrze ile moje autko jeździ tylko jak wchodzi w zakrety itp. sama jada jest przyjemnoscia, "prędkość proszę pana to nie wszystko" - pozwolę sobie zacytować i lekko przerobić pewien znany cytat z pewnego znanego filmu :D

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 25, 2006 12:17 am 

przepraszam panowie a od kiedy to moc silnika decyduje o prędkości max. ?? ja zawsze myślałem że o tym to akurat decydują maxymalne obroty osiągane przez silnik (dla porównania silniki w sportowych motocyklach osiągają około 12000 obr/min a w silniki w naszych modelach 25000 do powiedzmy 45000 obr/min) poza tym nawet po wsadzeniu tego 4,5 konnego silnika sav będzie wolniej się zbierał niż na seryjnym silniku bo w tym przypadku decyduje stosunek masy do mocy ,a taki silnik waży drógie tyle co cały model, dlaczego model który dysponuje silnikiem o mocy 2,5 km lepiej się zbiera niż auto 1:1 z silnikiem 100 km ?? ano właśnie dlatego że jest lekki i na jeden kg. masy przypada większa moc niż w przypadku przeciętnego auta 1:1 , reasumując daj sobie chłopaku siana z tymi wynalazkami bo oprócz zdemolowania modelu niczego nie osiągniesz ...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona