Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N maja 31, 2026 6:30 pm

Autor
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 12:22 am 

Mam pytanie do użytkowników regulatora i silnika MAMBA.
W mojej M18 mam zamontowany taki zestaw:
Silnik : Mamba 8000kV + radiator
Regulator : Mamba 25 RC Car Control
Pakiet : Lipol KOKAM 3cell 910 mh 15C
Zembatka odbierająca : 42T
Zembatka atakująca : 12T
Dzisiaj troche pojeździłem po mieszkaniu ok 30min, po tym czasie zmierzyłem temperature termometrem laserowym.
Temperatury były następujące:
Regulator : 85 stopni celcjusza
Silnik : 72 stopni celcjiusz
Pakiet : 30 stopni celcjusza

Pytanie moje jest takie:
Czy te temperatury są normalne ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 12:44 am 

witaj,
posiadam ten sam silnik lecz pakiet 7,2v oraz zębatki 10/52 silnik ani regiel napewno się aż tak bardzo napewno nie nagrzewają :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 12:46 am 

Jeżeli chodzi o temperaturę silnika i regulatora to jest conajmniej o 10st za duża. Dla silnika 70st to już jest dużo. Regulator ok 50st. Sprawdź ustawienia timingów w regulatorze. Sprawdzałeś z innymi zębatkami?

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 24, 2006 7:39 am 

12T to jest najmniejsza jaką mam, termometr Duratrax'a zapewne też nie jest super dokładny więc napewno jest tam jakaś granica błędu. na pakiecie 7.2V też sie grzeje. Dzisiaj jeszcze powalcze z timing'ami i dam znać czy coś się zmieniło.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 25, 2006 12:17 pm 

Może aż tak ci się zasyfił silnik że masz ogromne opory toczenia i z tego ta temperatura, ale niewiem dlaczego regulator ma aż tyle :shock:

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 25, 2006 1:00 pm 

Jakub Stolarski napisał(a):
Może aż tak ci się zasyfił silnik że masz ogromne opory toczenia i z tego ta temperatura, ale niewiem dlaczego regulator ma aż tyle :shock:

gdyby silnik był "zasyfiony" i ciężko chodził to regulator musiałby mu podawać większy prąd - podając większy prąd niż silnikowi "niezasyfionemu" - grzałby się...

rozmawialiśmy już z Maćkiem na ten temat na PM. mnie się wydaje, że kombinacja 12/42 i mamby 8000 w dodatku z pakietem 11 V przy jeździe po ograniczonym terenie może doprowadzić do takiego przegrzewania się silnika i regulatora. dlatego właśnie nie kupię sobie mamby 8000 - nie da się po prostu do niej dobrać odpowiednich przełożeń - ze względu na nietypowo duże obroty osiągane przez ten silnik. z moich wyliczeń wynika, że aby uzyskać zbliżone przełożenie końcowe do przełożenia 16/42 przy silniku Speed 300 (najpopularniejsze przełożenie na tory halowe) należałoby na mambę 8000 założyć zębatkę 10T. to przełożenie jest jednak nadal za "długie" do jazdy po domu - szczególnie biorąc pod uwagę, że moje wyliczenia dotyczą zasilania napięciem 7,2 V, a nie 11 - przy tym przełożeniu zębatka atakująca powinna mieć jeszcze o 1/3 mniej zębów - czyli coś ok. 6 - 7.

pewnym wyjściem może być założenie większej zębatki odbierającej - w HK są dostępne zestawy zawierające zębatkę 44 T - zawsze to o 2 zęby więcej niż w oryginale (zębatka o większej ilości zębów już się raczej nie zmieści - zęby dotykały będą do płyty podłogowej.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 25, 2006 1:09 pm 

Rafał Piesio @ work napisał(a):
Jakub Stolarski napisał(a):

gdyby silnik był "zasyfiony" i ciężko chodził to regulator musiałby mu podawać większy prąd - podając większy prąd niż silnikowi "niezasyfionemu" - grzałby się...

rozmawialiśmy już z Maćkiem na ten temat na PM. mnie się wydaje, że kombinacja 12/42 i mamby 8000 w dodatku z pakietem 11 V przy jeździe po ograniczonym terenie może doprowadzić do takiego przegrzewania się silnika i regulatora. dlatego właśnie nie kupię sobie mamby 8000 - nie da się po prostu do niej dobrać odpowiednich przełożeń - ze względu na nietypowo duże obroty osiągane przez ten silnik. z moich wyliczeń wynika, że aby uzyskać zbliżone przełożenie końcowe do przełożenia 16/42 przy silniku Speed 300 (najpopularniejsze przełożenie na tory halowe) należałoby na mambę 8000 założyć zębatkę 10T. to przełożenie jest jednak nadal za "długie" do jazdy po domu - szczególnie biorąc pod uwagę, że moje wyliczenia dotyczą zasilania napięciem 7,2 V, a nie 11 - przy tym przełożeniu zębatka atakująca powinna mieć jeszcze o 1/3 mniej zębów - czyli coś ok. 6 - 7.

pewnym wyjściem może być założenie większej zębatki odbierającej - w HK są dostępne zestawy zawierające zębatkę 44 T - zawsze to o 2 zęby więcej niż w oryginale (zębatka o większej ilości zębów już się raczej nie zmieści - zęby dotykały będą do płyty podłogowej.

A wic ja sądzę iż odpowiednim pszełorzenbiem dla tego potwra są zębatki 10/52 które są mątowanbe w monsterku co sądzisz Rafale o takim przełożeniu ?

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 25, 2006 2:27 pm 

monsterek jest zaprojektowany do jazdy z innymi prędkościami niż on-road - on ma jeździć wolniej (ale mieć większy moment - jak każdy off-road - modele M18T/MT są poza tym cięższe od M18 - dlatego też powinno się w nich stosować krótsze przełożenia).

jednak zauważ, że efekt dużej zębatki odbierającej jest znacząco niwelowany przez średnicę kół - w trucku, a jeszcze bardziej - w monsterze - są one duuuużo większe niż w on-roadzie - co "wydłuża" przełożenie - przełożenie końcowe jest więc pewnie zbliżone w obu modelach - należałoby więc porównać ze sobą dwie liczby: 52/42 oraz obwód koła M18T/MT /obwód koła M18 - jeżeli pierwsza liczba będzie większa - wówczas efekt różnicy zębów na zębatce odbierającej jest silniejszy, natomiast jeśli większa jest druga liczba - wówczas większy jest efekt różnicy wielkości kół... - ja stawiam na to, że efekt wielkości kół jest większy (dlatego m.in. Xray produkuje modele M18T/MT z mniejszym kompletem zębatek atakujących).

podsumowując: moim zdaniem Mamba 8000 jest za wysokoobrotowa zarówno do M18 jak i M18T/MT

do M18 nie da się założyć zębatki 52T (pisałem o tym wyżej), natomiast do M18T/MT wolałbym założyć jakiegoś wolnoobrotowego bezszczotkowca klasy 300 czy 400 - który, z racji swojej średnicy, ma większy moment obrotowy niż Mamba - np. hackera (tylko na halę, bo silnik nie jest hermetyczny - przez duże otwory w prawdziwym terenie dostawałby się piach i brud) lub Walkera 380 (był swego czasu na www.modele.sklep.pl)

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 25, 2006 2:41 pm 

Hmn średnica koła trucka to 5,7cm
jednak jeżdząc z tą mambą nie zauważam braków mocy pomimo jazdy w ciasnych miejscach w tym i domu ! jeżdze nim po małym pokoju ii wszystko jest w największym porzadeczku :] mocu mu nigdy nie brakuje często nawet na prostej jadąc na pół gazu i dociskając na fula minimalnie podnosi koła...

niesety ale jest jedna wada tego wsystkiego, że model nie wytrzymuje zderzeń przy tych prędkościach nestety :(

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 25, 2006 5:28 pm 

Eras21 napisał(a):
jednak jeżdząc z tą mambą nie zauważam braków mocy

a na jakiej podstawie to stwierdzasz? na oko? a porownywales sie kiedys z innymi takimi modelami, ktore maja inne silniki/przelozenia??? wtedy bys zobaczyl czy masz odpowiednie przelozenie, czy nie...

Eras21 napisał(a):
niesety ale jest jedna wada tego wsystkiego, że model nie wytrzymuje zderzeń przy tych prędkościach nestety :(

nic tylko trzeba sie nauczyc jezdzic...

widzialem jak modelami mikro truck jezdzili Czesi w Klodzku - o ile ktos z naszych nie zajechal im drogi lub w nich nie wjechal, to smigali zupelnie bezkolizyjnie...