Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 4:21 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 9:53 pm 

Witam

W karierze modelarskiej miałem kilka elektryków z "marketów". Postanowiłem, że teraz pora na coś większego. Wybór padł na spaline, więc rozważam CARSON Stormracer 2 lub HPI MT2. Sprawa znacznie sie ułatwiła od kiedy rodzice zgodzili się kupować paliwo (a wiadomo, że to troche kosztuje). Jest tylko jeden problem - model chciałbym kupić w czasie ferii. Silnik należy docierać w temperaturze ok. 20*C, a za oknem -20*C.
Tak więc moje pytanie brzmi- jak dotrzeć auto zimą? :? Stanąć z nim nad okapem kuchennym? :wink: Załatwić jakąś sale?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 10:00 pm 

ehh, wszystko bylo juz przerabiane kilka razy. wystarczy poszukac...

http://www.rcauto.pl/forum/viewtopic.php?t=12227

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 7:16 am 

Szukaj tak jak Horus powiedzial ale MOZNA docierac w zimie. Ja swoje mt2 docieralem przy -5. Najpierw 3 zbiorniczki w domu bez krecenia kol, pozniej na parkingu, wiec mozna spokojnie!

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 10:45 am 

kto ci tak powiedzial ze model trzeba docierac w temp 20 C ?? spokojnie mozesz doecierac w zimie tylko pilnuj temaratury ciagle 100 - 110 C jak bedzie mniejsza to owin radiator folia alu albo jakas szmata

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 11:31 am 

Piotrek-krk napisał(a):
Szukaj tak jak Horus powiedzial ale MOZNA docierac w zimie. Ja swoje mt2 docieralem przy -5. Najpierw 3 zbiorniczki w domu bez krecenia kol, pozniej na parkingu, wiec mozna spokojnie!

Nie polecam w domu, spaliny są TOKSYCZNE !!!

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 11:31 am 

Chevy napisał(a):
kto ci tak powiedzial ze model trzeba docierac w temp 20 C ?? spokojnie mozesz doecierac w zimie tylko pilnuj temaratury ciagle 100 - 110 C jak bedzie mniejsza to owin radiator folia alu albo jakas szmata

Tak więc o temperaturze wyczytałem na http://www.system-net.pl/~paw0289/docieranie.htm
Dużo mówi się o tym kontrolowaniu temperatury podaczas docierania.
Chyba najlepszym sposobem na zmierzenie temperatury (poza kupnem termometru za ponad 100zł) jest miernik elektryczny z taką funkcją. Bo plucie śliną nie jest raczej pewnym sposobem. Czy mam racje?
Cytuj:
Piotrek-krk napisał:

Nie polecam w domu, spaliny są TOKSYCZNE !!!

A okap w kuchni sprawdzi sie jako wentylacja? Jeżeli nie to w ostateczności moge załatwić ogrzewany warsztat gdzie jest 15*C.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 11:40 am 

ja docieram na dwoze przed kumpla garazem , temperatura -9*C a silnik na swiecy A3 odpalil za 1 szarpniecie oczywiscie silnik wczesniej rozgrzany suszarka :] do 50*C , caly proces bez problemow , silnik ladnie pracowal nie przegrzewal sie i max mial 120*C , ani razu nie zgasl

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 12:00 pm 

Teskt docierania jest oczywiście z mojej strony w większości przetłumaczony z instrukcji traxxasa i przy pomocy innych zachodnich źródeł forum no i mojej osoby i jest napisane "Jeśli to możliwe, unikajmy docierania w temperaturach poniżej 5C bądź powyżej 30C" Jest podyktowane te stwierdzenie mniejszymi problemami przy docieraniu których unikniemy przy temperaturach jakie mamy teraz. Najważniejsze w zime to tak docierać żeby silnik nie był za zimny czyli unikać temp. poniżej 80C i powyżej 131C a sposoby docierania jak kto chce, u mnie jest opisane jak to robi firma Traxxas i nie tylko z resztą :)

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 1:18 pm 

[/quote]
A okap w kuchni sprawdzi sie jako wentylacja? Jeżeli nie to w ostateczności moge załatwić ogrzewany warsztat gdzie jest 15*C.[/quote]

Okap się raczej nie sprawdzi. najlepsze wyjscie to ten ogrzewany warsztat, sam zobaczysz jak będą cię piec oczy w kontakcie ze spalinami, nawet na otwartym powietrzu, jesli zbliżysz się blisko do modelu.

Po za tym w czasie docierania silnik wypluwa mase niespalonego paliwa i oleju, tak wiec zapaskudziłbyś sobie przynajmniej pół kuchni.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 1:33 pm 

No to się załatwi warsztat. Ale najpierw musze kupić model.
Jest jednak przeszkoda- rodzice 8) . Mama w miare przystaje na mój pomysł, ale tata to inna historia. Twierdzi, że sobie nie poradze, że będą z nim same problemy oraz, że takich malutkich silniczków nikt (chyba) w Białymstoku nie naprawi, a jak już to weźmie za to kupe kasy.
Czy taki silnik to naprawdę "wyższa technologia"?

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 2:14 pm 

EE tam, silnik to dwusow, wiec konstrukcja bardzo prosta, nic sie raczej nie psuje, raczej tylko zużywa, a nawet jesli cos nawali to przeważnie wymienia się częsci, co jest przeważnie dość łatwe. Oczywiscie na początku to jest czarna magia, ale z biegiem czsu będziesz się śmiał z problemów z którymi nie dawałeś sobie rady na początku. Namów ojca to sam bedzie z tobą smigal i moze skusi sie na drugi model :D
Po za tym tlumaczenie ojca, że sobie nie poradzisz jest błedne, bo jak sie masz czegos w zyciu nauczyc , jak ktos ci ciągle będzie powtarzał, że sobie nie dasz rady.

Spektrum DX 3.0

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 2:24 pm 

Gieroll napisał(a):
EE tam, silnik to dwusow, wiec konstrukcja bardzo prosta, nic sie raczej nie psuje, raczej tylko zużywa, a nawet jesli cos nawali to przeważnie wymienia się częsci, co jest przeważnie dość łatwe. .

łatwe jest, ale kosztowne.....

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 4:02 pm 

a co docierania to ja docierałem w domu mojego tmax. a żeby nie było toksycznie to docierałem w masce gazowej :D . i apsolutnie w niej nic nie czułem. taką maske można dostać na allegro za jakieś 15-30zł. a temperature sprawdzałem za pomocą palca jak dotknełem i sie poparzyłem znaczyło że trzeba zgasić silnik. a chłodziłem go za pomocą wiatraka(wentylatora).więc moim zdaniem można docierać w domu tylko trzeba sie zabazpieczyć.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 4:46 pm 

Jak będziecie odchodzić od tematu to go zamknę. Niepotrzebne posty skasowałem.

Tytuł:
PostNapisane: So sty 21, 2006 4:52 pm 

ja docierałem GS Storm Evo na dworze przy -4*C i wszystko jest ok miałem jedynie problem z utrzymaniem temp powyżej 80*C ale zabezpieczyłem głowice skarpetą i przy odpalaniu podgrzałem silnik suszarą żeby odpalił poza tym nie widze przeszkód!

a docieranie w pomieszczeniu odradzam bo spaliny strasznie śmierdzą i problem jest z wywietrzeniem poza tym z tłumika kapie olej który ciężko się czyści pomijam już względy zatrucia .... bo to oczywiste!!!!!!

Tak więc nic się nie martw napewno sobie poradzisz byle bys myslal i mial glowe na karku ( i nie boj sie bo silnik to nie zamek z piasku nie rozpadnie sie odrazu) przeplucz glowice paliwem przed odpaleniem wypal 2 baki z kolami w gurze bez gazu pozniej na kola i ostroznie jezdzij tak na 1/3 gazu na chwile i przerwa tak wypal 2 baki a pozniej to juz jazda!!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona