Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz paź 09, 2025 8:05 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 11:03 am 

Długo zastanawiałem się nim zacząłem ten wątek.
Licencje, które mają funkcjonować również w tym roku są tłumaczone przede wszystkim koniecznością ubezpieczenia zawodników ora imprez organizowanych z ich udziałem. Nasunęła mi się pewna wątpliwość skuteczności takiego ubezpieczenia w połączeniu z dozwolonymi częstotliwościami pracy naszych nadajników. Jak by nie patrzeć łamane jest prawo, tak przez organizatorów jak i zawodników. My nie możemy oceniać szkodliwości tego czynu, to w „razie czego”, zrobi powołana na tą okoliczność odpowiednia instytucja.
Który z Ubezpieczycieli zlikwiduje ewentualną szkodę powstałą na skutek lub w związku ze złamaniem obowiązującego prawa?
Czy ktoś pomyślał, co może oznaczać przed sądem, różnica 10 kHz?
Może nazwany zostanę „panikarzem”, ale czy ktoś może mnie uspokoić?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 11:34 am 

Nasz system jest taki że wszystkiego się dowiadujesz po szkodzie, pytanie masz dobre ale jakbyś był na MP Off-Road w 2005 byś zobaczył jakie było zamieszanie z licenacjami i nie tylko to byś się tylko uświadomił w tym że w polsce wszędzie jest tak samo - Nikt nic wie a jak się dowiedzieć ma to po szkodzie..

Dzięki Bugi za zwrócenie uwagi :wink:

Ostatnio edytowano Pt sty 20, 2006 11:40 am przez Marcin Jasiński, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 11:50 am 

Bo to ubezpieczeni jest tak potrzebne jak umarlemu kadzidlo. Takie samo a nawet lepsze moge sobie wykupić u kolegi Grzesia Nóżki za mniejsze pieniądze. Organizatorzy i tak ubezpieczają imprezy. Jest to pretekst na wyciągnięcie kasy. Poczekamy jak bedzie w tym roku, czy nowe urządzenie będzie pracowalo na eliminacjach MP, jak LOK rozwiąże sprawe z zawodnikami z klas FSR którzy także mają ,,podobno,, startować z udzialem AMBrc :lol:
Bardzo dobre pytanie zadaleś, poruszę je przy okazji wizyty w PZU. Wiadomo że przy ewentualnej likwidacji szkody ubezpieczyciel ściśle trzyma sie przepisów i szuka uchybień ze strony ubezpieczonego.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 1:12 pm 

W Kłodzku byliśmy ubezpieczeni wszyscy bez licencji...

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 2:07 pm 

I było bardzo fajnie. Nic nikomu się nie stało i Bogu dzięki.
W tym wątku nie chodzi mi tylko o licencję. Wszyscy już wiemy, że to marny towar.
Każda umowa ubezpieczeniowa może być podważona z powodu zaniedbań czy przekroczenia prawa.
Wątpię z kolei, aby Ubezpieczyciel w polisie, uwzględnił inny podział częstotliwości niż ten wskazany przez prawo.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 2:29 pm 

Ale z drugiej strony jaki wpływ na jakis wypadek może mieć częstotliwość stosowana przez daną osobe

RC WORLD TEAM KATOWICE

http://www.rcteamkatowice.pl/

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 2:33 pm 

nie chodzi o wplyw czestotliwosci na wypadek,tylko to ze kiedy juz bedzie ci sie nalezalo odszkodowanie to ktos kto ci je wyplaca bedzie kombinowal jak tego nie zrobic i zlapie sie kazdego mozliwego pretekstu np.wlasnie czestotliwosci

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 2:37 pm 

dzik84 napisał(a):
Ale z drugiej strony jaki wpływ na jakis wypadek może mieć częstotliwość stosowana przez daną osobe

to zależy od rodzaju wypadku - jeśli jego źródłem jest model, który rozpędzony uderzył w kogoś, wyrządzając tej osobie krzywdę będącą przedmiotem roszczenia, wówczas na pewno kwestia częstotliwości ma znaczenie - i wówczas to nie firma ubezpieczeniowa musi wykazać, że wykorzystywanie częstotliwości niedozwolonych polskim prawem było przyczyną wypadku, tylko raczej w drugą stronę - organizator/winowajca musi udowodnić, że stosowanie niedozwolonych częstotliwości NIE było przyczyną wypadku - w praktyce jest to niemożliwe...

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 6:04 pm 

Jak widać, niektórym osobom nie wystarczy prowadzenie dyskusji w temacie "Aparatury". Chciałem zapewnić kolegę Bonawenturę że ma całkowitą rację że starując w zawodach modeli zdalnie sterowanych naruszamy obowiązujące w Polsce prawo. Tyle tylko że ponad dwa lata temu wysłąłem drogą elektroniczną do ówczesnego Ministerstwa Infrastruktury ( na czele zs słynnym "winietu") zapytanie poruszające ten problem. Do dnia dzisiejszego nie dostałem odpowiedzi. Dlatego dajmy sobie spokój i nie szukajmy "sztucznych" problemów. Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 7:14 pm 

Rafał Piesio @ work napisał(a):
dzik84 napisał(a):

to zależy od rodzaju wypadku - jeśli jego źródłem jest model, który rozpędzony uderzył w kogoś, wyrządzając tej osobie krzywdę będącą przedmiotem roszczenia, wówczas na pewno kwestia częstotliwości ma znaczenie - i wówczas to nie firma ubezpieczeniowa musi wykazać, że wykorzystywanie częstotliwości niedozwolonych polskim prawem było przyczyną wypadku, tylko raczej w drugą stronę - organizator/winowajca musi udowodnić, że stosowanie niedozwolonych częstotliwości NIE było przyczyną wypadku - w praktyce jest to niemożliwe...

Witam,

Mam taka anegdotke dotyczaca firm ubezpieczeniowych.
Zdarzenie jest prawdziwe i mialo miejsce w Kanadzie.

Pewien kierowca zostal zastrzelony przez zlodzieji jego samochodu.
Kiedy rodzina wystapila do ubezpieczyciela o odszkodowanie z jego polisy ubezpieczenia na zycie ubezpieczeniodawca odmowil.
Jego argument.
Ubezpieczony ukryl przed ubezpieczycielem ze mial chorobe serca.

Tak wiec wyplata odszkodowania niezawsze ma cos wspolnego z powodem szkody.

Marek

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 8:21 pm 

Paweł Żelazo napisał(a):
Tyle tylko że ponad dwa lata temu wysłąłem drogą elektroniczną do ówczesnego Ministerstwa Infrastruktury ( na czele zs słynnym "winietu") zapytanie poruszające ten problem. Do dnia dzisiejszego nie dostałem odpowiedzi.

Gratuluję Panu samozaparcia w walce o słuszną sprawę.
Tą sprawą powinien zająć się ktoś z ramienia LOK-u jako „jedynie słusznej” organizacji, która ma reprezentować nasze interesy.
Sytuacja taka ma miejsce od sześciu lat (dalej nie chce mi się sięgać do dokumentów) i nikt się tym nie zainteresował na poważnie.
Cytuj:
Dlatego dajmy sobie spokój i nie szukajmy "sztucznych" problemów.

No cóż, ręce mi opadły.
Organizatorom zawodów życzę spokojnych snów.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 10:13 pm 

Problem jest sztuczny bo prawdopodobieństwo wystąpienia jakiegoś nieprzewidzianego zdarzenia jest takie samo dla częstotliwości z listy dopuszczonych jak dla pozostałych.
Co się zaś tyczy ubezpieczeń - są to tylko i wyłącznie ubezpieczenia OC.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 11:08 pm 

Paweł Żelazo napisał(a):
Problem jest sztuczny bo prawdopodobieństwo wystąpienia jakiegoś nieprzewidzianego zdarzenia jest takie samo dla częstotliwości z listy dopuszczonych jak dla pozostałych.

Tylko ze dla czestotliwosci nielegalnych ubezpieczyciel ma podstawe aby odmowic wyplaty odszkodowania nawet jesli jest to tylko OC.
Jednak jest to takze NW.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 20, 2006 11:16 pm 

Paweł Żelazo napisał(a):

Ten wątek nie dotyczy prawdopodobieństwa wystąpienia nieszczęśliwego zdarzenia w stosunku do używanej częstotliwości radiowej, ale spraw czysto proceduralnych.
Cytuj:

I jest Pan pewien że ubezpieczenie jest ważne i nie zostanie podważone?

Tytuł:
PostNapisane: N sty 22, 2006 9:25 am 

Podsumowując te wypowiedzi proszę przeczytajcie sobie to:
http://miodowa.net/phpbb/viewtopic.php?t=20

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona