Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 09, 2026 9:17 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 12:04 am 

Chciałbym sie zapytac odnosnie zabezpieczeniu autka po jezdzie.
Chcialbym o nie dbac po kazdej jezdzie (moze przesada ale wole by mi silnik troche dluzej pozyl).
Do tej pory po jezdzie wykrecalem swiece i wlewalem ARO po czym krecilem roto cchwile.
Slyszalem ze mozna jescze dac WD40 do gaznika przed podaniem ARO bo WD4O absorbuje wode ( czyli do wezyka od gaznika kilka kropel WD40) po czym zatykam wydech i krece roto.
Czy wszystko dobrze napisalem wyzej?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 8:26 am 

Ja polecam jeszcze po każdej jeżdzie czyścić filtr powietrza i oczywiscie "naoliwić" go, pracy niewiele, może pomóc, a napewno nie zaszkodzi.

TRAXXAS REVO 3.3 #5308 [ 2008 EDITION ]

Spektrum DX 3.0

AUKCJE : http://www.allegro.pl/show_user_auction ... id=1576079

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 8:38 am 

ARO lepiej wlewaj do GAZNIKA. Jesli bedziesz po kazdej jezdzie odkrecal swiece, to gwint w koncu ( w glowicy moze ) sie wyrobi. WD40 czytalem ze mozna go stosowac jak model dlugo lezy bo on resztek wody sie pozbedzie itp. Jesli jezdzisz w zimie i masz jakis wielki filtr dwuwarstowy, a jezdzisz po sniezku pieknym, bialym to ja bym codziennie filtra nie czyscil ( chyba ze po 5 godzinach jazdy, ale paliwa chyba by Ci bylo szkoda :D ) jak masz jakies srebrne srubki to mozesz na glowke dac troszke WD40. Ja w swoim elektrycznym tak wczesniej robilem poniewaz zaczynala pojawiac sie rdza - a to brzydko wyglada.

Ja wykrecasz swiece z glowicy PAMIETAJ zebys wydmuchal wczesniej radiator. Moga z niego rozne brzydkie odpadki wpasc do silnika.

Pozdrawiam!

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 10:16 am 

aha to generalnie WD40 daje gdy autko idzie na dluzej w odstawke.
Czyli najlepszym wyjsciem jest po kazdej jezdzie wlac ARO do wezyka od gaznika po czym zatkac wydech i zakrecic roto tak?? A swiecy nie odkrecac bo sie moze gwint wyrobic.
Pozatym czyszczenie filtru powietrza.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 10:26 am 

Na tlok wcale nie lej ARO. Tam nic nie koroduje. A jak bedziesz lal tam olej a potem krecil z wkrecona swieca to albo roto albo korbowod rozwalisz. Lej do gaznika. A jesli masz filtr uniemozliwiajacy wlanie przez niego i nie chce Ci sie za kazdym razem rozcinac opaski i zakladac nowej zrob tak: zdejmij wezyk paliwowy z gaznika, przyloz do niego dziubek flaszki z ARO i wpusc do niego troche oleju. Potem go zaloz na gaznik, zdejmij z tlumika rurke pompujaca cisnienie do baku, otworz na maxa przepustnice i dmuchaj w ta rurke az olej z wezyka wleje sie do gaznika. Potem zakrec kilka sek rotostartem i gotowe.

Pozdro!!!

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 10:53 am 

NoweAutko napisał(a):
aha to generalnie WD40 daje gdy autko idzie na dluzej w odstawke.
Można ale nie trzeba. Firma Traxxas w swoich instrukcjach zaleca stosowanie WD-40, ale lepiej stosować do tego celu jednak ARO, jest to olej specialnie stworzony do konserwacji silników modelarskich.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 12:22 pm 

PawcioGd
"zdejmij wezyk paliwowy z gaznika, przyloz do niego dziubek flaszki z ARO i wpusc do niego troche oleju. Potem go zaloz na gaznik, zdejmij z tlumika rurke pompujaca cisnienie do baku, otworz na maxa przepustnice i dmuchaj w ta rurke az olej z wezyka wleje sie do gaznika. Potem zakrec kilka sek rotostartem i gotowe. "

Ta czynnosc co napisales wykonuje ja z wkrecona swieca i nic sie wowczas nie stanie tak??

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 12:29 pm 

Tak, z wkrecona swieca. ARO przede wszystkim zabezpiecza czesci stalowe silnika- czyli wal i lozyska przed korozja tworzaca sie dlatego, ze nitrometan jest higroskopijny i bardzo szybko "sciaga" wode do silnika.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 12:31 pm 

PawcioGd napisał(a):
ARO przede wszystkim zabezpiecza czesci stalowe silnika- czyli wal i lozyska przed korozja tworzaca sie dlatego, ze nitrometan jest higroskopijny i bardzo szybko "sciaga" wode do silnika.
A także neutralizuje kwasy powstałe w wyniku splania mieszanki i pozostałości nitrometanu.
Lepiej jest nie wykrecać świecy nie tylko z powodu wyrabiania gwintu, ale także z powodu brudu. Często na około świecy jest pełno kurzu i brudu, przy wykrecaniu świecy i wlewania olejku ten brud dostaje się do środka jeśli najpierw dokładnie go nie wyczyścimy.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 1:20 pm 

hpi zaleca wlewanie aro po przez odkrecenie swiecy no i mozna tez do gaznika

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 5:18 pm 

Witam!
Dzisiaj troche pojezdzilem autem w terenie, po zamarznietym blocie i takie tam.
Teraz jest troche brudne, jak to jest czy powinno sie je czyscic z tego piastku czy tez nie??
Co do ARO to zrobilem tak jak kazaliscie czyli po jezdzie wlalem troche do wezyka od gaznika po czym wyjalem wezyk od tlumika i zaczalem dmuchac niestety ten olej jest gesty i nie chcial wplynac do gaznika. Zakrecilem wiec troche roto i tak go zostawilem.

Moje pytanie czy czysciicie wasze modele po kazdej jezdzie?
I co do tego ARO czy mozna krecic roto po wlaniu go do wezyka??

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 5:35 pm 

Ja myje model po każdej jeździe.
No i mam pytanie czy zawsze trzeba wylewać ze zbiornika pozostałe paliwo. Nawet jeśli na drugi dzień mam zamiar jeździć ?

Pozdrawiam Adam

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 5:42 pm 

badyl napisał(a):
No i mam pytanie czy zawsze trzeba wylewać ze zbiornika pozostałe paliwo. Nawet jeśli na drugi dzień mam zamiar jeździć ?
Czemu wylewać? Jak zamierzasz skończyć jazdy to wypalasz całe paliwo i koniec. A należy to robić bo zaschnięte paliwo w wężykach to nic przyjemnego.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 5:57 pm 

no ale np. jeżdzę no i musze skończyć a w zbiorniku paliwo zostało to czy musze je spuścić albo chociaż zassać wężyk z tłumika zeby paliwe zeszło z gaźnika i wężyka do zbironika.
Chodzi mi o sytuacje w których na drugie dzień znów jeżdże ale jeden dzień przerwy i znów.

Pozdrawiam Adam

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 16, 2006 6:00 pm 

co do HPI ;) im raczej jest na rękę zeby ciagle wkrecac i wykrecać swiecę bo zawsze to TY mozesz POŁOZYĆ cięzko uciułaną kaske$$$ na nową głowice i nowy gwint który oczywiście nie jest tanim elementem. Co do tego dmuchania hehe :D nie ma to jak obslinony wezyk :wink: . Jak chcecie to moge Wam sprzedac za grosze strzykawki plastikowe medyczne. nówki zapakowane fabrycznie tyle ze po terminie troche. jako taka mała Pompeczka do aro w sam raz :) Handluje sprzetem medycznym na Allegro wiec jako ktoś chce troche wygodny to za grosze moge rozdać tych strzykawek modelarzom do tłoczenia olejów i powietrza. Koszt 2 zł plus przesyłka listowna 8) . Co do ARO. Ja uzywam najczesciej WDy 40stki ;) psiknąc ze 2 x pokrecic troche wałem ja mam EZ start akurat, ale mozna i szarpanką tez kilka razy pociągnąć i silnik zabezpieczony przed wilgocią :). Co do filtra. To nie mozna a KONIECZNE jest zawsze jego wyczyszczenie. Jeźdząc po sniegu, nawet bez wjezdzania w zaspy itp, poprostu woda sie skrapla nam na filtrze i pootem sie okazuje ze model troche muli podczas jazdy bo dotykami filtra a tam mokry!. Koniecznie kontrolowac nalezy filtr powietrza, to poodstawa. beż filtra powietrza bardzo szybko sniszczymy tłok i cylinderek. ZAWSZE silnik powinien miec świezo oczyszcozny filtr powietrza przed kazdą jazdą. Nalezy w zimie takze kontrolowac filtr po co kazde 20 minut, a szczególnie gdy temperatura jest około -3 stopni to wilgość dość mocno krazy w powietrzu. Bo np z czego się bierze SZADŹ na drzewach po nocy? własnie z wilgoci krążącej w powietrzu mimo mrozu 8)

Hardcore Custom UE SuperMaxx UE SuperMaxx BigBlock Chassis, GH exhaust Pro-Line wheels,all UE Custom prats, MX 3 Radio system i wiele wiecej! Za duzo modów zeby opisać ;) UE SuperMaxx to kult i ja go wyznaję :) GG: 4899057

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona