Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz kwi 23, 2026 10:46 pm

Autor
PostNapisane: Śr sty 11, 2006 2:03 pm 

Przegladnalem jedna strone w szukaj z hasłem "ładowarka" i nie znalazlem tego czego chcialem wiec pisze. Poza tym czasy sie zmieniaja i na rynek wchodza coraz to lepsze ladowary.

Mam do przeznaczenia do 300zl ( najlepiej 100 lub 200, ale jesli nie bedzie to trzy setki ). Chce ladowarke ktora naladuje: pakiet do xraya m18, akumulator do odbiornika ( 5 cell 4,8V ), oraz zwykle pakiety 7,2V. Narazie posiadam stara ladowarke nikko :D:D ktora laduje pakiety 7,2, jest bardzo szybka jednak co raz bardziej sie "starzeje" i w ogole co raz gorsza. Ladowarka oczywiscie pod 220V. Musi posiadac tez funkcje rozladowywania, oraz chcialbym aby pakiet 7,2V i pakiet do xraya ladowala w okolo godzine ( max 2 ). Mile widziane funkcje ladowania dwoch na raz. Pakiet do odbiornika moze ladowac sie cala noc ale tez wolalbym szybciej. Jesli byla by tez mozliwosc ladowania akumulatorkow w nadajniku bylo by CUDOWNIE.

Pozdrawiam i czekam na jakies madre i przemyslane decyzje.
Nie czekam takze na odpowiedz: Temat blokuje, poszukaj bylo juz o tym. Po to jest forum!!

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 11, 2006 2:41 pm 

jesli pakiet 5 cel to 6V a nie 4.8V , ja mialem podobny problem z wyborem ladowarki ktora laduje normalne pakiety oraz akusa do odbiornika i serw , wybralem ladowarke duratraxa intellipeak mini pulse , kosztuje 160zl na rojna.pl , posiada regulowany prad ladowania (szybki od 0.5A do 4.5A i wolne 100mA) , laduje NiMh i NiCd , od 4 do 7 celi , funkcja rozladowywania pradem 2A , mozliwosc cyklicznego ladowania i rozladowywania pakietow , formowanie pakietow , posiada wbudowany wentylatorek ktory chlodzi elektronike w ladowarce , niestety nia nie naladujesz akusow do nadajnika , ja do tego celu uzywam 2 ladowarek TRust pod 230V z akusami 1800mAh , z ladowarki jestem zadowolony i obsluga jest bardzo prosta , jedyny minus dla nie to glosny wentylatorek w niej , akus 1200mAh 6V do odbiornika laduje 2A i w ciagu okolo 25 minut jest naladowany

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 11, 2006 3:11 pm 

no to 6V. Ale ta ladowarka za 160 jest pod 12V. I tez ja ogladalem wieleee razy jednak ta jedna ***** mnie odrzuca. Chce pod 220V duzo latwiej. A do nadajnika moglbym kupic w razie czego ta ladowarke na rcmonster wiec ZADEN problem ( to tylko pytalem czy moze przypadkiem tez nie ma takiej funkcji ). Moglbym tez ladowac ta z rcmonster pakiet do odbiornika. Szczegolnie ta teraz co kupie potrzebuje do pakietow do micruska. Tam jest 6celli ale one sa jakies mniejsze. Osoby posiadajace micruski - jakiej ladowarki uzywacie? Ile laduje itp.

jesli chodzi o ladowarke z rcmonster to chodzilo mi o ktoras z tych: ( tylko wlasnie bo slyszalem ostatnio ze ona by 5celli nie naladowala )
http://www.rcmonster.home.pl/catalog/pr ... cts_id=300
http://www.rcmonster.home.pl/catalog/pr ... cts_id=302
http://www.rcmonster.home.pl/catalog/pr ... cts_id=303

Czy ktoras z tych by mogla byc?

Chyba ze zrobie tak: Kupie ladowarke 12V i bede zasilal ja akumulatorem zelowym 12V ( ok 10Ah ). Tylko na ile naladowan by mi to wystarczylo? przypominam ze do odbiornika i rotostartu tak czesto nie trzeba ladowac. Gorzej byloby z micrusem ale poradzilbym sobie. Tylko na ile razy?

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 11, 2006 3:37 pm 

Zamiast kupowania akumulatora żelowego kup sobie taki zasilacz http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80703051 i będzie ok. ( jak nie chcesz przerabiać komputerowego ). A ładowarke tą np. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=80672939

Hpi Micro Rs 4 (Sprzedam)
"Asso RC18T" (Sprzedam)
Heli:
Trex 500 ESP
Trex 450 SE v2
Samoloty:
Rwd 5 by skazoo

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 11, 2006 3:41 pm 

VerB napisał(a):
....... niestety nia nie naladujesz akusow do nadajnika ....

Ta ladowarka naladuje pakiet 8 ogniw do nadajnika, wystarczy przeczytac instrukcje.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 11, 2006 3:44 pm 

ROJNA napisał(a):
VerB napisał(a):

Ta ladowarka naladuje pakiet 8 ogniw do nadajnika, wystarczy przeczytac instrukcje.

Ale chyba trzeba miec wtyczkę? czy są w zestawie? (wtyczki do nadajnika ;) )
I mam jeszcze pytanie - czy z ładowarką dostaje się całe okablowanie? (kable do pakietu itp.)

Dobrej ładowarki prosto pod 220W to nie znajdziesz raczej. Ja bym ci radził kupić coś pod 12V i przerobiony zasilacz "od kogoś".

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 11, 2006 5:49 pm 

ROJNA napisał(a):
VerB napisał(a):

co do akumulatorkow do nadajnika to nie znalazlem nic na temat mozliwosci ladowania przez ta ladowarke , wiec nie wiem czy mozna nia ladowac pakiet 8xAA 1.2V 1800mAh , jedyne co wyczytalem odnosnie rozladowywania to ze nie mozna rozladowywac celi mniejszych od sub-c

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 11, 2006 5:56 pm 

Bo ta ladowarka nie naladuje oddzielnych ogniw - akumulatorkow AA. P.Rojna pisal o PAKIECIE z 8 OGNIW.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 11, 2006 6:46 pm 

VerB napisał(a):
co do akumulatorkow do nadajnika to nie znalazlem nic na temat mozliwosci ladowania przez ta ladowarke , wiec nie wiem czy mozna nia ladowac pakiet 8xAA 1.2V 1800mAh , jedyne co wyczytalem odnosnie rozladowywania to ze nie mozna rozladowywac celi mniejszych od sub-c

http://www.duratrax.com/pdf/dtxp4109-manual.pdf

TRANSMITTER BATTERIES na 2 stronie :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 11, 2006 7:03 pm 

no to teraz wszystko jasne :)

edit:

czy takie cos moge naladowac dzieki mojej ladowarce ?? oczywiscie kabelek sobie dorobie z koncowka i prad ladowania ustawie na 0.5A tak jak pisze w manualu , pytanie czy nic sie nie stanie ? w tym pojemniczku jest 8x1800mAh AA 1.2V

Tytuł:
PostNapisane: Cz sty 12, 2006 8:41 pm 

tak jest najlepiej ladowac akumulatory.

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 13, 2006 6:52 am 

to teraz naladowanie akumulatorkow w nadajniku zajmie mi jakies 3.5h a nie 14h zwykla ladowarka do akusow ktora ma prad tylko 160mA :)

Tytuł:
PostNapisane: N sty 22, 2006 12:38 am 

A może taka: http://at.robbe-online.net/rims_at.stor ... w/1&2D8292 kupiłem na allegro za 150 zł.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 22, 2006 2:03 am 

jak wiesz z ktorej strony trzyma sie lutownice to polecam zrobic sobie ładowareczkę z tego schematu, aplikacji układu MAX713.... koszt częsci mnie wyniósł 50zl.... z czego sam układ 25... ale mozna za darmo pozyskać sample tego scalaka bezpośrednio od producenta... jest to tak prosty schemat, ze zmontowałem go na uniwersalnej płytce.... zasilam z akku samochodowego, wtedy ładuje max 6 cel albo zasilacza od notebooka 20V 2,4A (do 10 cel).... pakiecik 6x nicd 1700 robi w godzinke z hakiem... a moze i szybciej.....

pozdrawiam

PS: wreszcie bede miał ładowarke na siekierki :) scalak leżał 3 miechy na półce zanim nie naszło mnie natchnienie....

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122