Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 5:44 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 09, 2006 6:26 pm 

VerB napisał(a):
reguluj przepustnice throttle stop screw
http://img466.imageshack.us/img466/5277/rc0062qh.jpg

foto by VerB all rights reserved :wink:

Nie do końca to jest to :wink: Ty masz gaźnik obrotowy, w gaźnikach suwakowych ta śrubka jest w innym miejscu.

Najłatwiej rozpoznać jest tak:
iglica nr 1 jest przy wężyku paliwa
iglica nr 2 jest na przepustnicy
Ciebie interesuje ta nr 3 :lol:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 09, 2006 6:29 pm 

chcialem dobrze :oops: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 09, 2006 6:39 pm 

hmmm mam 3 iglice:
1) HSN
2) LSN (to ta na przpustnicy)
3) Idle Adjustment Screw (reguluje sie ja zeby pojaz stal w miejscu jak nie daje gazu)

I rozumiem ze mam ta przpustnice wlasnie wyregulwoac iglica nr 3 tak??

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 09, 2006 7:34 pm 

Maciejz82 napisał(a):
hmmm mam 3 iglice:
1) HSN
2) LSN (to ta na przpustnicy)
3) Idle Adjustment Screw (reguluje sie ja zeby pojaz stal w miejscu jak nie daje gazu)

I rozumiem ze mam ta przpustnice wlasnie wyregulwoac iglica nr 3 tak??

tak, ale dopiero po ustawieniu trymera tak, że w pozycji zerowej serwa cięgno przepustnicy jest na zero, czyli oparte o zderzak, inaczej w momencie wciśnięcia hamulca przepustnica dalej będzie się zamykac i silnik zgaśnie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 09, 2006 8:07 pm 

tak, ale dopiero po ustawieniu trymera tak, że w pozycji zerowej serwa cięgno przepustnicy jest na zero, czyli oparte o zderzak, inaczej w momencie wciśnięcia hamulca przepustnica dalej będzie się zamykac i silnik zgaśnie.

Toost jesli mozesz podaj mi swojego meila to ci wysle fotke bo nie bardzo lapie o co chodzi z tym trymerem a zdjecie to rozwiaze.
Narazie zrobilem tak:
ustawilem takie cos trojkatne (na druciku od przepustnicy) w pozycji neutralnej -po srodku. Odkrecilem troche srubke od przpustnicy i jest tak. Odpalam auto (zawsze ladnie odpala) wlaczam aparature i jest ok ale jak naciskam hamulec to gasnie.
Wczesniej mialem odchylenie przpustnicy wieksze ale gdy cisnalem hamulec to przpustnica reagowala tak z pol cntymetra czyli zle bylo.
Chociaz wtedy silnik mi nigdy nie zgasl.

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 09, 2006 11:29 pm 

chcialem usunac moja poprzednia wypowiedz ale nie umiem.
Chyba ustawilem teraz przpustnica jest odcylona o 2mm (wkrecilem delikatnie idle screw adjustment) i podczas hamowania ani drgnie czyli powinno byc dobrze. Jednak jestem na 100% pewien ze gdy postawie go z kolami w gorze to beda sie krecic jak szalone a jesli odkrece srubke idle screw adjustment by to znielowac to wtedy bedzie mniejsze rozwarcie przpustnicy i przy hamowaniu minimalnie sie porusza przepustnica.
W chwili obecnej idle screw adjustment jest z ustawien fabrycznych (na rowno z gwintem) wkrecona do srodka o 1 obrot.
Co o tym myslicie czy tak jest dobrze czy cos zmienic??

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 10, 2006 12:52 am 

Maciejz82 napisał(a):

Toost jesli mozesz podaj mi swojego meila .

toost@wp.pl

jeszcze raz

zdejmij budę
włącz aparaturę (nadajnik, potem odbiornik)
popatrz uważnie na serwo gazu/hamulca i na cięgna
naciśnij gaz (nadajnik), cięgno gazu popchnie ramię przepustnicy i otworzy ją
puść gaz, serwo wróci na pozycję neutralną, ramie przepustnicy wróci na pozycję poczatkową.
Naciśnij hamulec, cięgno hamulca popchnie dźwignie hamulcową ... i teraz w tym momencie cięgno gazu nie powinno sie ruszyć, obrót orczyka serwa powoduje jedynie wychylenie sprężyny serwosaviera, znaczy orczyk obraca się, ale popycha tylko cięgno hamulca.

Jeśli w Twoim przypadku przy naciśnięciu hamulca cięgno gazu jeszcze się cofa, to znaczy, że serwo nie jest w pozycji neutralnej, tylko wychylone trochę w stanie gazu i regulować obrotów nie można
Trzeba najpierw wyregulować serwo
Trzeba pokręcić trymerem tak, żęby ramię przepustnicy oparło się o zderzak i juz dalej się nie cofało. Będziesz widział kręcąc trymerem, że serwo obraca się popychając cięgna, w momencie kiedy cięgno gazu przestanie się cofać, masz wytrymowany gaz. Teraz dopiero możesz przystąpić do regulacji biegu jałowego, dopiero w tej pozycji serwa trzeba tak kręcić śrubą od jałowych, żeby przepustnica była otwarta na 1-1.5mm

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 10, 2006 2:41 pm 

Juz zalapalem o co chodzi i to ladnie wyregulowalem.Kola stoja w miejscu przy hamowaniu sie nie rusza przepustnica.

1) Zaczelem regulwoac wysokie obroty, krecac co 1/8 obrotu i co zauwazylem po 15 minutkach autko ma sklonnosci do jazdy na biegu jalowym chociaz wczesniej to wyregulowalem.
2) Max temp w stresie to 90C nie wiem moze dlatego ze jest zimno ale przed cala regulacja mialem ponad 100C
3) Kolejna rzecz to to ze gdy reguluje wysokie obroty silnik po dodaniu gazu gasnie czy to oznacza granice wysokich obrotow i nie powinienem juz wiecej krecic??
4) Kolejna rzecz to ze gdy odpalam ponownie to silnik nie zapala dopiero jak wzbogace troche mieszanke.

Ostatnio edytowano Wt sty 10, 2006 2:43 pm przez Maciejz82, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 10, 2006 2:42 pm 

Pyrz niskich temperaturach trzeba raczej odkręcić dopływ paliwa, a nie przykręcać. Ustawianie silnika do temperatury w zimie może być zgubne.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 10, 2006 2:48 pm 

Rozumiem, czyli podczas odpalania za kazdym razem wzbogacam mieszanke ale gdy juz odpali to spowrotem ja zubozam.
Teraz tak jezeli mi auto gasnie przy dodaniu gazu chociaz temp to 90C czy to jest kres mozliwosci i wiecej nie mozna podkrecac?? PS tak jak zuwazylem to przez tlumik autko pluje olejem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 10, 2006 2:56 pm 

Ty regulujesz dopływ paliwa do temperatury, ale przecież teraz jest lepsze chłodzenie i silnik ciężko będzie dochodzić do wysokich temperatur. Zubażając mieszanke odcinasz mu smarowanie, silnik sie nie grzeje bo jest zimno, ale chodząc bez smarowania zużywa się.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 10, 2006 5:27 pm 

Wiele juz sie na tym forum nauczylem, choc jeszcze wiele przede mna.
Postanowilem dzisiaj na miesiac odlozyc autko i poczekac az sie zrobi troche cieplej zeby ladnie silnik wyregulowac.

Wypalilem resztke paliwa na gazniku, wlalem tam gdzie jest swieca 15 kropel ARO i zakrecilem roto 4 sek. Wyczyscilem zewnetrznie caly model.
Zdjalem filtr powietrza i umylem ta wewnetrzna gabke mydlem (byla niebieska teraz jest biala) nie zauwazylem na niej zadnego brudu.
Teraz jak wyschnie naloze oleje rycynowy i model odstawiam. Mam nadzieje ze jest dobrze zakonserwowany.

Jedno co mnie troche niepokoi podczas jazdy autem to hamulce. Sa bardzo slabe, krecilem ciegnem hamulca by to poprawic ale nie wiele dalo. Czy one sa standardowo takie slabe czy tez sie jakos inacze j to reguluje?? Droga hamowania naprawde jest dluga.

Pozdrawiam wszystkich

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 10, 2006 6:58 pm 

Tez zamierzam to zrobic. Odlozyc model ( jednak nie powstrzyma mnie nic przed wyjsciem co jakies 2 tygodnie na jakies mile spotkanie ). Sprobuj cos wyregulowac w domu, tzn zeby przepustnica i wszystko ladnie chodzilo i zebys byl pewien ze teraz zostalo Ci TYLKO wyregulowanie hamulca oraz temperatury ( tego nie da sie zrobic w domu - temp, wiec musisz i tak poczekac ) - dzieki temu noce beda o wiele spokojniejsze :D Ja tez hamulec mialem slaby po kupieniu modelu ( a jaki Ty masz model? ) jednak udaje sie go wyregulowac. Mozesz to ladnie sprawdzic ( przynajmniej w domu jednak na zewnatrz tez bedziesz musial to obserwowac ). Wlacz aparature, poruszaj modelem, jesli jezdzi swobodnie i nic nie hamuje to sprobuj go popchnac i nacisnac hamulec, jesli zle hamuje to ciegno musisz dalej podkrecac jednak patrz czy jak nie naciskasz hamulec to nie jest lekko przyblokowany. Ja tak wczoraj robilem, i jesli odpali bez problemow i bedzie jezdzil ladnie to bedzie super. Hamuje idealnie. Sposob dosc smieszny ale skuteczny.

Nie musisz filtra nasaczac olejkiem jesli miesiac nie bedziesz jezdzil. To tylko wyparuje i bedziesz znow musial.

Prosze nie pisac na PW ofert sprzedazy, wymian itd, gdyz nie jestem zainteresowany. Pozdrawiam.

The end.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 10, 2006 7:22 pm 

Mam Savage 25.
Rzeczywiscie w domku moge hamulec i przpustnice wyregulowac, z czego przpustnica dziala ladnie jedynie ten hamulec jest nieskuteczny. Porobie kilka eksperymentow krecac ciegnem bo tyle narazie umiem zrobic jesli chodzi o hamulec.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 10, 2006 7:25 pm 

Przykręć śruby mocujące hamulec tak, żeby przy nienaciśnietym hamulcu odległość miedzy okładzinami a tarczą była minimalna ale na tyle duża by koła kręciły się swobodnie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona