Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So kwi 25, 2026 9:42 pm

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ] 
Autor
PostNapisane: So gru 31, 2005 6:59 pm 

Dzisiaj podłączyłem sobie akuski Sanyo 3600 ( po selekcji Team Orion) do ładowarki Pulsar Competition nastawiałem rozładowywanie do 1V na cele po rozładowaniu pakiet miał 6V gdy akumulatorki ostygły przystąpiłem do ładowania prądem 4,7 Amp i po około 20 min usłyszałem pikanie ładowarki i dziwne syczenie i strzelanie. Podbiegłem zobaczyć co sie stało a tu taki "wał" :

http://img360.imageshack.us/img360/5715/pict42633bs.jpg

http://img505.imageshack.us/img505/1330/pict42656cm.jpg

http://img505.imageshack.us/img505/6417/pict42689ne.jpg

Jak to możliwe?? Co mogło być powodem? Stało mi się to pierwszy raz. Pulsar to przecież dobra ładowarka i takie rzeczy nie powynny mieć miejsca. Zastanawiam się tylko czy akumulatorki będą dalej działać w modelu.

PS. Przed całym zajściem w pakiet wchodziło około 4230mAh.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So gru 31, 2005 7:09 pm 

Wątpię, aby w modelu ten pakiet działał jak należy. Może kilka ogniw jest do uratowania.
Tak to jest z Ni-Mh dlatego kiedyś pisałem, że im nie ufam. Druga sprawa, że Ni-Mh powinno maksymalnie ładować się prądem 1C a i to pod nadzorem. Może być jeszcze jedna sprawa a mianowicie, wiarygodność selekcji. Zrobienie naklejek to nie problem a cena skacze.
Jeszcze pozostaje sprawa ładowarki. Nawet promy kosmiczne się czasami psują!

Tytuł:
PostNapisane: So gru 31, 2005 7:11 pm 

Czy dobrze widzę że tylko z jednej celi wyciekło co miało uciec gdy cela jest do $#%@. Nie wytrzymała takiego prądu ładowania i to się zdarza niestety

Tytuł:
PostNapisane: N sty 01, 2006 1:09 am 

nie wiem ile razy ten pakiet byl ladowany ale to jest typowe dla sanyo ,
moj jeden padl po 15 ladowaniach a drugi po 25 , dokladnie w taki sam sposob jak na zdjeciach
i to nie ma nic wspolnego z ladowarka tylko z akusami :D
dlatego kupuje tylko GP maja nie wiele mniejszy odpal a o niebo wieksza zywotnosc

Robert

Tytuł:
PostNapisane: N sty 01, 2006 5:24 pm 
Administrator forum

Po pierwsze:

akumulatorki selekcjonowane nie powinny byc PRZEŁADOWYWANE - a takie zjawisko nastąpiło ( 4230mAh przy nominalnej pojemności 3600mAh to duuuża przesada). Sam doświadczyłem takiego przeładowania i tak też się skończył żywot 2 cel.

Po drugie:

Na zawodach akusy selekcjonowane ładuję sie prądem nawet 5-6A i wszytsko jest OK.

Po trzecie:

O akumulatorki należy dbać. Zwłaszcza o selekcje.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: N sty 01, 2006 8:11 pm 

Jako były użytkownik pakietu Sanyo 600 w selekcji Orion mogę tylko wyrazić współczucie. Polecam jak najszybciej znależć pojemnik na zużyte baterie. W moim pakiecie "padła" tylko jedna cela. Ale po rozmowie z innymi modelarzami ( głównie lotniczymi) dowiedziałem się że taki urok tych ogniw. Dlatego skończyły tam gdzie skończyły. Tobie proponuję rozlutować pakiet i sprawdzić poszczególne ogniwa. Jak 3 lub 4 będą dobre - zrobić sobie mini pakiecik do zasilania np. tokarki ( jak 4 sprawne ) czy też do docierania silników.
I wniosek na przyszłość. Nie kupować Sanyo powyżej 2400 mAh. Ani innych niesprawdzonych wynalazków. Jest jedna sprawdzona firma która robi dobre i sprawdzone w eksploatacji akusy. Na nich jeżdzi większość czołówki światowej.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 01, 2006 8:24 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał:
Cytuj:
Po pierwsze:

akumulatorki selekcjonowane nie powinny byc PRZEŁADOWYWANE - a takie zjawisko nastąpiło ( 4230mAh przy nominalnej pojemności 3600mAh to duuuża przesada). Sam doświadczyłem takiego przeładowania i tak też się skończył żywot 2 cel.

Święte słowa. I nie wystarczy do tego ładowarka dobrej firmy. Musimy jeszcze przy tym sami myśleć. Najgorsze co może być to traktowanie "selekcji" rozładowaniem tylko ładowarką. ładowarka służy tylko i wyłącznie do wstępnego rozładowania. Pełne rozładowanie wykonuje się na rozładowywarkach rozładowujących pojedyńcze cele.
Rozładowując pakiet 6 ogniw na ładowarce i ustawiając napięcie końcowe na 1 V onacza tylko i wyłącznie że napięcie pakietu ( całego - bo tylko takie kontroluje ładowarka) przy którym zakończy ona proces rozładowania wynosi 6 V. I nawet jeżeli masz pakiet selekcji to po pewnym czasie może dojść do sytuacji że przy zakończeniu procesu rozładowania jest taki układ: 1 cela - 1,1 V ;2,3,4 cela- 1,05 V; 5 cela 1,0 V. A to oznacza że napięcie na 6 celi może wynosić 0,4 V. Czyli cela została "przebiegunowana" i zaszły w niej nieodwracalne procesy chemiczne. Dlatego do pełnego rozładowania trzeba koniecznie używać rozładowywarek a nie funkcji rozładowania w ładowarce.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 01, 2006 8:40 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał:
Cytuj:
Po pierwsze:

Święte słowa. Dlatego trzeba stosować dobre ładowarki. Nie przypadkowo Orion Advantage do kontroli procesu ładowania używa czterech parametrów:
peak w mV/celę ( ale i tak liczy mnożąc ten parametr przez liczbę cel )
pojemność
temperatura
czas procesu ładowania.
Tyle tylko że akusy nowej generacji po dobrej selekcji i nie nadmiernie wyeksploatowane bez problemu znoszą znaczne przeładowanie. Bo jeżeli GP podaje że pojemnośc celi wynosi 3700 mAh, to w zakresie tolerancji ona taka ma być nawet przy 500 cyklu ładowania .
Dlatego też przy [/b]pełnym rozładowaniu 4230 nie jest żadnym nadzwyczajnym wyczynem. Atushi Hara na zawodach Reedy Race w USA ładował pakiet GP 3700 w następujący sposób:
do 50 mAh prądem 0,7 A
do 2500 mAh prądem 7 A
do 4600 mAh prądem 6,6 A.
Temperatura 50 oC, peak 3 mV/celę.

Brak danych z z pakietem po zawodach.

Tytuł:
PostNapisane: N sty 01, 2006 10:23 pm 

Bardzo dziękuje wszystkim za pouczenia i dobre rady, teraz wiem co robiłem źle i już wiecej tego nie zrobie. Teraz nie pozostało nic innego jak zaopatrzeć sięw rozładowywarkę na każdą cele osobno. Gdzie można taką kupić ? Może ma ktoś na sprzedanie ? Tak więc po raz kolejny powtarza się historia że najlepsze są GP.

Ps. Szukam dyfra kulkowego do Pro4- pilne

Pozdrawiam
Patryk

Czyli temat można zamknąć

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 9 ]