Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Cz maja 07, 2026 9:24 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
 Tytuł: ebay.com
PostNapisane: Śr cze 29, 2005 1:15 pm 

nie wiem czy dobrze trafiłem z działem ...

Ale czy ktoś jest mi w stanie ściagnąć model z ebay.com
ile moze to kosztowac, i oczywiscie jakąś "prowizje" ten ktoś dostanie :lol:

Więc pomoze mi ktoś ??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 29, 2005 11:33 pm 

Witam, to mój pierwszy post na tym forum :-)
Odnośnie zakupów na ebay.com to zajmuję się tym od roku. Podam przykład dobrze mi znany mianowicie kupno cyfrowych aparatów fotograficznych. Po pierwsze nie wszyscy wysyłaja do Polski, trzeba pytać. Po drugie problem z przesłaniem pieniędzy chociaż od kiedy jest paypal.pl to jest znacznie łatwiej. Po trzecie koszty transportu, za paczki przesyłane pocztą lotniczą (5-10 dni) ważące ok. 3kg zwykle płacę 30-35USD. Po czwarte cło, na aparaty cyfrowe nie ma ale na modele może być. Po piąte (największy ból) to konieczność zapłacenia 22% VAT liczonego od (uwaga !) wartość towaru+koszty przesyłki+cło. Po szóste konieczność pisania oświadczenia do Urzędu Celnego i przesyłania go wraz z kserokopią dowodu osobistego (wprawdzie mało uciążliwe ale wydłużające całą procedurę o kilka dni)
Poza tym wieczny problem z kompatybilnością jeśli chodzi o napięcie w sieci (w przypadku aparatów w zasadzie nie istnieje ale ładowarki modelarskie mogą już u nas nie działać, trzeba zawsze dopytać)
I na koniec, dlaczego sam sobie nie sprowadzisz modelu ? Zarejestruj się na ebay.pl i w ten sposób uzyskasz dostęp do całego świata.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 29, 2005 11:37 pm 

Przemek o ladowarki modelarskie to sie nie przejmuj bo dzialaja na 12V. Zainteresowal mnie Twoj post. Naprawde na cyfrowki nie ma cla tylko sie placi Vat 22%? Troszke to dziwne. Po drugie jak placisz ludziom paypal? Masz konto za granica czy korzystasz z posrednikow? Jesli tak to ktora firme polecasz? Ostatnia sprawa czy probowales zanizac wartosc paczki z aparatem? Przykladowo aparat za 1000$ jest w paczce a na paczce jest napisane wartosc 30$? Ja tak robie zawsze z modelami i nie wpadaja na clo.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 29, 2005 11:59 pm 

Czyli teraz mozna wysylac pieniadze z PL przez paypal? Jaki jest koszt takiej operacji?

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 30, 2005 12:06 am 

Caly problem w tym ze nie mozna poniewaz nie mozna zalozyc konta na paypal, chyba ze ktos ma ciocie za granica. Caly pic polega na tym aby skorzystac z posrednictwa jakiejs firmy. Tych firm jest sporo na rynku. Wpisz w google "paypal pośrednictwo"

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 30, 2005 12:13 am 

Wlasnie sprawdzilem strone paypal https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr?cmd=_display-approved-signup-countries-outside i na samym dole Polska jest wymieniona jako jeden z krajow w ktorym sa dostepne kata tylko do wysylania pieniedzy. Sam mieszkam za granica i mam konto na paypal. Czasem chcialbym cos sprzedac do PL, ale koszty przelewow sa dosyc wysokie a z 3% dla paypal mozna sie latwo pgodzic szczegolnie w przypadku niewysokich kwot.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 30, 2005 12:23 am 

To cos sie chyba pozmienialo. Ostatnio jak sprawdzalem ich strone to nie moglem nawet wyslac kasy.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 30, 2005 9:56 am 

Hurtem odpowiadam:
1. PayPal bodajże od tygodnia umożliwia nam założenie konta jednak można tylko wysyłać pieniądze, chociaż odbiór pieniędzy jest ponoć możłiwy ale nie można ich wypłacić z konta PayPal, zostają tam do wykorzystania.
2. Kiedy nie było PayPal korzystałem z BidPay (ponoć powyżej pewnej kwoty odrzucają zlecenia, ja tak miałem przy kwocie 700USD do tego kwota ta była zablokowana na koncie przez 2 tygodnie (!), Western Union (bardzo szybkie, drogie i niebezpieczne, pewien Ukrainiec wykorzystał moją naiwność i wiarę w ludzi i ukradł mi 150USD) oraz AllPay S2P, które właśnie zakończyło działalność ze względu na pojawienie się PayPal w Polsce.
3. Cła na aparaty cyfrowe nie ma. Ale nawet jakby było to w okolicach 3-6%. Najbardziej dotkliwy jest właśnie VAT w wysokości 22% od całkowitej wartości przesyłki.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 30, 2005 10:03 am 

Łukasz Kowalczyk napisał(a):
Przykladowo aparat za 1000$ jest w paczce a na paczce jest napisane wartosc 30$? Ja tak robie zawsze z modelami i nie wpadaja na clo.

A paczki są ubezpieczone na pełną wartość czy w ogóle nie są ubiezpieczone ?

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 30, 2005 10:04 am 

Z bidpay tez korzystalem ale bidpay daje tylko mozliwosc placenia money order i to tylko na aukcjach. A sporo sklepow jako platnosc przyjmuje tylko paypal. Juz sobie zalozylem konto na paypal i tylko czekam na weryfikacje.

Czy mozesz napisac dokladnie w jaki sposob okradl Cie ten Ukrainiec?

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 30, 2005 10:07 am 

Przemek_PC napisał(a):
Przykladowo aparat za 1000$ jest w paczce a na paczce jest napisane wartosc 30$? Ja tak robie zawsze z modelami i nie wpadaja na clo.

A paczki są ubezpieczone na pełną wartość czy w ogóle nie są ubiezpieczone ?

Nie sa ubezpieczone w ogole, i nigdy nic nie zginelo. A czasem zdazalo sie ze mialem w paczce modele o sporej jak dla mnie wartosci.

PostNapisane: Cz cze 30, 2005 10:20 am 

Zalozmy ze kupuje na ebay przedmiot wazacy 1kg z USA , jego cena to 10$, place przez pay pal, towar bedzie z clem i wyslany poczta lotnicza.

Ile szacunkowo ostateczna kwota do zaplacenia wyniesie mnie ? 30$? wiecej, mniej ?

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 30, 2005 10:33 am 

Czy mozesz napisac dokladnie w jaki sposob okradl Cie ten Ukrainiec?

Było tak. Wystawił na aukcje trochę sprzętu foto w dość dobrych cenach. W opisie aukcji było zaznaczone, że przyjmuje płatność tylko przez Western Union bo na Ukrainie PayPala nie ma. Punktów miał +20, coś tam ze sprzętu foto nawet sprzedał (pewnie umówione fikcyjne aukcje). Czułem, że może mnie orżnąć, bo naciskał aby wpłacić kasę w ciągu 24h bo niby ma problemy finansowe itp. itd. ale postanowiłem zaryzykować i w razie czego skorzystać z programu ochrony kupujących (zwracają do 200USD minus chyba 20USD opłaty manipulacyjnej). No i wysłałem kasę on przysłał maila z numerem nadania paczki (jak się później okazało zmyślonym bo nie ta ilość znaków i w ogóle konstrukcja numeru). W międzyczasie obserwowałem jego poczynania na ebay.com. Wystawiał coraz więcej aukcji trzydniowych i warunki płatności jak w moim przypadku. Pojawiły się nawet kolejne pozytywy za sprzedaż sprzętu foto, wtedy ludzie zaczęli śmielej licytować. Oceniam, że w sumie okradł ludzi na jakieś 5-6 tys. USD. Oczywiście paczka do mnie nie dotarła, na maile nie odpowiadał, zadzwoniłem do UC i na pocztę podając numer który mi podał i dowiedziałem się, że ten numer nie jest właściwy. Otworzyłem 'Dispute' odczekałem 10 dni, zero reakcji z jego strony, w tym czasie zmienił nick i lokalizację na Turcję. Zamknąłem Dispute i skorzystałem z programu ochrony kupujących i tu ZONK !!! Płatności przez Western Union są traktowane przez ebay tak samo jak pieniądze przesłane w kopercie i nie kwalifikują się do programu :-( Podobno w niektórych krajach może je odebrać dowolna osoba mająca numer MTCN przekazu i właśnie na Ukrainie podobno tak jest. Mam adres tego gościa ale myślę, że jest nieprawdziwy, oczywiście skonsultuję się z prawnikiem co zrobić ale szanse na odzyskanie pieniędzy są znikome.

PostNapisane: Cz cze 30, 2005 10:37 am 

cugi napisał(a):
Zalozmy ze kupuje na ebay przedmiot wazacy 1kg z USA , jego cena to 10$, place przez pay pal, towar bedzie z clem i wyslany poczta lotnicza.

Ile szacunkowo ostateczna kwota do zaplacenia wyniesie mnie ? 30$? wiecej, mniej ?

Za przesyłkę zapłacisz około 20$. Nawet jak paczka trafi na cło to zapłacisz nie więcej niż 30zł + około 10zł za zgłoszenie przedmiotu, powiadomienie i inne takie bzdury. Inna sprawa, że koszty związane ze sprowadzeniem przedmiotu o wartości 33zł wyniosą ponad 100zł.

Tytuł:
PostNapisane: Cz cze 30, 2005 10:48 am 

Dodatkowa informacja dotyczaca naliczania cla i vatu. Sa pewne kwoty zwolnione z placenia vatu i cla. Oczywiscie liczy sie wartosc podana na fakturze wewnatrz paczki lub kwota podana na paczce. Czasem sklepy zgadzaja sie na zanizanie wartosci paczki i nie wkladanie faktury do srodka. Jesli jednak sklep sie nie zgadza i wysyla paczke z faktura to jestesmy zwolnieni z placenia do wysokosci 22€ w przypadku jesli wysyla sklep a odbiorca jest osoba prywatna.

Jesli wysyla osoba prywatna i odbiorca jest osoba prywatna to granica wynosi 45€.

Jesli wysyla firma i odbiorca jest rowniez firma to granica wynosi 10€.

Dzieki Przemek za informacje.

Jeszcze co do wysylania paczek z zanizonymi wartosciami. Oczywiscie na poczatku balem sie ze paczka nieubezpieczona nie dotrze. Ale kiedys ktos mi wyslal paczke ubezpieczona z Anglii (na 100% pewna informacja bo wysylala mi znajoma telefony komorkowe na sprzedaz). Paczka byla z UE wiec nie obawialem sie placenia Vat i Cla, zatem sam polecilem aby ubezpieczyc paczke. Przy odbiorze u nas na poczcie dowiedzialem sie ze ta paczka nie byla ubezpieczona na terenie Polski. Na poczcie powiedzieli mi ze ubezpieczenie miedzynarodowe to fikcja. Wiec od tego czasu nie ma dla mnie znaczenia ubezpieczenie jestli zamawiam albo kupuje cos za granica.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona