Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 03, 2026 6:16 am

Autor
PostNapisane: Wt lis 16, 2010 1:11 am 

Witajcie

Kilka tygodni temu postanowiłem, że w końcu zakupię swój wymarzony z dzieciństwa model samochodu ;)
Zacząłem od przeglądania sieci oraz Waszego/Naszego forum, rozmawiałem z kilkoma osobami i wybór padł na Traxxas E-Revo VXL w skali 1/16.
Dzisiaj odebrałem moje małe cudo, jutro powinna dojść do mnie ładowarka Team Orion Advantage od jednego z kolegów z forum.
Zakupiłem od razu pakiety Li-Po (wszystko w sklepie RC4Max w Sosnowcu) - Tornado 2200mAh 2s 25C (2 sztuki) oraz kabelek do połączenia szeregowego.
Jednak jako świeża osoba w tym świecie mam kilka pytań, a Pan w sklepie powiedział mi, że wkładam pakiety i jadę, więc chciałem pomęczyć Was ;)
1) Oryginalna bateria - jak długo się ładuje w oryginalnej ładowarce? W instrukcji nic nie znalazłem, a chciałbym sprawdzić czy wszystko śmiga i nie zostawiać jej na noc.

2) Buzzer - w RC4Max akurat ich brakło, więc muszę poszukać gdzieś indziej (mają mieć za kilka dni, może nawet 2 tyg). Czy wystarczy jeden buzzer podpięty do jednego pakietu czy lepiej kupić dwa, osobno do każdego pakietu?
(a może ktoś ze Śląska - okolice Katowic/ Rudy Śląskiej miałby buzzer do sprzedania?)

3) Czas jazdy - ile mniej więcej jeździ Wasz model na dwóch podobnych pakietach Li-po? Jeśli nie dostanę buzzera to chciałbym mimo wszystko pośmigać trochę niż czekać tydzień czy dwa ;)

4) Zębatka atakująca - w zestawie jest dodatkowa zębatka która jest zalecana wtedy, kiedy śmiga się na dwóch pakietach Li-po. Ale czy w moim przypadku (połączenie szeregowe, na czas zabawy) jest to konieczne czy mogę to odpuścić? Widziałem co model robi na tych pakietach, myślę, że nie prędko o ile w ogóle zdecyduję się na połączenie równoległe.

5) Smarowanie - czy z racji nadchodzącej zimy i środka jesieni powinienem zabezpieczyć konkretne elementy od wody? Jakiś smar, uszczelka?

6) Odcięcie na aparaturze - wiem, że można ustawić odcięcie zasilania na aparaturze Traxxasa i na regulatorze, ale czy to się sprawdza? Nie chciałbym rozwalić pakietów, ale jeszcze bardziej nie chciałbym rozwalić regulatora lub innych elektronicznych części

7) Gwarancja - czy ktoś z kolegów wykupił dodatkowa pakiet gwarancji z Traxxasa? Widziałem formularz, z tego co rozumiem za 45$ jest wieczysta gwarancja, ciekawostka taka ;)

Dodam, że przeczytałem - mam nadzieję - większość tematów związanych z tym modelem, ale nie wszystkie sprawy są tak oczywiste, więc mam nadzieję, że dobra brać forumowa mi pomoże ;)
I może jeśli ktoś jest ze Śląska i miałby chwilę którego dnia, żeby coś koledze pokazać to byłoby mi miło ;)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lis 16, 2010 2:50 pm 

1-Około 6h.

2-Ustaw odcięcie.

3-...

4-szeregowe -- równoległe || lipo nie połączysz szeregowo, tylko nimh. lipo do 3s nimh 6-12cell

5-Po szaleństwach wyczyść model.

6-Można ustawić odcięcie na reglu :lol: , wtedy można jeździć na lipo bez obaw :)

7-...

PostNapisane: Wt lis 16, 2010 4:03 pm 

Połączenie szeregowe zwiększa Ci napięcie nie pojemność.
Dwa pakiety 2S połączone szeregowo 2S 2500mah dadzą Ci 4S 2500mah. Równolegle będziesz miał 2S 5000mah
Więc zanim połączysz pakiety szeregowo, sprawdź, czy regulator wytrzyma 4S, czy przypadkiem nie ma ograniczenia do np. 3S.

P.S. rcauto.feen.pl - tutaj złapiesz kolegów ze Śląska i nie tylko.

PostNapisane: Wt lis 16, 2010 10:30 pm 

@Radek96 - dziękuję bardzo za informacje ;)

@vic_firth - przepraszam, pomyliłem pojęcia ;) Podłączyłem je równolegle, czyli zwiększyłem pojemność i jednocześnie czas zabawy.
I dzięki za namiary na stronę, zaraz założę konto i wypytam kolegów z okolicy ;)

PostNapisane: Śr lis 17, 2010 9:14 pm 

Witam! Zaczne od tego, że też jestem szczesliwym posiadaczem e revo vxl i też jestem z Katowic, jeżdże z kolega (emaxx niedlugi juz mamba 2200). Jak cos to PM
1 Coś około 6 - 7 godzin ale masakra, nie polecam tej ladowarki a zreszta stockowy pakiet daje okolo 5-10 minut jazdy takze..
2 Regiel ma mozliwosc 2 stopniowego zabezpieczenia przed nadmiernym rozladowaniem Li po (tak off topem to nie wiem czemu ale mi sie 1 stopien na 3.7V wlacza oO)
3 Zalezy jak jezdzisz - ja jeżdże na pakietach zippy flightmax 2S 2200 i jezdze dosyc dlugo okolo 15-25 minut na jedym
4 Polaczenie szeregowe zwieksza napiecie nie pojemność!! jesli jezdzisz na 2S to ta zebatka dodatkowa nie jest potrzebna poniewaz silnik ani regiel sie nie grzeja specialnie a na reglu sie thermal protection tez nie wlacza, no chyba ze chcesz lepsze przyspieszenie i czas jazdy aczkolwiek na tej zamontowanej od nowosci jest dobrze
5 No trzeba bylo by czyscic po mokrych jazach szczególnie, w intrukcji jest nawet chyba napisane a ja bd robil albo tak jak tam pisze albo tak jak proponuja forumiwocze czyli elektronike wyciagaja i wsadzaja do wanny czyscza a potem susza i smaruja lozyska itd...
6 Na aparaturze nie ma takiego czegos jak odciecia ale jak juz mowilem na reglu ustawiasz i masz PEWNOSC ze sie nic nie stanie - jesli masz miernik to mozesz sie pochwalic na ilu ci sie 1 stpien zabezpieczen wlacza : ]
7 Bycmoze takie cos jest ale ja nie wykupilem.

No to ogolnie fajnie, pisz na PM jestem z Katowic z torowka i e revo vxl a kolega e maxx juz niedlugo z mamba takze mozna by sie cos zgadac. Jak masz jakies pytania itd to pisz :D

PostNapisane: Śr lis 17, 2010 11:11 pm 

Z fabrycznej baterii już nie korzystam, chwilę pojeździłem, ale kicha totalna :)

Zabezpieczenia na regulatorze włączyłem, dzisiaj zadziałało.
Odcięło zasilanie, ale i tak na wszelki wypadek kupię buzzer.

Na dwóch pakietach Tornado 2200mAh jeździłem dzisiaj kilka razy (na zmianę z bratem) i w sumie zebrało się koło godziny.
Połowa czasu na trybie Trening, potem na Race, żeby poczuć moc ;)

Co do czyszczenia - mam w domu sprężarkę powietrza, więc większość rzeczy będę mógł przedmuchać, a smarowanie zrobię co jakiś czas.

Miło, że kolega jest z Katowic, ale zapraszamy do Rudy Śląskiej (gdzie obecne mieszkam ;) bo w niedzielę na torze na Wirku spotyka się ekipa, żeby pojeździć. Informacje na forum rcauto.feen.pl, ale jeszcze sprawdzę ;)

Po kilku małych wywrotkach już widzę, że do wymiany będą mocowania nadwozia - jeden element prawie się wytarł :/
Ale nie widziałem wersji aluminiowych, więc chyba będę skazany na wymiany co jakiś czas...

PostNapisane: Cz lis 18, 2010 2:32 pm 

Do małego e revo jest taki ogrom czesci zamiennych tuningowych! Wszystko jest na Thetoyz ponad 600 czesci. A przesylka do PL cos okolo 10 $ w zaleznosci od wagi i wielkosci chyba. Ja robie duze zamowienie zamawiam min dirt hawgi x2 stalowe albo alu turnbuckles, amorki gpma i pare innych. A co do tego spotkanie to zobacze :D

PostNapisane: Pt lis 19, 2010 2:14 pm 

Wiem, że jest ogrom części zamiennych i tuningowych, już przeglądałem ofertę sklepów ;)
Właśnie najbardziej interesuje mnie temat amortyzatorów, bo widzę, że można jest poskładać samemu (aluminiowe / aluminiowe GTR) albo kupić komplet (teflonowe / aluminiowe GTR).
Może podaj link które chcesz kupić, bo jestem ciekaw co się opłaca bardziej i co będzie lepszej jakości ;)